του Σπύρου Χατζάρα
Το Παγκόσμιο χρέος Κρατών και Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών , (IIF),υπολογίζεται σε 217 τρισ. δολάρια και ισούται με το 327% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Πάντως το Δημόσιο Χρέος τους στενού και τους ευρύτερου Δημόσιου Τομέα έχει «γεννήσει» κρατικά ομόλογα αξίας 100 τρισ. δολαρίων που τα διαχειρίζονται οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και οι «επενδυτές», με τις τιμές πληθωρισμού να παραμένουν «υπερβολικά χαμηλές» στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, παρότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται.
Σύμφωνα με τους μυαλοπώληδες του Ινστιτούτου το Χρέος των «ανεπτυγμένων» μειώνεται λόγω του «νοικοκυρέματος» των μέτρων λιτότητας αλλά αυξάνεται το χρέος των αναπτυσσόμενων των οποίων το συνολικό χρέος -ιδιωτικό και δημόσιο- αυξήθηκε κατά 3 τρισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 56 τρισ. δολάρια.
Τα υπόλοιπα 161 τα μοιράζονται οι «Ανεπτυγμένοι» και οι Φτωχοί Ρατέ.
Οι υπανάπτυκτοι .
Προσοχή όμως το 217 τρις δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των νοικοκυριών, και το Κεφάλαιο κίνησης των Επιχειρήσεων.
To Χρέος του Αμερικανικού Δημοσίου , υπολογίζεται γύρω από τα 20 τρις δολάρια, ενώ το αμερικάνικο ΑΕΠ είναι περίπου 18.5 τρις. Χρωστάνε όμως τα μαλλιοκέφαλα τους οι Δήμοι, και οι Πολιτείες και δεν υπάρχει τρόπος να μάθετε πόσα ακριβώς χρωστάει το Αμερικανικό Δημόσιο, ούτε πόσα πληρώνει για τόκους κάθε χρόνο.
Το χρέος των επιχειρήσεων είναι επίσης μυστικό, ενώ τα εγγυημένα με περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματικά δάνεια (των μεγάλων) είναι γύρω στα 6 τρις
Το χρέος των αμερικανικών νοικοκυρών έχει πέσει στο 80% του ΑΕΠ και είναι 12,73 τρισ. δολαρία, αλλά οι τράπεζες ανησυχούν ότι με την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, θα είναι δύσκολο για τους δανειολήπτες να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, του 2017, το 17% των Αμερικανών καταναλωτών θεωρούσε ότι πιθανόν δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει κάποιο δάνειό του το επόμενο έτος.
Πέρσι αυτό το ποσοστό ήταν 12% Το ποσοστό των υπερήμερων δανείων τουλάχιστον κατά 90 ημέρες αυξήθηκε στο 3,37% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ αυξήθηκαν και τα Κόκκινα Δάνεια.
Χοντρικά, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ , η ατμομηχανή της Παγκόσμιας Οικονομίας είναι 18.5 τρις δολάρια, το συνολικό Χρέος που το βαραίνει είναι περίπου 80 τρίς.
Για κάθε ένα δολάριο ανάπτυξης αντιστοιχούν 4 δολάρια χρέους και αυτό το χρέος παράγει 3 τρις σε τόκους. Περίπου το 20% του αμερικανικού ΑΕΠ έχει ήδη απαλλοτριωθεί πριν γεννηθεί από τους «Επενδυτές».
Η Κίνα τώρα, σαν Κράτος χρωστάει συνολικά 33 τρισ. δολάρια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είναι σε γουάν. Και επειδή την Κίνα την έχουν στο μάτι «οι αγορές», ξέρουμε ότι το εταιρικό χρέος της Κίνας «διογκώθηκε στα 17 τρισ. δολάρια πέρυσι», ήτοι στο 156% του ΑΕΠ, και το χρέος των τοπικών κυβερνητικών αρχών της Κίνας υπολογίζεται στα 17,5 έως 21,3 δισ. γιουάν, (2,6 τρισ. έως 3,1 τρισ. δολάρια), με βάση στοιχεία στα τέλη του 2016, που αντιστοιχούν στο 23% έως 28% του ΑΕΠ της χώρας.
Δηλαδή το συνολικό κινεζικό χρέος είναι ύψους 33 τρις δολαρίων, δηλαδή 300% του ΑΕΠ, αλλά αυτό το χρέος είναι σε κινεζικό Νόμισμα και για αυτό η «Κίνα» επενδύει σε αμερικανικά ομόλογα.
Πάντως άμα αφαιρέσουμε τα χρέη των ΗΠΑ και της Κίνας όλος ο άλλος κόσμος χρωστάει μόνο 104 τρίς, και από αυτά κάτι ψιλά δις, (0,03%) είναι το… «ελληνικό χρέος».
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου