16/6/13

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

Ουκ έστιν πλοίο ουκ έστιν οδός για το τριο μπελκάντο

του Σπύρου Χατζάρα

Η αλήθεια είναι πικρή. Έπεσαν πολύ έξω και οι έσωθεν και οι έξωθεν, στους υπολογισμούς τους και το «πρόγραμμα» δεν βγαίνει.
Το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα, συνεχίζει να συρρικνώνεται. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στα 37,7 δισ. ευρώ, και είναι το χαμηλότερο από το 2000.Πήγαμε δηλαδή 13 χρόνια πίσω. Η νέα δραματική μείωση του ΑΕΠ, οφείλεται στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 8,7% , της δημόσιας κατά 7%, στην πτώση των επενδύσεων κατά 11,4% και στη συρρίκνωση των εξαγωγών κατά 2,6%, σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα μπορεί να καταγράφεται αύξηση τουριστικών αφίξεων, όμως οι εισπράξεις είναι μειωμένες είτε τουλάχιστον στάσιμες. Οπότε, ούτε οι εξαγωγές , ούτε ο Τουρισμός, ούτε οι επενδύσεις, ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις, θα μας βγάλουν από το τέλμα.

Για το 2014 ο ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση 1,2-1,3% .Το ίδιο ποσοστό ύφεσης προβλέπει και η αναθεωρημένη έκθεση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ). Οπότε η μανδάμ «Ανάπτυξις» θα μας επισπευτεί το 2015.
Η ποσοστιαία ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2013, είναι 5,6% . Αυτό σημαίνει ότι το Μνημόνιο που προβλέπει για φέτος ύφεση 4,2% έχει ήδη πέσει πολύ έξω ,όπως έξω έχει πέσει και το υπουργείο Οικονομικών με το 4,5%.

Ο λάθος υπολογισμός της ύφεσης σημαίνει και λάθος υπολογισμό των εσόδων και του ελλείμματος. Τα προ επιστροφών έσοδα, παρουσιάζουν υστέρηση 562 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους (248 εκατ. ευρώ στους άμεσους και 254 εκατ. ευρώ στους έμμεσους φόρους). Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου υποχώρησαν στα 17 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2012, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 24,2 δισ. ευρώ από 23,5 δισ. ευρώ πέρυσι, και παρόλο που πληρώθηκαν μόνο 2,9 δισ. ευρώ για τόκους στους τοκογλύφους, από 3,7 δισ. ευρώ το 2012.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, από 5,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Για να σώσουν το «πρόγραμμα» οι ειδικοί επανήλθαν στις ανθρωποθυσίες, προς τον θεό του χρήματος. Απολύσεις.
Οι New York Times γράφουν ότι «οι πιστωτές πιέζουν να μειωθεί η απασχόληση στο δημόσιο», και ότι η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι μέτρο απελπισίας και αποφασιστικότητας για διαγραφή θέσεων εργασίας».
Το ΔΝΤ ,στην «ομολογία λάθους», είχε επικρίνει την Αθήνα για αποτυχία στη «λήψη πολιτικά δύσκολων μέτρων», διότι «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για απομάκρυνση 4.000 υπαλλήλων φέτος».
Η γερμανική ναυαρχίδα των τοκογλύφων η Handelsblatt, τόνισε πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ προκάλεσε το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, για λόγους λιτότητας».

Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, όμως οφείλεται στους ομίλους Μυτιληναίου, Βαρδινογιάννη, και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο, και οι οποίοι καταναλώνουν το 65% του φυσικού αερίου στη χώρα μας, για το οποίο αμείβονται με το μεταβλητό κόστος του αερίου συν ένα περιθώριο 10% και οι οποίοι χρωστούν στην επιχείρηση περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το, «δεν πληρώνω, και φεσώνω», οδήγησε την Gazprom στο να αποσύρει το ενδιαφέρον της, διότι οι «επιχειρηματίες» επιδιώκουν είτε το κούρεμα των χρεών τους, είτε την ολική διαγραφή των ποσών, που οφείλουν.

Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ οδήγησε σε πτώση και Χρηματιστηρίο Αθηνών το οποίο, η Morgan Stanley Capital International που την ακολουθεί το 76% των διεθνών κεφαλαίων , υποβάθμισε σε «αναδυόμενη» αγορά, επειδή οι μετοχές έχουν μικρή εμπορευσιμότητα και οι κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών δεν ανταποκρίνονται σε ανεπτυγμένες αγορές. Θα ακολουθήσει η υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς από τη Russell Investements, που την ακολουθούν τα κεφάλαια άνω των 3,9 τρισ. δολαρίων, και από την S&P Dow Jones, που αποτελεί σημείο αναφοράς για κεφάλαια άνω των 6 τρισ. δολαρίων. 
Για την Ελλάδα δεν υπάρχει γιατρειά.
Πάντως, «αισιόδοξα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν ότι η υποβάθμιση θα αποτελέσει ευκαιρία για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και για εισροή νέων κεφαλαίων», που ζητούν «απαλλαγή των ξένων φυσικών προσώπων από τον φόρο υπεραξίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχει αποφασισθεί να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2013».

Επομένως δεν του σώζει ούτε η εστίαση ούτε τα μπάνια του άνεργου λαού.
Ουκ έστιν πλοίο ουκ έστιν οδός για το τρίο μπελκάντο .Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κλεισε την ερτ τωρα. το μεγαρο των πρασινοφρουρων.

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...