25/1/12

H ΕΕ μας αλλάζει τα πετρέλαια (Κ. Μπετινάκης)

Κερδοσκοπούν με τις τιμές του πετρελαίου,  παίζοντας με την φωτιά
http://www.styx.gr/  

Οι εξελίξεις με τις αμερικανικές –βρετανικές και ισραηλινές απειλές στον Περσικό Κόλπο και το ενδεχόμενο το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, σφραγίζοντας τη στρόφιγγα για σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, έχουν προκαλέσει αύξηση των τιμών διεθνώς και φυσικά στην Ελλάδα.
Μήπως επισκεφτήκατε σήμερα πρατήριο βενζίνης; Από τους τυχερούς αν βρήκατε τη μέση τιμή της αμόλυβδης γύρω στα 1,705 ευρώ ανά λίτρο. Επειδή κάποια πρατήρια πουλούσαν και 1,80 (plus) ευρώ. Έχει αυξηθεί δηλαδή, η τιμή της αμόλυβδης περισσότερο από 30 λεπτά από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1,01 ευρώ από 95 - 97 λεπτά που ήταν τον Δεκέμβριο.
Κι αυτό, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να επιβάλλουν πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Τεχεράνης. Κι ας προβλέπει συμφωνία πάντως, ότι μέχρι τον Απρίλιο θα δοθεί «τεχνική» λύση στην κάλυψη αναγκών Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Οι υπουργοί της ΕΕ προχώρησαν στην απόφαση αυτή με την ψυχρή λογική ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Κομισιόν για το πρώτο τρίμηνο του 2011, το πετρέλαιο του Ιράν κάλυπτε το 4,1% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου των χωρών της ΕΕ. (Όχι όμως και για ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία που εισήγαγαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες). Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές, η ΕΕ αγοράζει το 20% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Αλλά τι να κάνει όταν πήρε εντολές από το μεγάαλο αδελφό;
Ποιους θέλουν να κοροϊδέψουν με τα «επίσημα στοιχεία;
Επισήμως το Ιράν, ανακοίνωσε πως το εμπάργκο που υιοθέτησε η ΕΕ λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, «είναι άδικο και καταδικασμένο να αποτύχει». Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών Ramin Mehmanparast, δήλωσε πως «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και άλλες χώρες που υφίστανται την αμερικανική πολιτική πίεση, θα έπρεπε να εξετάσουν τα εθνικά τους συμφέροντα αντί να χρησιμοποιθήσουν το ιρανικό πετρέλαιο ως όπλο για να ενισχύσουν τους στόχους των αμερικανών επισήμων».
Η επικεφαλής των ευρωπαϊκών εξωτερικών υποθέσεων Catherine Ashton, είπα πως ο λόγος του εμπάργκο είναι να πιέσουν το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…
Οι τιμές των καυσίμων πήραν ήδη την ανηφόρα, παρόλο που το εμπάργκο δεν θα ισχύσει άμεσα και καθολικά, αλλά προβλέπεται περίοδος χάριτος μέχρι την 1η Ιουλίου ώστε να παραδοθούν οι ποσότητες πετρελαίου που προβλέπουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν ήδη κλείσει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Είναι γνωστό από προηγούμενα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του πετρελαίου το παιχνίδι που παιζόταν στην εγχώρια αγορά από τους κερδοσκόπους.
Μετά την απόφαση για την επιβολή εμπάργκο η Ελλάδα θα κληθεί να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές για τον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο.
Η απόφαση των 27 υπουργών Εξωτερικών προβλέπει ότι οι υπουργοί θα επανέλθουν το αργότερο ως τον Απρίλιο στο ζήτημα των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έτσι ώστε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Πάντως, το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις θα αποκλείσει τα στενά του Ορμούζ. Για τις συνέπειες μιας παρόμοιας ενέργειας μίλησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle η Γερμανίδα ειδικός Κλάουντια Κέμφερτ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW): «Τα στενά είναι μια σημαντική θαλάσσια εμπορική δίοδος. Περίπου το 40% των εξαγωγών πετρελαίου περνούν από εκεί. Και μόνο η απειλή για αποκλεισμό των στενών αρκεί για να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει απαντηθεί το ερώτημα αν τελικά το Ιράν θα πραγματοποιήσει τις απειλές του. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα επέμβουν στρατιωτικά. Επιπλέον αποκλείοντας τα στενά το Ιράν αποκόπτεται και το ίδιο από τις αγορές. Θα πρέπει να δούμε συνεπώς αν τα πράγματα θα φθάσουν εκεί».
«Η Ευρώπη είναι σε θέση να εισαγάγει πετρέλαιο από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, απαντά η Κλάουντια Κέμφερτ. Προς το παρόν υπάρχει στις διεθνείς αγορές μια υπερπροσφορά πετρελαίου έτσι ώστε σε αυτή την ακραία περίπτωση δεν θα υπάρξει έλλειψη. Το πρώτο θύμα του σεναρίου αυτού θα είναι το Ιράν όταν εφαρμοστεί το εμπάργκο και περιοριστούν τα έσοδα του από τις εξαγωγές πετρελαίου».
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων είναι ήδη ορατή.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει τις ακριβότερες τιμές καυσίμων στην Ευρώπη, σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων προέβλεψε κι ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, με αφορμή το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο του Ιράν. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Κιούσης είπε ότι η τιμή της αμόλυβδης μπορεί να αγγίξει και τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στη διεθνή αγορά η τιμή του αργού θα φτάσει τα 120-130 δολάρια το βαρέλι.


Το κερασάκι στην τούρτα ανήκει στην ΒΡ
Πάντως, η BP, η Plc, καθώς Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έπεισαν τους αμερικανούς νομοθέτες να εξαιρέσουν την ΒΡ από τα προτεινόμενα αντίποινα, που πρότεινε η Ουάσιγκτον και υιοθέτησε αμέσως η ΕΕ εναντίον των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου.
Και αυτό επειδή η BP συνεργάζεται στενά με την ιρανική κρατική εταιρία πετρελαίου NIOC, στο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Shah Deniz, ύψους επένδυσης $20 δισεκατομμυρίων, στην Κασπία στ α ανοικτά του Azerbaijan. Η ιρανική κρατική εταιρία Naftiran Intertrade Co., θυγατρική της NIOC κατέχει ποσοστό 10%.
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο αμερικανός πρόεδρος, είχε υπογράψει νόμο που πρόβλεπε μονομερή οικονομικά αντίποινα εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, απαγορεύοντας έτσι σε ξένες εταιρίες και τράπεζες να συνεργάζονται μαζί της.
Από πίσω κρύβεται το ισχυρό εβραϊκό λόμπι, που υποστηρίζει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς. Επίσημα όμως το Ιράν διαβεβαιώνει ότι έχει υπογράψει τη συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αλλά έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: