27/3/17

πΓΔΜ-BJRM: Προς εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου

Σήμερα , τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, μετά από τρεις μήνες , θα συνεχίσουν την ιδρυτική συνεδρίαση της Βουλής, που ξεκίνησε στις 30 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, και διακόπηκε επειδή δεν υπήρχε πλειοψηφία που να μπορούσε να εκλέξει πρόεδρο. Για την εκλογή του προέδρου του Σώματος χρειάζονται 61 ψήφοι.
Πριν από δύο ημέρες, ο εκπρόσωπος του DUI, Μπουγιάρ Οσμάνι, ανακοίνωσε ότι ο Ταλάτ Τζαφέρι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής και θα έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η ηγεσία του Κινήματος Μπέσα δεν θα δώσει ψήφο στον υποψήφιο του DUI και αποφάσισε να προτείνει ειτε τον Αφρίμ Γκάσι είτε τον Φαντίλ Ζεντέλι.
Ο ευρωβουλευτής Ιβο Βάιγκλ που συνόδευε τον Κομισάριο Χαν στα Σκόπια δήλωσε ότι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με επικεφαλής Ζόραν Ζάεφ και την SDSM, μπορεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, χωρίς να λάβει εντολή από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, αλλά παρακάμπτοντάς τον . Είπε ακόμα ότι «οι ηγέτες της πΓΔΜ που θα συνεχίσουν να μπλοκάρουν την εκλογή της νέας κυβέρνησης και να προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων», «κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από την ΕΕ».
Ο Γκρούεφσκι με ανάρτηση του στο facebook τόνισε ότι «η κυβέρνηση που θα εφαρμόσει την πλατφόρμα των Τιράνων δεν μπορεί να λέγεται μεταρρυθμιστική, διότι θα είναι εχθρός του Κράτους», ότι «μόνο νέες εκλογές είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση», διότι «η πλειοψηφία που στηρίζει τον Ζάεφ δημιουργήθηκε πίσω από την πλάτη των πολιτών» και δεν έχει καμιά «δημοκρατική νομιμοποίηση».
Από την άλλη, οι Σοσιαλδημοκράτες υπόσχονται ότι μόλις αναλάβουν χωρίς καθυστέρηση θα ισχύσει φθηνό τιμολόγιο για το ρεύμα. «Αν δεν είχαν μπλοκάρει τη δημοκρατική διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις ο Ιβάνοφ και ο Νίκολα Γκρουέφσκι, αυτό το Σαββατοκύριακο οι πολίτες θα είχαν όλη την ημέρα φθηνό τιμολόγιο», υποσχέθηκε η SDSM,

Δεν υπάρχουν σχόλια: