11/6/20

Ο τραπεζίτης λέει μόνο «Νίκη»*

Η Φέντεραλ Ρηζέρβ , αποφάσισε χθες να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στη ζώνη 0%-0,25%. Η Αλβανία όμως δανείστηκε ακόμα 650 εκατ. με 3,625%. Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κίνηματος για Ενσωμάτωση, Πετρίτ Βασίλι, κατηγόρησε τον Ράμα πως όταν ανήλθε στην εξουσία το 2013, το εξωτερικό χρέος ήταν μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ, και στα επτά χρόνια της παραμονής του στην εξουσία, έχει αυξήσει το χρέος δεκατρείς φορές. «Ο Εντι Ράμα πνίγει Αλβανούς στα χρέη. Πέντε δισεκατομμύρια οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συν 1 δισεκατομμύριο για τον σεισμό συν ομόλογα 650 εκατομμυρίων ευρώ σύνολο 6 δισεκατομμύρια 650 εκατομμύρια χρέος», είπε. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ρότσιλντ» που ήταν ο σύμβουλος, της Αλβανίας για την εκδοση των Ομόλογων των 650 εκ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Ράμα για το δάνειο. «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την κοινή ικανοποίηση, όχι για να δώσω περισσότερη αξία στην κυβέρνηση σας, αλλά για να χαιρετήσω αυτήν τη σημαντική στιγμή για την οικονομία, το μέλλον και την προοπτική της Αλβανίας», δήλωσε η Ρόστιλντ. Το δάνειο είναι «σημαντική στιγμή για την οικονομία, το μέλλον και την προοπτική της Αλβανίας» «Αγαπητέ πρωθυπουργέ, μαζί με συναδέλφους σας , κλείσαμε το ζήτημα των 650 εκατομμυρίων ευρώ για ένα διάστημα 7 ετών με επιτόκιο 3,625%. Η Αλβανία είναι η πρώτη χώρα στις «αγορές έκτακτης ανάγκης» που εμφανίστηκε με μηδενικό πρωταρχικό επιτόκιο σε νέα έκδοση ομολόγων. Είναι μια τεράστια επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον της αγοράς σήμερα, το οποίο παραμένει πολύ ασταθές και την ποιότητα του βιβλίου προσφορών καθώς αποτελεί σημαντική επενδυτική βάση». Το δάνειο είναι «μεγάλη επιτυχία» και Επίτευγμα. «Το βιβλίο προσφορών κατέγραψε προσφορές 3,1 δισεκατομμύρια τη στιγμή του κλεισίματος. Μας πρόσφεραν 4,8 φορές περισσότερα από όσα ζητήσαμε. Καταλήξαμε με ένα επίτευγμα. Το επιτόκιο μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, από 4.125 σε 3.635, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, αν κάνουμε μια σύγκριση με το τελευταίο Eurobond που εξέδωσε η Βόρεια Μακεδονία πριν από 15 ημέρες με απόδοση 3,95% , δεδομένου ότι η βαθμολογία της Βόρειας Μακεδονίας είναι BB +. Έτσι, η Βόρεια Μακεδονία έχει υψηλότερη βαθμολογία, ενώ η Αλβανία έλαβε καλύτερη βαθμολογία από τις αγορές»,ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, «Ρότσιλντ». Νίκη απέναντι στις αγορές. Νίκη απέναντι στην Βόρεια. Νίκη το πνίξιμο των Αλβανών στα χρέη. Νίκη το επιτόκιο 3,625%. Νίκη και τα επιτόκιο 1,57% για τον ΜΠΡΑΒΟΚΟΥΛΙ. 

* Ο αείμνηστος θεατρικός Συγγραφέας Στρατής Καράς στο δυστυχώς άπαιχτο έργο του, «Αθάνατες ιστορίες αγάπης στον Πόλεμο», έγραψε πρώτο το «Σύνθημα» . «Ο στρατιώτης λέει πάντα τή λέξη «Νίκη». Πάντα νίκη! 

ΣΚΗΝΗ: (Εν τώ μεταξύ έχουν μπει μέσα οί ποντικοί πού έπαιρναν τά ρούχα, ντυμένοι φαντάροι. Περπατούν στή σειρά. Κάποιος κουτσαίνει. Τά ρούχα τους είναι μεγάλα υπερβολικά ή πολύ κοντά, τά παπούτσια τους έπίσης).  
ΛΟΧΙΑΣ. Γιατί κουτσαίνεις ρέ; 
 ΠΟΝΤΙΚΟΣ. Δέ κουτσαίνω κύριε έπιλοχία, φοράω ένα μικρό κι' ένα μεγάλο παπούτσι!... 
 ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ. Αδύνατον! 
 ΠΟΝΤΙΚΟΣ. Τί άδύνατο, άφού έγώ τά φοράω!
 ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ. Καί πώς έγινε αύτό τό λάθος;
 ΠΟΝΤΙΚΟΣ. Είναι στρατιωτικό λάθος κύριε έπιλοχία. ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ. Δέ τούς τόπες; 
 ΠΟΝΤΙΚΟΣ. Μου είπαν πώς είναι έντάξει! 
 ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ. Αδύνατον! 
ΠΟΝΤΙΚΟΣ. Δηλαδή δέν τούς τόπα; 
 ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ. Αδύνατο νά σου είπαν «έντάξει»!... 
 ΠΟΝΤΙΚΟΣ. Γιατί; 
 ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ. Διότι ένας στρατιώτης δέ λέει ποτέ τή λέξη «έντάξει», άλλά τή λέξη «Νίκη», ... Πάντα Νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: