Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες πάτησαν πόδι στον Νεο Κόσμο, στις 26 Ιουνίου 1768 στον Άγιο Αυγουστίνο στην Φλώριδα. Η πρώτη ανεπίσημη ελληνορθόδοξη ενορία δημιουργήθηκε στην Νέα Ορλεάνη και η πρώτη επίσημα ανεγνωρισμένη από το αμερικανικό Κράτος ήταν η ορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης που ιδρύθηκε το 1892. Η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δημιουργήθηκε το 1921.
Οι Ρώσοι έφθασαν στην Αμερική από την Αλάσκα, όπου οκτώ μοναχοί ίδρυσαν ένα μοναστήρι στον νησί Κόντιακ τον Σεπτέμβριο του 1794. Μετά την πώληση της Αλάσκας στις ΗΠΑ το 1867 δημιουργήθηκε η μητρόπολη Βορείου Αμερικής της Ρωσικής Εκκλησίας στους Ναούς της οποίας βαπτιζόντουσαν και παντρεύονταν και οι Έλληνες Ορθόδοξοι της Αμερικής.
Το 1868 έγιναν τα θυρανοίξια του πρωτου ορθόδοξου Ναού στον Αγιο Φραγκίσκο, όπου το 1872 δημιουργήθηκε Επισκοπή της Ρωσικής Εκκλησίας.
Το 1898 επίσκοπος Αλάσκας έγινε ο μετέπειτα Πατριάρχης Μόσχας Τύχων, ο οποίος το 1900 την μετονόμασε σε Επισκοπή Βορείου Αμερικής. Επί των ημερών του ιδρύθηκε και η τρίτη ρωσική Επισκοπή Μητρόπολη του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης . Στις 22 Μαΐου 1901, ο Τύχων ευλόγησε τη θεμελίωση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, του οποίου τα Θυρανοίξια έγιναν τον Νοέμβριο του 1902. Ο Τύχων έχτισε και την εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στο Μπρούκλιν ,για τους πιστούς του Πατριαρχείου Αντιοχείας,
και τον Ιούνιο του 1905, έδωσε την ευλογία του για την ίδρυση της Μονής του Αγίου Τύχωνα στην Πενσυλβάνια.
Μετά το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων ο Τύχων που έγινε Πατριάρχης Μόσχας στις 5/18 Νοεμβρίου 1917, έδωσε άδεια το 1920 σε όλες τις ρωσικές μητροπόλεις του εξωτερικού να διοικούνται αυτόνομα. Έτσι δημιουργήθηκε η Αυτοκέφαλη «Russian Orthodox Greek Catholic Church in America» το 1924 , που αναγνωρίστηκε το1970 από το σοβιετικό Πατριαρχείο της Μόσχας, ως Αυτοκέφαλη «Orthodox Church in America» και η οποία, εκτός από τη ρωσική εκκλησία αναγνωρίζεται από τα Πατριαρχεία Σόφιας και Γεωργίας και τις Αυτοκέφαλες εκκλησίες Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας που υπάγονται στη Μόσχα.
Η βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη διαφθορά «Orthodox Church in America» έχει στις ΗΠΑ περίπου 500 ενορίες και 19 μοναστήρια. Τα μέλη της που καταβάλουν εισφορές είναι περίπου 40.000 και οι πιστοί της είναι περίπου 150.000. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Αλάσκα, την Πενσυλβάνια, την Καλιφόρνια και την Νέα Υόρκη.
Το 1927 μετά τον συμβιβασμό του πατριάρχη Σέρεγιου με τους κομμουνιστές, αποσχίστηκε ένα μεγάλο μέρος των ορθοδόξων Ρώσων του Εξωτερικού από το πατριαρχείο της Μόσχας που δημιούργησαν την αντικομουνιστική «Russian Orthodox Church Outside Russia». Η «ROCOR» που έχει στις ΗΠΑ 11 μοναστήρια και 30.000 μέλη που πληρώνουν συνδρομές, διασπαρμένα σε 194 ενορίες , ήρε το σχίσμα με το Πατριαρχείο της Μόσχας το 2007.
(Για να συγκρίνουμε τη δύναμη αυτών των εκκλησιών με την Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής η «Greek Orthodox Archdiocese», έχει 440,000 μέλη).
Η συμφιλίωση της «ROCOR» με τη Μόσχα της προκάλεσε κλυδωνισμούς και σχίσματα καθώς πολλοί επίσκοποι και πιστοί θεωρούν πρωτεύων ζήτημα την εκκαθάριση της Ρωσικής εκκλησίας από τους πράκτορες της KGB. Η «ROCOR» δεν αναγνωρίζει την διεφθαρμένη «Orthodox Church in America», την οποίθα θεωρούσαν παραμάγαζο της KGB στις ΗΠΑ.
Εκτός από αυτές τις δύο εκκλησίες υπάρχει και η «Russian Orthodox Church in America» (ROCIA) που δεν αναγνωρίζεται από τη Μόσχα.
Παράλληλα τόσο το Πατριαρχείο της Μόσχας τόσο και το Πατριαρχείο της Σόφιας έχουν ιδρύσει στις ΗΠΑ δικές τους ενορίες ανεξάρτητες από τις «Orthodox Church in America» και «ROCOR».
Στις ΗΠΑ υπάρχει και η αρχιεπισκοπή του Πατριαρχίου Αντιοχείας, «Antiochian Orthodox Christian Archdiocese of North America», με 75.000 μέλη.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει και αυτή τρείς επισκόπους στην Βόρεια Αμερική με 39 ενορίες.
Αυτά συνοπτικά. Για να μαθαίνουν τα φαναρλήδικα παπαγαλάκια.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1940. 27η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. "Η Χαρά της Νίκης"!
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε: Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του : «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.»...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
1 σχόλιο:
Κύριε Χατζάρα,
Η άλωση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής επετεύχθη εκ των έσω, με την επικράτηση των μασόνων της AHEPA σε κάθε ενορία, σε κάθε μητρόπολη. Δείτε κάποια δείγματα γραφής της AHEPA που μιλούν από μόνα τους:
http://ahepa.org/dotnetnuke/News/NewsReleases/tabid/82/EntryId/108/AHEPA-Condemns-Metropolitan-of-Piraeus-Anti-Semitic-Tirade.aspx
http://ahepa.org/dotnetnuke/News/NewsReleases/tabid/82/EntryId/223/AHEPA-Condemns-Racial-Slur-of-Greek-NBA-Draft-Pick.aspx
http://ahepa.org/dotnetnuke/News/NewsReleases/tabid/82/EntryId/190/AHEPA-Deeply-Concerned-about-Rise-of-Extremism-in-Greece.aspx
Δημοσίευση σχολίου