31/5/14

Η παγκόσμια Οικονομία από ψηλά

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 1%, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί οριακή αύξηση (0,1%) Πρόκειται για την πρώτη μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ την τελευταία τριετία, (το πρώτο τρίμηνο του 2011, το αμερικανικό ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,3%), που προκλήθηκε από την μεγάλη πτώση στα αποθέματα και στις επενδύσεις (-11,7%) και τις εξαγωγές (-6%). 
  Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη παραμένει αναιμική. Παρόλα αυτά η Wall Street, με το πληθωρικό χρήμα, συνεχίζει να «πετάει» από ρεκόρ σε ρεκόρ, διότι η αναθεώρηση προς τα κάτω της αρχικής εκτίμησης για το ΑΕΠ δημιουργεί «ελπίδες» για επανεξέταση από τη Fed της πολιτικής σταδιακού περιορισμού της παραγωγής ρευστότητας. Η φούσκα συνεχίζει να φουσκώνει.
Τους «επενδυτές» δεν τους επηρέασαν αρνητικά ούτε τα νέα στοιχεία για την αγορά ακινήτων. (Τον Απρίλιο οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν μόνο κατά 0,4% έναντι αύξησης 3,4% τον Μάρτιο). Κέρδη κατέγραψαν και οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, οδηγώντας το κόστος 10ετούς δανεισμού στο 2,4% για πρώτη φορά το τελευταίο 11μηνο.

Ο Ομπάμα προφανώς καταρρέει . Η μεγαλύτερη μπαρούφα αποδείχθηκε το περίφημο νοσμοσχέδειο για την υγεία. Το Obamacare , (Affordable Care Act). Στα μέσα Μαΐου μόνο το 14% των τηλε-πελατων, δήλωσε στις δημοσκοπήσεις ότι είδε όφελος, το 24% δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση τους έβλαψε και το 62% είπε, «ούτε κρύο, ούτε ζέστη».
Η δημοσκοπική υποστήριξή του αμερικανού προέδρου έπεσε στο 26%, ενώ το 51% απορρίπτει τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του.
 Μέσα στο παιχνίδι πολιτικής ανάκαμψης ο Ομπάμα χρησιμοποιεί την Ουκρανία και δήλωσε την περασμένη Πέμπτη νικητής, λέγοντας ότι υπό την «αμερικανική ηγεσία », που κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας ανάγκασε τον Πούτιν να αλλάξει πορεία στην Ουκρανία, διότι όπως είπε, «είναι περικυκλωμένος από τα μέλη του ΝΑΤΟ».

Αυτό ήταν και το νόημα της δήλωσης Γκλαζίεφ από την Αστανά στις 29 Μαΐου. Οι ΗΠΑ και οι χρηματιστές της Νεας Υόρκης προσπαθούν να βγουν από την οικονομική κρίση, με μια πολιτική κρίση. Το 2008 είχαν κάνει το ίδιο κόλπο με την Γεωργία και την εισβολή στην Οσετία. Και τώρα , όπως είπε ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών Κρατών για το δικό τους οικονομικό όφελος». Άλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ωφεληθεί στο παρελθόν από τους πολέμους στην Ευρώπη και είχαν επιβάλει την παγκόσμια κυριαρχία τους. «Τώρα οι ΗΠΑ , αφού οργάνωσαν ένα πραξικόπημα στο Κίεβο και αφού έβαλαν τους δικούς τους ανθρώπους στην κυβέρνηση θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία ως θρυαλλίδα κατά της Ρωσίας και της Ευρώπης», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκλαζίεφ.

Στο μέτωπο του «Ειρηνικού», ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ο από το βήμα της διάσκεψης για την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που έγινε στη Σιγκαπούρη προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι «θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς αμερικανικής τάξης» δεν μπορούν να αμφισβητούνται και απείλησε και πάλι την Κίνα λέγοντας ότι, οι ΗΠΑ, ως παγκόσμιος χωροφύλακας, «δεν θα μείνουν απαθείς αν απειληθεί η διεθνής τάξη». Ωστόσο άνοιξε και ένα «παράθυρο» ,λέγοντας ότι , τα νησιά Σενκάκου, (Ντιαογιού), «τελούν υπό την ιαπωνική διοίκηση, βάσει της αμυντικής συνθήκης ΗΠΑ και Ιαπωνίας», και «αν είναι να υπάρξει αλλαγή , τότε θα πρέπει να γίνει βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει των διεθνών κανόνων, και όχι με εκφοβισμό και εξαναγκασμό».
Η Βενεζουέλα, το Ιράκ, το Ιράν, ο Καναδάς και η Ρωσία έχουν τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα, πετρελαίου. Η Κίνα σαν μεγάλη πια δύναμη διεκδικεί από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία τα νησιά Ντιαογού που εκτός από τα ψάρια που θα θρέψουν τον κινέζικο πληθυσμό κρύβουν 213 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 250 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Στην Ιαπωνία, την Τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου, οπου η κυβέρνηση Σίνζο Άμπε, έχει «ανοίξει τις κάνουλες» της ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα, αλά Αμέρικα, για να αντιστρέψει τον αποπληθωρισμό, και τη στασιμότητα της ιαπωνικής οικονομίας, ο πληθωρισμός ανέβηκε τον Απρίλιο στο 3,2% , λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 5% στο 8%. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων 23 ετών. Παρά την προσφορά χρήματος η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,5% τον Απρίλιο. Και όμως παρά τον πληθωρισμό και την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Γιεν έμεινε στα 101.78 δολ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το ποσοστό πληθωρισμού της Ιαπωνίας θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 1% το 2014 , και υποστηρίζει ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι σωσίβιο και ότι το Τόκιο χρειάζεται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και για να κρατήσει την οικονομία του σε τροχιά.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, αν δε είχε γίνει η «επανάσταση» στη Λιβύη και δεν είχαν επιβληθεί οι κυρώσεις στο Ιράν , η τιμή του θα ήταν πολύ κάτω από τα 100 δολάρια.
Σε σταθερές τιμές δολαρίου του 2010 όμως, το αργό πετρέλαιο τιμολογείται στο 60% της τότε αξίας του.
Η Λιβύη σήμερα παράγει λιγότερο από 190.000 βαρέλια την ημέρα, από το 1.500.000 την εποχή του Καντάφι και τα 3000000 την ημέρα που προέβλεπε το πρόγραμμα. Πριν τις κυρώσεις το 2012, το Ιράν πουλούσε 1.5 εκ. βαρέλια την ημέρα ενώ τώρα οι ΗΠΑ επιτρέπουν την πώληση 1 εκ. που το αγοράζουν η Κίνα , η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Η ημερήσια ζήτηση είναι (θεωρητικά) 92.8 εκ. βαρέλια, από τα οποία, οι 12 χώρες του ΟΠΕΚ, (Iraq, Iran, Kuwait, Saudi Arabia, Venezuela, Qatar, Libya, United Arab Emirates , Algeria , Nigeria, Angola), παράγουν τα 30.
Η ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές που το 2009 είχε πέσει στα 8.000.000 βαρέλια λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων στα κοιτάσματα του πεδίου Χαβάρ, επανήλθε στα 9.500. 000 την ημέρα, επειδή άνοιξαν τα στρατηγικά αποθεματικά κοιτάσματα Shaybah, Khurais, Manifa, που προσέφεραν 2.850.000 βαρέλια.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου παραμένουν οι ΗΠΑ με 11,5 εκ. βαρέλια την ημέρα και ακολουθεί η Ρωσία, που είναι η δεύτερη σε εξαγωγές.
Το «παγκόσμιο βενζινάδικο», όπως την είχε αποκαλέσει ο ηλίθιος κουλοχέρης John McCain, έχει μέση ημερήσια παραγωγή πάνω από 10,510,000 βαρέλια, και από αυτά, εξάγονται εκτός Ρωσίας, και σε χώρες εκτός της ζώνης KAK/CIS , τα 4,100,000, που αποφέρουν στο ρωσικό δημόσιο 57 δολάρια το βαρέλι από τους εξαγωγικούς δασμούς, (86 δις το χρόνο), στα οποία πρέπει να προστεθούν 280 δις ρούβλια, από τους φόρο στην πετρελαιοπηγή.
Οι άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ παράγουν: Μεξικό, Καναδάς, Νορβηγία, Μεγ. Βρετανία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν παράγουν 17 εκ. βαρέλια. Κίνα, Μαλαισία, Ινδία, Αυστραλία, Ινδονησία, Ομάν, Κολομβία, Βραζιλία, Αργεντινή, Αίγυπτος Ισημερινός, Γκαμπόν 15 εκ. Βαρέλια
Η Ρωσία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα , μπορεί με τα σημερινά δεδομένα , να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της σε πετρέλαιο σε 600 εκ. τόνους.

Σπ.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στη Ρωσία θα απαγορευτεί να γραφονται το Ισοκρατόπουλα σε ρωσικά Σχολεία

Κατατέθηκε σήμερα στην ρωσική Δούμα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εγγραφή παιδιών που δεν μιλούν ρωσικά στα Σχολεία, προκειμένου να βελτιωθε...