11/2/20

Η 11η Φεβρουαρίου στην Ιστορία




641. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 66 ετών αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Φλάβιος Ηράκλειος κατά τη βασιλεία του οποίου η ελληνική γλώσσα έγινε η επίσημη γλώσσα του βυζαντινού κράτους. Τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Γ΄.


1115. H μάχη του Βέλφεσολτς στην Σαξονία  ανάμεσα στους πρίγκιπες του Ρήνου και της Βεστφαλίας, και του αυτοκράτορας Ερρίκου Ε. Στη μάχη σκοτώθηκε ο  αρχηγός των αυτοκρατορικών Χόγιερ φον Μανσφελεντ και ο στρατός του Ερρίκου εγκατέλειψε το πεδίο  της μάχης.


1211. Ο Βούλγαρος Τσάρος Μπόρις συγκάλεσε στο Βέλικο Τάρνοβο Σύνοδο για να καταδικάσει τους Βογομίλους.


1302. Ο Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας , ο Ωραίος, έκαψε δημόσια στο Παρίσι την "βούλα"  που του είχε στείλει ο Παπάς στην οποία ο Βονιφάτιος τόνιζε την παπική υπεροχή .


1531. Αναγνωρίστηκε από την «Σύγκλητο» της Αγγλίας ο Ερρίκος 8ος  «ως Γενικός προστάτης, ανώτατος άρχοντας, και ακόμη και, μέχρι στιγμής ως ο νόμος του Χριστού επιτρέπει, υπέρτατη κεφαλή της Αγγλικής Εκκλησίας και του κλήρου».


1543. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος 8ος υπέγραψε στο Γουέστμινστερ την συμμαχία με τον Κάρολος Ε κατά τον Φραγκίσκου της Γαλλίας.


1573. Στη Γαλλία, τα Καθολικα στρατεύματα υπό τον Δούκα του Ανζού άρχισαντην πολιορκία των Ουγενότων της Λα Ροσέλ.




1659 . Κατά τον Δανό-Σουηδικό πόλεμο, ( 1658-1660) μετά από έξι μήνες πολιορκίας ο Κάρολος Ι΄ Γουσταύος της Σουηδίας διάταξε κατάληψη της Κοπεγχάγης εξ εφόδου. Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της 11ης Φεβρουαρίου, από 8000 Σουηδούς μέσα σε θύελλα. Οι Δανοί που γνώριζαν το σχέδιο λεπτομερώς από λιποτάκτες και κατασκόπους περίμεναν .Είχαν 6000 επαγγελματίες στρατιώτες και 5000 ένοπλους πολίτες. Στις 6 το πρωί ο Κάρολος Ι΄ Γουσταύος διέταξε την υποχώριση, αφού υπέστη βαριές απώλειες. 



1695.Κατά τον Πόλεμο της Πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτείας με τους Οθωμανούς άρχισε η διήμερη μάχη του Λβίβ κατά την οποία ο Στάνισλας Γιαμπλονόφσκι κατεσφαξε τους Τάταρους της Κριμαίας που τους διοικούσε ο γιός του Χάνου της Κριμαίας.

1727. Κατά τον Αγγλο-ισπανικό πόλεμο η  Ισπανία πολιόρκησε το Γιβραλτάρ.

1776. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο εθνάρχης Ιωάννης Καποδίστριας.

1814. Η Μάχη του Μονμιράλ. Κατά την  «εκστρατεία των 6 ημερών» 
ο Ναπολέοντας μετά τη καταστροφή του σώματος του Ολσούφιεφ,  κατευθύνθηκε στα δυτικά, αφήνοντας το σώμα του Μαρμόν απέναντι σε αυτό του Μπλύχερ, και κατέλαβε το Μονμιράιγ. Το ρωσικό σώμα του στρατηγού Οστέν-Σακέν, το οποίο στάλθηκε για να βοηθήσει τον Ολσούφιεφ, είχε 14.000 στρατιώτες. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της μάχης, ενώθηκε με το σώμα του Γιόρκ, το οποίο είχε 4.000 στρατιώτες. Ο Ναπολέοντας, είχε 20.000 στρατιώτες της αυτοκρατορικής φρουράς. Ο Οστέν-Σακέν αποφάσισε να αρχίσει τη μάχη στις 9 το πρωί, αλλά οι Γάλλοι κατέλαβαν τις θέσεις των Ρώσων  που  έχασαν 3-4 χιλιάδες στρατιώτες, και υποχώρησαν βόρεια.

Η Νορβηγία διακήρυξε την ανεξαρτησία της , σηματοδοτώντας το τέλος της Ένωσης του Κάλμαρ

1825. Στις 11/24 Φεβρουαρίου ο Ιμπραήμ, και το εκστρατευτικό του Σώμα αποβιβάστηκαν ακώλυτα στην Μεθώνη.
.
1829. Η  σφαγή στη Ρωσική πρεσβεία στην Τεχεράνη

1863. Στο διάστημα της Μεσοβασιλείας, έληξαν τα Φεβρουαριανά. Μετά την παραίτηση του  Μπενιζέλου Ρούφου  και του Βούλγαρη  αποφασίστηκε να ανατεθεί σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης σε ένα πρόσωπο γενικής αποδοχής, τον πληρεξούσιο Μεσολογγίου Ζηνόβιο Βάλβη που ήταν   πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.  


1866. Στο Βουκουρέστι, υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την «τερατώδη Συμμαχία» ο Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζα. Την επαναστατική τριανδρία αποτελούσαν ο στρατηγός Λάζαρ Κατάργκιου  ως εκπρόσωπος της Μολδαβίας και των συντηρητικών, ο Στρατηγός Νικολάε Γκολέσκου, εκπρόσωπος των Βλάχων και των Φιλελευθέρων και ο  Συνταγματάρχης Νικολάι  Χαραλάμπι που ανέθεσαν τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Ίον Γκίκα.

1873. Ο δευτερότοκος υιός του Βίκτορος-Εμμανουήλ Β'  της Ιταλίας Αμεδαίος, τον οποίο η Βουλή της Ισπανίας τον εξέλεξε ως  βασιλιά της χώρας, παραιτήθηκε και ακολούθησε   την ιδία ημέρα η Α' Ισπανική Δημοκρατία. 



1919. Ο Φρίντριχ Έμπερτ εξελέγη στην Βαϊμάρη  Πρόεδρος του Ράιχ.

1921 . Ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη  Γεωργίας.  Στην Άνω Σιλεσία ξεκίνησε από την Διασυμμαχική Επιτροπή η προετοιμασία τους δημοψηφίσματος.


1929. Ο καρδινάλιος Πιέτρο Γκάσπαρι και ο Μπενίτο Μουσολίνι υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λατερανού μεταξύ του Βατικανού και του Βασίλειου της Ιταλίας με την οποία επιλύθηκε το «Ζήτημα της Ρώμης», που εκκρεμούσε από το 1870 και αναγνωρίστηκε το ανεξάρτητο παπικό κράτος.

1932. Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μπενίτο Μουσολίνι συναντήθηκε με τον Πάπα Πίος ΙΑ.

1934. Στην Ελλάδα έγιναν από την κυβέρνηση Τσαλδάρη μέσα σε κλίμα πόλωσης ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντινεζελικούς δημοτικές εκλογές στις οποίες για πρώτη φορά ψήφισαν οι γυναίκες, που είχαν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. 
Η κυβέρνηση Τσαλδάρη, με το διάταγμα της 18ης Ιανουαρίου, δημιούργησε τους Δήμους Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Αιγάλεω, Νέων Σφαγείων (νυν Ταύρος), Κουκουβαούνων (νυν Μεταμόρφωση) και της Καλογρέζας. Στον Πειραιά ιδρύθηκαν η Νέα Κοκκινιά (νυν Νίκαια), το Κερατσίνι, και το Νέο Φάληρο .Στην Αθήνα, δήμαρχος εξελέγη ο 42χρονος δικηγόρος, δημοσιογράφος, και εκδότης Κώστας Κοτζιάς, του Λαϊκού Κόμματος .Έλαβε 31.442 ψήφους, έναντι 29.204 του 72χρονου υποψηφίου των Φιλελευθέρων πρώην Δημάρχου Αθηναίων Σπυρίδωνος Πάτση. Τρίτος, με 5.195 ψήφους, ήταν ο επί 18ετία δήμαρχος Αθηναίων, Σπυρίδων Μερκούρης. Στον Πειραιά εξελέγη ο γιατρός Σωτήριος Στρατήγης του Λαϊκού Κόμματος, με 14.663 ψήφους έναντι 13.657 του Μιχαήλ Ρινόπουλου. Στη Θεσσαλονίκη εξελέγη ο επιχειρηματίας Νικόλαος Μάνος με 16.076 ψήφους, έναντι 12.689 του πρώην δημάρχου Μηνά Πατρίκιου. Στην Καβάλα εκλέχτηκε, ο 29χρονος Κομμουνιστής Μήτσος Παρτσαλίδης. Στις 12 Μαρτίου, σε επαναληπτική εκλογή, ο 30χρονος κομουνιστής συνδικαλιστής Διονύσης Μενύχτας εξελέγη δήμαρχος Σερρών. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ) πλειοψήφησε επίσης στην Καισαριανή, και την Τσαριτσάνη, και έβγαλε συμβούλους σε 60 δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια .

1940. Κατά τον Χειμερινό Πόλεμο οι Σοβιετικοί πέτυχαν να διασπάσουν σε διάφορα σημεία τη γραμμή Μανερχάιμ των Φιλανδών.

Στη Μόσχα, υπογράφηκε η  νέα οικονομική συμφωνία  μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Γερμανίας. Η Σοβιετική Ένωση συμφώνησε από τις 11, Φεβρουαρίου, 1940 έως τις 11 Φεβρουαρίου του 1941, εκτός από τις ποσότητες που αναφέρονται στη σύμβαση του 1939 να αυξήσει τα εμπορεύματα, (πετρέλαιο, πρώτες ύλες, αλεύρι) στο ποσό των 420 - 430.000.000 μάρκων του  Ράιχ.

1941. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε λίγο μετά τις 6 το πρωί, με χαμηλή ομίχλη το προκεχωρημένο αεροδρόμιο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην Κατσικά Ιωαννίνων. Έπεσε μαχόμενος υπέρ Πατρίδος ο Σμηναγός Μπαρδαβίλιας Αναστάσιος, που με το αεροπλάνο του Gladiator είχε απογειωθεί, προς αναχαίτιση του εχθρού. Στο Αλβανικό μέτωπο σκοτώθηκαν στην Τρεμπεσίνα οι στρατιώτες Γεώργιος Καλατζής, του 33ου ΣΠ, και Δημήτριος Καλόγηρος , του 4ου ΣΠ.  Στο φαράγγι του χωριού Ροσοβέρι σκοτώθηκε μετά από σε αεροπορικό βομβαρδισμό ο στρατιώτης Κολοκύθας Ανδρέας του Κωνσταντίνου, από τον Πύργο.
1942. Συνάντηση του Στρατάρχη της Ρουμανίας Ίον Αντονέσκου με τον Χίτλερ στην Ανατολική Πρωσία.
Ο Βελουχιώτης μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του στη Λαμία για εξεύρεση τροφών και ανταρτών μασκαρεύτηκε μοναχός στο μοναστήρι της Φυλής και κατέβηκε στην Αθήνα.



1943. Ο Στάλιν υπέγραψε την απόφαση για την αρχή της Σοβιετικής προσπάθειες για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

1945. Στη Γιάλτα ολοκληρώθηκε η διάσκεψη Ρούσβελτ, Στάλιν και Τσώρτσιλ.

1946. Παραιτήθηκε από διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο Κυριάκος Βαρβαρέσος και ανέλαβε ο Γεώργιος Μαντζαβίνος. 

1949. Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές υποστηριζόμενοι από τους αδελφούς τους του ΚΚΕ προσπάθησαν να καταλάβουν τη Φλώρινα. Η μάχη άρχισε στις 3:30΄ το πρωί. Οι Γιουγκοσλάβοι κατέλαβαν τα υψώματα Σολίτσετο και Γκιούπκα, αλλά κράτησε το 1033. Τα τμήματα των γιουγκοσλάβων που επρόκειτο να διεισδύσουν στην Φλώρινα συνάντησαν οργανωμένα πολυβολεία και καθηλώθηκαν και δέχτηκαν εύστοχα πυρά του πυροβολικού. Αν και είχαν εφοδιαστεί με ασύρματους, από τους Γιουγκοσλάβους η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων με το επιτελείο ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή, διότι οι Γιουγκοσλάβοι δεν συντονίστηκαν με τους ελληνόφωνους.
Ο Στρατός μάζεψε πάνω από 800 νεκρούς και 930 τραυματίες. Οι κομμουνιστές στην υποχώρηση τους μετέφεραν 1557 τραυματίες.

1958. Στην Αθήνα συνομιλείς για το Κυπριακό ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση τον Βρετανό υπουργ’ο Εξωτερικών Σέλγουιν Λόιντ, και του κυβερνήτη σερ Χιου Φουτ.

1959. Η προδοτική Συμφωνία της Ζυρίχης. Ο πράκτωρ Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του, Αντνάν Μεντερές, συμφώνησαν για τη Κύπρο και μονογράφησαν τη Συμφωνία που υπογράφηκε στο Λονδίνο στις 19 Φεβρουαρίου 1959 από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Την ίδια ημέρα που μονογραφήθηκε η συμφωνία της Ζυρίχης ξεκίνησε στην Αθήνα η δίκη του Ναζί και εγκληματία πολέμου και φίλου του Καραμανλή και της Δοξούλας Μαξ Μέρτεν, που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης. Ήταν ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για την διαρπαγή των περιουσιών των Εβραίων που στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1961. Ιδρύθηκε με την βοήθεια της αμερικανικής πρεσβείας το Δημοκρατικό Κέντρο - Αγροτική Φιλελευθέρα Ένωσις υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου. Η Νέα Πολιτική Κίνηση διαλύθηκε και τα στελέχη της προσχώρησαν στο νέο κόμμα με εξαίρεση τους Ιωάννη Ζίγδη, Παναγή Παπαληγούρα και Γεώργιο Ράλλη, οι οποίοι έγιναν ανεξάρτητοι. Το νέο κόμμα είχε 18 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, Γεώργιος Μαύρος, Γεώργιος Μπακατσέλος και Δ. Μπαλτατζής. Δεν συμμετείχαν η Δημοκρατική Ένωση του Ηλία Τσιριμώκου, που προσχώρησε μετά, η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά και το Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη.
Ο Αρης Πουλιανός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής κρανίο προϊστορικού ανθρώπου, γνωστού ως "αρχανθρώπου". 



1971. Υπογραφή της Συνθήκης του αφοπλισμού του πυθμένα των θαλασσών και των ωκεανών.

1975. Στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Συντηρητικού Κόμματος η Μάργκαρετ Θάτσερ νίκησε τον Ουίλιαμ Ουάιτλόου και έγινε η πρώτη γυναίκα, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βρετανία. 



1977. Ο Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ πήρε την εξουσία στην Αιθιοπία.

1979 . Στο Ιράν, μετά από τρεις ημέρες οδομαχίες με δυνάμεις πιστές στην προσωρινή κυβέρνηση οι υποστηρικτές του Αγιατολάχ Χομεϊνί ανέλαβαν τον έλεγχο της Τεχεράνης, και το Γενικό Επιτελείο δήλωσε ουδετερότητα.
Ο Σαπούρ Μπαχτιάρ παραιτήθηκε και εγκαθιδρύθηκε έτσι επίσημα το καθεστώς της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, υπό τον Αγιατολλάχ Χομεϊνί.


1981. Στην Πολωνία ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι ανέλαβε Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών .

1986 Στην γέφυρα Γκλίνικερ , στo Ποτσδαμ, στα σύνορα του Δυτικού Βερολίνου και της ΛΔΓ, έγινε η ανταλλαγή των 5 κρατουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανατολικών κατασκόπων με τον εβραίο πράκτορα και ακτιβιστή Νάθαν (Ανατόλι) Σαράνσκι.

1990. Στη Νότια Αφρική απελευθερώθηκε ο Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από 27 χρόνια κράτησης στις φυλακές. 



1992. Σύγκρουση μεταξύ του USS Μπατόν Ρουζ και του  K -276 Κοστρομά κοντά στο Μουρμάνσκ της Ρωσίας.


1997 .Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας και των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης ο Προέδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπέγραψε ειδικό νόμο (lex specialis) που αναγνώρισε τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που κέρδισε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Ζάγιεντνο». 

2011. Στην  Αίγυπτο,  παραιτήθηκε  μετά από τριάντα χρόνια στην Προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

.


2016 . Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της  έπεσε στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου κατά τη διάρκεια άσκησης , με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το τριμελές   πλήρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: