19/12/09

Το δημόσιο χρέος, οι κλέφτες , τα θύματα, και οι ανόητοι.


Του Σπύρου Χατζάρα

Η κλοπή γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Και όμως, δεν την βλέπουμε. Την ώρα που οι πορτοφολάδες, μας παίρνουν το πορτοφόλι, μας αποσπούν την προσοχή, δείχνοντας μας , 30-35 χρόνια στο παρελθόν.

Το θύμα, που στρέφει η προσοχή του στο παρελθόν, αντιλαμβάνεται την κλοπή πολύ αργότερα.

Οι ανόητοι μάλιστα , πιστεύουν, ότι τους έκλεψαν το πορτοφόλι, στο... παρελθόν.

Η παρελθοντολογία, μπορεί μεν να ικανοποιεί τον ψυχισμό μας , τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες με τις οποίες συνδέθηκε η ζωή μας , δεν έχει όμως σχέση, με την κλοπή, που γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Οι αριθμοί των εθνικών λογαριασμών, αποκαλύπτουν και την μεγάλη ληστεία και τους ενόχους.

Σε 12 χρόνια, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος , πήγε από 114,570,800 δις ευρώ στα 303,000,000 δις.

Η συμμορία των «εκσυγχρονιστών» του Σημίτη , αύξησε το χρέος σε 7 χρόνια, κατά 87 δις περίπου, (75,75%). Παράλληλα, στις δικές τους μέρες, έγινε και η μεγάλη ληστεία του χρηματιστηρίου .

Η συμμορία της «παρέας του Λονδίνου», με την ο Καραμανλή, μας φόρεσε καπέλο 100 δις σε 5 χρόνια... και έφυγαν.

173 χρόνια, «ανεύθυνων και αλόγιστων πολιτικών», οδήγησαν το Δημόσιο Χρέος στα 114,5 δις ευρώ.

12 χρόνια, « εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων», προσέθεσαν στο χρέος 190 δις ευρώ.

Αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα .

Κάθε επικοινωνιολόγος και κάθε αποβλακωμένος τηλεθεατής, που καταναλώνει με τις χούφτες τα «αλαφουζόλ», μπορεί να μου πει ότι, πάω να βγάλω λάδι, «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα όλων των εποχών, ( Ανδρέα Παπανδρέου), οι πολιτικές του οποίου οδήγησαν στο φαύλο κύκλο του δανεισμού και των ελλειμμάτων».

Δυστυχώς η βλακεία δεν θεραπεύεται με «αλαφουζόλ»!

Μπροστά στην συγκλονιστική δύναμη των αριθμών, αντιπαρατίθενται τα στοιχεία των ηλίθιων. «Την περίοδο 1990 - 1993, μόνο για τους τόκους των δανείων που έγιναν τη δεκαετία του 1980, πληρώθηκαν περίπου 7 τρις δρχ.».

Το Χρέος που μας φόρτωσαν ,μετά τον θάνατο του Αντρέα, είναι 66,5 τρις δρχ. Οι μετά-Ανδρέα απατεώνες, ήσαν 9 φορές μεγαλύτεροι από εκείνον.


Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να λέω την αλήθεια.
Σε «ώτα μη ακουόντων» δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, από ...
περαστικά, και του χρόνου, καληνύχτα σας !

ΥΓ1. Οι διάφοροι, αστοιχείωτοι , επιστήμονες, επικοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, και άλλοι παντογνώστες, που δεν έχουν τελειώσει την πρώτη δημοτικού, καλά θα κάνουν να παίρνουν υπόψη τους , ότι μετά την ένταξη στην ΕΟΚ ,το 1981, το ελληνικό δημόσιο ,υποχρεώθηκε να δανείζεται με επιτόκια αγοράς, ενώ πριν δανειζόταν, από τις υποχρεωτικά δεσμευμένες καταθέσεις με 1-4%. Επομένως, με διαφορετικά επιτόκια δανεισμού, το χρέος δεν είναι συγκρίσιμο. 10 μήλα δεν αντιστοιχούν σε δέκα πορτοκάλια. Και να πάψει η κοροϊδία με την σύγκριση του ποσοστού του χρέους , με το ΑΕΠ. Το «ποσοστό» δύο ταυτόχρονα μεταβαλλόμενων μεγεθών δεν είναι συγκρίσιμο. Το 20% του 10 είναι 2.Το 20% του 9 είναι 1,8.Το ένα 20% δεν είναι ίσο με το άλλο 20% .

ΥΓ2. Η βλακεία είναι μια κατάσταση που αποκλείει τη λογική.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=9TYSZkjUf6s


Ανθελληνικό παραλήρημα Αμπντουλχαλήμ Ντεντέ σε Σκοπιανό κανάλι


Μεταξύ άλλων είπε: «…Οι Έλληνες δεν υπήρχαν σαν ΛΑΟΣ και σαν κράτος από το 100π.X. μέχρι το 1800!

Εχετε καμια αμφιβολια απο που ψωνιζουν προπαγανδα ψυχολογικων επιχειρησεων οι ηρακλειδης δραγωνα, κυρα στελλα και ...σια;

οι μεγαλες..διανοιες συμπιμπτουν!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=9TYSZkjUf6s


Ανθελληνικό παραλήρημα Αμπντουλχαλήμ Ντεντέ σε Σκοπιανό κανάλι


Μεταξύ άλλων είπε: «…Οι Έλληνες δεν υπήρχαν σαν ΛΑΟΣ και σαν κράτος από το 100π.X. μέχρι το 1800!

Εχετε καμια αμφιβολια απο που ψωνιζουν προπαγανδα ψυχολογικων επιχειρησεων οι ηρακλειδης δραγωνα,Bερεμης, κυρα στελλα και ...σια;

οι μεγαλες..διανοιες συμπιμπτουν!

Ανώνυμος είπε...

Συμμορία του Λονδίνου; Χμμ...
Τι να σημαίνει άραγε αυτό;
Τα είπατε όλα. Να δούμε πόσοι θα το καταλάβουν!

Yianniskriti είπε...

Μα αφου πας να τον βγάλεις λάδι ρε κουμπάρε, τι να κάνουμε? Ακόμα και ο πιο φανατικός Πασοκος ξέρει οτι όλα τα ελλείματα και ο δανεισμός και αυτο το τεράστιο δημόσιο χρέος οφείλεται στην έλλειψη παραγωγής (Αποβιομηχάνιση της χώρας), και στις υψηλότατες Δημόσιες δαπάνες, (δημιουργία ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ public sector), ΕΡΓΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Ακόμα και ο σκουπιδιάρης του δήμου ξέρει οτι αύξηση των επενδύσεων σημαίνει αύξηση της ανάπτυξης και περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο ΑΠ έκανε το παν ωστε να έχουμε το ανάποδο. Μαθηματικά οδηγούμαστε σε χρεωκοπία αλλα ποιος θα το θυμάται, οι επόμενοι θα πλερώνουν...

Πέρα λοιπόν απο κραυγές και ειρωνείες -Αλαφουζόλ λέει (sic)- , ο αγαπητός κ.Χατζαρας δεν έλαβε υπ όψην του οτι η Ελλάδα είχε γίνει ενα Δημοσιουπαλληλικό μόρφωμα, το οποίο συνεχώς δανείζεται απ έξω με πρόσχημα να αναθερμάνει εναν μηχανισμό ο οποίος απο μονος του ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΧΡΕΟΣ και μετέπειτα ξαναδανειζεται για να αυτοσυντηρηθεί. Σε αυτο τον φαύλο κύκλο εγχώριας κατανάλωσης και πλήρους αντιπαραγωγικότητας, μας έσυραν οι τριτοκοσμικές πολιτικές της 8ετίας της αλλαγής, οι οποίες για όσους διαθέτουν μνήμη αποτελούν τα μεγαλύτερα αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωπαικής Ένωσης, την χώρα για την οποία ο Economist είπε "3 χώρες πρέπει να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Ελλάδα!", την χώρα που αποφάσισε να ζουν οι μισοί (Πασοκοι βολεμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι) εις βάρος των υπολοίπων (Ιδιωτικός τομέας) και όλοι μαζί εις βάρος των παιδιών τους!

Φυσικά ο Ανδρέας ήταν το ίνδαλμα του αριστερού μικροαστού. Οι δρόμοι στο όνομα του εκφράζουν δυστυχώς ισχυρές κοινωνικές δυνάμεις που ακόμα τον θυμούνται σαν μεσσία ξεχνώντας βέβαια την κρίση που ακολούθησε από τα τέλη του 80 και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Όπως είχε πει κάποιος η κακή μνήμη ενός λαού είναι αυτή που συντηρεί τα "παλιά καλά χρόνια"...

Τι έγινε στην Ελλάδα από το 60 μέχρι το 80 είναι πολύ εύκολο να το δει κανείς. Είχαμε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από όλη την σημερινή ΕΕ. Μόνη χρόνια με οικονομικά προβλήματα ήταν βέβαια το 1974. Στο διάστημα 1960-1980 το ΑΕΠ κατα κεφαλή τριπλασιάστηκε σχεδόν στην Ελλάδα (αύξηση 180%)!

Αντίθετα για κάποιο διαβολικό λόγο το 1980-2000 είχαμε παρά τις γενναίες επιδοτήσεις της ΕΕ, ούτε 20%!!! Καθόλου περίεργο που η Ελλάδα θεωρείται παράδειγμα προς αποφυγήν για τις χώρες της διεύρυνσης, και οι Έλληνες οικονομολόγοι ντρέπονται να ασχολούνται με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας μας την "χαμένη δεκαετία".

Τέλος, αντι να με αποκαλείς βλάκα καλύτερα θα κάνεις να μας εξηγήσεις πως στο διάολο γίνεται και μια ευνοϊκότατη εποχή, οπου πέσανε μεσα στην Ελλάδα τρις -τα οφελήματα από την ΕΟΚ (1981 - 1989 η Ελλάδα εισέπραξε 1,5 τρις δρχ) η μείωση της τιμής του πετρελαίου (υπολογίζεται ότι η Ελλάδα εξοικονόμισε 1,1 τρις) και η μείωση της τιμής του δολλαρίου διεθνώς και των επιτοκίων, που συνεπάγεται όφελος για την ελληνική οικονομία εκείνη την εποχή 3 τρις δρχ.-, η τοτε Ελληνική κυβέρνηση να παίρνει κάθε μέρα ΔΑΝΕΙΑ και το χρέος της χώρας να ανεβαίνει από 23% του Α.Ε.Π. το 1980 σε 80% του ΑΕΠ το 1990 (Οχι δεν είναι στοιχεία του Αλαφούζου, βλέπε σχετικά European Economy N. 64 Statistical Appendix), πως στο διάολο την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός υπερτετραπλασιάστηκε απ' αυτούς των χωρών της ΕΟΚ (πληθωρισμός για την Ελλάδα 18,2%, για δε την ΕΟΚ 4,5%), πως οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου καθηλώθηκαν στα επίπεδα του 1975, ο δε εξωτερικός δανεισμός ξεπέρασε τα 20 δις δολάρια, και και και...

Και ποια η απάντηση του φίλτατου Χατζάρα? "με διαφορετικά επιτόκια δανεισμού, το χρέος δεν είναι συγκρίσιμο". :-)

Αμα θέλεις να μιλήσουμε με καθαρά οικονομικά μεγέθη, αλλα με στοιχεία και όχι φαμφάρες, νευράκια και προσωπικούς χαρακτηρισμούς, τότε οκ, και να δουμε ποσα απίδια βάνει ο σάκος.
Αν ο Παπανδρέου διοικούσε καμιά σοβαρή μεγάλη οικονομικά χώρα, είναι αποδεδειγμένο ότι θα περνούσε στα μαύρα κατάστιχα της παγκόσμιας ιστορίας.

Τέλος, ριξε μια ματιά εδω:
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1627.aspx

Ανώνυμος είπε...

Μιας και μιλάει ο φίλος μας για αποβιομηχανοποίηση της χώρας...
Μιλάμε για μια χώρα που δεν κατασκευάζονταν ούτε βίδες.
Και επι Αντρέα φτιάχτηκαν απο την ΕΛΒΟ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Τα γνωστά Λεωνίδας. Μαζί με όλη την προσπαθεια για τα Στάγιερ Ελας τότε. Ποιός σταμάτησε τη βιομηχανική ανάπτυξη;
Με τη σύμπραξη του Πολυτεχνείου το "85 είχαμε τα αρματαγωγά ΣΑΜΟΣ. Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής...Εξ ολοκλήρου σε ελληνικά ναυπηγεία.
Όλες οι ελληνικές αυτοκινητοβιομηχανίες σταμάτησαν στη χώρα το 1978. Και επι Αντρέα ξανάγινε προσπάθεια με τη NAMCO η οποία σταμάτησε πότε; Το 1992 επι Μητσοτάκη...
Πότε έκλεισε το εργοστάσιο της Nissan στην Ελλάδα ενώ λειτουργούσε όλη τη δεκαετία του 80;
Εκτός αν εννούμε ανάπτυξη μια χώρα που τις δεκαετίες 50-60-70 πείναγε και μετανάστευε μαζικά και θεωρούσαμε οικονομική ανάπτυξη αυτό και τα τα εμβάσματα που μας έστελναν.
Και είχαμε τον κόσμο να δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί. Φοβερή Ελλάδα ρε παιδί μου.
Φυσικά ο τύπος δεν υπολόγισε πως απο το 50 εως το 70 δεν εργάζονταν οι γυναίκες. Με οτι σημαίνει αυτό...
Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα.
Το χρέος και η πείνα έπεσε απο τότε που την οικονομία στα χέρια της την πήρε η ψωροελίτ.Μητσοτάκης-Σημίτης-Κωστάκης.
Και αν τότε υπήρχε πληθωρισμός, τα επιτόκια καταθέσεων ήταν επίσης πολύ μεγαλύτερα.
Δεν σκίζαμε-καταστρέφαμε τον Έλληνα παραγωγό και αγρότη εισάγοντας τεράστιες ποσότητες προιόντων-φρούτων-λαχανικών απο τριτοκοσμικές χώρες για να λέμε οτι έχουμε χαμηλό πληθωρισμό.
Γιατί τώρα έχουμε τεχνητά χαμηλό πληθωρισμό ενώ στην ουσία είναι στα ύψη και με ταυτόχρονη διάλυση του Έλληνα αγρότη.
Δεν είχαμε την μεγαλύτερη ανακατανομή εισοδήματος με το χρηματιστήριο.
Δεν είχαμε τότε όλο τον κόσμο να χρωστά στις τράπεζες.
Δεν ξεπουλάγαμε κερδοφόρες δημόσιες υπηρεσίες για ένα κομμάτι ψωμί σε κολλητούς μας.
Και τέλος είναι πολύ βλάκας κάποιος να συγκρίνει την Ελλάδα του "80 που μόλις είχε βγει απο εμφύλιο και Χούντα και η κοινωνική συνοχή κρεμόταν απο μια κλωστή με τα αντίστοιχα Ευρωπαικά κράτη. Αν δεν τα έκανε αυτά ο Αντρέας θα είχαμε ή κομμουνισμό στη χώρα ή πάλι Χούντα.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χατζάρα ακολούθησα ένα απο τα link αυτού του του ιστότοπου που πρότεινε ο YannisKriti.
Εδώ συγκεκριμένα:http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1524.aspx
Κοιτάτε πως ξεκινά: "Σύμφωνα με το φιλόσοφο Karl Popper, η πραγματικότητα χωρίζεται σε τρείς, διαφορετικούς αλλά παράλληλους, κόσμους"
Χα,χα...

Yianniskriti είπε...

Απο που ν αρχίσει κανείς και που να τελειώνει. Φυσικά ειναι να τραβάει κλανεις τα μαλλιά του με αυτά που γράφετε εδω μέσα.

"Δεν ξεπουλάγαμε κερδοφόρες δημόσιες υπηρεσίες για ένα κομμάτι ψωμί σε κολλητούς μας."

Απο που ορίζεις εσυ ρε κουμπάρε "κερδοφόρα δημόσια υπηρεσία" ενα ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ το οποίο διαμορφώνει τα τιμολόγια του όπως γουστάρει και αρμέγει τους πελάτες του? Βλέπε τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, πριν και σήμερα.
Η μήπως να πάρουμε την ΕΡΤ? Κι αυτη κερδοφόρα επιχείρηση είναι, με τα κορόϊδα απο κάτω να πληρώνουν θέλουν δε θέλουν.

Ακόμα να καταλάβετε οτι ο Ανδρέας σας δούλευε και ο Κομμουνισμός έπεσε?

"Δεν σκίζαμε-καταστρέφαμε τον Έλληνα παραγωγό και αγρότη εισάγοντας τεράστιες ποσότητες προιόντων-φρούτων-λαχανικών απο τριτοκοσμικές χώρες για να λέμε οτι έχουμε χαμηλό πληθωρισμό."

Φυσικά όχι, του δίναμε χωρίς έλεγχο για αξιοποίηση τα πακέτα της ΕΟΚ για να τα σπάει κάθε βράδυ στου ΛΕ.ΠΑ. Τα κορόϊδα της Ευρώπης ναναι καλά.

"Μιας και μιλάει ο φίλος μας για αποβιομηχανοποίηση της χώρας..."

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις «συνδικαλιστικές ελευθερίες» που έδωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου την δεκαετία του 1980. Οι εργάτες του δευτερογενούς τομέα νόμισαν οτι θα έχουν τη διοίκηση των εταιριών. Τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Αχαίας.
Ενώ ο νομός αποβιομηχανιζόταν ταχύτατα τα ποσοστά του κινήματος ανέβαιναν! Γιατί άραγε; Ειναι απλό: Παραδειγματικά η PIRELLI ηθελε να απολυσει 200 απο τους 1000 εργάτες που απασχολούσε. Τότε επενέβαιναν αποφασιστικά οι «εργατοπατέρες» του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και απαίτησαν την παραμονή όλων των εργατών στις θέσεις τους ή την απόλυση όλων. Φυσικά η pirelli τους απέλυσε όλους και έφυγε απο την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ εν συνεχεία ανέλαβε και διόρισε τους περισσότερους απολυμένους στον δημόσιο τομέα. Αντιλαμβανόμενοι όλα αυτά οι υπόλοιποι εργάτες προσπαθούσαν να κλείσουν και τα υπόλοιπα εργοστάσια με κίνητρο να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

Τελικά το κόστος για τη χώρα ήταν τεράστιο αφού κανένας σοβαρός επενδυτής δεν ερχόταν στην Ελλάδα.
Οσο για τις δικλείδες ασφαλείας με τις οποίες ο Α.Π. «στρίμωξε» τους βιομηχάνους είδαμε πως οι τελευταίοι «έχασαν τον ύπνο τους». Απλώς έκλειναν τα εργοστάσια τους και τα μετέφεραν σε άλλες χώρες.

"Εκτός αν εννούμε ανάπτυξη μια χώρα που τις δεκαετίες 50-60-70 πείναγε και μετανάστευε μαζικά και θεωρούσαμε οικονομική ανάπτυξη αυτό και τα τα εμβάσματα που μας έστελναν."

Μάλλον εσείς θεωρείτε ανάπτυξη το φάγωμα των Ευρωπαϊκών πακέτων στα σκυλάδικα και τον υπέρμετρο δανεισμό ωστε να πληρώνουν οι επόμενες γενιές.

Κοπέλια, σας έχω ενα μυστικό: The party is over! Τα λεφτά, τα φάγανε οι ψηφοφόροι του κινήματος τοσα χρόνια. ΔΗΜΟΣΙΟ FOR EVER, η ιδεολογία του κάθε Πασοκου, και τωρα, έρχεται ο λογαριασμός.

Εσείς, ασχολείστε με τι επιτόκιο έπαιρναν τα δάνεια! Μπουάχαχαχαχαχαχα!!!!

Συνεχίζεται...

Yianniskriti είπε...

"Και είχαμε τον κόσμο να δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί. Φοβερή Ελλάδα ρε παιδί μου."

The term (modern) Greek economic miracle has been used to describe the impressive rate of economic and social development in Greece from the early 1950s to the mid-1970s. Between 1950 and 1973, the country had an average rate of economic growth of 7%, second in the world only to Japan’s during the same period. Growth rates were highest during the 1950s, often exceeding 10%, close to those of a modern "tiger economy" (industrial production grew annually by 10% as well, for several years, mostly in the 1960s).

Ας δούμε λίγο τώρα την 8ετία του μελιού:

Ανεργία: Από 4,1% που την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 1981 μας την παρέδωσε στο 8,3% το 1989 (wow, ανάπτυξη ε?)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο κόσμος του Επενδυτή" 7-8 Μαΐου 2005 Τεύχος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σελίδα 2 : Από το κύριο άρθρο «Κακοπληρωμένη και απορυθμισμένη εργασία» του Αλέκου Καλύβη, αναπληρωτή προέδρου της ΓΣΕΕ. => "Η διατήρηση των αμοιβών σε χαμηλό επίπεδο αποτέλεσε κύριο εργαλείο διατήρησης του χαμηλού εργασιακού κόστους. Ενδεικτικά την περίοδο 1981-2004 το μοναδιαίο κόστος εργασίας (σε πραγματικούς όρους) μειώθηκε κατά 30% και οι πραγματικοί μισθοί στο σύνολο της οικονομίας κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα το 1998 με εκείνα του 1982, ενώ η εν συνεχεία αύξησή τους ήταν κατά πολύ κάτω από την άνοδο της παραγωγικότητας."

Αρνητικό ρεκορ μέσου πραγματικού μισθού στην Ελλάδα -8,9 : 1986 (bingo!)

Α, ξέχασα και το κερασάκι : Αρνητικό ρεκορ μεταβολής ΑΕΠ -2,3 : 1987 (bingo again!)

Κύριε Χατζάρα ακολούθησα ένα απο τα link αυτού του του ιστότοπου που πρότεινε ο YannisKriti.

Και τι με νοιάζουν εμένα ρε κοπέλι οι συνδέσμοι της κάθε σελίδας? Σε έστειλα εγω εκεί?

"Το χρέος και η πείνα έπεσε απο τότε που την οικονομία στα χέρια της την πήρε η ψωροελίτ.Μητσοτάκης-Σημίτης-Κωστάκης"

Φυσικά, γιατι τοτε άρχισαν να πληρώνονται τα δάνεια του "αειμνήστου". Και που στε ακόμα...

Κοπέλια, αν σας αρέσουν τα παραμύθια περι "φιλευσπλαχνου ηγέτη ΑΠ" και εμπορικά τερτίπια τυπου Αυριανής, δικαίωμά σας και καλά μυαλά. Εγω απλώς περιμένω να μου εξηγήσετε πως ο φιλευσπλαχνος ηγέτης τα κατάφερε έτσι: Το χαρακτηριστικότερο και βαρύτερο όμως αποτέλεσμα της περιόδου ήταν στο ρυθμό αύξησης του εθνικού εισοδήματος. Έτσι, ενώ από το τέλος του εμφυλίου και μετά η Ελλάδα συνέκλινε ταχύτατα με τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, με μέση ετήσια ανάπτυξη που κυμαινόταν από 5 έως 7%, η διακυβέρνηση Παπανδρέου επιβράδυνε δραματικά την ανάπτυξη της χώρας, όχι μόνο ανακόπτοντας την σύγκλιση αλλά φέρνοντας μια πραγματική απόκλιση (συγκεκριμένα η μέση αύξηση του ελληνικού Α.Ε.Π. έπεσε από 5,5% την δεκαετία του '70 σε μόλις 1,5% τη δεκαετία του '80.

Πολλοί θεωρούν ότι τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα είχαν σχέση με το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας λόγω της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η οποία δεν συνδυάστηκε με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία (χαρακτηριστική ήταν η φράση του Α. Παπανδρέου: «Δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης»). Συγκριτικά, οι άλλες μεσογειακές χώρες που εντάχθηκαν την ίδια περίπου εποχή (Ισπανία, Πορτογαλία 1986) αξιοποίησαν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά προσελκύοντας αυξημένες ξένες επενδύσεις, επένδυσαν στις μεταφορές, αύξησαν το ανθρώπινο κεφάλαιό τους με αποτέλεσμα να συγκλίνουν με τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι το 1981 η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. περίπου στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η Πορτογαλία κάτω από το 60%. Το 1990 η Ελλάδα είχε πέσει περίπου στο 60%, η Πορτογαλία είχε ανεβεί στο 61% και η Ισπανία είχε εκτιναχθεί σχεδόν στο 80%.

Τιμημένα νιάτα, περήφανα γηρατειά...

Σπύρος Χατζάρας είπε...

Κύριε Yianniskriti. Ζεις στον κόσμο σου.
Θα σου πρότεινα πριν συνεχίσεις να μελετήσεις 2-3 φορές το βιβλιαράκι του Λεμπέση για την τεράστια σημασία των Βλακών.
Ίσως καταλάβεις κάτι περισσότερο για αυτά που γράφεις, και με τα οποία γελάς και ο ίδιος . Ανοήτως.
Περαστικά!
Και του χρόνου!
Και εις άλλα με υγείαν!
Καλά κρασά!

Χατζάρας

ΥΓ. Από τα 100 δις του Αλογοσκούφη και της φιλελεύθερης παρέας του Λονδίνου, εσύ έφαγες τίποτα;

Yianniskriti είπε...

Αχά! Οποιος δεν συμφωνεί με τον κ.Χατζάρα είναι βλάξ.

Αν δημιουργησες αυτο το blog για να μονολογείς και να δέχεσαι συγχαρητήρια απο ατομα που οτι τους σερβίρεις λένε ΝΑΙ, τοτε καλύτερα να το γράφεις πάνω πάνω να το ξέρει ο κάθε επισκέπτης. Ειδάλλως, οφείλεις να δέχεσαι κριτική πάνω σε αυτά τα οποία γράφεις και να σέβεσαι τον οποιονδήποτε γράφει.

Βασικές αρχές διεξαγωγής ενός πολιτισμένου διαλόγου, που έλεγε και ο Ανδρέας.

Οι απαντήσεις σου μέχρι τώρα, είναι ποταπού πνευματικού επιπέδου και ειλικρινά ντρέπομαι που υπάρχουν τετοιοι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, και πληρώνονται μάλιστα και γι αυτό.

Μπήκα με όλη την καλή διάθεση και προσεγμένο γραπτό λογο, παραθέτωντας σου απτά επιχειρήματα και αντι να κάτσεις να απαντήσεις επι του θέματος με στοιχεία και αριθμούς, αρχίζεις ενα υβρεολόγιο απέναντι σε κάποιον που δεν γνωρίζεις. Ρε μεγάλε οικονομολόγε Χατζάρα, εσυ αλήθεια τι πιστεύεις οτι δημαγωγείς ή δημοσιογραφείς? Θα σκίσουν όλοι οι οικονομολόγοι τα πτυχία τους, είναι δυνατόν να βγαίνετε να μιλάτε εσυ και ορισμένα άλλα μυαλά εν έτει 2009 για οικονομική ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή επι Ανδρέα, μια περίοδο η οποία άφησε ανάπηρη την Ελλάδα και υποθήκευσε το μέλλον της εσαεί? Και μεσα στην Ιπποκράτους να τα πεί κανείς αυτα τα οποία γράφεις, θα γελάνε. Το επίπεδο εκείνης της περιόδου, αποκρυσταλλώνεται στο βιβλίο γεωγραφίας του γυμνασίου στην Ελλάδα (επί Ανδρέα) το οποίο έγραφε οτι: "η Αλβανία είναι βιομηχανική χώρα με εκμηχανισμένη γεωργία".

ΥΓ. Από τα 100 δις του Αλογοσκούφη και της φιλελεύθερης παρέας του Λονδίνου, εσύ έφαγες τίποτα;

Ούτε δημοσιογράφος είμαι, ούτε σε κάποιο κόμμα ανήκω, ούτε κονομάω απο την πολιτική όπως υπονοείς. Αντιθέτως εσύ, ζείς απο τον χώρο (δημοσιογραφία, πολιτική), οπότε οχι να βγαίνουμε κι απο πάνω...

Θα περίμενα να είσαι πιο προσεκτικός.

Σε ποιο σημείο αλήθεια είδες γραμμένο απο εμένα οτι ο Αλογοσκούφης ή ο Σημίτης κτλ άσκησαν υπεύθυνες πολιτικές πάνω σε θέματα οικονομίας? Το οτι δηλαδή αναφέρω τα αυτονόητα για την περίοδο πραγματικής χρεωκοπίας και υποθήκευσης της Ελληνικής οικονομίας (1981-1989), σημαίνει οτι υποστηρίζω Σημίτη η Κωστάκη?
Έχεις σοβαρό πρόβλημα αντίληψης λοιπόν, και συν τοις άλλοις το επίπεδό γραφής σου δεν έχει τιποτα να ζηλέψει απο το αντίστοιχο ενός δωδεκάχρονου: "Είσαι βλάκας, κτλ".

Φαίνεται έχεις μελετήσει πολύ το θέμα της βλακείας και έχεις πάρει δίπλωμα πάνω σε αυτό, έστι για να πέσω λίγο στο επίπεδο διαλόγου σου.

Αν παραθέσω τον διάλογο μας σε άλλα sites θα φρίξουν. Πραγματικά απαράδεκτο ύφος και επίπεδο γραφής για κάποιον που θέλει να λέγεται δημοσιογράφος.

Σπύρος Χατζάρας είπε...

Διάλογος με σκεπτόμενους ναι.Με παπαγάλους δεν γίνεται.
Επομένως ασε.Μήν διαβάσεις τίποτα.
Καληνύχτα

Χατζάρας

Σπύρος Χατζάρας είπε...

ΕΙΤΕ ΒΑΛΤΟΣ ΕΙΤΕ ΧΑΖΟΣ

Ο YannisKriti, μας έγραψε 2000 λέξεις, για να μας πείσει, ότι το 303 ειναι μικρότερο από το 114.

Τέτοιο μυαλό έχει.

Εγώ, δεν θα γράψω 3000 λέξεις για να του εξηγήσω, ότι κάνει λάθος.

Ας κάνει την αφαίρεση.

Θα του θυμίσω όμως μια παλία κινέζικη παροιμία.

Το χέρι έδειχνε τον ήλιο και ο βλάκας κοιτούσε το δάκτυλο του.

Χατζάρας

Yianniskriti είπε...

Ο yianniskriti και όλοι οι "βλάκες οικονομολόγοι" λένε ότι το 114 που έγινε 303 θα γίνει και 1000άρικο κάποια μέρα, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει να πληρώνει υπέρογκα χρεολύσια των δανείων της «αλλαγής» και των γιγάντιων δημοσίων δαπανών (φαγοπότι) χωρίς να παράγει ούτε καρφίτσα.

Από εκεί και πέρα το ποιος είναι άμυαλος και ξεροκέφαλος αποδεικνύεται εύκολα.

Τέλος, πέραν της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, υπάρχει και η μελλοντική αναγωγή και οι μετακυλήσεις χρεών, και η μετατροπή εντόκων γραμμάτιων σε ομόλογα και ένα σωρό πατέντες και στοιχεία (Κανόνια ασφαλιστικών ταμείων και κρυφά χρέη, μαύρες τρύπες και καπέλα, ζημιογόνες επιχειρήσεις "στρατηγικής" (!) παπαριάς κτλ που ΑΚΟΜΑ πληρώνουμε) ώστε να βγαίνει σήμερα ο Χατζάρας και ο κάθε Χατζάρας να μας μιλάει για απατεώνες και κλέφτες, χωρίς να προσδιορίζει τον αρχιερέα της οικονομικής καταστροφής, το μεγαλύτερο λαμόγιο που πέρασε πότε από Ευρωπαϊκή χώρα και το οποίο καθιέρωσε ως τρόπο ζωής την αρπακτή, τα δάνεια και τα "δωράκια".

Τον άνθρωπο που χάριν στην οικονομική του πολιτική, γίναμε ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ στα σεμινάρια, ως παράδειγμα προς αποφυγή για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιος είναι αυτός? Ο άνθρωπος που κοσμεί το avatar του Χατζάρα, ο οποίος είχε δηλώσει καποτε οτι θαυμάζει την Αλβανία και επιθυμεί η Ελλάδα να γίνει σαν κι αυτήν.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν ουδείς είπε οτι ο Ανδρέας ήταν αλάνθαστος. Φυσικά και έκανε πολλά λάθη αλλά καμία σχέση με το όργιο του 90 κει έπειτα.
Συνεχίζει ο φίλος μας να θεωρεί την ελληνική οικονομία του 50-70 ως θαύμα.
Τι συνέβη τότε; Μαζική μετανάστευση και επομένως μείωση της ανεργίας.
Και στη συνέχεια απο τους μετανάστες πίσω εμβάσματα τα οποία μας οφελούσαν λόγω διαφοράς δραχμής και ξένων νομισμάτων.
Δηλαδή ο κόσμος πείναγε τόσο πολύ που μετανάστευσε και αφανίστηκε η ανεργία με αυτό τον τρόπο κτλ.
Τη δεκαετία του 80 όντως υπήρχε περισσότερη ανεργία αφού οικονομικά ο Έλληνας ηταν καλύτερα και δεν μετανάστευε...
Εκτός αυτού μπήκαν και οι γυναίκες στην παραγωγή μαζικά. Μέχρι τότε η γυναίκα ήταν στα...οικιακά. Ουσιαστικά λοιπόν η ανεργία ήταν πολύ μικρότερη.
Ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα βιομηχανικής παραγωγής. Πότε σταμάτησαν οι ελληνικές βιομηχανίες. Καμία απάντηση.
Φυσικά όλες έκλεισαν είτε πριν το 80, είτε μετά το 80. Γιατί άραγε; Οι αποβιομηχανοποίηση της Αμερικής σήμερα οφείλεται στους μισθούς του Ανδρέα; Ή στο ότι έπεσε το ανατολικό μπλοκ και μεταφέρθηκαν όλες οι επιχειρήσεις εκεί;
Όπως και σε όλο τον κόσμο. Εκτός αν σήμερα έπρεπε όλοι να εργαζόμαστε με μισθούς Κίνας. Έτσι να θα κρατούσαμε τις επιχειρήσεις (που δεν έκλεισαν επι Ανδρέα).
Μιλάει για κρατικά μονοπώλια. Σαφέστατα προτιμώ κρατικό μονοπώλιο απο ιδιωτικό μονοπώλιο, ολιγοπώλιο ή καρτέλ. Αλλά ποιός ο λόγος να πουλήσεις τον ΟΤΕ και να μην επιτρέψεις απλά τη δημιουργία άλλων ιδιωτικών ΟΤΕ; Εδώ αρχίζει και βρωμάει το πράγμα...
Το έλλειμα επι Μητσοτάκη έφτασε το 12% λόγω Ανδρέα; Ή μήπως επειδή μοίραζε πρόωρες συντάξεις στους αγρότες προεκλογικά για να χαθούν έπειτα; Αυτή ήταν η υπεύθυνη πολιτική; Η πώληση των τσιμέντων Ηρακλής; Πόσο αποτυχημένος μπορεί να είναι κάποιος που και φόρους βάζει και ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και 0+0=12% και το έλειμμα φτάνει το 12%; Πάλι ο Ανδρέας έφταιγε;
Πάλι συγκρινόμαστε με την Πορτογαλία, Ισπανία κτλ. Μάλιστα. Είχε ποτέ η Πορτογαλία κρίση το "74 και το "87 με την Τουρκία ώστε να αναγκάζεται να κάνει τόσους εξοπλισμούς; Έχουν σχέση τα μεγέθη; Βέβαια το 70 που λατρεύει ο φίλος μας παραχωρήσαμε μερικά στρέμματα γης για να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι...
Τέλος για τον αγρότη και τον πληθωρισμό. Σήμερα ο Έλληνας αγρότης δεν τα τρώει στα μπουζούκια και πεινάει,
Και με λογιστικές αλχημείες και εισαγωγή απο φρούτων&λαχανικών τριτοκοσμικές χώρες ο πληθωρισμός είναι 400% πάνω απο τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης. Αν τώρα φταίει ο Ανδρέας πάλι και οι μισθοί των δημοσίων υπάλληλων...

Ανώνυμος είπε...

Ο Ανδρεας Παπανδρεου, ηταν οτι χειροτερο περασε ποτε απο τον τοπο.
Κατεστρεψε την χωρα οικονομικα, δανειζομενος ακριτα και σκορπιζοντας τα λεφτα της Ευρωπης.
Το χειροτερο ομως απο ολα οσα εκανε, ειναι το οτι διεβρωσε και τον ψυχισμο του Ελληνα. Εκανε την απατη και την λαμογιά προτερημα. Μετα τον Ανδρεα, ο Ελληνας επαψε πια να θελει να δουλευει και θελει μονο να τρωγει τσαμπα στην υγεια του κορόιδου.
Μονο που τα κορόιδα τελειωσαν και ηρθε η ωρα για εμας τους ταλαιπωρους να πληρωσουμε τον λογαριασμο που αυτος ο αφρων μετεφερε στους ωμους μας.

Yianniskriti είπε...

"Συνεχίζει ο φίλος μας να......"
Μπλά μπλά μπλά...

ΠΟΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΡΕ ΑΣΧΕΤΕ, ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΕΠ?

ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ???

"Πότε σταμάτησαν οι ελληνικές βιομηχανίες. Καμία απάντηση.
Φυσικά όλες έκλεισαν είτε πριν το 80, είτε μετά το 80. Γιατί άραγε;"

Πειραϊκή Πατραϊκή, Αιγαίον, Βόμβυξ σου θυμίζουν τίποτα?

Φυσικά και έκλεισαν όλες τους, ξέρεις όμως γιατί? Διότι πρώτα ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ, έγιναν ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ, και όσο λειτουργούσαν τις πλήρωνε από την τσέπη του ο Έλληνας φορολογούμενος.

Περί κρατικών μονοπωλίων:
Όποιος γουστάρει ΟΤΕ, Ολυμπιακές και Ζημιογόνες ΔΕΚΟ, να τις πληρώνει από την τσέπη του.

Όσο για τις λογιστικές αλχημείες που ανέφερες, ο ΑΠ είχε master στον συγκεκριμένο τομέα:

http://clubs.pathfinder.gr/pasokkateleth/781652

Και να μην αρχίσουμε να μιλάμε για σκάνδαλα κτλ της εποχής.

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...