7/12/09

Το σχέδιο που δεν ήξερε ούτε ο Κουσνέρ

Η Ρωσική πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια απειλή στην αποκλειστικότητα των ΗΠΑ

του Κώστα Μπετινάκη
http://www.styx.gr

Τα έργα και οι ημέρες του νομπελίστα Ειρήνης αποκαλύπτουν το προσωπείο του ανθρώπου που πέταξε τη μάσκα. Όσοι νόμιζαν πως είδαν στο πρόσωπο του Ομπάμα τον προοδευτικό και τον ειρηνιστή δεν έχουν πια καμμία αμφιβολία. Είναι κι αυτός συνεχιστής της αμερικανικής κυριαρχίας.

Ο κόσμος πλέον δεν βρίσκεται ούτε ένα νταμάκι μπροστά από το σημείο που τον άφησε ο προγενέστερος Αμερικανός ηγέτης. Μπορεί ο Ομπάμα να ανέβαλε τα σχέδια για την εγκατάσταση του τεράστιου στρατιωτικού ραντάρ στην Τσεχία και την αντιπυραυλική ζώνη στην Πολωνία, αλλά τα ανταλλάγματα που πήρε φάνηκαν με την στροφή που έκανε η Μόσχα στο θέμα του Ιράν.

Βέβαια, πανηγυρίζουν τώρα στην Τσεχία και την Πολωνία, μια και οι λαοί των δύο αυτών χωρών δεν είχαν ερωτηθεί αν τους αρέσουν τα αμερικανικά σχέδια αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου. Ενός πολέμου που δεν έχει τερματιστεί στο διπλωματικό επίπεδο.

Η χώρα προεδρεύει στον ΟΑΣΕ αυτόν τον καιρό, κι όμως τα ζητήματα ασφάλειας της Ευρώπης, έχουν αφεθεί σχεδόν αποκλειστικά στο αμερικανικό ενδιαφέρον και το απόλυτα ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ ΝΑΤΟ. Αλλά στον ΟΑΣΕ που αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια πρώτο λόγο έχουν οι ΗΠΑ ενώ συμπεριλαμβάνεται ο εξίσου «ευρωπαϊκός» Καναδάς.

Αυτά όμως είναι θέματα που δεν πρέπει να άπτονται του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, μια και άλλοι αποφασίζουν τι ενδιαφέρει να μάθει το πόπολο.

Η είδηση πέρασε εντελώς απαρατήρητη για τα ελληνικά Μέσα:

Διαβάζουμε λοιπόν στη Wall Street Journal, 5στηλη βάση στην 6η σελίδα: «Η Μόσχα σχεδιάζει μία νέα Ευρωπαϊκή συμφωνία». Μια «ΜΗ ΕΙΔΗΣΗ» για το σύνολο των ελληνικών Μέσων Αποπληροφόρησης.

Η Ρωσία δημοσίευσε το σχέδιο μιας νέας συμφωνίας Ασφαλείας για την Ευρώπη στον επίσημο ιστοχώρο του Κρεμλίνου, με στόχο να δημιουργήσει μια ομπρέλα συμφωνιών που θα υπογράψουν οι κυβερνήσεις από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ, αλλά και υπάρχοντες διακρατικοί συνασπισμοί όπως το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία της Ευρώπης (όπου συμμετέχουν η Ρωσία και έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες).

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι Δυτικοί ηγέτες αντέδρασαν με σκεπτικισμό στα σχέδια του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για τη νέα αμυντική αρχιτεκτονική.

Το ρωσικό σχέδιο συμφωνίας προβλέπει κάθε μέλος που έχει υπογράψει τη συμφωνία θα μπορεί να συγκαλεί γενική διάσκεψη αν θεωρεί πως απειλείται η ασφάλειά του. Στο ρωσικό σχέδιο περιλαμβάνονται άρθρα για την συλλογική ασφάλεια παρόμοια με του ΝΑΤΟ που δίνει το δικαίωμα στα κράτη που έχουν συνυπογράψει εκτεταμένα δικαιώματα να αποτρέψουν πράξεις άλλων κρατών που θεωρούνται ενάντιες στα δικά τους συμφέροντα ασφάλειας..

Στόχος της συμφωνίας αυτής –κατά το Κρεμλίνο- είναι πως «κανένα κράτος και κανένας οργανισμός δεν θα μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλειά τους εις βάρος άλλων χωρών και οργανισμών».
Η συντηρητική αμερικανική εφημερίδα, υπακούοντας στα κελεύσματα των πατρώνων της, υποδεικνύει στους δυτικούς διπλωμάτες και τους αναλυτές, ότι θα πρέπει να διαβάσουν πολύ προσεκτικά τα άρθρα του ρωσικού σχεδίου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια «επειδή προκαλεί ανησυχίες μήπως χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει τις εποπτευόμενες από τις ΗΠΑ «δομές ασφάλειας» και θίξει την κυριαρχία του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα».

Επισημαίνεται ιδιαίτερα, πως αν υφίστατο παρόμοια συνθήκη στα 1999, (βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Σερβία) τότε το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Ούτε το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ τότε είχε εγκρίνει τους βομβαρδισμούς εξ αιτίας της ρωσικής αντίθεσης.
Τόσο ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ όσο και του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δεν βρέθηκαν να σχολιάσουν την είδηση –γράφει η εφημερίδα. Η εκπρόσωπος του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική της ευρωπαϊκής Ένωσης Ξαβιέ Σολάνα αρνήθηκε να σχολιάσει «επειδή δεν είχε υπόψη της το πλήρες κείμενο».
Η είδηση για την ύπαρξη του κειμένου της συμφωνίας, έρχεται λίγες μέρες πριν την απόφαση του Καζαχστάν να ζητήσει από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), για την πραγματοποίηση εκτεταμένης ανασυγκρότησης του οργανισμού - του μόνου υπάρχοντος πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας με τη συμμετοχή 56 μελών. Αυτό αναφέρθηκε στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.
Το Καζαχστάν πιστεύει ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη σε θέματα ασφάλειας, όπως έλεγχος των συνόρων.

Δυτικοί σχολιαστές, που γνωρίζουν τα προβλήματα που προβάλλει το
Καζαχστάν στη Κεντρική Ασία και ειδικότερα στην περιοχή που συνορεύει με το Αφγανιστάν εξέφραζαν αμφιβολίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για παρόμοια συμφωνία.

Και λίγα περί Αφγανιστάν

Μας ανακοίνωσε λοιπόν ο ειρηνιστής πρόεδρος των ΗΠΑ «πως θα συνεχίσει «επ’ ολίγον» τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ζήτησε από τις χώρες της «ευρείας συμμαχίας» να αυξήσουν την στρατιωτική συνεισφορά τους. Αφού ανακοίνωσε πως θα στείλει άλλους 30.000 στρατιώτες, είπε πως σε τρία χρόνια, θα αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων… Με λίγα λόγια μας είπε πως από το 2012 θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της εισβολής ή μάλλον του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.
Τι απάντηση πήρε από την «πρόθυμη συμμαχία»;
Ελλάς: Θα στείλει ενισχύσεις, αλλά μόνο προσωπικό για τα αεροδρόμια.
Τουρκία: Το μήνυμα στον Ομπάμα, έρχεται από τους περαστικούς: «Εσεις το δημιουργήσατε φτιάξτε τα μόνοι σας. Δεν θα κλάψουμε για άλλους στρατιώτες».
Γερμανία: Θα αποφασίσει σε λίγο…

Ο Victor Sebestyen που έχει γράψει ένα βιβλίο για την πτώση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας περιγράφει αναλυτικά για τα παγωμένα Χριστούγεννα του 1979, όταν ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στο Αφγανιστάν. Περιγράφει αναλυτικά την αναφορά του στρατηγού Sergei Akhromeyev διοικητή των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων στο σοβιετικό Πολίτμπιρό, το 1986:
«Δεν υπάρχει κομμάτι γης στο Αφγανιστάν που δεν έχει κατακτηθεί από για κάποιο χρονικό διάστημα από το στρατό μας. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής παραμένει στα χέρια των τρομοκρατών. Ελέγχουμε τα επαρχιακά κέντρα, αλλά δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τον πολιτικό έλεγχο της περιοχής που καταλαμβάνουμε». Και ο Αχρομέγιεφ, ζήτησε την αποστολή και άλλων στρατευμάτων «αλλιώς ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα». «Οι στρατιώτες μας δεν φταίνε. Πολεμούν πολύ γενναία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αλλά να καταλάβουμε πόλεις και χωριά προσωρινά, λίγη αξία έχει, σε μια τόσο αχανή χώρα όπου οι αντάρτες μπορούν να εξαφανίζονται στους γύρω λόφους».
Τα ίδια ακριβώς, λένε σήμερα οι Αμερικανοί στρατηγοί.
Η ήττα στο Αφγανιστάν, ήταν η απαρχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.
Αυτός είναι ο φόβος και για τις ΗΠΑ. Θα αντέξουν ένα ακόμα Βιετνάμ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...