24/8/13

ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΚΑΤΩ (Δ. Τσαλαπάτης)

Mπήκε στο αεροπλάνο του αγοραστή, έβγαλε φωτογραφία
την έστειλε και… έφυγε


του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη

Είναι Δευτέρα πριν από μήνες σε εστιατόριο κοντά στο Ζάππειο. Είναι ακόμη τρείς οι συνεταίροι, στην κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των εταιριών πετρελαίου, που έχουν καλέσει σε συνάντηση δημοσιογράφους τα λένε, καθισμένοι όλοι μαζί, στα τραπεζάκια έξω.
Οι πετρελαιάδες τα χώνουν σε υπουργούς, υφυπουργούς και …γραφειοκράτες οι οποίοι δεν λένε να αντιληφθούν τη ζημιά που προκαλούν στη αγορά, δηλαδή στη τσέπη τους. «Ακούς εκεί να μας ζητάνε προκαταβολικά τον φόρο γα τα καύσιμα. Πρώτα να τα πουλήσουμε και μετά να πληρώσουμε….Που ξανακούσθηκε αυτό…» Ξαφνικά στην πόρτα εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός με συνοδεία τον Κεδίκογλου , το Τουήτερ υπηρεσίας και άλλους δύο να κατευθύνονται όλοι μαζί , σ ένα τραπέζι μέσα, στο βάθος του μαγαζιού. Σε χρόνο μηδέν πετιέται όρθιος ο πρόεδρος Μελισσανίδης αφήνει τους δημοσιογράφους και τρέχει στον άλλο Πρόεδρο.

Δεν είναι μόνο η εγκάρδια συνάντηση, ούτε το ραντεβού που ανακοίνωσε σε λίγο ότι εξασφάλισε ο φίλος του Πρωθυπουργού, όπως αυτοπροσδιορίσθηκε , για να συζητηθεί το θέμα αμέσως με τον Στουρνάρα. Είναι κυρίως ο… Τουήτερ που «πέρναγε», σε παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, την κυβερνητική γραμμή για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των παραγωγικών τάξεων και την αποτελεσματικότητα σε ρυθμό «φαστ τρακ».

Κοντά δυό μήνες είχε κολλήσει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Ξαφνικά την εβδομάδα πριν της Παναγίας μεγάλη η χάρη της πέφτουν οι υπογραφές για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην μοναδική υποψήφια εταιρία του διαγωνισμού, με τίμημα ένα πακέτο μπροστά και τα ρέστα βερεσέ. Χρειάσθηκε βέβαια προηγουμένως να κλειδώσει η δουλειά με την παραχώρηση των κρατικών λαχείων σε άλλη κοινοπραξία. Σε αυτήν συμμετέχει και ο όμιλος που έχει υπογράψει πολυετή συμφωνία για την τεχνογνωσία και με τον ΟΠΑΠ, πολύ πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του .

Στην φωτογραφία πάντως, που μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών για την προχθεσινή υπογραφή ποζάρουν χαμογελαστοί πιασμένοι χέρι χέρι, Στουρνάρας Σταυρίδης και ο εκπρόσωπος των αγοραστών Μελισσανίδης, όπως αναφέρει η λεζάντα.

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Σταυρίδης ταξιδεύει με το αεροπλάνο του εκπροσώπου των αγοραστών. Γυρίζει αστραπή από τις διακοπές του για την υπογραφή και πάει πάλι πίσω. Με το που σκάει το θέμα, ζητείται ύστερα από παρέμβαση Βενιζέλου και εντολή Πρωθυπουργού η παραίτηση Σταυρίδη, που υποβάλλεται αμέσως γίνεται αποδεκτή καιτην ανακοινώνει ο Στουρνάρας.

Κοίτα φίλε μου όμως, πως έρχονται καμιά φορά τα πράγματα. Με την εξέλιξη αυτή φαίνεται σαν να παίρνει το αίμα του πίσω κι ο Μάνο. Ο Σταυρίδης στις τελευταίες εκλογές τον άφησε στα κρύα του λουτρού, αφού την κοπάνησε από την «Δράση», για να πάει στου Σαμαρά. Χρεωμένος όμως βγαίνει και ο
Γ. Στουρνάρας (είχε προτείνει το Σταυρίδη για την θέση) που άφησε στην μέση την «Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ» την οποία ξεκίνησαν όπως και το σχέδιο «Αρχιμήδης» μαζί με τον Μάνο, για την αξιοποίηση, λέει, της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Και χαλάει το μαγαζί. Δεν χρειάζεται άλλο.

Το θέμα όμως με την φορολογία των καυσίμων δεν έχει κλείσει, όπως και η υπόθεση του ντήζελ θέρμανσης. Ακολουθεί στην ατζέντα της τρόικας για το Φθινόπωρο, μετά τους πλειστηριασμούς και το real estate. Το ίδιο και η ιστορία της ΔΕΠΑ, έστω κι αν το ναυάγιο με την GAZPROM, επι ημερών Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ, άνοιξε το δρόμο για την επίσκεψη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.

Αντιγράφουμε από το www.styx.gr  (19062013): «…Οι διαδικασίες αυτές, που – ιστορικά συγκρίνονται σε ταχύτητα με την πώληση της ΑΓΕΤΗρακλής στον «όμιλο» Παντσαβόλτα στην «καρδιά» την διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι το στοιχείο που και αυτή την φορά εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, όπως τότε στη περίοδο της χαμένης τιμής του τσιμέντου Άνθρωπος κλειδί σε όλα αυτά φαίνεται να είναι ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και πρόσωπο της άλλοτε Δράσης αλλά και των πολιτικών αντιλήψεων του Στ. Μάνου, Γκουρού των ιδιωτικοποιήσεων, όπως θέλει να τον βλέπουν, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδης την επομένη κιόλας της μοιραίας εξέλιξης με την εταιρία φυσικού αερίου, σε συνέντευξη του στο Μega, έδωσε τις «απαντήσεις» του για το θέμα στην πρωινή ζώνη. Ωστόσο η μετοχική σύνθεση της ιδιοκτησίας του καναλιού με τα παράλληλα ενεργειακά της ενδιαφέροντα, κυρίως στο τομέα του αερίου, αποδίδεται σε σύμπτωση...»

Μόνο που αυτή την φορά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πέταξε με το αεροπλάνο του αγοραστή. «…Ήταν επιλογή μου όχι ελαφρότητα, να δεχθώ τη μεταφορά με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη, θέλω να είμαι διαφανέστερος και να μην ντρέπομαι…» λέει σε μια από τις δηλώσεις του.
Τζαμπατζής λοιπόν δηλώνει ο πρόεδρος, μόνο που μόλις έχουν γίνει και με βερεσέ τα ψώνια για το στοίχημα. Όσο για την φωτογραφία δεν βγήκε τυχαία. Άσε που δηλώνει ότι την έστειλε ο ίδιος και από…λάθος χειρισμό στο κινητό του, έφτασε σε τοπική εφημερίδα της Κεφαλονιάς.
Μάλλον ήθελε η έπρεπε να φύγει από την θέση του. Όλα είναι στην ώρα τους, στο πάνθεον των ιδιωτικοποιήσεων.

ΥΓ: …Τα IX αεροπλάνα που πετάνε  για το Παρίσι σταματάνε συνήθως για ανεφοδιασμό η για καύσιμα κάπου στο Ιόνιο;

www.styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...