9/6/20

9 Ιουνίου 1999. Το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ και η Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο Με την οποία το ΝΑΤΟ κατέλαβε το Κοσσυφοπέδιο και το [παρέδωσε στην Αλβανική Μαφία

Ενώ στη Νέα Υόρκη οι διπλωμάτες έγραφαν το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υο οποίο υιοθετήθηκε την επομένη το βράδυ, της 9ης Ιουνίου 1989, στο Κουμάνοβο της Σεβερνοματσεντόνιγια ο Στρατηγός του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς και ο στρατηγός της Αστυνομίας, (των δυνάμεων του Σερβικού Υπουργείου Εσωτερικών MUP), ;Oμπραντ Στεφάνοβιτς, συνυπέγραψαν , με τον βρετανό στρατηγό Τζάκσον, τη στρατιωτική-τεχνική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, σχετικά με την απόσυρση του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο. 
Η συμφωνία του Κουμάνοβο έφερε την ειρήνη, και την πλήρη απόσυρση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κοσσυφοπέδιο χωρίς   συνθηκολόγηση, της Γιουγκοσλαβίας. 
Η συμφωνία προέβλεπε μια ζώνη ασφάλειας 25 χλμ στον αέρα και 5 χλμ στο έδαφος εντός τους εδάφους της Γιουγκοσλαβίας στην οποία οι Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να εισέλθουν χωρίς την άδεια του ΝΑΤΟ. 
Η Γιουγκοσλαβία είχε 11 ημέρες για να αποσύρει τις δυνάμεις της. Με την απόσυρση του Στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο άρχισαν να φεύγουν μαζικά οι Σέρβοι αλλά και οι Μαυροβούνιοι. 
Σύμφωνα μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 5.000 τραυματίστηκαν στις 78 ημέρες που διήρκεσαν οι αεροπορικές  επιθέσεις του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου. 
Εκτός από χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν οι υποδομές, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, τα Στούντιο της Τηλεόρασης και πολιτιστικά μνημεία. Το 2013, το υπουργείο «άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι από τις αεροπορικές επιθέσεις ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός είχε 631 νεκρούς και 28 αγνοούμενους. Οι δυνάμεις του υπουργείο Εσωτερικών (ΜUP) είχαν 325 νεκρούς και 24 αγνοούμενους. 
Στις αρχές Ιουνίου του 1999, ενώ οι βομβαρδισμοί ήταν ακόμη σε εξέλιξη, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι 5.000 άνδρες των Γιουγκοσλαβικών Ενόπλων Δυνάμενων είχαν σκοτωθεί και 10.000 είχαν τραυματιστεί.
Στο Βελιγράδι υπάρχουν ακόμα μερικοί  «πατριωτες» σαν τη Γκιάνα που λένε ότι το πακέτο που προτάθηκε  τον Φεβρουάριο του 1999 στο Ραμπουγιέ ήταν πολύ καλύτερο από τη Συμφωνία που δεχτηκε ο Μιλόσεβιτς μετά από  78 ημέρες βομβαρδισμών. 
Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την 21η επέτειο της υπογραφής της συμφωνίας του Κουμάνοβο είπε ότι είναι πλέον σημαντικό «να κοιτάξουμε προς το μέλλον, και να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα». Απαντώντας σε αυτούς που λένε ότι  θα ήταν  καλύτερο η Σερβία να  είχε  δεχθεί το πακέτο του Ραμπουγιέ, ο Βούτσιτς είπε ότι «είναι εύκολο να είναι  κανείς στρατηγός μετά τη μάχη» και ότι  «το Βελιγράδι ήταν τότε σε μια κατάσταση όπου, ό,τι κι αν έκανε, μπορούσε μόνο να χάσει».
Ερωτηθείς εάν το Ψήφισμα 1244 εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση  για τη λύση του ζητήματος του  Κοσσυφοπεδίου ο Βούτσιτς είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει άλλο  έγγραφο και ότι το ψήφισμα έχει τις καλές και τις κακές πλευρές του, ενω τόνισε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που μιλούν γι' αυτό δεν το έχουν καν διαβάσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απειλή των Αφών κατά της ζωής του Γιαννακόπουλου.

  Τον απειλούν ότι «θα τον εκλείψουν».     «Τέτοια φαινόμενα θα εκλείψουν», είπαν.  Και ο λόγος τους «Συμβόλαιο».