21/10/13

Εδώ οι καλοί τοκογλύφοι του Χα-σέμ Θεού

Μαγικός, όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος

Η αμερικανική JPMorgan Chase έκλεισε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να πληρώσει 13 δις. δολ. και να σταματήσει μια σειρά διώξεων, σε βάρος της.
Η συμφωνία υπογράφτηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Τόνι Γουέστ και το νομικό σύμβολο της JPMorgan Στίβεν Κάτλερ.
Σύμφωνα με τους «Νιού Γιόρκ Τάιμς», στις συνομιλίες συμμετείχε και ο «χαρισματικός» πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan ,Τζέιμι Ντάιμον, που είχε παππού εβραιοσμυρνιό και είναι φίλος του Ομπάμα .
Με τα 13 δισ. δολάρια θα διευθετηθούν οι προσφυγές της κανονιστικής αρχή για τα στεγαστικά δάνεια που κατηγορεί την JPMorgan ότι εξαπάτησε τη Fannie Mae και τη Freddie Mac πουλώντας τους ακάλυπτες υποθήκες και οι προσφυγές κατά της τράπεζας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Η συμφωνία δεν αφορά την ποινική έρευνα εναντίον της τράπεζας που διεξάγεται από δικαστήριο του Σακραμέντο, της Καλιφόρνια. Η JPMorgan συμφώνησε κατ' αρχήν με την FHFA να πληρώσει άλλα 4 δις. δολάρια, προκειμένου να διευθετήσει τις εναντίον της απαιτήσεις για παραπλάνηση των κρατικών στεγαστικών ιδρυμάτων αναφορικά με την ποιότητα των στεγαστικών δανείων που είχε πουλήσει (με τη μορφή τιτλοποιημένων ομολόγων) σε αυτά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κανονιστικής αρχή για τα στεγαστικά δάνεια(Federal Housing Finance Agency, FHFA) σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμο τουλάχιστον 6 δις. δολ. στην Bank of America για παραπλανητικές πωλήσεις στην Fannie Mae και την Freddie Mac τιτλοποιημένων ομολόγων, κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής ανόδου της αγοράς ακινήτων.
Η στεγαστική τράπεζα Countrywide Financial Corp, την οποία αγόρασε η Bank of America τον Ιούλιο του 2008, της έχει κοστίσει περισσότερο από 40 δις. δολάρια σε δαπάνες από δικαστικές αγωγές και άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τα προβληματικά της στεγαστικά δάνεια (subprime mortgages).
Η τράπεζα έχει προβλέψει επιπλέον 300 εκατ. δολάρια για δαπάνες από αγωγές στο τελευταίο τρίμηνο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

13 δις δολαρια; απο μας τα εχει παρει σιγουρα. ας ειναι καλα ο Αβουρι ο αρχιραβινος που κυβερνουσε 8 χρονια κ θελει τωρα να γινει κ προεδρος δημοκρατιας. κ θα γινει, θυμηθητε το
Νικος πειραιας