30/6/20

Η εκδίκηση για την δολοφονία του Καπετάν Άγρα

Στις 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου 1907, ο μακεδονομάχος λοχαγός Νικόλαος Δουμπιώτης, ή Καπετάν Αμύντας, και οι άνδρες του, εξόντωσαν τη συμμορία του διαβόητου αρχικομιτατζί της ΕΜΕΟ Κασάπτσε ή Χαψάσκι , ο οποίος είχε κρεμάσει τον Καπετάν Άγρα στις 7 Ιουνίου. 
Ο Νικόλαος Δουμπιώτης γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1866 . Ο πατέρας του Ιωάννης Δουμπιώτης συμμετείχε με τον Τσάμη Καρατάσο στην επανάσταση του 1854 στη Μακεδονία. 
Το 1882 ο Νικόλαος κατετάγη εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Συμμετείχε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως ανθυπολοχαγός του 4ου συντάγματος. 
Το 1907 με το βαθμό του λοχαγού και με το ψευδώνυμο καπετάν Αμύντας πέρασε στη Μακεδονία αντικαθιστώντας το σώμα του Άγρα.
 Η περιοχή ευθύνης του περιελάμβανε τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα, όπου αντιμετώπισε τις συμμορίες των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως ταγματάρχης. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστράτηγου το 1923.
 Πέθανε στην Αθήνα το 1951. 
Ο γιος του Ιωάννης, σκοτώθηκε το 1940 στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Η 18η Απρολίου. Ορκίστηκε η κυβέρνηση Ράλλη. Ο Μεραρχος Μαυρομιχάλης ζήτησε να υποχωρήσει στον Δομοκό

Η υποχώρηση στον Δομοκό  Οι αποδοκιμασίες του Λαού κατά του Γλξυμπουργκ  Οι Αγγλικές Φουστιές Πρωτοσέλιδο σχόλιο του «ΕΜΠΡΟΣ» για τους «αρχι...