26/7/15

Σήμερα της Αγίας Παρασκευής


Γιορτάζει το χωριό μας και η εκκλησία που έχτισε ο Παππούς μου ο κυρ-Αντώνης. Έχουμε και "πανηγύρι" στην Αγ. Ιωάννου.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκράτορος Αδριανού.  Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήσαν οικονομικά εύποροι χριστιανοί . Ήταν μοναχοπαίδι. Επειδή γεννήθηκε Παρασκευής, την ονόμασαν Παρασκευή . Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς της. Εκποίησε την περιουσία που κληρονόμησε  διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατοίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο. Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ-οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο, του οποίου θεράπευσε με θαύμα  τα μάτια, και έτσι την άφησε ελεύθερη. Κατά τη διάρκεια του διωγμού των χριστιανών  από τον Μάρκο Αυρήλιο, η Παρασκευή αποκεφαλίστηκε και άγιασε.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Παρασκευή ήταν καλλονή, αλλά επέμενε αδιάφορα πως η ομορφιά είναι "ο κρυπτός της καρδίας άνθρωπος". Οι Εβραίοι, ως συνήθως, τη διέβαλλαν στον Μάρκο Αυρήλιο κι αυτός, λιγωμένος από την ομορφιά της, προσπάθησε μάταια να τη συνετίσει. Την έχωσαν σε μια σπηλιά μ' ένα άγριο θηρίο, αλλά αυτή φύσηξε και το θεριό τέζα. Οι δεσμώτες όπως ήταν φυσικό τρομοκρατήθηκαν και η Παρασκευή το έσκασε συνεχίζοντας το βιολί της σε άλλη πόλη. Τελικά, την αποκεφάλισαν κι ησύχασαν.
O Αρτέμης είναι προστάτης των μπάτσων, των... όρχεων και θεράπευε ασθένειες διδύμων. Ο Νεκτάριος, που είναι πρόσφατος άγιος, πέθανε στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Τον πήγαν στην Αίγινα και. όταν προσπάθησαν να του φορέσουν το πετραχήλι και το ωμοφόριο, ο νεκρός... έσκυψε για να τους βοηθήσει. Για κάποιο άγνωστο λόγο έχει αδυναμία στις παντόφλες που του προσφέρουν οι πιστοί κι αργότερα τις παίρνουν πίσω φθαρμένες κι εννοείται θαυματουργές.

Ανώνυμος είπε...


@1 "κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο, του οποίου θεράπευσε με θαύμα τα μάτια": Υπάρχει κάποια απόδειξη (π.χ. γραπτές πηγές της εποχής) για αυτό; (Δεν ήξερα οτι ο Αντωνίνος είχε πρόβλημα όρασης)

@2 "Κατά τη διάρκεια του διωγμού των χριστιανών από τον Μάρκο Αυρήλιο": Ο Μάρκος Αυρήλιος δεν είχε κάνει διωγμούς.

Ανώνυμος είπε...

τωρα μπορεις να κοιμασαι ησυχος που μας εδειξες το "σωστο" δρομο και μην ανησυχεις θα σε ακολουθησουμε ολοι οσοι θα διαβασουμε τα σχολια σου...ποσο χαζος εισαι!!! σου ευχομαι να βρεις τον Χριστο καποια στιγμη...

Σταυρος είπε...

Κε Χατζαρα τα παραπανω σχολια ειναι ειρωνικα. Δεν πιστευετε στη θαυματουργια των αγιων μας; Για ποιο λογο τα δημοσιευετε;

Ανώνυμος είπε...

Το επίπεδο ευπιστίας του "ποιμνίου" αναπτύχθηκε σε τέτοιο επίπεδο. ώστε να περνά οποιαδήποτε θαυματοποιός απάτη από την πιο εξωφρενική έως την πιο γελοία. Έτσι, και για να διατηρείται η πίστη σε μπούρδες και τερατολογίες και για να υποτάσσεται το κοπάδι, οι εκκλησίες έκτοτε δημιούργησαν στρατιές αγίων και θαυματοποιών, η ύπαρξη των οποίων στις μέρες μας χλευάζει και προκαλεί τη συλλογική μας νοημοσύνη.

Ανώνυμος είπε...

Στην παραγωγή των αγίων ακολουθείται ένα κοινό μοτίβο. Οι υποψήφιοι, αν είναι γυναίκες, είναι όμορφες και κάποιος ισχυρός τις καλοβλέπει, γενικώς προέρχονται όλοι από "καλές" οικογένειες και για κάποιον άγνωστο λόγο αρχίζουν να θαυματοποιούν. Καθ' όλη τη διάρκεια των βασανιστηρίων αντέχουν, φαίνεται όμως πως. όταν έρχεται η ώρα του δήμιου, η δύναμη του πάνσοφου και παντοδύναμου Γιαχβέ εξανεμίζεται και οι θαυματοποιοί, που αργότερα ανακηρύσσονται άγιοι, τρέχουν ανεμπόδιστα να τον συναντήσουν στον άλλο κόσμο. Η "παρουσία" αυτών των αγίων στη ζωή μας σήμερα, η αναπαραγωγή των "θαυμάτων" τους και η πώλησή τους στο αφελές κοινό συνιστούν σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους και απάτη ολκής, με το αζημίωτο φυσικά για τα ιερατεία που εμπορεύονται την ευπιστία μας. Κανείς όμως εισαγγελέας από την "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη δεν έχει επιληφθεί έως σήμερα όπως θα όφειλε να έχει πράξει.

13/24 Ιουνίου. Η Επέτειος του Μαρτυρίου του Ρήγα στο Βελιγράδι πριν από 226 χρόνια και το μνημόσυνο για την Ρήγα και τους επτά εθνομάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα που οργάνωσα το 1998 στα 200 χρόνια από την εκτέλεση τους

Όταν εκτελέστηκαν ο Ρήγας και οι επτά «μαθητές» του, στο Βελιγράδι, στον πύργο Νεμπόϊσα, το Ημερολόγιο στο Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη, ...