23/7/15

«Κοινοπρακτικό» σχέδιο «Χρεωκοπία» στον ΕΔΟΕΑΠ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΦΑΡΑΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ .ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ 60 ΕΚ. ΕΥΡΩ
ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ; (ΚΕΔ)


Τινάζουν στον αέρα τον ΕΔΟΕΑΠ με τους χιλιάδες ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στα κάγκελα, οι οποίοι μένουν χωρίς φάρμακα, περίθαλψη και επικουρικές συντάξεις.
Το πρωτοφανές αυτό γεγονός συμβαίνει 47 χρόνια από την ίδρυση του αυτοδιαχειριζόμενου δημοσιογραφικού οργανισμού. Πρόκειται για σχέδιο Καρούτζου-Αντωνιάδου- Γκανά, αφού με το πιστωτικό αυτό γεγονός οδηγείται σε χρεωκοπία και μεθοδεύεται παραγραφή εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλουν εργοδότες, διαφημιστές κα στον οργανισμό.
Ταυτόχρονα επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα για διορισμό διοίκησης στην ΕΣΗΕΑ, με πρωτοβουλία παραγόντων της διαπλοκής και την τέως πρόεδρο με αίτηση στο Πρωτοδικείο και τη κυρία να μετέρχεται μεθοδεύσεις για να μην συγκροτηθεί σε σώμα το νέο ΔΣ της Ένωσης , αναβάλλοντας από μέρα σε μέρα τις συνεδριάσεις.
Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού επιμένουν αλλά δεν θα τους περάσει, έστω και αν με το πραξικόπημα στις τελευταίες εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ για πρώτη φορά παρέδωσαν τον οργανισμό σε μη δημοσιογράφο.
Τη στάση πληρωμών ανακοίνωσαν με έγγραφο που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης) Ε. Τάτσης και Ν. Καρούτζος, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια ανακοίνωση ή έγγραφη προειδοποίηση στους μετόχους μέλη.
Ουδείς εξηγεί όμως πώς, από την μια μέρα στην άλλη, άδειασαν τα ταμεία του οργανισμού. Ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ είναι οι συντάκτες μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ καθώς και των ενώσεων της Θεσσαλονίκης ΕΣΗΕΜΘ και ΕΠΗΕΘ,που έχουν εργασθεί ή εργάζονται σε ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στην Αθήνα και την συμπρωτεύουσα, στην ΕΡΤ, σε ιδιωτικά και δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ στη ΓΓ Ενημέρωσης κ.α καθώς και σε κυριακάτικες εκδόσεις και σε ιστοσελίδες.
Τι προθέσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποκάλυψε από χθες με ανακοίνωση της, η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ.
Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ που συγκροτείται από εκπροσώπους των παρατάξεων Αντωνιάδου της ΕΣΗΕΑ και Γκανά στην ΕΠΗΕΑ προχώρησαν σήμερα στην απόφαση αυτή αγνοώντας τις επισημάνσεις των τριών συμβούλων της μειοψηφίας για ποινικές και αστικές κυρώσεις όσων ψηφίσουν η συμφωνήσουν με πιστωτικό γεγονός.
Προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να σπάσουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων από τα αποθεματικά γεγονός που θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στον οργανισμό, αφού θα επαναλαμβανόταν ότι έκανε η διοίκηση του 2012 με τα ομόλογα μετά το PSI.
Tα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ ανέρχονται σήμερα σε 923.000 ευρώ όταν οι μηνιαίες ανάγκες για επικουρήσεις υπολογίζονται σε 1.200.000 ευρώ και η μηνιαία δαπάνη για μισθούς του προσωπικού ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Σε αυτά δεν υπολογίζονται δεκάδες περιπτώσεις καταβολής εφάπαξ ασφαλισμένων που είναι σε λίστα αναμονής από μήνες και βέβαια η συνεχώς ογκούμενη δαπάνη για φαρμακευτική ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ έσκασε μία ακόμη βόμβα , με τα προειδοποιητικά έγγραφα θεραπευτηρίου και διαγνωστικού κέντρου ότι αρνούνται να συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασφαλισμένους ένα δεν εξοφληθούν μέχρι τις 5 Αυγούστου, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Σημειώνεται ότι σε αυτή την φάση τα μόνα βέβαια έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ είναι η κατανομή του αγγελιοσήμου από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΈΝΟ μηνα δεν υπερέβη τις 73.000 ευρώ και είναι άγνωστο ποια θα είναι η κατανομή του Ιουλίου.
Όπως καταγγέλθηκε από τις παραμονές της τελευταίας γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ από την ΚΕΔ «…Κάποιοι μαζί με τους βαρόνους του καρτέλ της ενημέρωσης και τα MEDIA SHOPS που ελέγχουν μεγάλα διαφημιστικά πακέτα, θέλουν διοίκηση στα μέτρα τους στον ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να μείνουν καλά κρυμμένα κάτω από το χαλί τα λεφτά που οφείλονται στο ταμείο μας και που, μέχρι στιγμής, ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή:
 # 33,3 εκ. ευρώ απαιτήσεις από αγγελιόσημο
# 11,4 εκ. ευρώ από εκκρεμότητες αγγελιοσήμου που λιμνάζουν στη νομική υπηρεσία
# 4,3 εκ. ευρώ απαίτηση από γραφεία ισολογισμών αγγελιόσημο καταχωρήσεων # 4,5 εκ. ευρώ λογιστικές απαιτήσεις τρεχόντων
# 5,1 εκ. ευρώ εργοδοτικές εισφορές # 9,7 εκ. ευρώ εργοδοτικές εισφορές  

Πρόκειται για στοιχεία που κατατέθηκαν στη τελευταία γενική συνέλευση, όπως αναφέρει ανάρτηση του υπευθύνου για τα οικονομικά. Τα αποθεματικά, όπως αναφέρεται επίσης, πού δεν υπερβαίνουν τα 30 εκ. ευρώ - υπολογίζονται χωρίς να αναγράφεται πρόβλεψη ενδεχόμενης υποχρέωσης 17 εκ. ευρώ που μέχρι στιγμής δεν διεκδικεί το Δημόσιο (ΑΚΑΓΕ) από τον ΕΔΟΕΑΠ
- Στα 30 εκ. ευρώ αθροίζονται:
 # 4,1 εκ. ευρώ ομόλογα που αγοράσθηκαν 12 εκ. ευρώ
# 1,5 εκ. ευρώ μετοχές που αγοράσθηκαν 22 εκ. ευρώ
# 7,6 εκ. ευρώ σε ομόλογα εκτός ΤτΕ που αγοράσθηκαν 30 εκ. ευρώ Τα υπόλοιπα 13-15 εκ. ευρώ είναι, σύμφωνα με το σχετικό πίνακα, αφορούν προφανώς σε αποτιμήσεις από το κοινό κεφάλαιο της Τραπέζης Ελλάδος. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι «ξινίζουν τα μούτρα» μη τυχόν κι ανοίξει το θέμα των ισολογισμών, επειδή η λογοδοσία και οι απαιτήσεις για αυτά, εκτός από τα λογιστήρια συγκροτημάτων και οικονομικών εφημερίδων που οφείλουν στον ΕΔΟΕΑΠ, φτάσει και στα γραφεία διακίνησης ισολογισμών, που έχουν ανοικτές υποχρεώσεις στο Ταμείο μας και όλο και κάποιοι θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. Άλλωστε στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναφέρονται:
- Απαίτηση από γραφεία ισολογισμών 4,3 εκ. ευρώ
- Υπόλοιπο από ΜΜΕ χωρίς ημερολόγιο διαφημίσεων 8,9 εκ. ευρώ.
   Κάποιοι λοιπόν δεν θέλουν να επιστρέψουν στον ΕΔΟΠΕΑΠ τα έσοδα (μέχρι και 8 εκ. ευρώ ετησίως) από την υποχρεωτική δημοσίευση, επειδή αυτομάτως τίθεται θέμα και για τα παλιά…»
Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της ΚΕΔ και τις προτάσεις μας , το μεσημέρι της Τετάρτης ένα επείγον email στην διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ζητούσε τα λεφτά του αγγελιόσημο για τον μήνα Ιούλιο που δικαιούται ο ΕΔΟΕΑΠ.
Μία κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό….

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια: