17/6/20

Η Σικελία για τους Σικελούς

Στις 17 Ιουνίου 1945 σκοτώθηκε στο Ραντάτσο, της Σικελίας κατά τη διάρκεια μάχης με τους Καραμπινιέρους ο σημαντικότερος από τους υποστηρικτές του σικελικού εθνικισμού Αντόνιο Κανέπα. 
\Ο Αντόνιο Κανέπα, που γεννήθηκε στο Παλέρμο, στις 25 Οκτωβρίου 1908 ήταν ο ηγέτης της σοσιαλιστικής φατρίας του Κινήματος για την Ανεξαρτησία της Σικελίας (Movimento per l'Indipendenza della Sicilia) και ο ιδρυτής του Εθελοντικού Στρατού για την Ανεξαρτησία της Σικελίας (Esercito Volontario per l'Indipendenza della Sicilia, EVIS). 
Το 1942, με το ψευδώνυμο Μάριο Τούρι, δημοσίευσε το αυτονομιστικό μανιφέστο. «La Sicilia ai Siciliani»
Το κίνημα ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1942 ως Επιτροπή για την Ανεξαρτησία της Σικελίας (Comitato per l'Indipendenza della Sicilia) με πρόεδρο τον Αντρέα Απρίμε και με ιδεολογικό υπόβαθρο την επανάσταση των Σικελικών Εσπερινών.
Το κίνημα περιελάμβανε μέλη πολύ διαφορετικών πολιτικών τάσεων από τον σοσιαλιστή Αντόνιο Κανέπα, και τον σοσιαλδημοκράτη Τζιοβάνι Γκουαρίνο Αμέλα, μέχρι δεξιοί, αριστοκράτες, όπως ο βαρόνος Λούστιο Τάσκα και ο δούκας Γκουλιέλμο Πατερνό. Υπήρχαν και μέλη με στενούς δεσμούς με τη Μαφία, καθώς και ηγέτες της Μαφίας όπως ο Καλογκέρο Βιτσίνι . 
Το κίνημα απέκτησε μεγάλη επιρροή μετά την Ανακωχή της 8ης Σεπτεμβρίου 1943. Τον Οκτώβριο του 1943, ο Απρίμε ζήτησε από τον βασιλιά της Ιταλίας να παραιτηθεί. Την άνοιξη του 1944, ιδρύθηκε το Κίνημα για την Ανεξαρτησία της Σικελίας αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι Σύμμαχοι απαγόρευσαν κάθε είδους πολιτική δραστηριότητα, και όλοι οι πρωταγωνιστές εντάχθηκαν στα νεογέννητα ιταλικά κόμματα, όπως η Χριστιανική Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: