21/7/12

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΕΔ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Διαχειριστικό έλεγχο με δικαστικές εγγυήσεις στον ΕΔΟΕΑΠ

 Ήρθε ή ώρα να φανεί η ανίερη συμμαχία κάποιων από την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, με τους πολέμιους του αγγελιόσημου, αφού ψάχνουν σ΄αυτούς καταφύγιο, μήπως και ξεγλιστρήσουν από όσα έρχονται με την εισαγγελική έρευνα. Οι μάσκες έπεσαν με την γνωστή συνέντευξη της προέδρου του οργανισμού, σε πρωινή εφημερίδα και όσα ακολούθησαν.
Αυτό δείχνει καθαρά-καταγγέλλει η ΚΕΔ- και η επίθεση Σπανοπούλου κατά της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, όπως και η στοχοποίηση στην οποία επιδίδεται η πρόεδρος της υπόλογης διοίκησης, και με άλλες δημοσιεύσεις της κατά μελών του ΔΣ και συνδικαλιστικών παρατάξεων , που έχουν φωνή, μια και έχει απομείνει στο πλευρό της μόνο η παρέα Τρίμη με την ένοχη « σιωπή τάφου».
Την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου αλλά με δικαστικές εγγυήσεις για όλα τα θέματα και όχι μόνο για το τελευταίο τρίμηνο, ΑΠΑΙΤΟΥΝ με νέα παρέμβαση τους, στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι εκπρόσωποι της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης και Μαρία Γκίκα. Αντίστοιχη είναι η θέση και άλλων παρατάξεων.
 Ήδη με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, οι αρμόδιοι του προεδρείου, ανέλαβαν την υποχρέωση να στείλουν σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα , που ερευνά την υπόθεση. Πρέπει να μάθουμε ,πόσα ακριβώς είναι και πού βρίσκονται τα κεφάλαια του ΕΔΟΕΑΠ, ύστερα από το παραλήρημα της διοίκησης του, στη τελευταία γενική συνέλευση και μετά την εσωτερική εμπιστευτική πληροφόρηση, που έκρυβαν επιμελώς μέχρι τη συνέλευση, πρόεδροι των ενώσεων.
Εξ άλλου μετά την προχθεσινή και εκ των υστέρων έκδοση έκθεσης τη εξελεγκτικής επιτροπής για το 2011 , τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο. Είναι καιρός να πληροφορηθούμε ποιο είναι το δήθεν σοβαρό ζήτημα στα γραφεία Θεσσαλονίκης για αναδιοργάνωση, που δημιούργησε την ανάγκη να διορισθεί(;) αναπληρωτής διευθυντής, από το προεδρείο. Πόσο κόστισε, για πόσο διάστημα πληρώθηκε ,πώς έγινε η επιλογή του και πώς λέγεται; Κι ακόμη Πόσοι και Ποιοι (μέλη του σταρ-σίστεμ , ξένοι ανταποκριτές, φωτογράφοι και άλλοι) που εργάζονται με συμβόλαια , καλύπτονται ασφαλιστικά ,χρόνια τώρα, σαν να είναι άνεργοι;
Όπως επίσης καταγγέλθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - και αυτό αποτελεί και απάντηση της ΚΕΔ στις επιστολές της διοίκησης Σπανοπούλου- υπάρχει σχέδιο τριχοτόμησης του ΕΔΟΕΑΠ, σταθερή επιδίωξη της εργοδοσίας .το οποίο «βγαίνει» τώρα και από την γνωστή συνέντευξη της προέδρου, και που όπως φαίνεται, προβλέπει:
-Ένταξη και άλλων 20.ΟΟΟ ασφαλισμένων ( από το ΙΚΑ, τις διευθύνσεις του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κλπ ) στον ΕΔΟΕΑΠ( υπάρχουν σχετικά έγγραφα και αλληλογραφία μεταξύ των διοικήσεων των ταμείων), ώστε να λειτουργήσει ενοποίηση ταμείων αλλά με παροχές προς τα κάτω.
- Να σπάσει στα τρία ο ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή από ΕΝΙΑΙΟΣ οργανισμός ΝΑ ΚΟΠΕΙ σε τρία κομμάτια ώστε να διαχωρισθούν πρόνοια, επικούρηση περίθαλψη ( παλιό εργοδοτικό και κυβερνητικό σχέδιο). Με τον τρόπο αυτό και επειδή χάθηκε( από διοικητικούς χειρισμούς ετών αλλά και από το PSI) μέρος των κεφαλαίων του:
- Να καταργηθεί εντελώς η πρόνοια (βρεφονηπιακοί, κατασκηνώσεις, φροντίδα τρίτης ηλικίας κλπ)
- Να διακοπεί η επικούρηση και η καταβολή επικουρικών συντάξεων . Το κομμάτι αυτό, χωρίς βέβαια κεφάλαια, να μεταφερθεί , όπως προτείνεται, στο νέο ενιαίο επικουρικό που στήνεται με το σχέδιο του αλησμόνητου Κουτρουμάνη και της Τρόικας. Άρα πέφτει μαχαίρι στις επικουρικές και θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους, μια τσόντα (ΠΧ 20 % ΕΠΊ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ),εάν βέβαια θα έχει να την πληρώσει ο όποιος καινούργιος φορέας.
- Να παραμείνει στον ΕΔΟΕΑΠ μόνο η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη μια που δήθεν «δεν φτάνουν τα λεφτά». ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ όμως, αφού με λιγότερα διαθέσιμα λεφτά θα πρέπει να καλύπτονται περισσότεροι ασφαλισμένοι που μεταφέρονται στον ΕΔΟΕΑΠ από αλλού, χωρίς τα λεφτά που πλήρωσαν στα ταμεία τους.
Για όλα αυτά:
-Θα συνεχίζουν να πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι (3-6%, επί των αποδοχών τους) που θα ασφαλίζονται στον οργανισμό.
-Οι εργοδότες φυσικά και δεν θα δίνουν δεκάρα για κανένα. Και επί πλέον θα γλιτώνουν ακόμη και αυτά που τώρα δίνουν- για όσους πληρώνουν- στο ΙΚΑ.
-Οι συνταξιούχοι, εκτός από περικοπές θα συνεχίσουν να καταβάλουν παράνομα εισφορές(3-6%) για την περίθαλψη τους.
-Οι άνεργοι θα ασφαλίζονται ΑΛΛΆ μόνο όμως-όπως φαίνεται- για ένα διάστημα ( πχ την τελευταία διετία).

Όσο για αυτά τα χρήματα ,που τρείς γενιές ασφαλισμένων και οι νέοι συνάδελφοι πληρώνουν μέχρι σήμερα, για όλα, πάνε περίπατο. -Το αγγελιόσημο, που δεν αποδίδει πλέον, όσο απέδιδε ως έσοδο, αφού έχει γκρεμιστεί η διαφημιστική δαπάνη, είναι τώρα το άλλοθι για να μην μπει εργοδοτική εισφορά και απλώς μάλλον διατηρείται αλλά κουτσουρεμένο. Είναι άλλωστε το σημείο της τελευταίας συμφωνίας των δυο ισχυρών πόλων των ιδιοκτητών, μετά και τη συνάντηση Σαμαρά, αφού στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, αποφασίσθηκε η συγκρότηση επιτροπής, με στόχο:
α. Με το αγγελιόσημο που εισπράττεται να αντισταθμίζονται στο εξής όλες οι υποχρεώσεις συμμετοχής εργοδοτών ώστε να σταματήσει εντελώς και από παντού η εργοδοτική εισφορά ( πχ. ΙΚΑ κλπ) β. να υπάρχει νέα κατανομή στο συνολικό έσοδο που συγκεντρώνεται, από το αγγελιόσημο, όσο μειωμένο και αν είναι, ώστε να ικανοποιούνται και νέοι δικαιούχοι ( πχ διαφημιστικές εταιρίες, εταιρίες επικοινωνίας, δημοσκόποι, κλπ) και να κοπούν άλλες καταβολές εργοδοτικών εισφορών ( ΠΧ μη μισθολογικό κόστος).
Ταυτόχρονα τελειώνει και η διεκδίκηση παλιών οφειλών και επισφαλών απαιτήσεων( από εργοδότες, ΔΕΚΟ κλπ). Με δυο λόγια μπαίνει μπροστά, αυτό που θέλουν χρόνια τώρα οι βαρόνοι των ΜΜΕ. Το υιοθετεί όμως και ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως προκύπτει από όσα προτείνει προκλητικά η διοίκηση του,αφού με άλλοθι όσα έχασε, παρουσιάζει την τριχοτόμηση ως …λύση, για να συνεχίσει να λειτουργεί μόνο με περίθαλψη (αλλά με όρους ΙΚΑ) για όλους τους εργαζομένους και χωρίς να πληρώνουν δεκάρα οι εργοδότες.
Από την μια λοιπόν , επισημαίνει η ΚΕΔ, στήνεται μια χαρά το σχέδιο εργοδοτών. Από την άλλη κάποιοι πάνε να βάλουν ταφόπλακα στην υπόθεση με τα λεφτά πού χάθηκαν αλλά και στις ευθύνες για όσα χάθηκαν (και αυτά που πετάχτηκαν στα σκουπίδια και για όσα κουρεύτηκαν από το psi) αλλά και για όσα έκανε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Είναι, όλα αυτά ένας πρόσθετος λόγος, τονίζεται, για να φύγει αμέσως αυτή η διοίκηση, με εκλογές, όπως τονίσθηκε στη τελευταία γενική συνέλευση. Κρίσιμα ερωτήματα όμως που θέτει η ΚΕΔ, στο συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητώντας από τους αρμόδιους του προεδρείου να απαιτήσουν αμέσως απαντήσεις, που μπορεί να φωτίσουν και άλλες πτυχές της έρευνας και να σωθεί ο,τι σώζεται, είναι:
-Παράλληλα με τα αποθεματικά, να μάθουμε σε ποιες Τράπεζες η σε ποιους λογαριασμούς τοποθετεί και σήμερα τα τρέχοντα κεφάλαια του και όλα όσα εισπράττει ο ΕΔΟΕΑΠ επίσης να πληροφορηθούμε που πως και γιατί καταθέτει και-προκαταβολικά- την ετήσια δαπάνη , κάμποσα εκατομμύρια για την μισθοδοσία του προσωπικού και τις παροχές αλλά και με τι επιτόκια;
-Τι ακριβώς λένε τα πρακτικά της περίφημης συνάντησης στις 15 /9/2011, κατά την οποία η διοίκηση με ειδικούς , που είχε καλέσει,διαφήμιζε ως αναγκαίο το πρώτο κούρεμα του Ιουλίου (με 21 %) αλλά η προσπάθεια, έληξε τότε ευτυχώς άδοξα για το σύστημα της διοίκησης, όταν κάποιοι έβαλαν τις φωνές ακόμη και σε συνεργάτη γνωστού καθηγητή-αναλογιστή της ΓΣΕΕ ;
-Ποιοι υποχρέωσαν στην ίδια συνάντηση, τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να ζητήσει επιτέλους να πληροφορηθούν εγγράφως οι μέτοχοι-μέλη από το γραφείο Προβόπουλου, για την τύχη των ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ;
-Υπάρχει άλλη απάντηση από την Τράπεζα Ελλάδος εκτός απ αυτό το έγγραφο( 27-10-2011) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ και το οποίο αποτελεί απάντηση σ΄αυτό ,πού μετά από πίεση των μετόχων αναγκάσθηκε να στείλει στη Τράπεζα Ελλάδος, η διοίκηση;
-Γιατί στο κείμενο προσφυγής του ΕΔΟΕΑΠ στο ΣτΕ , (μετά από πιέσεις- δόθηκε προχθές, ένα ανυπόγραφο σχέδιο, στην ΕΣΗΕΑ) ,γίνεται αναφορά, μόνο για κάποια παλιά ομόλογα 32 εκ. €, τα οποία όμως είχε αγοράσει και κατείχε ίδιος ο ΕΔΟΕΑΠ από το διάστημα 2002-2004;
Και πόσα είχαν ήδη χάσει και με αυτά;
-Γιατί στην ίδια προσφυγή, γίνεται απλώς μια αναφορά στα άλλα δεκάδες εκατομμύρια –τα οποία υπολογίζονται αόριστα και κατά προσέγγιση- που κούρεψε η Τράπεζα της Ελλάδος και μένει στο απυρόβλητο ο Προβόπουλος και η τεράστια ζημιά που μας προκάλεσαν; Μήπως για να απορριφθεί το αίτημα και το δικόγραφο ως αόριστα;
-Που είναι η κοινή προσφυγή , που δήθεν θα έκαναν μαζί ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ;
-Που είναι οι ποινικές και άλλες πολυδιαφημισμένες δικαστικές ενέργειες( πχ κατά Προβόπουλου ) που ανατέθηκαν στους διακεκριμένους νομικούς τους οποίους κουβάλησαν-στη πανηγυρική συγκέντρωση- οι διοικήσεις των ταμείων;
-Πόσοι πραγματικοί άνεργοι μένουν χωρίς περίθαλψη ,με το παράνομο σύστημα της φραγής που κάνει η διοίκηση;
-Τι γίνεται με τα εκατομμύρια που μας έχουν παρακρατήσει και συνεχίζουν να μας παρακρατούν για την Εργατική Εστία , δίχως οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ να έχουν τις παροχές που δικαιούνται και για τις οποίες είχε κάνει ειδική συμφωνία η διοίκηση, έχοντας εκδώσει ακόμη και βιβλιάρια με την σφραγίδα του Δημοσίου;
Γιατί βάζει πλάτη στη τρόικα και γι αυτό η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ;
Εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι απαιτούν: «τα λεφτά μας πίσω». Kάτω τα χέρια από τις παροχές που μας ανήκουν. Tα διεκδικούμε όλα και όλοι μαζί…..
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια: