15/6/20

Εκδήλωση για την «Μάχη της Σημαίας» στην Λάρισα

Tιμήθηκε την Κυριακή στην Λάρισα , η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους αρνούμενοι να παραδώσουν τη Σημαία του Συντάγματος στους Γάλλους εισβολείς στη Θεσσαλία. 

Η μάχη έγινε στην περιοχή «Μεζούρλο»- λίγο έξω από τη Λάρισα, στις 30 Μαΐου /12 Ιουνίου 1917, και ονομάστηκε «Μάχη της Σημαίας». 
 Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά από την Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Ν. Λάρισας, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη οποία τιμήθηκε και η μνήμη των βασικών πρωτεργατών της αναδείξεως της Μάχης και του μνημείου, που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας: του Κων/νου Καρδαρά ιατρού-χειρουργού, του Δημητρίου Βάλλα δημοσιογράφου, του Δημητρίου Χατζηπλή αγρότη και του Κωνσταντίνου Σαμουρέλη π.
αντιδημάρχου Δήμου Λαρισαίων. 
Ακολούθησαν χαιρετισμοί: Από την κα. Αθηνά Κακούρη η οποία επεσήμανε ότι: για κάθε μία μέρα του παρελθόντος πού θυμόμαστε, προσθέτουμε μία μέρα ζωής στο μέλλον μας. Από τον κ Ιωάννη Δασκαρόλη υποψηφίου διδάκτορα Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και συγγραφέα ο οποίος ανέφερε ότι: «Στην γαλλική προέλαση που αποτέλεσε και την τελευταία προσβολή της ήδη κουρελιασμένης ελληνικής ουδετερότητας στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε σαφείς οδηγίες να μην προβληθεί η παραμικρή αντίσταση από τα ελληνικά στρατεύματα. Οι Γάλλοι δεν αρκέστηκαν στην κατοχή της Λάρισας και στον αφοπλισμό των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά επεδίωξαν την ταπείνωση και τον εξευτελισμό του αντιπάλου τους ζητώντας τα ξίφη των αξιωματικών τους. Μεταξύ ταπείνωσης και απελπισμένης αντίστασης οι εύζωνες του 1/38 συντάγματος και οι αξιωματικοί τους προτίμησαν το δεύτερο, αψηφώντας ακόμη και τις διαταγές της κυβέρνησης, συνεχίζοντας νοερά την δισχιλιετή παράδοση θυσίας των Ελλήνων για την τιμή τους και την ελευθερία τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να τους αναπαύσει. Μακρυά απ' τους συμμάχους...

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ