25/8/19

Ώρα να σκεφθούμε και μια διαφορετική λύση για τα επιτόκια με τα οποία δάνεισαν οι φίλοι σύμμαχοι την Ελλάδα.

Μαζεύτηκαν οι «Επτά», στην Γαλλία. Η ιδεολογική πλατφόρμα της Διεθνιστικής Τραπεζικής Χούντας είναι η υπεράσπιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και του «περιβάλλοντος» και του αυταρχικού καταπειστικού θεσμικού πλαισίου που δημιούργησε. 
Σε αυτή τη γραμμή ο Πουστρόν.Υπεράσπιση της «δημοκρατίας», των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. 
Από δίπλα και τα ξυπόλυτα τάγματα εφόδου των Τραπεζιτών. «Βλέπουμε τον Αμαζόνιο να καίγεται και την Αρκτική να λιώνει».
 «Πιο πολλά χρήματα για τους πλούσιους, λιγότερα χρήματα για τους φτωχούς», λένε οι μαχητές των Αγορών. 

Ο "ανεπιθύμητος" Τραμπ έχει την λαϊκή ατζέντα . τα χαμηλά επιτόκια. Έριξε και το σύνθημα. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του αμερικανικού λαού. Η Κίνα ή η Φέντεραλ Ριζερβ. 

Για πρώτη φορά το επιτόκια τα επηρεάζει ένας εκλεγμένος πολιτικός και δεν τα καθορίζουν μόνοι τους οι «Αγορές». 

Το «όνειρο» του Καποδίστρια, η εξόφληση σε 100 χρόνια, που το πρότεινα το 2009 έγινε πραγματικότητα. Εκδόθηκαν τα πρώτα ομόλογα 100 ετών. Πολύ σύντομα θα μπορούσε πολλαπλασιαστούν.

 Η Αυστρία εξέδωσε και νέο τίτλο διάρκειας 100 ετών. Στις ΗΠΑ το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει την έκδοση ομολόγων διάρκειας 50 και 100 ετών. Το 2010 τόλμησε πρώτο την έκδοση ομολόγου 100 ετών το Μεξικό. Το 2016, ακολούθησαν η Ιρλανδία και το Βέλγιο. Από τις αρχές του 2014 η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, και η Βρετανία έχουν εκδώσει ομόλογα 50 ετών για να ρυθμίσουν οφειλές 130 δισ. δολαρίων. 
Η πίεση του Τραμπ προς την Φέντεραλ Ριζερβ προσφέρει ένα «δώρο» στις άλλες κυβερνήσεις .
 Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων υποχωρούν διεθνώς σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η Γερμανία την περασμένη Τετάρτη εξέδωσε για πρώτη φορά στα χρονικά κρατικό ομόλογο διάρκειας 30 ετών με αρνητικό επιτόκιο. 
Οι επενδυτές την πληρώνουν για να κρατήσει τα χρήματά τους για τρεις δεκαετίες σε ένα ασφαλές καταφύγιο, αποκαλύπτοντας ότι φοβούνται ύφεση και αναταράξεις μακράς διαρκείας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία άντλησε 824 εκατ. πληθωρικά ευρώ, και θα χρειαστεί 795 εκατ. ευρώ έως το 2050. 
Ελβετία, Ιαπωνία και Σουηδία έχουν εκδώσει ομόλογα διάρκειας άνω των 10 ετών επίσης με αρνητικό επιτόκιο. 

Ώρα να σκεφθούμε και μια διαφορετική λύση για τα επιτόκια με τα οποία δάνεισαν οι φίλοι και σύμμαχοι την Ελλάδα. 

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: