23/11/09

Εξω-ευρωπαϊκοί παράγοντες σπρώχνουν την Τουρκία

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και πρασινίλα βαφτίζουν "ευρωπαϊκή" την Τουρκία

Του Κώστα Μπετινάκη

Δεν γνωρίζουμε πια από που να προστατέψουμε τα νώτα μας. Πληθαίνουν καθημερινά τα πάρθια βέλη.
Φταίνε κι οι πρωθυπουργοί μας που έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους άλλοτε με τις κουμπαριές και άλλοτε με τα ζεϊμπέκικα.
Ο Ερντογάν πάντως, προωθεί ακάθεκτος τα σχέδια που έχουν επιβάλει από δεκαετίες, οι «φίλοι» και «σύμμαχοι» για τη μαρτυρική μεγαλόνησο. Διαβίβασε ήδη στον ΓΓ του ΟΗΕ σχέδιο που υποστηρίζεται άμεσα από τους Βρετανούς για «πενταμερή διάσκεψη». Τι επιδιώκει δηλαδή. Μα να επαναφέρει από το παράθυρο «σχέδιο τελικής επίλυσης του Κυπριακού τύπου Ανάν» βάζοντας στο παιχνίδι τις «εγγυήτριες δυνάμεις».
Το σχέδιο υποστηρίζει φυσικά η Βρετανία, η οποία θέλει να έχει λόγο για την πρώην κτήση της, μια και διατηρεί στο νησί «δικά της εδάφη» -τις βάσεις. Θέλει με την παρουσία της στις διαβουλεύσεις να εγγυηθούν την εξακολούθηση των αποικιοκρατικών συμβάσεων για την διατήρηση των βάσεων.

Το ΝΑΤΟ φυσικά αποδέχεται την πρόταση Ερντογάν, μια και είναι γνωστές οι θέσεις της ΝΑΤΟΪκής ηγεσίας (ΗΠΑ) υπέρ των τουρκικών θέσεων, άλλωστε από το ΝΑΤΟ παίρνουν εντολή οι τρεις από τις «εγγυήτριες δυνάμεις»: Ελλάδα, Βρετανία και Τουρκία. Έτσι θα εξακολουθεί να είναι υπό κηδεμονία η Κυπριακή Δημοκρατία, επαναφέροντας συνθήκες τύπου Ζυρίχη και Λονδίνου εποχής 1959.
Το παράδοξο είναι πως ο ΟΗΕ αποδέχεται προτάσεις από μία χώρα που διαθέτει κατοχικά στρατεύματα σε τμήμα ανεξάρτητου κράτους-μέλους του οργανισμού.
Το παράδοξο είναι πως κάνει τα στραβά μάτια και η ΕΕ η οποία συνεχίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μία χώρα όχι μόνο που διαθέτει κατοχικές δυνάμεις στο έδαφος χώρας μέλους της Ένωσης, αλλά δεν την αναγνωρίζει διπλωματικά ούτε δέχεται κυπριακά πλοία και αεροσκάφη να προσεγγίζουν σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια.

Αλλά εδώ ενώ έχει εξαγγείλει casus belli εναντίον της χώρας μας και σύσσωμοι οι πολιτικοί μας το κάνουνε γαργάρα και έχουν διακηρύξει πως υποστηρίζουν την ενταξιακή της πορεία…
Έτσι δεν είναι παράδοξο πως βάσει της λογικής αυτής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση αξιολόγησης δεν εισηγείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Τώρα που κολλάει το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία εμποδίζει όλους τους σχεδιασμούς της «Συμμαχίας» και της ΕΕ όταν πρόκειται να συμμετάσχει η Λευκωσία σε κοινές αμυντικές επιλογές, ή ζητήματα πολιτικο-οικονομικής συνεργασίας.

Δεν πρόλαβε να οριστεί ως πρώτος πρόεδρος της Ένωσης, και το κόμμα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τον Herman Van Rompuy να διακηρύξει τις απόψεις του για την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως υπό ένταξη χώρα, επειδή το 2004 είχε εκφράσει σε λόγο του αντιρρήσεις στην τουρκική ενταξιακή πορεία.
Είναι γνωστός ο πρακτόρικος ρόλο του κόμματος αυτού, που είχε επικροτήσει τους ΝΑΤΟΪκούς βομβαρδισμούς στην τότε ακόμα Γιουγκοσλαβία. Αλλά στο ίδιο κόμμα έχει ενταχθεί και ο
Ο γνωστός Τρεμόπουλος… Αλλά ποιος μπορεί να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους Πράσινους ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Μόνο η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ξεκαθαρίσει την αντίθεσή τους.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τις τελικές αποφάσεις Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να καταλήξουν στις επόμενες μέρες για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής (11-12 Δεκεμβρίου) απέναντι στην Τουρκία.
Η Λευκωσία θα επιθυμούσε η Άγκυρα να υποστεί κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά συμφέροντα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει κεφάλαια στη Διακυβερνητική Διάσκεψη.
Αλλά και η νέα κυβέρνηση της Αθήνας κρατά τα χαρτιά της κλειστά παρόλο που αφήνει να διαρρεύσει για την ανάγκη αυστηρής και αντικειμενικής αξιολόγησης τον Δεκέμβριο. Πάντως προσέχει πολύ τα λόγια της και ούτε έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη «κυρώσεις».
----------------
Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

(http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/11/blog-post_5493.html) για το
υπό εξέλιξη έγκλημα κατά της Κύπρου:
"Τελικά αυτό συν τω χρόνω εξιχνιάζεται. Χριστόφιας ονομάζεται ο δράστης μαύρη τρύπα που ρούφηξε το λαμπρό άστρο του Τάσου Παπαδόπουλου. Είναι αυτός που ως κρυφή θεραπαινίδα του σχεδίου Ανάν και των ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη θαυμαστών του, αποδομεί όλο, το από τον Τάσο Παπαδόπουλο ανεγερθέν νομικό και πολιτικό οχυρό, για την υπεράσπιση των δικαίων της αιματοβαμμένης Μεγαλονήσου. Τελευταίο του ανοσιούργημα η μετά Βαΐων και Κλάδων υποδοχή μιας διαπρεπούς εργολάβου «εθνικών» κατεδαφίσεων. Της «ελληνίδας» κ. Άννας Φραγκιουδάκη Φραγκιαδέκη ή κάπως έτσι τέλος πάντων. (...)
(...) Με δεδομένο ωστόσο πως συνειδητά την καλοδέχεται η Κυπριακή εξουσία να κρούσω στους συνέλληνες τον κώδωνα κινδύνου επειδή: «Η συγκεκριμένη κυρία -γράφει ο πανεπιστημιακός Ευριπίδης Μπίλης- έχει δημοσίως υπερασπιστεί πως κάθε αναφορά σε πατρίδα, πατριωτισμό και έθνος είναι αρρωστημένη ιδεοληψία και ως εκ τούτου συντηρητική, δεξιά και, σχεδόν, φασιστική πολιτική». Στην βάση αυτής της λογικής εγκαλούσε «τους πολιτικούς, δημοτικούς επιχειρηματικούς και λοιπούς άρχοντες του τόπου να προλάβουν κάθε ενέργεια, κίνηση, συνωμοσία που σκοπεύει στην πατριωτική και εθνική έξαρση που μπορεί στα ξαφνικά να μας προκύψει!!!» - Ανθ’ ημών Γουλιμής λέω εγώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: