17/3/17

πΓΔΜ-BJRM: Περιμένοντας τον «από μηχανής θεό»

Τα κόμματα  που αποτελούν τη νέα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, κατέθεσαν  χθες αίτημα στην γραμματεία του Σώματος  για την επανάληψη της ιδρυτικής συνόδου μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο υπηρεσιακός προεδρεύων , Τράικο Βελιανόφσκι, έχει καθήκον να συγκαλέσει τους βουλευτές τις επόμενες ημέρες. «Αναμένουμε ο Βελιανόφσκι να κάνει το καθήκον του το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή του κοινοβουλίου», δήλωσε η SDSM . Η πρωτοβουλία για σύγκληση της βουλής και συγκρότηση της σε Σώμα εκδηλώθηκε  τρεις μήνες μετά τις εκλογές της 11ης  Δεκεμβρίου.
Οι νέοι βουλευτές συνεδρίασαν για πρώτη φορά  στις 30 Δεκεμβρίου,  και τότε επικυρώθηκε η εκλογή τους αλλά δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν προεδρείο οπότε η συνεδρία διακόπηκε επειδή κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν είχε  την δεδηλωμένη πλειοψηφία. Τώρα, οι κκ Ζάεφ και Αχμέτι έχουν συμφωνήσει να ψηφίσουν αλβανό για πρόεδρο.

Το «αυτονομημένο» εν πολλοίς «Κίνημα Πολιτών», διαδήλωσε χθες  σε 31 πόλεις, και ανακοίνωσε ότι 180.000 πολίτες συμμετείχαν  στις διαδηλώσεις της 18ης ημέρας. «Οι πολίτες είναι οι φύλακες της χώρας.
Η  γνώμη της SDSM, του VMRO-DPMNE, του DUI ... δεν έχει πια σημασία.
Οι άνθρωποι αποφασίζουν τι θα συμβεί τώρα, και όχι οι ψεύτο πατριώτες, οι προδότες και οι δυτικοί χειριστές τους. Απογραφή τώρα, και στη συνέχεια εκλογές», τόνισε η ανακοίνωσε των οργανωτών.
Η αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ» σε χθεσινό ρεπορτάζ της από τα Σκόπια, για το «λαϊκό χάπενινγκ» ανέφερε ότι , «μια  ομάδα  μέσα στο VMRO-DPMNE,  επιτίθεται εναντίον εκείνων που υποστηρίζουν τις «δυτικές αξίες», στο ίδιο το κόμμα» , ότι «πολλοί μέσα στο  VMRO-DPMNE ζητάνε αλλαγή και δεν θέλουν να ακολουθούν, πλέον, τον Νίκολα Γκρούεφσκι».

Απέναντι στο «κίνημα» εμφανίστηκε ο «Κροίσος» και τέως δήμαρχος Σκοπίων Τρίφωνας Κοστόφσκι, που ζήτησε από τους  «Αιγαιάτες»,  «να μην αναμιγνύονται στην πολιτική ζωή», της BJRM.

Του απάντησε «ο  Σύλλογος των παιδιών των προσφύγων από την Μακεδονία του Αιγαίου» που κάλεσε τον Κοστόφσκι  να ζητήσει συγγνώμη από τα παιδιά των «Αιγαιατών».  «Δεν χρειαζόμαστε διαιρέσεις μεταξύ του μακεδονικού λαού. Δεν πρέπει να χωριζόμαστε  σε ανθρώπους από τον Βαρδάρη, το Αιγαίο ή το Πιρίν, διότι όλοι ζούμε σε μια χώρα και πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού. για τον ενιαίο χαρακτήρα της. Σήμερα αφήνουμε ένα λουλούδι στο μνημείο για τα παιδιά που εκδιώχθηκαν από το ελληνικό μοναρχοφασιστικό καθεστώς 69 χρόνια πριν, και τώρα ζουν  διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο.
Καλούμε τον Κοστόφσκι και τον στρατηγό Ατανασόβσκι να πάψουν να διασπούν το μακεδονικό λαό », είπε ο  εκπρόσωπος του Συλλόγου των Αιγαιατών Κύρος Στεφανόφσκι.

Ο πρόεδρος της νεολαίας του SDSM Στέφαν Μπογκόεφ έστειλε ηλεκτρινό μήνυμα σε μέλη της νεολαίας του κόμματος στο Τέτοβο, το Κίτσεβο, το Γκόστιβαρ και το Μοναστήρι και τ6ους ζήτησε να γράφουν συνθήματα με υπογραφή  του VMRO-DPMNE για προκαλέσουν  να ξεκινήσουν «εθνοτικές εντάσεις». «Χρειαζόμαστε μια σύγκρουση, ώστε το  DUI να έρθει στο πλευρό μας Χρειαζόμαστε τακτικές ανταρτών. Εξέγερση, με τελικό στόχο την αλλαγή του καθεστώτος», έγραψε ο Μπογκόεφ.

Ο τέως «βοηθός Γκρουέφσκι», Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, που πλέον είναι ο πρωταγωνιστής στο ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος  αποφάσισε χθες να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Αυστραλία.
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ «πετάχτηκε» πάντως στο Μπακού για το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ  του Αζερμπαϊτζάν όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος του εξέφρασε «την ανησυχία του για τη  πολιτική κατάσταση και τις εθνοτικές σχέσεις στην πΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι « η μετατροπή  της πολιτικής κρίσης σε εθνοτική, ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για όλους», και ότι η Αλβανία «προτίθεται να στηρίξει τις νόμιμες απαιτήσεις των αλβανών  για το σεβασμό και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας».                  

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα το πρόγραμμα των επισκέψεων του  Επίτροπου για την πολιτική Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν  που αναμένεται να επισκεφθεί την πΓΔΜ την προσεχή εβδομάδα, ( την Τρίτη σύμφωνα με τον Τ/Ο σταθμό «Τέλμα» για να πείσει τον Πρόεδρο  Ιβάνοφ να επανεξετάσει την απόφαση του να μην αναθέσει την εντολή στον αρχηγό της SDSM Ζόραν Ζάεφ.  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην εφημερίδα «Δημοκρατία» δημοσιεύθηκε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον σχόλιο:

«Μου το διαμήνυσε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω τρίτου, επειδή τολμήσαμε να κάνουμε κριτική στον Τσίπρα που δεν ανέφερε τον Παύλο Μελά στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

“Για την Αριστερά ο Μελάς ήταν εκπρόσωπος των τσιφλικάδων και πήγε εκεί για να καταπνίξει την επανάσταση των κολίγων. Έφτιαξε έναν μικρό στρατό και έκανε εθνοκάθαρση Σλαβομακεδόνων”.

Σέβομαι το off the record και δεν γράφω όνομα, αλλιώς θα γκρεμίζονταν τα τσιμέντα!».

Η 16η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 16η Ιουλίου είναι η 198η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024 . Απομένουν 168 ημέρες ως την 31 η  Δεκεμβρίου   813.  Ο Κρούμος συνεχίζοντας την  ...