1/12/17

Η 1η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

1145. Μετά την πτώση της Έδεσσας το 1144, το σταυροφορικό πριγκιπάτο της Αντιόχειας δέχτηκε την επίθεση του Νουρ αντ-Ντι και ο άγιος Βερνάρδος, μοναχός του Κλερβώ κηρύξε τη Β΄ Σταυροφορία, την οποία «ευλόγησε»
την 1η Δεκεμβρίου Γρηγόριος ΣΤ΄, ένας από τους τρεις Πάπες του 1045.

1167. 16 πόλεις της Λομβαρδίας , (μεταξύ άλλων Μιλάνο, Μπολόνια και Βενετία), με την ενθάρρυνση του πάπα Αλέξανδρου Γ’ και τον Τραπεζιτών, ίδρυσαν τη Λομβαρδική Ένωση, εναντίον του Φρειδερίκου Α' Χοχενστάουφεν, του λεγόμενου Κοκκινογένη.

1640. Το τέλος της Ιβηρικής Ένωσης. Η Πορτογαλία ανακήρυξε βασιλιά τον Ιωάννη Δ' τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

1503.Πέθανε στο Ίνγκολστατ ο Γεώργιος Δούκας της Βαυαρίας από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ χωρίς διάδοχο. Έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος της διαδοχής ανάμεσα στους γαμπρούς.

1803.Τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία ο νόμος για το βιβλιάριο των εργαζομένων.

1825. Ανακοινώθηκε ο αιφνίδιος θάνατος του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄, ενώ βρισκόταν στο Ταγκανρόγκ. (19 Νοεμβρίου με το Ιουλιανό). Στην Αγία Πετρούπολη βρισκόταν ο Νικόλαος Α΄ και ο αδερφός του Κωνσταντίνος βρισκόταν στη Βαρσοβία.

1879. Αποτυχημένη επίθεση των Αναρχικών με εκρηκτικά κοντά στη Μόσχα, κατά του τραίνου του Τσάρου Αλέξανδρου Β. 1900. Ανακοινώθηκε η απογραφή πληθυσμού στην Γερμανική αυτοκρατορία. Ήταν 56.345.014 κάτοικοι.

1913 Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώθηκε στο ελληνικό Κράτος.

1918 . Ο Αλέξανδρος της Σερβίας ίδρυσε το Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Η επαρχία της Τρανσυλβανίας, πρώην μέρος της Αυστρουγγαρίας ενώθηκε με το Βασίλειο της Ρουμανίας. Αυτή η ημερομηνία γιορτάζεται ως εθνική εορτή της Ρουμανίας.
1925. Οι νικητές του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία υπέγραψαν στο Λονδίνο τις επτά συμφωνίες που συνάφθηκαν στο Λοκάρνο της Ελβετίας κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 16 Οκτωβρίου 1925. Στόχος των συμφωνιών ήταν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ νικητών και ηττημένων και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης υπό την ηγεσία του Γκούσταφ Στρέζεμαν (Gustav Stresemann). Το βασικό θέμα των συνθηκών ήταν η οριστικοποίηση των συνόρων των κρατών, όπως είχαν διαμορφωθεί με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Με τις συνθήκες τα ευρωπαϊκά σύνορα διακρίθηκαν σε δύο «κατηγορίες»: Τα δυτικά της Γερμανίας (αυτά εγγυήθηκαν οι Συνθήκες του Λοκάρνο) και τα ανατολικά, τα οποία παρέμεναν προς διαπραγμάτευση.

1934. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΣΕ και Γραμματέας του Κόμματος της περιοχής και της πόλης του Λένινγκραντ, Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ στις 4.30΄το απόγευμα πήγαινε στο γραφείο του, στο Σμόλνι. Μέσα στο κτήριο, τον πυροβόλησε στον λαιμό ο Λεονίντ Νικολάγιεφ διαγραμμένο μέλος του Κόμματος.


1940. Η φονική μάχη στο ύψωμα Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες Αργυρόκαστρου, το οποίο ήλεγχε την κοιλάδα της Δρόπολης απ’όλες τις κατευθύνσεις, καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που την διασχίζει.

Την 1η Δεκεμβρίου 1940, ημέρα Κυριακή, το χιόνι είχε σκεπάσει το ύψωμα  και ένα τμήμα του ιταλικού στρατού που οπισθοχωρούσε και κατευθυνόταν προς το Τεπελένι το κατέλαβε. Επεδίωκε την επιβράδυνση της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων. 


Το προηγούμενο βράδυ, το 6ο Σύνταγμα Πεζικού της Κορίνθου, που ανήκε στην 3η Μεραρχία, με διοικητή τον υποστράτηγο Γεώργιο Μπάκο  είχε φθάσει στο Βουλιαράτι. Ο Μπάκος εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Βαγγέλη Ζάρου και από εκεί  οργάνωσε τις  επιθετικές επιχειρήσεις κατά των οπισθοχωρούντων Ιταλών.


Με το πρώτο φως της ημέρας  άρχισε η μάχη για την εκτόπιση των Ιταλών από τον Άγιο Αθανάσιο. Η Ελληνική ανδρεία και ο πατριωτισμός υπερίσχυσαν.
Οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ορμή του Ελληνικού στρατού και υποχώρησαν με βαριές απώλειες. Οι απώλειες του Ελληνικού στρατού στη μάχη αυτή ήταν 17 νεκροί  και 150 τραυματίες.


1943. Στην Τεχεράνη ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των κυβερνήσεων των τριών συμμαχικών δυνάμεων. Ρούζβελτ, Στάλιν και Ουίνστον Τσώρτσιλ.
1944. Την 1 Δεκεμβρίου ο στρατηγός Σκόμπυ, εξέδωσε διαταγή αφοπλισμού των αντιστασιακών ομάδων, τονίζοντας ότι αν η εντολή του δεν γινόταν δεκτή, θα προέκυπταν ολέθριες συνέπειες. Ο Σβώλος συναντήθηκε στην Μ.Βρετανία με τον επικεφαλής της εν Ελλάδι Σοβιετικής στρατιωτικής αποστολής συνταγματάρχη Ποπώφ, και του ζήτησε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

1959. Υπογράφηκε η Συνθήκη για την Ανταρκτική, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση της για στρατιωτικούς σκοπούς.

1967 . Έκρηξη βόμβας των «Αντιστασιακών» στην Ομόνοια. Σκοτώθηκε μία νέα γυναίκα.

1968 . Πλημμύρες στην Αθήνα και τα προάστια μετά από πολύωρη νεροποντή. 11 νεκροί.

1971. Στο Καρατζόρτζεβο, το προεδρείο της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών , αντικατέστησε την ηγεσία του κόμματος της Κροατίας. Ακολούθησαν εκκαθαρίσεις στη Σερβία, τη Σλοβενία και τη Μακεδονία.

1976 .Η Αγκόλα έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1989 . Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισκέφθηκε το Βατικανό. Στις Φιλιππίνες αποτυχημένο και αιματηρό πραξικόπημα για την απομάκρυνση της Κορασόν Ακίνο.
1990. Οι εργάτες των συνεργείων που εσκαβαν σήραγγα της Μάγχης, από τη γαλλική και τη βρετανική πλευρά συναντήθηκαν στα 40 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

1991.Δημοψήφισμα στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας, και η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε την ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ.

1998. H Exxon ανακοίνωσε την εξαγορά της Mobil.

2001. Στη Μόσχα ανακοινώθηκε η ίδρυση του Κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».

2009. Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...