14/12/17

Δεκέμβρης του 44

1944. Στις 14 Δεκεμβρίου, το ΚΚΕ κήρυξε «Παλλαϊκό Πόλεμο». 
Επιδόθηκε στον Σκόμπι η επίσημη απάντηση του ΚΚΕ στην πρόταση που έκανε στον Πορφυρογένη για ειρηνικό διακανονισμό. Το ΚΚΕ απαιτούσε, απόσυρση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, από την Αθήνα , αφοπλισμό της Χωροφυλακής, και αφοπλισμό και παράδοση στη δικαιοσύνη των ταγματασφαλιτών, και ζητούσε , «να σχηματιστεί κυβέρνηση πραγματικής Εθνικής Ενώσεως, η οποία θα ρυθμίσει Δημοκρατικώς το όλον Πολιτικόν και στρατιωτικόν πρόβλημα της Χώρας».
Ταυτόχρονα με προκήρυξή της ΚΕ του ΕΛΑΣ προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» μίλαγε , «για αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο», έλεγε ότι «ο αγώνας είναι δίκαιος», ότι «σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου» και θριαμβολογούσε ότι «έξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα».
Στον Πειραιά, οι Γκούρκας της 5η Ινδικής Ταξιαρχίας κατέλαβαν το λόφο της Καστέλλας.
Στην Αθήνα, μετά από πληροφορίες για συγκέντρωση 600 ένοπλων κομμουνιών στον προσφυγικό συνοικισμό Κουντουριώτη, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ένας λόχος της 3η Ορεινης Ταξιαρχίας υποστηριζόμενος από τρία άρματα επιτέθηκε στις πολυκατοικίες.
Ο Αγώνας συνεχίστηκε ως τις 17.00. Στο Κέντρο, στις 1400, έγινε η εκκένωση της Γενικής Ασφάλειας. Κατά την υποχώρηση των αστυφυλάκων , στην οδό Θεμιστοκλέους σκοτώθηκαν τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας.
Στις 16.00, οι Άγγλοι αποσύρθηκαν από το Πολυτεχνείο και ο λόχος που ήταν εκεί πήγε στο Ζάππειο. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το εργοστάσιο Πουλοπούλου στο Θησείο, ενώ στο μέτωπο του Μακρυγιάννη και στη σχολή χωροφυλακής ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις.
Ο ΕΛΑΣ προσπάθησε με πυρά ελαφρών όπλων να σταματήσει τις Βρετανικές εφοδιοπομπές στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού, άνευ αποτελέσματος.

Σαν σήμερα, η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η πυρπόληση της Αγίας Λαύρας από τους Γερμανούς , το Συνέδριο της Βερόνα, οι Δεκεμβριανές , ο μέγας σεισμός της Κωνσταντινούπολης , το σόου του ψευδομάρτυρα Θεοφιλογιαννάκου ενώπιον του στρατοδικείου για τον ΑΣΠΙΔΑ και το ιπτάμενο παπούτσι κατά του Μπούς. Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 14ης Δεκεμβρίου θα το βρείτε εδώ...
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/12/14.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



Υπομονη έρχεται

Χατζαρας

Τρί Σεπ 23 1982

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χατζάρα, για δες αυτό το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ για τον ήρωα του υψώματος 731 Δημήτριο Κασλά:

https://m.youtube.com/watch?v=S45h9OU6RMc

Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν κομμουνιστής, απλά δεν ήθελε να παραδοθεί στους Γερμανούς, γιατί είχε κάνει αιχμάλωτος στη Μικρά Ασία.

Κατατάχθηκε λοιπόν στον ΕΛΑΣ και έδωσε πολλές μάχες με τους Γερμανούς. Και το ευχαριστώ της Πολιτείας για την εθνική δράση του ήταν να τον στείλουν 3 χρόνια εξορία!