Το Πολεμικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Καραμανλής στις 14 Αυγούστου , «διαπίστωσε» την αδυναμία της Ελλάδας να συνδράμει την Κύπρο και έτσι οι ελληνικές αντιδράσεις περιορίστηκαν στο…..διπλωματικό τομέα. Ο Καραμανλής με διάγγελμα διατύπωσε το δόγμα «η Κύπρος είναι Μακράν».
Η τηλεφωνική συνομιλία του Χένρι Κίσινγκερ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έγινε στις 15 Αυγούστου 1974, στις 19.22 μ.μ.
Ο Κίσινγκερ υποστηρίζει την Ομοσπονδία και ο Καραμανλής λέει ότι πιέζεται και δεν μπορεί να κάνει ότι του ζητούν.
(Σε Ελληνική Μετάφραση από το αμερικανικό κείμενο)
Κίσινγκερ: Ζητώ συγγνώμη που σας ενοχλώ μέσα στη νύχτα, κύριε πρωθυπουργέ. Πρώτα απ' όλα ήθελα να σας πω ότι σας στέλνω ένα μήνυμα αλλά μόλις είχα μία από πολλές συζητήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό και μου είπε ότι πρόκειται να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον και ήθελα να σας πω ότι θα τους δεσμεύσουμε σε αυτή την υπόσχεση.
Καραμανλής: Θα την ολοκληρώσουν στις 12.00 αύριο;
Κίσινγκερ: Θα την έχουν ολοκληρώσει.
Καραμανλής: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρώσει τα σχέδιά τους.
Κίσινγκερ: Λοιπόν, αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα αναλάβουμε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής.
Καραμανλής: Θα το σκεφτώ αυτό αλλά φοβάμαι ότι έπειτα από αυτό το τετελεσμένο γεγονός θα είναι λίγο δύσκολο.
Κίσινγκερ: Προβήκαμε σε άλλη μία έντονη δήλωση σήμερα καταδικάζοντας την τουρκική πράξη...
Καραμανλής: Το άκουσα.
Κίσινγκερ: ...από τον Λευκό Οίκο και απλώς ήθελα να σας πω, κύριε πρωθυπουργέ, θα κάνουμε το παν ώστε να ενδυναμώσουμε τη θέση σας και να δείξουμε τη φιλία μας προς την Ελλάδα.
Καραμανλής: Το εκτιμώ αλλά φοβάμαι πως θα είναι λίγο αργά. Οπως είπα, οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός.
Κίσινγκερ: Το καταλαβαίνω και είμαστε αντίθετοι σε μία τακτική στρατιωτικής πίεσης.
Καραμανλής: Γιατί; Οπως ξέρετε, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τις συμβουλές στην Ευρώπη και κατά τη γνώμη σας τι πρόκειται να κάνουν;
Κίσινγκερ: Λοιπόν, έχουν προσφερθεί να διαπραγματευτούν.
Καραμανλής: Μετά το τετελεσμένο γεγονός θέλουν να μιλήσουν. Αλλά είναι δύσκολο για μας να το κάνουμε αυτό.
Κίσινγκερ: Λοιπόν, αφήστε με να δω αν μπορώ να σκεφθώ κάποια διαδικασία. Θα ήσασταν έτοιμος να επισκεφθείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Καραμανλής: Δεν νομίζω, γιατί, ξέρετε, είναι δύσκολο για μένα να αφήσω τη χώρα. Εχουμε πολλά προβλήματα. Οι άνθρωποι είναι πολύ πικραμένοι, θυμωμένοι, ο στρατός είναι αναστατωμένος. Ισως λίγο αργότερα, αλλά τώρα είναι αδύνατον.
Κίσινγκερ: Λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι ίσως ο πρόεδρος Φορντ θα είναι σε επαφή μαζί σας αύριο με τηλεγράφημα. Και αφήστε μας να δούμε ίσως τι μπορεί να γίνει.
Καραμανλής: Κύριε υπουργέ, πιστεύω πως πρέπει να βγάλετε έξω τους Τούρκους. Οι Τούρκοι... αν δεν ξεφορτωθούν αυτή την εμμονή, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια συμφωνία.
Κίσινγκερ: Θα το λάβουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά. Δεν μπορούν να υπάρχουν περαιτέρω πιέσεις.
Καραμανλής: Αλλά παρ' όλα αυτά οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει τα πάντα. Χωρίς να δοθούν οδηγίες στο κοινό είναι πολύ, πολύ δύσκολο για μένα να αρχίσω ξανά συνομιλίες.
Κίσινγκερ: Ναι, καταλαβαίνω.
Καραμανλής: Κύριε υπουργέ, το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ δύσκολο.
Κίσινγκερ: Αφήστε με να το αναφέρω αυτό στον πρόεδρο και θα είμαστε σε επαφή μαζί σας αύριο.
Καραμανλής: Ναι. Θα βρίσκομαι εδώ. Σας ευχαριστώ.
Κίσινγκερ: Κύριε πρωθυπουργέ, αν έχετε κάποια πρόταση θα την κοιτάζαμε πολύ σοβαρά σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.
Καραμανλής: Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να δώσετε συμβουλές στους Τούρκους.
Κίσινγκερ: Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, θα ήμασταν έτοιμοι να την κοιτάξουμε πολύ σοβαρά.
Καραμανλής: Θα απαντήσω στο μήνυμά σας σήμερα.
Κίσινγκερ: Ωραία. Ανυπομονώ να ακούσω από εσάς κύριε πρωθυπουργέ. Καληνύχτα.
Καραμανλής: Καληνύχτα.
Στην Κύπρο, στις 15 Αυγούστου έγινε η Σύσκεψη των Πολιτικών και Θρησκευτικών Αρχηγών .Συμμετείχαν και οι καθαιρεμένοι μητροπολίτες και ο Νίκος Σαμψών.
Ο
Κληρίδης, τους ενημέρωσε για τις τούρκικες απαιτήσεις για ομοσπονδία, περιέγραψε την κατάσταση, και τους ενημέρωσε πως οι Τούρκικες Δυνάμεις μπορούν να καταλάβουν όλη την Κύπρο.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Σαμψών πρότεινε να συσπείρωση υπό τον Γλαύκο Κληρίδη. Οι μητροπολίτες ζήτησαν να κηρυχτεί Ένωση με την Ελλάδα. Στο τέλος της σύσκεψης ο Κληρίδης δήλωσε πως θα πράξει σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και αναλαμβάνει την ευθύνη.
Στα μέτωπα.
Στις 15 Αυγούστου, το εφεδρικό τάγμα 341, ενισχυμένο με 3 τανκς Τ-34 προσπαθούσε να αμυνθεί δυτικά της Αμμοχώστου. Οι άλλες δυνάμεις υποχώρησαν στην Λάρνακα και την "γραμμή Τρόοδους". Στις 14:00 οι ελληνοκύπριοι του τάγματος είδανε τα τουρκικα τεθωρακισμένα να πλησιάζουν, και αντιλαμβανόμενοι πως ήταν απομονωμένοι διατάχθηκε υποχώρηση στις 17:00. Τα πρώτα τούρκικα τανκ μπήκανε στην Αμμόχωστο στις 17:30. Ενωθήκανε με τον Τουρκοκυπριακό Θύλακα, αλλά δεν προχωρήσανε στις Ελληνοκυπριακές περιοχές. Στον δυτικό τομέα, οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθήκανε στις Ελληνοκυπριακές στις 14:30. Προχωρήσανε 6 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, και το βράδυ της 15ης προς 16ης Αυγούστου, διετάχθηκε η υποχώρηση των ελληνοκυπριακών δυνάμενω στην "γραμμή Τρόοδους".
Στον Κεντρικό Τομέα της Λευκωσίας δεν υπήρχαν ιδιαίτερες συμπλοκές.
Τα γεγονότα της 15ης Αυγούστου θα τα βρείτε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/08/15.html
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
6 σχόλια:
Σπυρο χρονια πολλα
Οι συμφωνιες Ζυριχης και Λονδινου 1959-60 αποτελουν απιστευτη πραξη
εσχατης προδοσιας ,πιθανον μοναδικη στη παγκοσμια ιστορια,
με αρχι-τεκτονα τον εθναρχη του θοδωρου,και φυσικα με την ενεργο
συμμετοχη της κοκκινης φυλης.
Σπυρο χρονια πολλα
Οι συμφωνιες Ζυριχης και Λονδινου 1959-60 αποτελουν απιστευτη πραξη
εσχατης προδοσιας ,πιθανον μοναδικη στη παγκοσμια ιστορια,
με αρχι-τεκτονα τον εθναρχη του θοδωρου,και φυσικα με την ενεργο
συμμετοχη της κοκκινης φυλης.
Η κόκκινη φυλή τι δουλειά είχε με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου; Δεν ήταν στην κυβέρνηση. Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε-έξι;
Από τη στιγμή που ο Μακάριος και η φάρα του ήταν ανένδοτοι ως προς το θέμα της Ενωσης, καθώς θα υποβιβαζόταν σε επίπεδο νομάρχου και ίσως πιό κάτω (ζητούσε αντιβασιλεία ο κρετίνος), η συμφωνία της Ζυρίχης ήταν ο μόνος δρόμος για να απαλλαγεί η Ελλάδα από το βραχνά του Κυπριακού. Δηλαδή σαν να λέμε ""δε θέλεις εσύ μιά , δεν θέλω εγώ δέκα""".
Ο ΚΚ δυστηχώς δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις σ' αυτό που κατέθεταν ανεξάρτητα και σε διάφορους χρόνους όλοι όσοι πολέμησαν στον δεύτερο Αττίλα. Όλοι (πχ, Γλεντζές, Ερωτόκριτος, κλπ ) λέγαν ότι σε όλες τις επιχειρήσεις (νύκτας και μέρας) που τσακίζαν και έτρεπαν σε φυγή τον τουρκικό στρατό, ερχόταν αμέσως διαταγή για υποχώρηση. Καμμία εντολή για επίθεση ή τουλάχιστον για εκμετάλλευση ευκαιρείας. Ποιός ήταν αυτός που ζήταγε συνεχώς υποχώρηση. Το ήξερε η Αθήνα? Το ήξερε το ΓΕΕΘΑ, η Κυβέρνηση? Μή ξεχνάμε ότι μεταξύ Αττίλα 1 και 2, αντικαταστάθηκαν όλοι οι ανώτεροι Αξκοί, οι φίλα προσκείμενοι στο προηγούμενο καθεστώς.
Μη ξεχάσουμε τον Αντρέα Μινέικο που τορπίλισε τα δυο σχέδια Ατσεσον, μαζί με το Μακάριο και τον Λυσσαρίδη πηγαίνοντας με τη Ρωσία.Τα σχεδια Ατσεσον μας εφιναν 96% της Κύπρου και Ένωση με την Ελλάδα
Χατζάρα, βάλε και την άλλη τηλεφωνική συνομιλία του Καραμανλή με τον Κίσινγκερ, που αποκλείει τη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στην Κύπρο και λέει το απίστευτο για ηγέτη μιας χώρας "εγώ είμαι γέρος άνθρωπος"!
Δημοσίευση σχολίου