5/7/20

Τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ή «Τι Πλαστήρας τι Παπάγος»

Είδαμε χθες, το «δόγμα» του συνταγματάρχη Πλαστήρα, ,«Πρέπει να φειδόμεθα του αίματος των μαχητών».
 Ο Πλαστήρας δεν δέχθηκε να εκτελέσει στις 3//16 Ιουλίου 1821, μια κατά μέτωπο επίθεση με τις ξιφολόγχες εναντίον οχυρωμένης θέσης απλώς για να απασχολήσει τις δυνάμεις του εχθρού. 
 Στις 3 / 16 Ιουλίου, την ίδια ημέρα,  το Γ Σώμα Στρατού διατάχθηκε να κινηθεί ανατολικά του Εσκί Σεχήρ, για να αποκόψει τη υποχώρηση των Τούρκων. 
Στις δυνάμεις του Σώματος ανήκε και η 12η Μεραρχία με διοικητή τον Πρίγκιπα Ανδρέα στην οποία είχε ενταχθεί και η Ταξιαρχία Ιππικού της οποίας Επιτελάρχης ήταν ο Διαγγελέας. 
Στις 4/17 Ιουλίου, οι Τούρκοι που υποχωρούσαν από το Εσκί Σεχήρ, για να καλύψουν την αναδίπλωση, επιτέθηκαν με ισχυρές δυνάμεις κατά του 14ου Συντάγματος Πεζικού της 12ης στο Ουτς Σαράι, όπου κατέφτασε στις 5/18 Ιουλίου η Ταξιαρχία Ιππικού με Επιτελάρχη τον Διαγγελέα. 
Η Ταξιαρχία Ιππικού μετατράπηκε σε πεζικού και ενεπλάκη στη μάχη αλλά το δεξιό του 14ου ΣΠ κάμφθηκε και οι Τούρκοι, που διέθεταν και ιππικό, απειλούσαν με περικύκλωση το Σύνταγμα. 
 Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό ο αντισυνταγματάρχης Αλέξανδρου Παπάγου διέταξε τον επίλαρχο Σπυρίδωνα Μαρκόπουλος να επιτεθεί κατά των Τούρκων για να καλύψει την υποχώρηση. Οι Έλληνες ιππείς εφόρμησαν με την σπάθη κατά των εχθρών .Ηρωικώς επιτιθέμενη , η 1η Επιλαρχία αποδεκατίστηκε. Ο Διοικητής της, Επίλαρχος Μαρκόπουλος με τους 3 αξιωματικούς του, τον Ίλαρχο Φορτούνα, τον Ανθυπίλαρχο Παπαϊωάννου και τον Έφεδρο Ανθυπίλαρχο Κλώντζα έπεσαν μαχόμενοι. Μαζί τους και 49 άνδρες. Το 14ο Σύνταγμα υποχώρησε ατάκτως.
 Οι «ιστορικοί» που εγκωμιάζουν τον Διαγγελέα γράφουν: «Παρόλα αυτά χάρη στην πρωτοβουλία του επιτελάρχη, τότε, της αντισυνταγματάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, κερδήθηκε χρόνος και το ιππικό κάλυψε την υποχώρηση του πεζικού, ελισσόμενο σε διαδοχικές θέσεις και καθυστερώντας τους Τούρκους».

 Επισήμως η διάλυση του αποσπάσματος της 12ης Ουτς Σαράι αποδόθηκε σε σύγχυση. 
Ο πρίγκιπας έπινε το τσάι του. 
 Το Εσκί Σεχήρ κατελήφθη σε 6 /19 Ιουλίου. 
Οι 53 στο Ουτς Σαράι, έδωσαν την ζωή τους λόγω «συγχύσεως» του Επιτελών.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας και η προβληματική δράση του κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία – Μέρος Ι
https://belisarius21.wordpress.com/2019/04/20/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81/

[...]Ο τίτλος «Μαύρος Καβαλάρης» ανήκει στο διοικητή του 9ου Τάγματος Ευζώνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, στον «Ήρωα των Ηρώων», τον σεμνό Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισαρίου,
τον «εκπορθητή» των Ιωαννίνων, του Λαχανά και του Δεμίρ Καπού, ο οποίος έπεσε στις 13 Ιουλίου 1913 εντός της Βουλγαρίας, προμαχώντας των Ευζώνων του κατά τη γιγαντομαχία του υψώματος 1378, βορειοανατολικά του Σημιτλή. Εκεί και έχει ταφεί —άγνωστος μεταξύ αγνώστων— δίπλα σε ένα άλλο ήρωα, τον δισέγγονο του Γέρου του Μοριά, Γεώργιο Κολοκοτρώνη, διοικητή του 1ου Τάγματος Κρητών. Οι ταφές τους παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες[...]

ΥΓ

Όταν ο Στεργιάδης,
(τ.ύπατος αρμοστής Σμύρνης/«Καλύτερα να τους σφάξει ο Κεμάλ παρά να φθάσουν στίφη αναρχούμενα
στην Ελλάδα, σφαγείς οι ίδιοι»/διαφυγών εκ Σμύρνης με το εγγλέζικο θωρηκτό "Σιδερένιος Δούκας"...)
ευρισκόμενος στην πάντα φιλόξενη για τους "Έλληνες αναχωρητές" Γαλλία και δη στην Νίκαια αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες κάποια περίοδο, φαίνεται -κατά μία προσέγγιση- ότι τον βοήθησε ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος τον επισκεπτόταν...

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, η Δικαιοσύνη έχει πλέον αλωθεί από τη μασονία και οι μασόνοι διαπράττουν τα εγκλήματά και τις προδοσίες τους χωρίς να τιμωρούνται... Οι τελευταίοι μασόνοι που πλήρωσαν για τα εγκλήματά τους ήταν οι 6 που εκτελέστηκαν στο Γουδί ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής. Και ο Ιωαννίδης που πέθανε στη φυλακή, όχι όμως γιατί πρόδωσε την Κύπρο, αλλά επειδή παράκουσε τη Στοά και προσπάθησε με την επιχείρηση «Νίκη» να σώσει την Κύπρο!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το κατάλαβες ότι δεν υπάρχει αληθινή Δικαιοσύνη στην Ελλάδα; Στο Πρωτοδικειο Πειραιά να δεις τί γελοίες αποφάσεις που βγαίνουν! Η "δικαιοσύνη" στην Ελλάδα του Τσιπρα και του Μητσοτάκη τιμωρεί απλούς πολίτες που δεν είχαν δώσει ποτέ στο παρελθόν δικαίωμα, επειδή ασκούν κριτική στις παλιο κυβερνήσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

Και αν η μασονερια είναι δίκαια (όπως ισχυρίζεται, αλλά εδώ γελάμε βεβαίως) να ψάξει και να βρει ποιοι δικαστές έβγαλαν γελοίες αποφάσεις στο πρωτοδικειο και να τους απολύσει! Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν'αγαπιομαστε!