12/12/17

12 Δεκεμβρίου 1944. Το ΟΧΙ του Τσακαλώτου

Όταν οι "Σύμμαχοι" αποφάσισαν να πυροβολούν το ΚΚΕ

1944. Στις 20.30 της 11ης Δεκεμβρίου στο διοικητήριο της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στα Παραπήγματα, ξεκίνησε σύσκεψη των διοικητών όλων των μονάδων, στην οποία κλήθηκε και ο διοικητής της Ορεινής Ταξιαρχίας, Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε από τον Σκόμπι
η πρόθεση του Βρετανικού Στρατηγείου να αποσύρει τις δυνάμεις από το Κέντρο των Αθηνών και να συγκεντρώσει τις Βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις στο Φάληρο.
Η σύσκεψη διακόπηκε και επανελήφθη στις 02.00 της 12ης Δεκεμβρίου. 
Τότε ο Τσακαλώτος ανακοίνωσε στους Άγγλους ότι η Τρίτη  Ορεινή Ταξιαρχία θα παραμείνει έστω και μόνη στις θέσεις της διότι δεν μπορεί να παραδώσει τους Έλληνες στα μαχαίρια  των σφαγέων Κομμουνιστών.
Μετά την αντίδραση Τσακαλώτου οι διοικητές επέστρεψαν στις μονάδες τους
και το ζήτημα της αντιμετώπισης του ΚΚΕ, εξετάστηκε πλέον  στη σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Αγγλική Πρεσβεία για την εκτίμηση της κατάστασης, και στην οποία μετείχαν ο Στρατάρχης Αλεξάντερ, ο Χάρολντ Μάκ Μίλλαν , ο πρέσβης Λίπερ, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών Στρατηγός Αϊρευ,. ο υποστράτηγος Τζων Χωκσγουερθ , ο ταξιάρχος Χιου Μάνεριγκ , και ο Σκόμπι.
Τότε , αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότατα ειρηνικής λύσης της κρίσης και δόθηκε εντολή στον Σκόμπι να συναντηθεί με το ΚΚΕ και να ζητήσει την εκκένωση της Αττικής από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και τον αφοπλισμό «των οπαδών του ΚΚΕ» στην Αθήνα.
Πράγματι, εντός της ημέρας έγινε η συνάντηση του Σκόμπι, με τον «υπουργό εξωτερικών» του ΚΚΕ Μιλτιάδη Πορφυρογένη. Το ΚΚΕ, μόλις πληροφορήθηκε την πρόταση των Άγγλων, διέταξε επίθεση κατά των «Συμμάχων» και εκδηλώθηκαν λίγες ώρες μετά , επιθέσεις στα Παραπήγματα στον Πειραιά και την Ελευσίνα.
Η επίσημη απάντηση του ΚΚΕ δόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου με επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ, που δεχόταν τις προτάσεις των Αγγλών υπό τους εξής όρους: Ταυτόχρονη απόσυρση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, αφοπλισμός της Χωροφυλακής, αφοπλισμός και να παράδοση στη δικαιοσύνη των ταγματασφαλιτών.
Το ΚΚΕ απαιτούσε ακόμα «να πάψει η βρετανική ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας» και «να σχηματιστεί κυβέρνηση πραγματικής Εθνικής Ενώσεως, η οποία θα ρυθμίσει Δημοκρατικώς το όλον Πολιτικόν και στρατιωτικόν πρόβλημα της Χώρας».

Στη σύσκεψη στην Αγγλική πρεσβεία αποφασίστηκε επίσης ο εξοπλισμός των κρατούμενων στους στρατώνες στο Γουδί ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας ,και η επίθεση κατά των δυνάμεων του ΚΚΕ εάν δεν γινόταν δεκτό το «τελεσίγραφο Σκόμπι».

Στον Πειραιά άρχισε η αποβίβαση της 4ης Ινδικής και της 46ης Βρετανικής Μεραρχίας που είχαν μεταφερθεί από την Ιταλία. Το ΚΚΕ ενισχύθηκε με το «Τάγμα Κρόνου» του ΕΛΑΣ, που κατέβηκε από τη Δωρίδα και με την «Ταξιαρχία Ιππικού» με 400 άνδρες.
Η Ορεινή Ταξιαρχία, στον δικό της χωρο ευθύνης, επιτέθηκε και κατέλαβε το συγκρότημα της «Σωτηρίας», σσκοτώνοντας 50 ελασίτες, και αιχμαλωτίζοντας 150, και τον λόφο του Αράπη στον Υμηττό.
Οι Βρετανοί, που έλεγχαν το αεροδρόμιο στο Ελληνικό συγκέντρωσαν εκεί περίπου 1.000 αιχμαλώτους του ΕΛΑΣ και τους έκλεισαν στα συρματοπλέγματα. Όλα τα γεγονότα της 12ης Οκτωβρίου θα τα βρείτε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/12/h-12.html

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρονια Πολλα Πιπη

Τα Παιδιά απ τα ψηλά βουνά είπε...

Χιλιόχρονος Σπύρο σαν τα ψηλά βουνά. Υγεία και κάθε καλό. Πάντα επιτυχίες.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά, Σπύρο (Ν.Η.)

ΠΑΟΚ Σεπόλια

Ανώνυμος είπε...

Μετά το ΟΧΙ του Μεταξά, έχουμε και το ΟΧΙ του Τσακαλώτου;

102 χρόνια από την Μικρασιατική προδοσία και την Εθνική Καταστροφή. Ο Γουναρης δήλωνε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Μικρά Ασία , ενώ οι Γουναρικοί Βουλευτές τον εγκατέλειπαν, και η δύναμη του στην Βουλή ειχε μειωθεί σε 155.

  Η κυβέρνση Γούναρη είχε ακόμα  17 ημέρες ζωής. Οι Έλληνες στην Σμύρνη και την Μικρά Ασία είχαν ακόμα 140 ημέρες ζωής Τα "εκτός των τε...