18/3/24

Η 18η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 18η Μαρτίου είναι η 78η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 288 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

922. Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη, στην τοποθεσία «Πηγή», δόθηκε η μάχη των Βυζαντινών υπό τον Λέοντα Φωκά με τους Βουλγάρους του Συμεών, που έληξε με νίκη των Βουλγάρων που στη συνέχεια κατέκαψαν μεγάλο μέρος του Κεράτιου κόλπου και κατέστρεψαν τη Βιζύη. 

 1123. Μετά το Κονκορδάτο της Βορμς συνεδρίασε στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού στη Ρώμη, η Πρώτη Σύνοδος του Λατερανού,. Ήταν η ένατη σύνοδος στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας και η πρώτη που έλαβε χώρα στη Δύση.


1229. Ο επικεφαλής της ΣΤ' Σταυροφορίας , Αυτοκράτορας της Αγίας ΡΡωμαϊκής αυτοκρατορίας, Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν, την επομένη της εισόδου του Στρατού του στην Ιερουσαλήμ, αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, χάρη στο δικαίωμα που απέρρεε από το γάμο του με την Γιολάντα της Μπριέν.


 1241. Οι Μογγόλοι Τάταροι της Χρυσής Ορδής, συνέτριψαν τους Πολωνούς στην μάχη του Χμιέλνικ και κατέστρεψαν την Κρακοβία.

1314. Με Διαταγή του Φίλιππου Δ΄ της Γαλλίας του Ωραίου ο Ζακ ντε Μολέ, ο 23ος και τελευταίος μέγας μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού, κάηκε στην πυρά, στο «Νησί των Εβραίων». Σύμφωνα με την προφορική παράδοση των ναϊτών ο «αγιος» ντε Μολέ καταράστηκε τον Φίλιππο και τον Πάπα Κλήμη την ώρα που καιγόταν, και ο Πάπας Κλήμης πέθανε μερικούς μήνες μετά την εκτέλεση, ενώ ο Φίλιππος σκοτώθηκε σε ατύχημα κατά τη διάρκεια κυνηγιού τον ίδιο χρόνο.

1438.Ο βασιλιάς της Ουγγαρίας Αλβέρτος Β' των Αψβούργων εκλέχτηκε στη Φρανκφούρτη του Μάιν, βασιλιάς της Γερμανίας αλλά δεν στέφτηκε ποτέ.

1442. Άρχισε η επταήμερη μάχη του Σίμπιου ανάμεσα στο στρατό του Βασιλείου της Ουγγαρίας υπό τον Ιωάννη Ουνιάδη και των Οθωμανών που έληξε νικηφόρα για τους Χριστιανούς στις 25 Μαρτίου. 

 1582. Στην Αμβέρσα έγινε απόπειρα δολοφονίας του «πατέρα της πατρίδας», όπως τον είπαν οι Ολλανδοί, Γουλιέλμου A'' του Νασάου , του λεγόμενου Σιωπηλού, τον οποίο ο Φίλιππος της Ισπανίας είχε επικηρύξει αντί μεγάλου χρηματικού ποσού. 

1584. Απεβίωσε ο Tσάρος των Ρώσων Ιβάν ο Τρομερός, και τον διαδέχτηκε ο γιος του Φιόντορ, αλλά την εξουσία ανέλαβε ο Μπόρις Γκουντούνοφ. .


1662 .
Άρχισε να λειτουργεί στο Παρίσι η πρώτη δημόσια συγκοινωνία, με τρείς άμαξες 8 θέσεων που εκαναν δρομολόγια.


 1793. O Ανδρέας Ιωσήφ Χόφμαν ανακήρυξε τη Δημοκρατία του Μάϊντς, με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. 

1797 . Στην Ρωσία εκδόθηκε το Ουκάζιο του Τσάρου Παύλου Α  «Περί συστηματοποιήσεως των νόμων που είχαν εκδοθεί προηγουμένως»,με σκοπό "να τεθεί τέρμα στην αδικία και τη δωροδοκία". 

1812. Υπογράφηκε στο Κάδιθ το ισπανικό σύνταγμα.

1813 . Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Αμβούργο από το οποίο αποχώρησαν οι Γάλλοι. 

1830 . Στο Παρίσι, με την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου 221 βουλευτές  εξέφρασαν τη δυσπιστία της φιλελεύθερης πλειοψηφίας της Βουλής, με προς την κυβέρνηση  του  πρίγκιπα του Πολινιάκ

1844. Ο Όθων ορκίστηκε ενώπιον της Εθνοσυνελεύσεως ως Συνταγματικός Βασιλεύς. Στην ίδια συνεδρίαση, η εθνοσυνέλευση ψήφισε εκλογικό νόμο, με τον οποίο καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία όλων των ανδρών που διέθεταν κινητή ή ακίνητη περιουσία. 

 1848. Κατά την Επανάσταση του Μαρτίου στο Βερολίνο συγκρούσεις μεταξύ εργατών και επαναστατών με το στρατό, με απολογισμό τουλάχιστον 300 νεκρούς. Στο Μιλάνο εξέγερση κατά των Αυστριακών που αποσύρθηκαν από την πόλη. Ο Κάρλο Καττανέο και η ομάδα του ξεκίνησαν «το Πενθήμερο του Μιλάνου».


1850 . Στη Σερβία ο Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς ενέκρινε την ίδρυση Σχολής Πυροβολικού. 

1867 .Υπογράφηκε στην Αγία Πετρούπολη  σύμβαση της Ρωσίαςμε την Ιαπωνία, με την οποία η Σαχαλίνη βρέθηκε στην κοινή κατοχή της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Οι Ρώσοι και οι Ιάπωνες είχαν το δικαίωμα να εγκατασταθούν και να ανεγείρουν κτίρια σε μη διακατεχόμενα από τους άλλους μέρη στο νησί.

 1871. Μετά τη λύση της πολιορκίας του Παρισιού από τους Πρώσους, εκδηλώθηκε εξέγερση που οδήγησε στη δημιουργία της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας που έμεινε γνωστή, ως κυβέρνηση της Παρισινής Κομμούνας.  Ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Αδόλφος Θιέρσος διέταξε την εκκένωση του Παρισιού. Ο Γαλλικός Στρατός απωθήθηκε από την Πολιτοφυλακή.

1876. Υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης στη Συνθήκη της Βουδαπέστης μεταξύ Ρωσίας και Αυστρίας-Ουγγαρίας σε περίπτωση ρωσοτουρκικού ή αυστροτουρκικού πολέμου. 

1886. Υπογράφηκε Ταχυδρομική Σύμβαση μεταξύ Μαυροβουνίου και Τουρκίας

1890 . Στη Γερμανία, ο  Γουλιέλμος  Β' ανάγκασε  τον Καγκελάριο Ότο φον Μπίσμαρκ να παραιτηθεί.

 1903. Στη Γαλλία διαλύθηκαν τα καθολικά θρησκευτικά τάγματα.
Ο δολοφόνος Αλέξανδρος Σχινάς προσάγεται σε ανάκριση από Κρήτες χωροφύλακες. 

1913 . Στις 5/18 Μαρτίου δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη ο Γεώργιος Α΄. Δράστης ήταν ο Αλέξανδρος Σχινάς, ένα περιθωριακό άτομο από το Ασβεστοχώρι, ισόβιος φοιτητής της ιατρικής και άεργος. Ο δολοφόνος περίμενε τον βασιλιά καθισμένος σε ένα παγκάκι στο καφενείο του Πασά Λιμάν , στη διασταύρωση των σημερινών δρόμων Βασ. Όλγας και Αγίας Τριάδας. Με ένα μαυροβουνώτικο περίστροφο πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου τον βασιλιά, που συνοδεύονταν μόνο από τον υπασπιστή του αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Φραγκούδη, ενώ οι δυο άνδρες της κρητικής φρουράς ακολουθούσαν από απόσταση, γιατί ο βασιλιάς αρνούνταν την ένοπλη συνοδεία στις εξόδους του. Η σφαίρα, πέρασε από τη σπονδυλική στήλη και διέτρησε την καρδιά. Ο δολοφόνος στόχευσε και τον Φραγκούδη αλλά το όπλο έπαθε αφλογιστία. Η υπασπιστής συνέλαβε αμέσως τον δράστη που δεν πρόβαλε αντίσταση. Η φρουρά έβαλε τον αιμόφυρτο βασιλιά σε ένα αυτοσχέδιο φορείο και τον μετέφερε με ένα περαστικό όχημα στο Παπάφειο. Πέθανε στο δρόμο προς το νοσοκομείο και απλώς οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του, στις 5.30 μ.μ. Στην Αγία Πετρούπολη, με τη μεσολάβηση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας διεθνής διάσκεψη, για τις εδαφικές διαφορές Ρουμανίας Βουλγαρίας. 

1915. Τρία Συμμαχικά θωρηκτά της ΑΝΤΑΝΤ, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια αποτυχημένης ναυτικής επίθεσης στα Δαρδανέλια. 

1917. Δημοσίευση στο «Δελτίο της Προσωρινής Κυβέρνησης» των Πράξεων για την Παραίτηση του Αυτοκράτορα Νικολάου Β ́ και του Μεγάλου Δούκα Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς. Ο τελευταίος Ρώσος τσαρος Νικόλαος Β' συνελήφθη. Ξεκίνησε η πανρωσική διάσκεψη των Σοβιετικών ,των Βουλευτών των Εργατών και των Στρατιωτών. Στη Ρωσία, αποκαταστάθηκε η δημοσίευση της απαγορευμένης μπολσεβίκικης εφημερίδας Πράβντα. Με εντολή του Υπουργού Πολέμου της Προσωρινής Κυβέρνησης Αλεξάντερ Γκούτσκοφ, ορισμένα άρθρα στρατιωτικών κανονισμών ακυρώθηκαν. Έτσι, οι αξιωματικοί έπρεπε τώρα να απευθύνονται στους στρατιώτες ως "εσείς". Η έννοια της «κατώτερης τάξης» καταργήθηκε, ο χαιρετισμός και άλλες, όπως είπαν τότε, «παλιές εντολές καθεστώτος» που παραβίαζαν τα δικαιώματα του «κοινού πολεμιστή» καταργήθηκαν. Το πρώτο "ουκρανικό" γυμνάσιο άνοιξε στο Κίεβο. Στη Φινλανδία, έγινναν βουλευτικές εκλογές με καθολική ψηφοφορία.

 
1918. ¨Άρχισε η τέταρτη μάχη του Υπρ με μπαράζ του γερμανικού πυροβολικού στις συμμαχικές θέσεις, ακολούθησε δύο ώρες αργότερα η γερμανική διάβαση του ποταμού Υζερ. Στη Ρωσία εγκρίθηκε ψήφισμα του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισάριων   για την Κρατικοποίηση  της Γιάσναγια Πολιάνα και τη μεταβίβαση της περιουσίας για χρήση στη Σόφια Τολστόϊ .Το Συμβούλιο των Λαϊκών Κομισαρίων εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με το κλείσιμο των αστικών εφημερίδων της Μόσχας και για «την παράδοση συντακτών και εκδοτών στο επαναστατικό δικαστήριο και την επιβολή των αυστηρότερων κυρώσεων σε αυτούς». Οι χώρες της Αντάντ δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Μπρεστ μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. 

1919. Το VIII Συνέδριο του RCP (Μπολσεβίκοι) άρχισε τις εργασίες του. 

 1920. Ο Λένιν στο Δεύτερο Συνέδριο της Κομιτέρν , υπενθυμίζοντας την επερχόμενη 50ή επέτειο της Κομμούνας του Παρισιού σε ένα χρόνο, έθεσε το καθήκον: «Μέχρι τότε η Γαλλία θα πρέπει να γίνει σοβιετική δημοκρατία!». Εκδόθηκε το διάταγμα της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, το οποίο έδινε στην Τσε-Κα το δικαίωμα να φυλακίζει ύποπτα άτομα των οποίων η ενοχή δεν είχε αποδειχθεί από  έρευνα, σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα 5 χρόνια.

1921. Στην Ελλάδα διενεργήθηκε επιστράτευση. Κλήθηκαν στα όπλα οι έφεδροι των κλάσεων 1913β, 1914 και 1915. Στις 18 Μαρτίου 1921 ύστερα από έφοδο πάνω από την παγωμένη θάλασσα ο Κόκκινος Στρατός, που είχαν ενισχυθεί από χιλιάδες μπολσεβίκους κατέλαβε το Ναύσταθμο και την πόλη της Κροστάνδης. Μεγάλος αριθμός από τους ναύτες της Κροστάνδης εκτελέσθηκαν επί τόπου. Οι σύγχρονοι ιστορικοί λένε ότι εκτελέσθηκαν 2.168 , ενώ άλλοι τόσοι υπολογίζεται ότι φυλακίσθηκαν, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Σιβηρία. Σύμφωνα με τα επίσημα σοβιετικά αρχεία, ο Κόκκινος Στρατός έχασε 527 άνδρες, ενώ 3285 ήταν οι τραυματίες. Οι απώλειες για τους εξεγερμένους ανήλθαν σε 1000 νεκρούς και 2000 τραυματίες. 2500 συνελήφθησαν και 8000 διέφυγαν στη Φιλανδία. Την ίδια ημέρα η Πολωνία και οι Μπολσεβίκοι υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης στη Ρίγα με την οποία έληξε ο Πολωνό-σοβιετικός πόλεμος. Η Δυτική Ουκρανία και η Δυτική Λευκορωσία πήγαν στην Πολωνία. Οι Σοβιετικοί προσάρτησαν την υπόλοιπη  Ουκρανία και την υπόλοιπη Λευκορωσία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατέφυγε στη Γαλλία. 


1922.
Ξεκίνησε από τη Στοά, (το βασικό μηχανισμό της Αγγλοκρατίας), η πλύση εγκεφάλου προς τον χαζό μέσο Έλληνα για να πειστεί ότι οι Άγγλοι ήσαν με το μέρος μας και ότι τα τετελεσμένα δεν ήταν τετελεσμένα .Ο Γούναρης προσπαθούσε να εξηγήσει στους βουλευτές του και τους Αρχηγούς των Κομμάτων τι συνέβαινε. Όλοι είχαν διαβουλεύσεις με τον Αγγλο Ανθύπατο που αγωνιούσε για την Εθνική Ενότητα. (Με το Λονδίνο). Οι εφημερίδες εξηγούσαν στο Πόπολο οτι ο Λόρδος Κώρζον «ΕΙΝΑΙ με ΕΜΑΣ»

1925. Στη Βουλγαρία η 21η Εθνοσυνέλευση ανακάλεσε τις εντολές των κομμουνιστών βουλευτών και τους απομάκρυνε.
 1926. Ιδρύθηκε η Ακαδημία Αθηνών.  18 Μαρτίου.


1932
. Η κυβέρνηση του ΦιλεΛεφτεράκη τράκαρε στον ύφαλο της Διεθνούς Τραπεζικής Κρίσης και εβυθίσθη.

1936. Πέθανε (αυτοεξόριστος) στο Παρίσι σε ηλικία 72 ετών ο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

1937. Στην Ισπανία οι Ρεπουμπλικάνοι νικήσαν τους Ιταλούς εθελοντές στη μάχη της Γκουανταλαχάρα. Στο Βατικανό, ο Πάπας Πίος εξέδωσε εγκύκλιο εναντίον του Κομμουνιστικού αθεϊσμού.  Σε συνάντηση με αξιωματικούς της ΝιΚαΒεΝΤε, ο Γιεζόφ είπε ότι  Γιάγκοντα ,ήταν πρώην πράκτορας της τσαρικής μυστικής αστυνομίας.

 
1938. Έφθασε στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρώνου ντε Κουμπερτέν, του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του, στην Αρχαία Ολυμπία. Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Λάζαρο Καρντένας ντελ Ρίο κήρυξε την εθνικοποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου. 

 1940 .Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντήθηκαν στο πέρασμα Μπρένερ των Άλπεων και συμφώνησαν να σχηματίσουν μια συμμαχία εναντίον της Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. 

 1944.Έκρηξη του Βεζούβιου στην Ιταλία. 26 νεκροί. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι. 

 1945. 1250 αεροπλάνα βομβάρδισαν το Βερολίνο. 

1946. Στην ΕΣΣΔ ξεκίνησε το πρώτο μεταπολεμικό πενταετές σχέδιο «αποκατάστασης και ανάπτυξης της  οικονομίας της ΕΣΣΔ για το 1946-1950» Το φιλόδοξο πρώτο μεταπολεμικό πενταετές σχέδιο καθόρισε την περαιτέρω κατεύθυνση της ανάπτυξης της ΕΣΣΔ. Οι άνθρωποι, εργαζόμενοι στα όρια των δυνατοτήτων τους, όχι μόνο αποκατέστησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κατοικημένες περιοχές που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, αλλά και ανέθρεψαν τη νεότερη γενιά με πνεύμα πατριωτισμού και αυτοπεποίθησης, επιδεικνύοντας ένα παράδειγμα ακλόνητης πίστης στο μέλλον της χώρας τους.


1947. Εκκαθαριστική επιχείρηση της χωροφυλακής στο Παγγαίο. Συμπλοκή με 70μελή Κ]Συμ-μορία. Επτάωρη καταδίωξη. Σκοτώθηκαν τρείς Συμμορίτες και συνελήφθησαν εννέα. Εκ τών ήμετέρων έπεσαν ηρωϊκώς μαχόμενοι ο Υπενωμοτάρχης Σπυρίδων Κριμμένης και ο Χωροφύλακας Παναγιώτης Μπαρούνης. 

 1948 . Η Σοβιετική Κυβέρνηση ανακάλεσε τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από τη Γιουγκοσλαβία. Ήταν η πρώτη δημόσια ένδειξη διαφωνίας του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο με τον Ιωσήφ Στάλιν. Στην Ελλάδα, περί ώραν 01,30 π.μ συμμορίτες επιτέθηκαν κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Επισκοπής Ρεθύμνης, αλλά αποκρούσθηκαν. Περί ώραν, 06,00' πμ, δύναμη Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά 14μελοΰς συμμορίας είς τήν περιοχήν Καμένου Χίου. Μετά 5ωρον μάχην επετεύχθη ή έξόντωσις ολοκλήρου της συμμορίας, φονευθέντων 5 ένόπλων συμμοριτών και συλληφθέντων τών υπολοίπων 9 έξ ών ό εϊς τραυματίας. Κατεσχέθησαν εν όπλοπολυβόλον Μπρέν, δύο αύτόματα Τόμιγκαν, 2 αύτόματα Στάγερ, 8 τυφέκια, 10 χειροβομβίδες ποσότης δυναμίτιδος, νάρκαι και φυσίγγια, Έκ τών ημετέρων έφονεύθη εις άνευ θητείας ενομωτάρχης. Περί ώραν 16,ΟΟ' είς τήν περιφέρειαν του χωρίου Κάμπος της Χίου δύναμις Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά ολογομελούς συμμορίας μέ άποτέλεσμα τήν διάλυση της , και τήν παράδοσιν 3 έκ τών μελών αύτής. Οι διαφυγόντες, συμμορίτες συνεπλάκησαν την επομένη μετά Αγροφυλάκων με αποτέλεσμα την σύλληψίν δύο συμμοριτών. Περί ώραν 18,30' μικτό τμήμα Στράτου, Χωροφυλακής και ΜΑΥ, κινούμενον είς περιοχήν της Πάρνηθος, προσεβλήθη έκ πολλών σημείων παρά συμμοριτών. Κατά τήν συμπλοκήν έτραυματίσθη ελαφρώς εις στρατιώτης και αγνοείται ή τύχη ενός οπλίτη ΜΑΥ. 

 1949. Δημοσιεύτηκε το καταστατικό του ΝΑΤΟ.Μικτό απόσπασμα Στρατού και Χωροφυλακής επιτέθηκε κατά της Συμμορίας Πετρίτη στην περιοχή Γραμμένου. Απώλειες Κ]Σ 22 νεκροί μεταξύ των όποιων και ο Διοικητής Τάγματος Δημητριος Παπαγεωργίου. Παραδόθηκαν δέκα βιαίως οτρατολογηθέντες και κυριεύθηκε άφθονο υλικόν. Εκ των ημετέρων ουδεμία απώλεια. 

 1961. Στην Αλβανία μαζικές εκκαθαρίσεις όσων διαφωνούσαν με την φιλοκινεζική στροφή του Ενβέρ Χότζα .Η Μόσχα κατήγγειλε τον διωγμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. 

 1962 . Η Γαλλία και η Αλγερία υπέγραψαν τη συμφωνία του Εβιάν με την οποία τερματίστηκε ο οκταετής Πόλεμος της Αλγερίας που κόστισε τη ζωή σε 350.000 ανθρώπους και τα 130 χρόνια γαλλικής αποικιοκρατίας. 

1964 .Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεγάλη σήραγγα του Αγίου Βερνάρδου στην Ιταλία.


 

1965
. Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα για περίπου 10 λεπτά. 

 1966. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μακαρίου Σπύρος Κυπριανού επέδωσε στην Αθήνα το τελεσίγραφο του Μακαρίου που απαιτούσε την άμεση απομάκρυνση του Γεώργιου Γρίβα, την αντικατάστασή του στην ηγεσία των ελληνοκυπριακών δυνάμεων από τον στρατηγό Γεννηματά και την πλήρη υπαγωγή των δυνάμεων αυτών στην κυπριακή κυβέρνηση.


1968
. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε την υποστήριξη του δολαρίου με τα αποθέματα χρυσού. 

1970. Ο στρατηγός Λον Νολ με πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρίγκιπα της Καμπότζης Νορόντομ Σιχανούκ, ο οποίος επισκεπτόταν τη Μόσχα.

1974.Οι περισσότεροι παραγωγοί του διέκοψαν το εμπάργκο κατά των ΗΠΑ , της Ευρώπης και της Ιαπωνίας που κράτησε πέντε μήνες. 

 1978. Στο Μιλάνο, δύο ημέρες μετά την απαγωγή του Μόρο, δολοφονούνται ο Φάουστο Τινέλι και ο Λορέντζο Ιαννούτσι, του Κοινωνικού Κέντρου Λεονκαβάλο, πιθανότατα από κομάντο των "Ενοπλων Επαναστατικών Πυρήνων". (NAR)

 1979. Ο Ιταλός τραπεζίτης Μικέλε Σιντόνα , γνωστός στους τραπεζικούς κύκλους, ως «ο Καρχαρίας», που ήταν μέλος της Μασονικής Στόας P2 , και είχε στενές σχέσεις με την σικελική μαφία, παραπέμφθηκε από την αμερικανική ομοσπονδιακή Αρχή για να δικαστεί για την χρεοκοπία της τράπεζας «Φράνκλιν». 

1980. Στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ (ΕΣΣΔ), ένας πύραυλος Βοστόκ-2 ανατινάχτηκε στην εξέδρα εκτόξευσης κατά τη διάρκεια του εφοδιασμού, με καύσιμα. 50 θύματα.

 1986. Ο Ιταλός τραπεζίτης Μικέλε Σιντόνα και ο Ρομπέρτο Βενετούστι Roberto καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του δικηγόρου Τζόρτζιο Αμπροσόλι. Τέσσερεις ημέρες μετά στις 22 Μαρτίου ο Μικέλε Σιντόνα πέθανε στην φυλακή μετά από δηλητηρίαση. 

 1994. Οι μουσουλμάνοι και οι Κροάτες υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τη συμφωνία για την Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. 

1996.
 Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός της Αλβανίας Οδυσσέας Αλεπουδέλης. (Ελύτης). 

 1999. Η σερβική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις του Ραμπουγιέ, αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο συμφωνίας που υπεγράφη από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο που προέβλεπε την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και το Μετόχι. 

2000 .Πλημμύρες στη Μοζαμβίκη.Περίπου δύο εκατομμύρια άστεγοι.

2001.Γενική απογραφή πληθυσμού της Ελλάδας 

2003. Μετά τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς, νέος πρωθυπουργός της Σερβίας ανεδείχθη ο Ζόραν Ζίβκοβιτς. 

 2004 . Η Βουλγαρική Βουλή με 226 ψήφους «υπέρ» ενέκρινε την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.  Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον απόστρατο ναύαρχο του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού Μίοντραγκ Γιόκιτς σε επτά χρόνια φυλάκισης για βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ τον Δεκέμβριο του 1991.

 2006. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θάφτηκε στο πατρικό του σπίτι στο Ποζάρεβατς. 

2008. Το ΝΑΤΟ επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα

 2009. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την πώληση της «Ολυμπιακής» στον Ανδρέα Βγενόπουλο. 

2011. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι ότι πρέπει να συμμορφωθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο μια ημέρα νωρίτερα, αλλιώς θα αναληφθεί στρατιωτική δράση.

 2014.Τα κοινοβούλια της Ρωσίας και της Κριμαίας επικύρωσαν τη συμφωνία για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε προς τα δύο σώματα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης σε σχέση με την προσάρτηση της Κριμαίας κηρύσσοντας τη χερσόνησο τμήμα της Ρωσίας.

2015 . Τύνιδα: Τρομοκρατική επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο, με 22 νεκρούς.

2018. Εκλογή προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Πούτιν έλαβε το 76,69%. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την πόλη της Συρίας Αφρίν.


2022. 
Εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν η γέφυρα «Τσανάκαλε  1915», η οποία εκτείνεται κατά μήκος του στενού των Δαρδανελίων, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη θάλασσα του Μαρμαρά.Η Πολιτοφυλακή της ΛΔ Λουγκάνσκ με την υποστήριξη πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας  απελευθέρωσε περισσότερο από το 90% του εδάφους της Δημοκρατίας από την Ουκρανονατοϊκή Κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Προδότες στην Ελβετία και το "Ανακοινωθέν" για το Ουκρανικό

  Οι ξεφτιλισμένοι «Τουρκοκύπριοι»από την Νικόζια,    και ο Πράκτωρ Εφιαλτάκης, έπρεπε να ζητήσουν να περιληφθεί στο Ανακοινωθέν της Ελβετία...