13/1/20

Η 13η Ιανουαρίου στην Ιστορία


532. Στις 13 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δυο ημέρες «έντασης» κορυφώθηκε το πραξικόπημα κατά του Ιουστινιανού. Μετά την εικοστή δεύτερη κούρσα στον Ιππόδρομο , με το σύνθημα «Νίκα»,ξεκίνησαν οι βιαιότητες και οι εμπρησμοί δημοσίων κτηρίων. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την αποπομπή του Έπαρχου Ευδαίμωνα, του Ιωάννη του Καππαδόκη, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη συλλογή των φόρων, καθώς και του νομικού Τριβωνιανού,
ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα.
Ο Ιουστινιανός υποσχέθηκε να τους απομακρύνει αλλά οι στασιαστές έστεψαν αυτοκράτορα τον ανιψιό του Αυτοκράτορα Αναστάσιου Α', Υπάτιο, ο οποίος ντύθηκε στην πορφύρα και το πλήθος τον οδήγησε στον Ιππόδρομο και με ενθουσιώδεις κραυγές τον τοποθέτησε στο αυτοκρατορικό θεωρείο.

888 .Ο Αυτοκράτορας Κάρολος Γ ' ο Παχύς  πέθανε στο Νίντινγκεν.

1099. Ο Σταυροφόρος Ραϋμόνδος της Τουλούζης, ξεκίνησε την πορεία για την Ιερουσαλήμ.


1129. ¨Άρχισε με εντολή του Πάπα Ονώριου Β , στον καθεδρικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου της Τρουά, η Σύνοδος της Τρουά, στην οποία η Καθολική Εκκλησία, αναγνώρισε επίσημα τους φτωχούς Ιππότες του Ναού του Σολομώντα, του Ναίτες , και ο Ούγος ντε Παιν παρέλαβε τον κανονισμό του Τάγματος που συνέγραψε ο άγιος Βερνάρδος της Βουργουνδίας.


1524. Ο Ράντου Aφουμάτι έλαβε  στην Κωνσταντινούπολη  το φιρμάνι που τον αναγνώριζε  ως ηγεμόνα της Βλαχίας. 


1703. Κυκλοφόρησε στη Μόσχα το πρώτο τεύχος της εφημερίδας «Βεντόμοστι». Ήταν η πρώτη εφημερίδα της Ρωσίας.



1722. ΟΜέγας Πέτρος καθιέρωσε τον επίσημο κατάλογος θέσεων και βαθμών στο ρωσικό στρατό, την κυβέρνηση και το αυτοκρατορικό δικαστήριο, με το οποίο προσδιόρισε και τις 262 στρατιωτικά αξιώματα πολλά για πρώτη φορά. Ο πίνακας καθόρισε τη θέση και την κατάσταση κάθε υπαλλήλου σύμφωνα με τον ρόλο του στην υπηρεσία του Τσάρου.

1750. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Μαδρίτης, με την οποία η Ισπανία και η Πορτογαλία συμφωνήσαν σε ένα νέο ορισμό των συνόρων τους στη Νότια Αμερική.

1793. Η Ρωσία και η Πρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία για τον δευτερο διαμελισμό της Πολωνίας. Η Ρωσία έλαβε  τη Λευκορωσία και τη Δυτική Ουκρανία και η Πρωσία το Τορούν και το Γκντάνσκ.

1807. Αποκεφαλίστηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.


1813. Τα ρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α, υπό τη διοίκηση του Στρατάρχη  Κουτούζοφ διέσχισαν τον Νήμαν και, εισήλθαν  στο Δουκάτο της Βαρσοβίας, ξεκινώντας  την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον Ναπολέοντα.

1822. Έληξε  η επανάσταση στη Χαλκιδική την παράδοση των Μονών του Αγίου Όρους, Οι όροι που επιβλήθηκαν στους μοναχούς προέβλεπαν  την παράδοση  ομήρων την εγκατάσταση τουρκικής φρουράς και την καταβολή  των καθυστερημένων φόρων.
Η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου υιοθέτησε  τη γαλανόλευκη ως Σημαία του γένους των Ελλήνων.
1842. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της Καμπούλ, από τους άνδρες της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών υπό τον Γουίλιαμ Έλφινστον, 4500 στρατιώτες και 12.000 άμαχοι σφαγιάστηκαν από τους Αφγανούς στην Κλεισούρα .Μόνο ένας Βρετανός λοχίας με εξι Ινδούς έφθασε στην Τζαλαλαμπάντ. Ο Έλφινστον, και αρκετοί αξιωματικοί με τις οικογένειές τους παραδόθηκαν και απελευθερώθηκαν αργότερα.
1858. Κυκλοφόρησε το πρώτο ρωσικό γραμματόσημο
1872. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγίας Πετρούπολης άρχισε να εκδίδει ημερήσιο δελτίο με προβλέψεις.

1874. Στη Ρωσία, επιβλήθηκε η καθολική στρατολόγηση.

1878. Κατά τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο κατελήφθη η  Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία.

1915. Σεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το Αβετζάνο της Μάρσικα κατέστρεψε την επαρχία της Λ’ Άκουίλα στην Ιταλία . 30.519 θύματα.

1920. Στο Βερολίνο , η αστυνομία πυροβόλησε για να διαλύσει συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών και Κομμουνιστών μπροστά από το κτίριο Ράιχσταγκ . 42 νεκροί κα 105 τραυματίες.
1928.  Στην Γαλλία άρχισε η κατασκευή της "γραμμής Μαζινό".

1935. Δημοψήφισμα στο Σάαρλαντ, που βρισκόταν υπό προσωρινή Γαλλική Διοίκηση . Το 90,7% ψήφισε για την επανένταξη του Σάαρ στο γερμανικό Ράιχ. Πριν από την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Σπίτι μας το Ράιχ».
1938. Άρχισε η λειτουργία μαθητικών συσσιτίων στα δημοτικά σχολεία



1941. Ο στρατηγός Ίον Αντονέσκου  συναντήθηκε  στο Μπέργκχοφ  με τον Αδόλφο Χίτλερ, και έλαβε την υποστήριξή του στην σύγκρουση του Αντονέσκου με τον Βασιλιά  της Ρουμανίας και με το  «κίνημα  των λεγεωνάριων».
Ο πυγμάχος  Αντώνης Χριστοφορίδης νίκησε στο Κλίβελαντ του Οχάιο τον Αμερικανό Μέλιο Μπετίνα για τον παγκόσμιο τίτλο ελαφρών βαρών.
1943. Στη Ρωσία άρχισε η δραματική υποχώρηση του 4ου Ιταλικού Σώματος Στρατού. Από τους 57000 που είχε στέλλει ο Μουσολίνι στο Ανατολικό μέτωπο επέστεψαν μόνο 11.000.

1945. Η 3η σοβιετική Στρατιά εξαπέλυσε την επίθεση την κατά του Καίνιξμπεργκ .


1948.  Στις  05,00 το πρωί 6ΟΟμελής συμμορία, με 4 βαρέα πολυβόλα, όλμους τριών ιντσών, και 25 οπλοπολυβόλα και προσέβαλε τήν Αράχωβα. Η  φρουρά αμύνθηκε  μέχρι 17ης ώρας ότε  έκάμφθη λόγω προσβολής της έκ δύο σημείων και εκ των νώτων υπό εισβαλόντων κατά τη διάρκεια της προηγουμένης νυκτός  συμμοριτών. Οι συμμορίτες  είσελθόντες εις τήν κωμόπολη  ένήργησαν γενική λεηλασία. Εκ των 30 ανδρών Χωροφυλακής της φρουράς διεσώθησαν μετά του οπλισμού των 19 έξ ων οι 5 τραυματίες .Έκ του Στρατοϋ διεσώθησαν 25 οπλίτες και δύο Αξιωματικοί. Έκ τών συμμοριτών νεκροί περί τούς 50.
Τμήμα Κ]Σ επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Σανταμερίου Αχαίας,
 ή δύναμις του οποίου αποτελείτο εξ ενός Ενωμοτάρχου και τριών Χωροφυλάκων. Κατά την συμπλοκήν εφονεύθη εις  Χωροφύλαξ τραυματίστηκε  ο Ενωμοτάρχης Παρίσης Δημήτριος, όστις εφονεύθη στην μάχη της  Χαλανδρίτσας. Τμήμα Κ]Σ επιτέθηε κατά του αποσπάσματος Χωροφυλακής Γκούρας Κορινθίας 'Απώλειες ημετέρων ουδείς.
Περί ώραν20,45' συμμορία Τμήμα Κ]Σ επιτέθηκε  κατά του Λόχου Χωροφυλακής Αρεθούσης Σωχού, χωρίς να επιτύχει  νά εισβάλει στο χωρίον.
Περί  ώραν 21,30' πολύμελής συμμορία επιτέθηκε  διά βαρέων οπλών και όλμων κατά τής Διμοιρίας Χωροφυλακής και δυνάμεως Μ. Α.Υ. Σκεπαστού Σωχού. 
Ή μάχη διήρκεσε μέχρι της 6ης πρωινής ώρας. Οι Κ]Σ έκαψαν  40 οικίες και ελεηλάτησαν τό χωρίον,. Εκ τών ημετέρων εφονεύθη εις άνευ θητείας Χωροφύλαξ.

1953.Λίγο πριν το θάνατο του Στάλιν δημοσιεύθηκε στην Πράβντα άρθρο που αποκάλυπτε τη συνομωσία των εβραίων γιατρών για την εξόντωση κορυφαίων στελεχών της σοβιετικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στο Βελιγράδι, η Ομοσπονδιακή Συνέλευση εξέλεξε τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ως Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

1962 . Ο μητροπολίτης Αττικής Ιάκωβος εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Δύο ημέρες αργότερα κατηγορήθηκε  από τον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Γεωργακόπουλο και τον απόστρατο στρατηγό Μπενή-Ψάλτη για «ακατονόμαστες πράξεις» και παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, με κύριο μάρτυρα κατηγορίας τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Καντιώτη.Η Κίνα και η Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία.

1963 . Το Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας καταστραφηκε ολοσχερώς από κατολίσθηση από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκατρείς κάτοικοι.

1964. Ο  Βόϊτιλα έγινε επίσκοπος της Κρακοβίας.

1967. Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 215 υπέρ,  ή μεταβατική κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, που προετοίμασε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

1968.Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Ο υδράργυρος κατέβηκε στους -24 βαθμούς στο Κάτω Νευροκόπι και στους -22 στη Βυτίνα Αρκαδίας. Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίστηκε αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό Εύελπις, με 16μελές πλήρωμα.

1972. Μετά από μια δραστική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Γκάνα,
ο συνταγματάρχης Ιγνάτιος Κούτου Ατσεαμπόγκ έκανε αναίμακτο πραξικόπημα και κατελαβε την εξουσία.

1974. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, Σεραφείμ Τίκας, εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

1979.Στο Παρίσι, ο Αγιατολαχ Χομεϊνί δήλωσε  ότι είχε σχηματίσει ένα ειδικό επιτελείο συνεργατών, (της Cia)το οποίο θα αναλάβανε τη διακυβέρνηση του Ιράν.
.
1986. Άρχισε στην Υεμένη ο εμφύλιος πόλεμος.

1983. Οι αρχαιολόγοι προειδοποίησαν ότι κινδυνεύει με κατάρρευση ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες.

1990.Παραιτήθηκε  από βουλευτής της Α' Αθηνών και αποχώρησε  από τη Ν.Δ ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

1991. Τα σοβιετικά τανκ επιτέθηκαν στην Τηλεόραση της Λιθουανίας την οποία είχαν καταλάβει οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας. Σκοτώθηκαν 14. Στην Πορτογαλία ο Μάριο Σοάρες εκλέχτηκε για δεύτερη θητεία Πρόεδρος.

1992 .Στη Βουλγαρία, έγινε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο δεξιός Ζέλιου Ζέλεφ ήρθε πρώτος με 44,58%. Δέντρος ο ανεξάρτητος Βέλικο Βαλκάνοφ με 30,4%.

1993. Με βάση την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε οτι τη δίκη του πρώην Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ, που ήταν σοβαρά άρρωστος με καρκίνο θα αποτελούσε παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο Χόνεκερ μετά από 169 μερες προφυλάκισης αναχώρησε για τη Χιλή όπου και πέθανε τον Μάιο του 1994.

1994. Στην Ιταλία παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.

1995. Η δικαιοσύνη έκρινε ως νόμιμη την παράνομη αρχαιολογική συλλογή του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη.
1997.Στο κέντρο της Αθήνας  στην οδό Ρηγίλλης, βρέθηκε το αρχαίο Λύκειο που δίδαξε ο Αριστοτέλης.

2012. Προσέκρουσε σε βράχια και βυθίστηκε 500 μέτρα από το λιμάνι του στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης,το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Κόστα Κονκόρντια.


2015.Ο Γέροντας Παΐσιος αγιοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

2019. Στο Γκντανσκ της Πολωνίας ένας άντρας επιτέθηκε και μαχαίρωσε  τον δήμαρχο Πάβελ Αντάμοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: