21/11/09

Τελειώσαμε κύριε. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε. Πηγαίνετε!


Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ προς τον πρέσβη της Αγγλίας Sir Francis Oswald Lindley* (1922), όταν , του ζητούσε επίμονα και με απειλές κατά της χώρας μας, να μην καταδικάσει τους Έξη (6) υπεύθυνους (πολιτικούς & αρχιστράτηγο) της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Πλαστήρας απήντησε:

«Η Ελλάς υπήρξε τίμια Σύμμαχος της Αγγλιας. Την εγκαταλείψατε αλλά εκείνη συνέχισε μόνη τον αγώνα. Είδε τους πληθυσμούς της να σφαγιάζονται, την ελληνική γη να ακρωτηριάζεται. Μπορεί να ζήσει και μόνη. Και αν καταρρεύσει θα στήσουμε στον Κάβο Μαλέα μιά πινακίδα που θα γράφει, πως εδώ ανθούσε κάποτε ένας πολιτισμός, που κατέστρεψαν οι Δυτικές Δυνάμεις, με πρωταγωνίστρια την Αγγλία. Αυτό να διαβιβάσεις στη Κυβέρνησή σου. Τελειώσαμε κύριε. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε. Πηγαίνετε!»

Γιά πόσους Έλληνες πολιτικούς έχετε μάθει ή ακούσει ότι είπαν παρόμοια λόγια στον Αμερικάνο Πρέσβυ την τελευταία 50ετία; Μπορείτε να φαντασθείτε τον κ. Γιωργάκη Παπανδρέου και τον κ. Κωστάκη Καραμανλή να λέει τέτοιες κουβέντες στον εκάστοτε «αξιότιμο» , πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας.
Ο «τρόμος και ο φόβος» του Τουρκικού Στρατού. Ο «χειρότερος εφιάλτης» του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ισμέτ Πασά. Ο «Μαύρος Καβαλάρης», (ο «καραμπιμπέρ» όπως τον έλεγαν οι Τούρκοι), ο Αντισυνταγματάρχης Διοικητής του ένδοξου 5/42 Συντάγματος Ευζώνων (του «σεϊτάν ασκέρ» κατά τους Τούρκους). Ο 'Ανδρας εκείνος που με την ανδρεία του και την παλλικαριά των πολεμιστών του, που ο ίδιος ενέπνεε, ανάγκασε τον Διοικητή της 57ης Τουρκικής Μεραρχίας Πεζικού, Ρεσάτ Μπέη, να αυτοκτονήσει, διότι δεν κατάφερε μέσα στην γενική υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού να καταλάβει το ύψωμα 1310-Ερικνέν του Χασάν Μπέλ, το οποίο το υπερασπίζονταν οι Τσολιάδες του 5/42 και ο Διοικητής τους, ο Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας. Ο ήρωας της μάχης του Σαλιχλή και σωτήρας των προσφύγων της Φιλαδέλφειας (γιά την οποία μάχη δεν αναφέρεται τίποτα στα σχολικά βιβλία). Ο απαράμιλλος Ελληνας, που παρόλο το γεγονός ότι έφτασε να κυβερνήσει πολλές φορές την Ελλάδα, σαν Πρωθυπουργός, πέθανε με μοναδική περιουσία ένα κρεββάτι και ένα μικρό κομμάτι γης, που άφησε προίκα στην ψυχοκόρη του (ορφανή προσφυγοπούλα από την Προύσσα, που ο ίδιος υιοθέτησε κατά την διάρκεια της εκστρατείας), σε αντίθεση με τους κυβερνώντες πολιτικάντηδες τα τελευταία χρόνια, όπου έχουν αναγάγει την «ρεμούλα» σε «Εθνικό Σπόρ» και την «διαφθορά» σε επίκτητο χαρακτηριστικό των Νεοελλήνων.

* Rt. Hon. Sir Francis Oswald Lindley was born on 12 June 1872. He was the son of Nathaniel Lindley, Baron Lindley and Sarah Katherine Teale. He married Hon. Etheldreada Mary Fraser, daughter of Simon Fraser, 13th Baron Lovat and Alice Mary Weld-Blundell, on 12 January 1903. He died in 1950.
(Υιός του Ναθαναήλ και της Σάρας. Για να μην μας διαφεύγει η εθνική προέλευση της αγγλικής αριστοκρατίας του 20ου αιώνα!!!)
http://igaiolos.blogspot.com/2009/01/1909.html

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eνδεικτική της πολιτικής αδυναμίας του νεοελληνικού κράτους σε επίπεδο στρατηγικής (λόγω διχασμού και υποτέλειας) η περίπτωση Πλαστήρα: Δεν ηττήθηκε ποτέ στρατιωτικά και όμως ταπεινωτικά υποχρεώθηκε σε υποχώρηση
Δ.

Vater Panajiotis είπε...

Τα μικρά ονόματα δε λένε τίποτε. Αλλιώς ολόκληρη η Ελλάδα θα ήταν...εβραϊκή αφού όλοι λέγονται Γιάννης και Μαρία...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ,ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΒΡΟΝΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

εργδημεργ είπε...

Λέγεται πως το 5/42 (τουλάχιστον αρχικα) αποτελούνταν απο βασιλόφρονες - και λέγεται επίσης ότι μερικοι απ' αυτους, φανατικοι, έλεγαν μεταξυ τους πως θα κρατήσουν μία σφαίρα για τον βενιζελικο παλιάνθρωπο που τους έβαλαν διοικητη, τον Πλαστήρα.

Μετα τις πρώτες μάχες, όμως, ...όλο το 5/42 έπινε νερο στ' όνομά του! Κι όταν ήρθε διαταγη για αλλαγη διοικητη, άνδρες του 5/42 πήγαν στο Επιτελείο κι έκαναν φασαρία για ν' ανακληθει η διαταγη!!! (Πράγμα που έγινε τελικα.)

Πόσοι αξιωματικοι μπορουν να γράψουν κάτι τέτοιο στο βιογραφικο τους;

  24/2/23 Η 24η Φεβρουαρίου στην Ιστορία Η 24η Φεβρουαρίου είναι η 55η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 310 ημέρες μέχρι τέλος τ...