23/8/19

Η 23η Αυγούστου στην Ιστορία


 1244 . Το τελευταίο οχυρό αντίστασης των Σταυροφόρων στην Ιερουσαλήμ, ο πύργος του Δαβίδ παραδόθηκε στους μουσουλμάνους.
1268.Σε μια από τις πιο ορεινές περιοχές στην Ιταλία στην Λ' Άκουιλα του Αμπρούτσο 50 μίλια νοτιοανατολικά της Ρώμης, ο Κάρολος Ανζού νίκησε στη μάχη του Ταλιακότσο τους Γιβελίνους οπαδούς του Κορραδίνου των Χοενστάουφεν, στην οποία μετείχαν και οι Γιβελίνοι Καποδίστριες. 

1305. Ο μαρτυρικός θάνατος στο Λονδίνο του Εθνάρχη του Σκωτσέζικου Λαού Γουίλιαμ Γουάλας. Ο Γουάλας συνελήφθη από τους Άγγλους μετα από προδοσία του Σκωτσέζου Εφιάλτη Ιωάννη του Μεντείθ στις 5 Αυγούστου 1305. Εκτελέστηκε δημόσια στο Σμίθφιλντ.πριν τον αποκεφαλίσουν τον ευνούχισαν, και του έβγαλαν τα άντερά του και τα έκαψαν μπροστά του.


1328. Η βασιλεία του Φιλίππου Βαλουά της Γαλλίας ξεκίνησε με μια μεγάλη επιτυχία με την εκστρατεία στην Φλάνδρα, όπου τερμάτισε την εξέγερση των αγροτών που διαρκούσε από το 1323. Στη Μάχη του Κασέλ ο Φίλιππος με 14000 άνδρες νίκησε τους 8000 του ηγέτη των ανταρτών Νίκολας Ζενέκιν. Ως αποτέλεσμα της νίκης ο Φίλιππος αποκατέστησε τον Λουδοβίκο Α΄ της Φλάνδρας που είχε ανατραπεί με λαϊκή εξέγερση.

1382 . Στην υπεράσπιση της Μόσχας από την επιδρομή των Τατάρων  για πρώτη χρησιμοποιήθηκε πυροβολικό.


1514 . Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σελίμ Α΄, νίκησε στη μάχη του Τσαλντιράν τους Πέρσες του  σάχη Ισμαήλ Α'. Στο Τσαλντιράν, οι Οθωμανοί είχαν περισσότερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό με δύναμη μεταξύ 60.000  ενώ οι Κιζιλμπασί Τουρκομάνοι αριθμούσαν περίπου 40.000 .Ο  Σάχης Ισμαήλ Α΄, ο οποίος τραυματίστηκε και παραλίγο να αιχμαλωτιστεί στη μάχη, έχασε τις συζύγους του που συνελήφθησαν από τον Σελίμ Α΄.


1552 .Ο στρατός του Ρώσου Τσάρου Ιβάν του Τρομερού άρχισε την  πολιορκία του Καζάν.

1572. Στο Παρίσι συνήλθε για να εξετάσει την απόπειρα δολοφονίας τους ναυάρχου Κολινύ το συμβούλιο του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολοy Θ΄,  παρουσία της βασίλισσας μητέρας Αικατερίνης των Μεδίκων .Τα στοιχεία βάρυναν την οικογένεια ντε Γκυζ. Το σπίτι απ’ όπου ρίχτηκαν οι πυροβολισμοί κατά του Κολινύ ανήκε  στην μητέρα ντε Γκυζ που είχε ορκιστεί τον θάνατο του ναυάρχου τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο της δολοφονίας του συζύγου της προ δεκαετίας.
 Ο δράστης είχε διαφύγει με άλογο που είχε πάρει από τους σταύλους των Γκυζ. Ο αδελφός του βασιλιά, ο δούκας ντ’ Ανζού, φαινόταν αναμεμειγμένος, (το όπλο ανήκε σ’ ένα από τους φρουρούς του), πίεζε μάλιστα για την εξόντωση των Ουγενότων αρχηγών. Ένας πράκτοράς του κατέφτασε με την πληροφορία ότι οι Ουγενότοι ετοίμαζαν εξέγερση για την άλλη μέρα. Προ των, αληθών ή υποτιθεμένων, κινδύνων να χάσει την επιρροή της στον βασιλιά γιο της, να κηρυχθεί πόλεμος με την Ισπανία και να κινδυνεύσει η ζωή της, η Αικατερίνη αποφάσισε τον όλεθρο των Ουγενότων.


1595 . Ο πρίγκιπας της Βλαχίας Μιχαήλ ο Γενναίος, νίκησε τον οθωμανικό στρατό που διοικούσε ο Σινάν Πασάς, στη μάχη του Τσιλουγκιρένι .Παρόλο που οι Βλάχοι εξήλθαν νικητές από τη μάχη, ο Μιχαήλ αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να περιμένει βοήθεια από τους συμμάχους του, τον πρίγκιπα Σιγισμόνδο Μπάτορι της Τρανσυλβανίας και το Ροδόλφο Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.




1614.Ίδρυση του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν

1793.Αναδιοργάνωση του γαλλικού πεζικού σώματος, με τη συγχώνευση των βασιλικών στρατευμάτων στα επαναστατικά σώματα. Η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε  τη μαζική στράτευση των ανδρών ηλικίας 25 έως 35 ετών.

1797. Το Πέραστ στον Κόλπο του Κότορ  ήταν η τελευταία πόλη  της Ενετικής Δημοκρατίας, που υπέστειλε τον ¨Λέοντα και παραδόθηκε στους Γάλλους.



1800. Γεννήθηκε  στο Λάμποβο Αργυροκάστρου, ο Ευάγγελος Ζάππας.


1813. Κατά τον  έκτο Συνασπισμό , 80000 Πρώσοι και Σουηδοί νίκησαν τους 60.000 του Νικολά Ουντινό στη μάχη του Γκρόσμπερεν, τους οποίους ο Ναπολέων είχε διατάξει να καταλάβουν  το Βερολίνο. Η βροχή που αχρήστευσε τα μουσκέτα έπαιξε ρόλο στη μάχη. Οι Γάλλο είχαν 3000 νεκρούς και 1500 αιχμαλωτίστηκαν.

1839.Η Βρετανική Αυτοκρατορία κατέλαβε  το Χονγκ Κονγκ.
1866. Έληξε ο Αυστρο-πρωσικός πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης της Πράγας με την οποία Αυστρία δέχτηκε τη διάλυση της Γερμανικής Συνομοσπονδίας και τα εδάφη κάτω από την αυστριακή επιρροή γύρισαν στην Πρωσία.

1910 . Ενόψει των επαναληπτικών εκλογών ανακοινώθηκε στην Αθήνα η ίδρυση του κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».


1914 O Χίντεμπουργκ, ανέλαβε την διοίκηση της γερμανικής 8ης Στρατιάς, στ ανατολικό μέτωπο. Στο δυτικό μέτωπο, η μάχη της Μονς , οπου το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα νίκησε τους Γερμανούς. Η  Ιαπωνία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία


1916 . Η Ρουμανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.



1921. Στις 10 Αυγούστου/ 23 Αυγούστου το Α' και το Γ' Σώμα  Στρατού εξαπέλυσαν κατά μέτωπο επίθεση  στον Σαγγάριο  με σκοπό την διάσπαση της γραμμής Ινλάρ Κατραντζή - Ιλιτζά. Το Β' Σώμα Στρατού εκτελούσε κυκλωτικό ελιγμό από το αριστερό πλευρό της τουρκικής αμυντικής γραμμής που καταλάμβανε το όρος Καλέ Γκρότο.

1923.Η Επαναστατική Κυβέρνηση , των Πλαστήρα, Γονατά αποφάσισε να αναμετρηθεί με το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο στρατός και η αστυνομία διέλυσαν τους συγκεντρωμένος στο Πασαλιμάνι Κομμουνιστές. Στις συγκρούσεις που ακλούθησαν σκοτώθηκαν 11 οπαδοί του ΣΕΚΕ. Την ίδια ημέρα άρχισε η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας.

1927. Εκτελέστηκαν στη Βοστόνη οι Ιταλοί αναρχικοί Νίκολας Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που κρίθηκαν ένοχοι φόνου.


1939. Υπογράφτηκε στη Μόσχα, από τον Υπουργό Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ και τον σοβιετικό κομισάριο , Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, το Γερμανο-Σοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, με το οποίο έγινε δυνατός ο δεύτερος παγκόσμιος Πόλεμος.

1942.Άρχισε η Μάχη του Στάλινγκραντ.
1943. Απελευθέρωση του Χαρκόβ. 
1944 . Η εμφάνιση των σοβιετικών στρατευμάτων στον ποταμό Προύθο οδηγεί σε πραξικόπημα. Ανατράπηκε ο Ίον Αντονέσκου, και ο Βασιλεύς της Ρουμανίας Μιχαήλ συνθηκολόγησε άνευ όρων προς τους Συμμάχους και διέταξε κατάπαυση του πυρός.  Η νέα κυβέρνηση συνθηκολογεί και αμέσως συντάσσεται με την άλλη αντιμαχόμενη πλευρά. Η μεταστροφή της Ρουμανίας ανάγκασε τη Βουλγαρία να συνθηκολογήσει και τον Οκτώβριο οι Γερμανοί να εγκαταλείψανε την Ελλάδα, την Αλβανία και τη νότια Γιουγκοσλαβία.  Απελευθέρωση της Μασσαλίας.

1945. Ο Ιωσήφ Στάλιν υπέγραψε το διάταγμα (Αρ. απόφασης 9898cc ) σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου του Ιαπωνικού στρατού στη Σοβιετική Ένωση.

1948. Ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, από 147 Εκκλησίες 44 χωρών.

1958.
Στην Κύπρο εφονεύθησαν στη Λύση από ενέδρευουσα Αγγλική περίπολο , ενώ μετέφεραν οπλισμό ο Μιχαήλ Καϊλής 25 ετών και ο Καλλής Σακκά 27 ετών από τη Λύση.


1973. Ο χιλιανός Προέδρους Σαλβαδόρ Αλιέντε διόρισε τον Αουγκούστο Πινοτσέτ ως αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

1990 . Η Αρμενία κήρυξε  την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1991.Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν υπέγραψε το διάταγμα αναστολής των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1996. Απέλαση των παράνομων μεταναστών που είχαν καταλάβει  την εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου  στο Παρίσι. Σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας. 


1999 . Η Γερμανία θα κυβερνάται και πάλι από το Βερολίνο. Η κυβέρνηση της Γερμανίας μετακόμισε στο Βερολίνο. 

2005.Δημιουργήθηκε  ο τυφώνας Κατρίνα.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

-1999. Η Γερμανία θα κυβερνάται και πάλι από το Βερολίνο. Η κυβέρνηση της Γερμανίας μετακόμισε στο Βερολίνο.-





Εεεεεεεεεε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Μετα την καταστροφη της το 1945, η "γερμανια" κυβερναται απο εβραιους οι οποιοι αφ' ενος μεν την "βυζαινουν" αφ' εταιρου δε εκφυλιζουν οποιον εχει πιστη και θελει να παραμεινει γερμανος.
Εχετε ακουσει αλλου να υπαρχει "κομμα κτηνοβατων?

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...