11/12/09

Το πάρτυ της Κοπεγχάγης για τη Νέα Πράσινη αγορά των 10 τρις δολαρίων


Πρόταση Σόρος για χρηματοδότηση μίας συστηματικής κι οργανωμένης αγοράς για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα, με αυστηρό προσδιορισμό μονάδων και τιμών, που θα καταστεί κερδοφόρα!!!

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι υπάρχει τρόπος για να βρεθεί το ποσό των 100 δισ.δολαρίων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές.
Οι ΜΚΟ από την πλευρά τους παραπονέθηκαν ότ,ι «τίποτε απ' όσα εισηγούνται δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα έγγραφα» της διάσκεψης .
Οι διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη παρεμποδίζονται από την έλλειψη συμφωνίας για τον «τεμαχισμό» του «λογαριασμού» όσον αφορά τη δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τα φτωχά κράτη επιθυμούν τα πλούσια να ξοδεύουν το 1% του ΑΕΠ τους για τη μείωση αυτών των εκπομπών στον «ανεπτυγμένο κόσμο" (τουλάχιστον 300 δισ.δολάρια ετησίως) όμως τα ποσά αυτά είναι τα διπλάσια εκείνων που προθυμοποιούνται να καταβάλουν οι πλούσιοι.

«Βρήκα τον τρόπο», «Να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τα αποθεματικά του ΔΝΤ» ήταν η ιδέα του οικολόγου και φιλάνθρωπου του Τζορτζ Σόρος
«Κι αυτά τα 100 δισ. δολάρια, τα οποία μπορούμε να βρούμε», τόνισε , «μπορούν να μεταβάλλουν τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης από αποτυχία σε επιτυχία».

Ο Σόρος ανέφερε ότι προσωπικά προτίθεται να επενδύσει - από το κεφάλαιό του των 25 δισ. δολαρίων - το ένα δισ. δολάριο στον τομέα της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, στην περιοχή των αναπτυσσόμενων κρατών...
- Για τα υπόλοιπα χρήματα, παρέπεμψε στα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη μορφή των «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων» υπέρ των αναπτυσσόμενων οικονομιών, με την εγγύηση των σημερινών αποθεμάτων των κρατών αυτών σε χρυσό...
Ο Σόρος προέβλεψε, μάλιστα, ότι όταν κάποτε γίνει μία συστηματική κι οργανωμένη αγορά για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα, με αυστηρό προσδιορισμό μονάδων και τιμών, και καταστεί κερδοφόρα, τότε οι φτωχοί θα μπορέσουν ακόμα και να αποπληρώσουν το ΔΝΤ για τα δάνεια αυτά, που θα τούς δώσει τώρα.

H Πρόταση επικροτήθηκε, από τον k. Τομ Σάρμαν της... οικολογικής οργάνωσης
« 'Αξιονεντ»

Προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον έως το 2030 απαιτούνται κάποια 10 τρισ. δολάρια...

Ο ΟΗΕ φρονεί ότι τουλάχιστον τα δυο τρίτα του ποσού «θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα».

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά από την πλευρά της ότι επιπλέον 100 δισ.δολ., ετησίως, χρειάζονται οι αναπτυσσόμενοι του πλανήτη για να «ετοιμαστούν» για τη διαβίωση σε ένα θερμότερο πλανήτη.

Στην Κοπεγχάγη τονίζεται από επιχειρηματίες ότι «υπάρχει ελάχιστη κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα όπως και της προηγμένης τεχνολογίας» των ιδιωτών, για να επιτευχθούν οι σκοποί, που θέτει η διεθνής διάσκεψη. Επιπλέον, οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι οι πρωτοβουλίες, που ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να λάβει για να γίνει πράξη το «φιλικότερο» περιβάλλον δεν περιλαμβάνονται, έστω και ως αναφορές, στα επίσημα έγγραφα της διάσκεψης.
Υπάρχουν όμως κι οι εξαιρέσεις: ο γαλλικός οίκος «Αλστομ» τονίζει ότι οι εργασίες της διάσκεψης γίνονται με τρόπο ικανοποιητικό, ενώ αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απλά ζητεί να διαιρεθούν τα κατάλληλα μέτρα, για τη μείωσή τους, σε «βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα».

«Ας ξεκινήσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μείωσης των εκπομπών τώρα» τονίζει ο Φιλίπ Ζουμπέρ, ο πρόεδρος γενικός διευθυντής της «Αλστομ».

AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...