17/6/20

Συνεχίζονται τα προβλήματα στη μεθοριακή διάβαση «Κούλατα – Προμαχώνας»

Τα ταξίδια για θαλάσσιες διακοπές στην Ελλάδα επιτρέπονται από τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, αλλά προς το παρόν προκαλούν μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στα σύνορα. Ήδη πριν από το άνοιγμα των συνόρων οι βουλγαρικές αρχές προειδοποίησαν για αναμενόμενη απότομη ενίσχυση της κυκλοφορίας και πιέσεις στους βουλγαροελληνικούς μεθοριακούς σταθμούς, αλλά η πραγματικότητα ξεπέρασε και τις πιο τολμηρές προβλέψεις. Στον μεθοριακό σταθμό «Κούλατα» η ένταση κλιμακώνεται. Φορτηγά και αυτοκίνητα περιμένουν από χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες της βουλγάρικης τηλεόρασης , η μετακίνηση προς τα σύνορα είναι «εκρηκτικά αργή». Η ουρά φορτηγών έφτασε 15 χιλιόμετρα στην κατεύθυνση της Ελλάδας. Εκατοντάδες αυτοκίνητα και χιλιάδες τουρίστες, που ταξιδεύουν για την Ελλάδα, αποκλείονται στο μποτιλιάρισμα. Η ένταση είναι μεγάλη. Ανάμεσά τους είναι και η οικογένεια Νικολάεφ οι οποίοι περιμένουν μαζί με τα δύο παιδιά τους από 3:30 το πρωί: «Οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι, γιατί οι ουρές είναι φοβερές» λέει η κα Νικολάεβα. 
– Χωρίσαμε στα δύο. Δεν είχαμε ιδέα ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη. Όταν πλησιάσαμε, καταλάβαμε ότι από την ελληνική πλευρά λειτουργεί μόνο ένας γκισές. Από τη βουλγαρική είναι τρείς για τα αυτοκίνητα και ένας για τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Η διέλευση από την ελληνική πλευρά γίνεται πολύ βραδέως, γιατί όλα ελέγχονται. Από τη βουλγαρική πλευρά υπάρχει τάξη, αλλά πρέπει να περιμένεις πολύ και εάν μπεις στην ουρά, δεν μπορείς να βγεις πια. Τηλεφωνήσαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήδη το πρωί, και τους ζητήσαμε να επέμβουν.» 

Από τη Δευτέρα, λίγο πριν το μεσημέρι, η Ελλάδα άνοιξε τα χερσαία σύνορά της μόνο για τη Βουλγαρία. Έτσι καταργήθηκε η καραντίνα 7 ημερών για είσοδο στη χώρα. Στο τέλος της ημέρας η κατάσταση εξομαλύνθηκε, τουλάχιστον για τους τουρίστες, που κατευθύνονταν για τη Δυτική Θράκη. 
Με εξαίρεση τους Σέρβους πολίτες, που τους γύριζαν πίσω. Χθες κατέστη σαφές ότι και εκείνοι μπορούν να πάνε διακοπές, αλλά με αυστηρό έλεγχο.
 Σχεδόν σε κάθε τουρίστα οι ελληνικές υγειονομικές αρχές κάνουν τεστ για κορωνοϊό. Αργά χθες κατέστη σαφές και ότι η γειτονική χώρα εισάγει αυστηρό έλεγχο για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα, ανεξάρτητα από το αν είναι από χώρες μέλη της ΕΕ ή από τρίτες χώρες. 
 «Εξαιρετικά έντονη είναι η κυκλοφορία στον μεθοριακό σταθμό «Κούλατα – Προμαχώνας» δήλωσε η Λόρα Λιούμπενοβα της Συνοριακής Αστυνομίας. – «10 βούλγαροι υπάλληλοι σε εννέα ταμεία και σε ένα κινητό, πραγματοποιούν έλεγχο στις δύο κατευθύνσεις. Από την ελληνική πλευρά οι υπάλληλοι είναι συνολικά τρεις. Αυτό αισθητά επιβραδύνει τη διέλευση. Επιπλέον επιβράδυνση υπάρχει και κατά την είσοδο των σέρβων πολιτών στην Ελλάδα, που είναι πολίτες τρίτων χωρών. Ο κάθε σέρβος πολίτης δηλώνει προφορικά στους Έλληνες αστυνομικούς διεύθυνση διαμονής και τηλέφωνο. Ένα μεγάλο μέρος των σέρβων πολιτών περνούν από τεστ για Covid-19. Συνιστάμε στους βουλγάρους πολίτες να χρησιμοποιούν τον μεθοριακό σταθμό «Ιλίντεν» και τους υπόλοιπους μεθοριακούς σταθμούς στα βουλγαροελληνικά σύνορα», δήλωσε η κ. Λιουμπένοβα στην Βουλγαρική τηλεόραση

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Βούλγαροι τουρίστες στο Γραικυλιστάν».

Είδατε πόσες ανατροπές και τραγικές ειρωνείες έχει η Ιστορία;
Τα βιώνουμε σε πραγματικό χρόνο.
Μια χώρα που εξήλθε χρεωκοπημένη, πεινασμένη και διαλυμένη από την κομμουνιστική λαίλαπα, μέσα σε 30 χρόνια μας έφτασε και μας ξεπερνάει σταδιακά σε βιοτικό επίπεδο.