11/8/17

Οι Αγγλικές Πουστιές και η αρχή της δεδηλωμένης

Ο πράκτωρ Χάρυ, που τον εκπαίδευσαν στις Λόνδρες, σαράντα χρονών πια ίδρυσε το «Πέμπτο κόμμα», στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές προσωπικότητες της αγγλικής παράταξης .
Το 1874, έγραψε στην εφημερίδα «Καιροί» ένα άρθρο με τον τίτλο «Τις πταίει», που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου του 1874, στο οποίο κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα της εποχής, αλλά ουσιαστικά κατηγορούσε το Βασιλιά, επειδή μετά την πτώση του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, εξ αιτίας των Λαυρεωτικών, είχε χρίσει κυβέρνηση εκείνη του Βούλγαρη που ήταν μειοψηφίας.
Στις 9 Ιουλίου του 1874 με τον τίτλο «Παρελθόν και Ενεστώς», έθετε το κοινοβουλευτικό δόγμα της «δεδηλωμένης» όπως στα Κεντρικά. Για τον προωθήσουν τον συνέλαβαν κιόλας και τον προφυλάκισαν μες εντολή της Πρεσβείας για τέσσερεις ημέρες .Τον Απρίλιο του 1875, ο Γεώργιος διόρισε το παιδί πρωθυπουργό για να κάνει εκλογές, όπως έγραψε ο Σουρής:

«Και ήτο για το Σύνταγμα παντού συνομιλία,
και ο Τρικούπης έγραψε πως πταίει η βασιλεία,
Και είδε ο Γεώργιος πως του 'γιναν κουνούπι
και δυό βεντούζες έβαλε στο Σύνταγμα κοφτές,
κι εκάθησε στο θρόνο του και είπε στον Τρικούπη
«έλα λοιπόν να κυβερνάς εσύ οπού δεν φταίς!»

Ο λαός όμως που δεν γούσταρε τις φιλελεύθερες και προοδευτικές προσωπικότητες της αγγλικής παράταξης ψήφισε Κουμουνδούρο, που έβγαλε 80 από τις 190 έδρες. Το Τρικούπη μόνον 25. Τον Μαύρισαν. 30 ήταν ανεξάρτητοι .

Στο Λόγο του Θρόνου που εκφώνησε ο Γεώργιος Α' στη βουλή στις 11/23 Αυγούστου και τον οποίο έγραψε ο Χάρυ, ο Ανεύθυνος δεσμεύτηκε ότι στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθετο μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής.
Έτσι αφού πείστηκε ότι ο Κουμουνδούρος την είχε, του έδωσε την εντολή στις 15/27 Οκτωβρίου, μετά από 60 ημέρες και βάλε.

Όλα τα γεγονότα της 11ης Αυγούστου, χωρίς Αμερικανές,
θα τα βρείτε εδώ......
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/08/11.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια: