31/8/13

ΔΙΑΒΗΜΑ ΚΕΔ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ -ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Παράγκα Καψή με την βούλα της ΕΒU

Διάβημα διαμαρτυρίας με την οποία καταγγέλλεται αλλαγή στάσης της EBU στην υπόθεση της ΕΡΤ, πραγματοποιεί με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο τη Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων(IFJ) αλλά και στην ηγεσία της ΕΒU, η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων(ΚΕΔ).
  Την σχετική επιστολή που απεστάλη χθες, υπογράφει εκ μέρους της γραμματείας της ΚΕΔ, η Μαρία Γκίκα εργαζόμενη στην ΝΕΤ και μέλος- κατά την 11η Ιουνίου-του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Στο διάβημα, με το οποίο καταγγέλλεται η κατασκευή του αρμόδιου υφυπουργού, που την παρουσιάζει ως δήθεν δημόσια τηλεόραση, επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα προβλήματα υπεύθυνης ενημέρωσης, που ανακύπτουν ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, από την Ελληνική Κυβέρνηση.

«..Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να επιμένουμε και για τους λόγους αυτούς αλλά και γα να κάνουμε διακριτό στον ελληνικό λαό ότι άλλο πράγμα είναι η ενημέρωση, την οποία οφείλουν να υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι και άλλο η επικοινωνία και η κυβερνητική προπαγάνδα η οποία δυστυχώς νομιμοποιείται και με τη στάση σας…»,  επισημαίνει απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΕΒU Jean-Paul Philippot, η ΚΕΔ.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ο τι: Η μεγαλύτερη παραβίαση ,της ελληνικής Πολιτείας , που η πλευρά της EBU δυστυχώς νομιμοποιεί με την στάση της, αφορά και όλα όσα τα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν κατ’ επανάληψη αναγνωρίσει και τονίσει τον ζωτικό ρόλο που επιτελεί η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση στην σύγχρονη δημοκρατία. Και ειδικότερα:
-«την σημασία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης για τις δημοκρατικές κοινωνίες». -Την ρητή υποχρέωση (ΣΣ. Που παραβιάζεται κατάφωρα) ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει επίσης να έχουν «επαρκείς συμβάσεις εργασίας που παρέχουν επαρκές επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ούτως ώστε να μην συμβιβάζονται ως προς την αμεροληψία και ανεξαρτησία τους» και «να μην τίθενται περιορισμοί στην σύσταση σωματείων, όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις». [Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Απόφαση 1636 (2008), Δείκτες για τα μέσα σε μια δημοκρατία, σημεία 8.11-8.12]
Τονίζεται επίσης στην επιστολή της ΚΕΔ προς την ΕΒU
«..Με την νέα σας στάση παρέχετε την δυνατότητα, αν όχι το «άλλοθι» σε αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και δυστυχώς πρώην δημοσιογράφους, να παρανομούν σε σχέση με το δικαίωμα της υπεύθυνης έγκυρης και πολυφωνικής ενημέρωσης του ελληνικού λαού, καταργώντας στην πράξη ακόμη και το συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων δημοσιογράφων και βεβαίως την ελευθερία της έκφρασης. Παρέχετε επίσης νομιμοποίηση σε ένα δήθεν διαγωνισμό αξιοκρατικής επιλογής εργαζομένων , όπου ήδη αποκαλύπτεται ότι συνωστίζονται κομματικοί φίλοι της κυβέρνησης, φίλοι ή ημέτεροι υπουργών , ενώ μέρα με την μέρα πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις με έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα. Το κυριότερο όμως είναι, όπως φαίνεται ,ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΕΒU ώστε να νομιμοποιήσει ένα μικρό τηλεοπτικό κατασκεύασμα από το Κράτος και να μπορέσει να μοιράσει τις συχνότητες για ψηφιακή εκπομπή σε εμπορικά κανάλια, όπως και τα σημεία εκπομπής σε όλη την Ελλάδα που αποτελούσε μέχρι τώρα περιουσία της ΕΡΤ.. Είναι άλλωστε η περίοδος που ιδιωτικά κανάλια κλείνουν, συγχωνεύονται και υπάρχει μία εκ νέου κατανομή της τηλεοπτικής και διαφημιστικής αγοράς…»

Απευθυνόμενη προς την ΕΒU αναφέρει:

«..Αυτό που εσείς αναγνωρίζετε ξαφνικά τώρα, ως δήθεν δημόσια ραδιοτηλεόραση, αποτελεί μια κρατική υπηρεσία με κολοβό πρόγραμμα, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε σε στούντιο εμπορικού καναλιού ιδιοκτησίας επιχειρηματικού ομίλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του και ο αρμόδιος υφυπουργός, ακριβώς πριν αναλάβει τα καθήκοντα αυτά. Το γεγονός δεν θεωρώ ότι πρέπει να σας κάνει υπερήφανους…» ..

Τώρα το συγκεκριμένο κανάλι παράγει το υποτυπώδες «πρόγραμμα» του, στα προς ιδιωτικοποίηση στούντιο της ΕΤ 1 και εν συνεχεία εκπέμπει από ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στο ισόγειο και τα υπόγεια του κτιρίου της κρατικής γενικής γραμματείας Επικοινωνίας (πρώην υπουργείο Τύπου), με άρρηκτους δεσμούς με το γραφείο του Πρωθυπουργού. ..Αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εργάζονται με δίμηνες συμβάσεις, όπως οι εποχικοί υπάλληλοι των Δήμων για την δασοπυρόσβεση…”

«..Είναι ένα ζήτημα που μετά τις καταγγελίες μας αναγκάσθηκε να ομολογήσει δημοσίως και ο αρμόδιος υφυπουργός που με την… «σεμνότητα», η οποία τον διακρίνει, φαίνεται να θεωρεί ότι είναι περιττή πολυτέλεια η εργασία με δημοσιογραφικές συμβάσεις και με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. «..Το κυβερνητικό μόρφωμα όμως περιλαμβάνει μόνο «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» και δεν γίνεται καμιά κουβέντα για το «ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ».. Είναι καταπληκτικό ότι η κυβερνητική κατασκευή για δήθεν Δημόσια ΜΜΕ δεν περιλαμβάνει ραδιοφωνικές μεταδόσεις αφήνοντας τους ακροατές στο έλεος ιδιωτικών συμφερόντων ,που εκπρόσωποι τους διώκονται για φοροδιαφυγή η κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους παρά τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: