27/3/17

Βουλγαρία: Πρώτοι το ΓΚΕΡΜΠ και ο Μπορίσοφ-

Mε καταμετρημένο το 89,73% των ψηφοδελτίων, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι το ΓΚΕΡΜΠ συγκεντρώνει το 32,58% , το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) 26,82% , οι Ηνωμένοι Πατριώτες 9,17%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) 8,93% , και το Κίνημα «Βόλια» 4,11%. Όλοι οι άλλοι έμειναν εκτός.
Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλή. Γύρω στο 50% ,αν και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το τελικό ποσοστό συμμετοχής. 
Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις και οι «αναγωγές» έπεσαν έξω.
Δεν υπήρξε καμιά «αγωνία». Το ΓΚΕΡΜΠ κέρδισε καθαρά με διαφορά πάνω από το 5%. Η ηγέτης των Σοσιαλιστών κ.Νίνοβα απέκλεισε τον μεγάλο συνασπισμό, οπότε στα «τραπέζια» των τηλεοπτικών σταθμών κυριάρχησε το σενάριο του τρικομματικού συνασπισμού ΓΚΕΡΜΠ-Ηνωμένοι Πατριώτες-«Βόλια».
Μετά τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών ο αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι το GERB θα πρέπει να είναι ο κορμός της νέας κυβέρνησης και ότι ελπίζει να σχηματίσει γρήγορα «μια κυβέρνηση η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ανθρώπων στο εσωτερικό όσο και στη σοβαρή διεθνή κατάσταση».
Ο ένας από τους τρείς «Ηνωμένους Πατριώτες» ο Βαλέρι Σιμεόνωφ εξέφρασε την απογοήτευση του για το αποτέλεσμα καθώς ο Συνασπισμός θα έχει λιγότερους από τους 30 βουλευτές που είχαν τα συστατικά μέρη του στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.
Ο ηγέτης του Κινηματος «Βόλια» Βέσελιν Μάρεσκι δήλωσε ότι το κόμμα του έχει πρόγραμμα και θα διαπραγματευτεί μόνο με δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να υλοποιήσουν τις βασικές του προτεραιότητες που είναι ο αγώνας κατά του καρτέλ στα καύσιμα, η υποστήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κατάρρευσης.
Για να έχετε μια εικόνα του τοπίου της χθεσινής νύχτας στη βουλγαρική τηλεόραση σημειώνω ότι μετά το κλείσιμο της κάλπης, όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ανακοίνωσαν τα «δικά» τους αποτελέσματά . Η “Exacta” έδωσε 33,5% στο ΓΚΕΡΜΠ, 27,1% στο BSP , 9,5% στους Ηνωμένους Πατριώτες , 7,2% στο MRF, και 5.4% στο κίνημα Βόλια. Το Ρεφορμιστικό Μπλοκ μένει έξω με 3,9% . Η «Market Links» έδωσε GERB 31.82% , BSP 28,95% , Ηνωμένοι Πατριώτες 8,49%, Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) 7,72% , «Βόλια» 4,89% και Μπλοκ Ρεφορμιστών 4,19% . Η Gallup International έδωσε: GERB 32,8%, BSP 28,4% Ηνωμένοι Πατριώτες 8,8%, MRF 7,8%, Βόλια 4,6% , Μπλοκ Ρεφορμιστών 3,8%. Η Alpha Research έδωσε : GERB 32,2% , BSP 28%, Ηνωμένοι πατριώτες 9,8%, MRF 9,7% τοις εκατό, Βόλια 5,1%, και Μπλοκ Μεταρρυθμιστών 4%. Σύμφωνα με τις «προβολές» των τηλεοπτικών σταθμών στην 44η Βουλγαρική Βουλή το ΓΚΕΡΜΠ θα έχει από 92 ως 95 βουλευτές το BSP 80-83 , οι «Ηνωμένες Πατριώτες» 24-26 το MRF 22- 23 και το Βόλια 12-13 βουλευτές.
Με βάση τα “exit poll” οι New York Times έγραψαν στην ιστοσελίδα τους ότι, «το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βουλγαρία «ήταν απογοητευτικόγια τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ». Το γερμανικό «Spiegel»,στην ιστοσελίδα του έγραψε ότι , «οι φιλοευρωπαϊστές συντηρητικοί κέρδισαν τους ρωσόφιλους σοσιαλιστές». Η «Handelsblatt», έγραψε, ότι¨ «ο Μπόικο Μπορίσοφ τα έπαιξε όλα για όλα και κέρδισε.» Στο Λονδίνο, η Guardian επεσήμανε επίσης ότι το αποτέλεσμα είναι, «νίκη της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: