19/6/20

Η 19η Ιουνίου στην Ιστορία

1097. Οι Τούρκοι που ήρθαν σε συνεννόηση με τους Βυζαντινούς, τους παρέδωσαν τη Νίκαια χωρίς να μπορέσουν να αντιδράσουν οι σταυροφόροι, που την πολιορκούσαν.

1157. Έγινε η ατυχής για το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ μάχη της Λίμνης Μερόν κατά την οποία συνελήφθη αιχμάλωτος ο Μεγάλος Διδασκάλους του Τάγματος του Ναού , Μπερτράντ ντε Μπλανσφόρ. 


1269. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας, ο Άγιος, από την Τύνιδα όπου οδηγούσε την Η΄ Σταυροφορία, αποφάσισε σε εφαρμογή του 68ου Ιερού Κανόνα της Οικουμενικής Συνόδου του Λατερανού, (1215) που όριζε ότι οι Εβραίοι και οι Σαρακηνοί και των δύο φύλων θα πρέπει να διακρίνονται από τους χριστιανούς σε κάθε χριστιανική επαρχία φορώντας ξεχωριστά ενδύματα, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο κάθε Εβραίος που κυκλοφορούσε δημόσια χωρίς να φοράει τη διακριτική κίτρινη κονκάρδα, θα πλήρωνε πρόστιμο δέκα λίβρες ασήμι.

1736. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος του 1735-1739 στις 19/30 Ιουνίου παραδόθηκε στους Ρώσους το φρούριο του Αζώφ. 

1790. Η Γαλλική Συντακτική Εθνοσυνέλευση κατάργησε την κληρονομική αριστοκρατία και τους τίτλους ευγενείας ... 

1799. Οι Ρώσοι του Σουβαρόφ νίκησαν τους Γάλλους στην τριήμερη μάχη της Τρεβία στη Β. Ιταλία. 

1800. Πέντε ημέρες μετά την ήττα στη μάχη του Μαρέγκο στην Ιταλία οι Αυστριακοί υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους Γάλλους, που διοικούσε ο στρατηγός Βικτόρ Μορό στο Χοχενλίντεν. Ο Μορώ έτσι εισέβαλε στην Βαυαρία και στη συνέχεια βάδισε προς την Βιέννη αναγκάζοντας τους Αυστριακούς να ζητήσουν νέα συνθήκη ειρήνης. Τον Φεβρουάριο του 1801 υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες η Συνθήκη του Λουνεβίλ η οποία βασιζόταν στην προηγούμενη συνθήκη ειρήνης του Κάμπο Φόρμιο. Η Βρετανία συνέχισε τον πόλεμο για ένα χρόνο ακόμα.

1806. Πέθανε στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 90 ετών ο  Ευγένιος Βούλγαρις,

1807. Κατά την πρώτη Σερβική Επανάσταση έγινε η μάχη στο Στούμπνικ όπου 1500 Σέρβοι υπό τον  Μιλένκο Στοΐκοβιτς αντιμετώπισαν 5000 και υποχρεώθηκαν να οχυρωθούν αναμένοντας τις ενισχύσεις από τον Καραγιώργη και τους Ρώσους από την Βλαχία υπό τον στρατηγό Ιβάν Ισάγιεφ.

1821. Στις 7/19 Ιουνίου έγινε η ατυχής Μάχη του Δραγατσανίου.

1857. Στο Παρίσι, συνήφθη συνθήκη μεταξύ της  Αυστρίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Πρωσίας, της Ρωσίας, του Βασιλείου της Σαρδηνίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για  σύνορα μεταξύ  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ρωσίας, η οποία προέβλεπε  ότι το Δέλτα του Δούναβη και το νησί των Φιδιών θα έπρεπε  να επιστρέψουν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Πύλης,

1863. Στην Αθήνα, γενικεύτηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των Αγγλόφιλων του Δημήτριου Βούλγαρη και των Καποδιστριακών. Ο στασιαστές από μονάδες πυροβολικού, πεζικού, χωροφυλακής αλλά και ληστές της υπαίθρου που είχαν ταχθεί στο πλευρό των «Πεδινών» κινήθηκαν προς κατάληψη των Ανακτόρων υπό την ηγεσία του αντισυνταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, των οποίων  την υπεράσπιση είχε αναλάβει ο  υπολοχαγός Αριστείδης Κανάρης επικεφαλής μικτής δύναμης  από άνδρες του 1ου, 2ου και 8ου τάγματος πεζικού καθώς και δύναμη πυροσβεστών και μικρή δύναμη χωροφυλακής Η επίθεση , αν και σφοδρή, αποκρούστηκε από τις δυνάμεις του Κανάρη, ο ίδιος όμως  δολοφονήθηκε χτυπημένος από σφαίρα στον κρόταφο. Μια προσωρινή ανακωχή επέτρεψε στον Μιλτιάδη Κανάρη να μεταφέρει τη σορό του Αριστείδη στην οικία του πατέρα τους στην Πλάκα.  Η επίθεση των στασιαστών είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 80 άτομα . Η  Εθνοσυνέλευση θεώρησε απαραίτητο να διαλύσει την κυβέρνηση Ρούφου και να δώσει την εντολή αρμοδιότητα στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης (εκείνη την περίοδο ήταν ο Διομήδη Κυριακό.  

1865. Πέθανε στην Ρουμανία ο καταγόμενος από το Λάμποβο  στο Τεπελένι εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας.
           
1867. Με εντολή του Μπενίτο Χουάρες εκτελέστηκε ο πρώην αυτοκράτορας του Μεξικού, Αυστριακός αρχιδούκας Φερδινάνδος Μαξιμιλιανός. 

1913. Σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρήσεων του Γενικού Στρατηγείου την 5η πρωινή ώρα της 19ης Ιουνίου/2ας Ιουλίου 1913 εξαπολύθηκε η Γενική Αντεπίθεση των Ελληνικών Δυνάμεων .Συνολικά, Ελληνική Στρατιά είχε 137.000 άνδρες , σε 73 τάγματα πεζικού, 33 πεδινές πυροβολαρχίες, 9 ορειβατικές, 8 ίλες Ιππικού και 8 ημιλαρχίες. Διοικητής ήταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος που εγκαταστάθηκε από της 8.30΄ ώρας στο Μελισσοχώρι (Μπάλτζα). Η 7η Μεραρχία με διοικητή τον συνταγματάρχη Μηχανικού Ναπολέοντα Σωτήλη, θα προήλαυνε προς τη Νιγρίτα και από εκεί προς το Στρυμονικό για να καταλάβει την επί του Στρυμόνα γέφυρα. Στο Σούλοβο, (το σημερινό Σκεπαστό), το 20ο Σύνταγμα της 7ης Μεραρχίας, μετά από σύντομη μάχη, έτρεψε σε φυγή τρία βουλγαρικά τάγματα, ενισχυμένα με μία ορειβατική πυροβολαρχία. Η μάχη στοίχισε στο σύνταγμα 30 νεκρούς και 169 τραυματίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 19ηςΙουνίου/2ας Ιουλίου, 4 Ελληνικές Μεραρχίες (II, III, IV, V) και η Ταξιαρχία Ιππικού κινήθηκαν για να καταλάβουν την πόλη του Κιλκίς. Η δύναμη των Βουλγαρικών φυλακίων πολέμησε πεισματικά, οι Μεραρχίες αντιμετώπισαν σοβαρές απώλειες, αλλά στο τέλος οι Βούλγαροι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς τη γραμμή Λειψύδριον - Ύψωμα Μαυρονέρι - Γυναικόκαστρο. 

1920 . Η Μικτή Ταξιαρχία Ξάνθης με την συνοδεία του θωρηκτού "Κιλκίς" και των αντιτορπιλικών "Λέων", "Αετός", "Ασπίς" και "Αλκυών", καθώς και ενός βρετανικού θωρηκτού και ενός αντιτορπιλικού, αποβιβάστηκε χωρίς αντίσταση στην Πάνορμο της Μικράς Ασίας.

1937.Η πόλη του Μπιλμπάο στην Ισπανία κατελήφθη από τις δυνάμεις του Φράνκο.

1943. Δημοσιεύτηκε στην Κύπρο η απόφαση του ΑΚΕΛ να πολεμήσει στο πλευρό των Άγγλων κατακτητών.

1944. Στην Κυπαρησία, στο Γεφύρι του Μανούσου ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε σε γερμανική φάλαγγα. Σκοτώθηκαν 78 Γερμανοί και συνελήφθησαν 40 αιχμάλωτοι εκ των οποίων 10 Έλληνες που εκτελέστηκαν. Οι κομουνιστές είχαν 18 απώλειες.
Μετά από μια σκληρή μάχη ενάντια ιαπωνικές δυνάμεις τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το νησί Σαϊπάν στο δυτικό Ειρηνικό. Στο νησί Βις στην Αδριατική Θάλασσα, ολοκληρώθηκε ο Γιουγκοσλαβικός Λίβανος με υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της εξόριστης γιουγκοσλαβικής βασιλικής κυβέρνησης με τους κομμουνιστές αντάρτες. Η συμφωνία υπεγράφη από τους Δρ Ιβάν Σούμπασιτς και τον Τίτο.

1947. Εκτελέστηκαν στη θέση Τούρλος της Αίγινας 18 κομμουνιστές. Οι 16 είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 1945 και οι δύο το 1947 με βάση την παραγγελία 34-45/47, της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά. Κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις  επί των Κερδυλίων ανεκαλύφθησαν οι εγκαταστάσεις του Αρχηγείου Λεωνίδα, και καταστράφηκαν. Ομάδα ματαγωγικού των Κ/Σ καταδιωκόμενη  εγκατέλειψε δύο νεκρούς και άπαντα τά μεταγωγικά της έξ είκοσι κτηνών.
1948. Στην ορεινή περιοχή Ξυλοσύρτο 'Ικαρίας εξουδετερώθηκε υπό δυνάμεως Χωροφυλακής 6μελής Κ/Σ συλληφθέντων 5 μελών και φονευθέντος του Αρχηγού της. Συμμορίτες δυνάμεως Τάγματος επιτέθηκαν εκ πολλών σημείων εναντίον της φρουράς Στρατού και Χωροφυλακής στον Αμπελώνα Λάρισσας . Αποκρούστηκαν μετά 4ωρον μάχη και εγκατέλειψαν 4 νεκρούς .Μικροομάδες συμμοριτών ενήργησαν βιαία στρατολογία εξ ακραίων οίκιών, ως καί του χωρίου Βρυοτόπου 60 άτόμων κατά πλείστον νεανίδων • Δύναμη Στρατοί κινηθείσα έκ Τυρνάβου συνεπλάκη είς τήν περιοχήν Αμπελώνος μετά ομάδος ιππέων συμμοριτών φονευθέντος ενός συμμορίτου. Την ιδία ώρα Κ/Συμμορία επιτέθηκε στην Άνω Εορδαία και άρπαξαν 500 πρόβατα, 3 όνους, μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ιματισμού έκαψαν 2 σπίτια και ανατίναξαν άλλες δύο και άπήγαγαν έναν ιδιώτην. Τους ακολούθησαν οικεία βουλήση 2 ίδιώτες.
1951. Πέθανε από πνευμονικό οίδημα  στην κλινική «Παμμακάριστος» ο εθνικιστής ποιητής, και υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Άγγελος Σικελιανός.  

1953. Έληξε η τετραήμερη επίσκεψη   στην Τουρκία του  Πρωθυπουργού  της Ελλάδας, Αλέξανδρου  Παπάγος τον οποίο συνόδευαν ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Παναγιώτης Σιφναίος και ο Υπουργός Εξωτερικών» Στέφανος Χ. Στεφανόπουλος.

1957. Ο Μακάριος σε συνέντευξη που έδωσε στην Αθήνα σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους κατάγγειλε τα βασανιστήρια των Άγγλων στην Κύπρο, ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ζήτησε τη διενέργεια αμερόληπτης διεθνούς έρευνας. Οι καταγγελίες του προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση.


1958. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν παρουσίασε στο αγγλικό κοινοβούλιο  σχέδιο  τριπλής συγκυριαρχίας στην Κύπρο ως λύση του Κυπριακού Προέβλεπε παραμονή των αγγλικών βάσεων, συγκυριαρχία Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, ξένο κυβερνήτη, και δύο ξεχωριστές Βουλές των αντιπροσώπων για τις δύο κοινότητες. Ο Μακμίλλαν είπε ότι το σχέδιο έχει τέσσερεις αντικειμενικούς στόχους: α) να υπηρετήσει το συμφέρον όλων των κατοίκων του νησιού, β) να πετύχει μόνιμη λύση αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες γ) να εξασφαλίσει τις αγγλικές βάσεις και δ) να ενισχύσει την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.

1961. Η Μεγάλη Βρετανία παραχώρησε ανεξαρτησία στον Σεΐχη του Κουβέιτ στον Περσικό Κόλπο, καταργώντας το προτεκτοράτο που είχε επιβάλει από το 1899. Σε ανασκαφές στην Παράλιο Καισάρεια, στο Ισραήλ, βρέθηκε επιγραφή με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου. (Pontius Pilate). 
1963. Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επέστρεψε στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα. Ορκίστηκε η μεταβατική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πιπινέλη.
1965. Στην Αλγερία αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα του Χουαρί Μπουμεντιέν ανέτρεψε τον πρόεδρο Αχμέντ Μπεν Μπέλα. Ως επικεφαλής στρατιωτικής χούντας ο Νκουγιέν Κάο Κι έγινε πρωθυπουργός του Νοτίου Βιετνάμ και ο στρατηγός Νκουγιέν Βαν Τέου έγινε αρχηγός του κράτους. 

1970. Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ 9» έκανε νέο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα. (17 ημερες, 16 ώρες και 59 λεπτά). 
1971. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αναλφάβητοι στην Ελλάδα ήσαν 1.222.481 
1975. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέχτηκε  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Μιχαήλ Στασινόπουλο.
1987. Διαλύθηκε η Ένωση Συγγραφέων της  στο συνέδριο του Βαραζντίν. Ήταν το πρώτο ίδρυμα  της πρώην Γιουγκοσλαβίας  που διαλύθηκε στα εκ ων συνετέθη. 

1989. Ο  Ανδρέας Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη.

1991 .Τα τελευταία σοβιετικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Ουγγαρία. 
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, παραδόθηκε στις κολομβιανές αρχές κατόπιν συμφωνίας να μην εκδοθεί τις ΗΠΑ. 


1992. Στον πόλεμο της Υπερδνειστερίας άρχισε η τριήμερη της Τικίνα, μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφενός, και της «εθελοντικής φρουράς της Δημοκρατίας της Υπερδνειστερία που τελείωσε με την ειρηνευτική επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων στην πλευρά των αυτονομιστικών δυνάμεων. 
 Στο νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα, το 12ο  βρέφος έχασε τη ζωή του εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες δεν επέτρεψαν την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα νοσοκομεία.
 Στο Μόσταρ, στη δεξιά όχθη της Νερέτβα, μέλη  κροατικών και μουσουλμανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων εκκαθάρισαν εθνικά το χωριό Χουμιλίσανι.  Σκοτώθηκαν περισσότεροι Σέρβοι κάτοικοι καιτα περιουσιακά τους στοιχεία ληστεύτηκαν και μετά κάηκαν. 
Στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μουσουλμανικές δυνάμεις από την Γκοράζντε,  επιτέθηκαν σε σερβικά χωριά της περιοχής. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 Σέρβοι . Στη βορειοανατολική  Βοσνία, οι μουσουλμάνοι επιτέθηκαν στο σερβικό χωριό Ζελιάνα .Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 Σέρβοι , ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στο Μπανόβιτσι. Τα περιουσιακά τους στοιχεία καταστράφηκαν. Στην Τούζλα, οι μουσουλμάνοι επιτέθηκαν στο χωριό Σιμίν Χαν, το οποίο είχε σχετική σερβική πλειοψηφία. 10 Σέρβοι πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι διέφυγαν ως πρόσφυγες  στην Μπιέλινα. Τα περιουσιακά τους στοιχεία κάηκαν και ληστεύτηκαν.

1994. Στη Γαλλία, ο Μισέλ Ροκάρ ανακοίνωσε την παραίτηση του  από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 1995. Οι Τσετσένοι αντάρτες του Σαμίλ Μπασάεφ μετά από διαπραγματεύσεις με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν απελευθέρωσαν 1.500 ομήρους που κρατούσαν επί έξι ημέρες σε νοσοκομείο στο Μπουντενόφσκ στη νότια Ρωσία. Κατά την επίθεση σκότωσαν περισσότερους από 120 ανθρώπους.

1999 . Στην Πρίστινα, στο πρώην Αρχηγείο του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, υψώθηκε η σημαία του ΟΗΕ και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ανέλαβαν τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου. Στην Κολωνία, οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν να μη δοθεί καμιά βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία όσο ο Μιλόσεβιτς βρίσκεται στην εξουσία, αλλά να υποστηριχτεί ο Τζουκάνοβιτς.
2000.  Η Ελλάδα υπέγραψε  την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβερνήσεως που η Ελλάδα έγινε δεκτή αν και το 1998 δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει τα κριτήρια. Στο Κλέτσκι, στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι η ΚΦΟΡ  ανακάλυψε μεγάλη ποσότητα κρυμμένων όπλων σε τέσσερα κρησφύγετα  τα οποία ανήκαν σε Αλβανούς τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ.
2003. Με τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Χαλκιδική, ολοκληρώθηκε η Ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το πρώτο εξάμηνο του 2003.
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η Ένωση Σερβίας και Μαυροβούνιου υπέβαλε επίσημη αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη». 

2014. Ο Πρίγκηπας Φελίπε των Βουρβόνων , στέφθηκε νέος βασιλιάς της Ισπανίας με τον τίτλο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο Πρωτοδικειο Πειραιώς γίνεται "χαμός". Δικαστές (αμφιβόλου ποιότητος) που πήραν προαγωγή επί Σύριζα βγάζουν αμφιβόλου ποιότητος αποφάσεις. Ο Τσιπρας επίσης έχει διορίσει άτομα εκεί σε Γραμματείες κ.τ.λ. και ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν εκεί. Η... "τυφλή" έχει πάρει πλέον άσχημο δρόμο και ελέγχεται πλήρως από το πολιτικό κατεστημένο (τοπικό ή πανελλαδικό)!

Ανώνυμος είπε...

Της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν τριβαδάτον κιγκλίδωμα




Το να εκδιδεσαι μωρη σε αρσενικους ειναι συνηθισμενο



να εκδιδεσαι επι χρημασι και σε θυληκες ,που το χες δει γραμμενο ;

Απόψε: Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κρασνοχορέβκα στηνΛΔ Ντόνετσκ

Οι Στρατιωτικοί ανταποκριτές μετέδωσαν ότι   ρωσικός στρατός διέσπασε τις γραμμές   άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταξύ του  ...