13/2/20

Η 13η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

528. Ο Ιουστινιανός υπέγραψε το διάταγμα «Haec quae necessario», για την κωδικοποίηση όλων των νόμων και διατάξεων του Ρωμαϊκού δικαίου από την εποχή του Αδριανού, και διόρισε μια 10μελή, επιτροπή υπό την προεδρία του Ιωάννη Καππαδόκη, που αποτελείτο από τον υπουργό παιδείας Τριβωνιανό, τον Θεόφιλο δύο δικηγόρους και πέντε αυτοκρατορικούς αξιωματούχους. Έτσι ξεκίνησε ο Ιουστινιάνειος Κώδικας (Codex Iustinianus).

 962. Ο αυτοκράτορας Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ΄ συνυπέγραψαν το «Diploma Ottonianum», με το οποίο ο Πάπας αναγνωρίστηκε ως ο κυβερνήτης της Ρώμης. αλλά ο κάθε Πάπας θα έπρεπε να υποτάσσεται στον Αυτοκράτορα.

 1131. Ο βασιλιάς της Γερμανίας. Λοθάριος Β΄ Σούπλινμπουργκ συνατήθηκε με τον εκδιωχθέντα από τη Ρώμη Πάπα Ιννοκέντιο Β' και συμφώνησε να τον συνοδεύσει στη Ρώμη και να διεξάγει πόλεμο κατά των Νορμανδών με αντάλλαγμα ο Πάπας να τον στέψει ως αυτοκράτορα. 


1141. 1141. Πέθανε ο βασιλιάς της Ουγγαρίας Μπέλα β ' ο τυφλός από τον Οίκο των Άρπαντ.Ο εντεκάχρονος πρωτότοκος υιός του Μπέλα Β΄ και της Ελένης Βουκάνοβιτς πριγκίπισσας της Ράσκας, Γκέζα Β΄ , στέφτηκε βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας.
Ο Γκέζα Β΄ ήταν αδιάλειπτα εχθρός του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού.


 1177 .Στο Παλέρμο ο Γουλιέλμος Β της Σικελίας παντρεύτηκε και την Ιωάννα της Αγγλίας. 

1241. Κατά την εισβολή των Μογγόλων στην Πολωνία οι Μογγολοι νίκησαν στην Μάχη της Τουσκ, την Πολωνική πολιτοφυλακή που διοικούσε ο Βοεβόδας της Κρακοβίας Βλαντίμιρ. 

1278 .Στην αρένα της Βερόνα κάηκαν ζωντανοί 200 αιρετικοί Καθαροί. 

1358. Η Βενετία υπέγραψε με τον Λουδοβίκου της Ουγγαρίας την ειρήνη του Ζάνταρ με την οποία τα Ζάνταρ τέθηκε υπό την προστασία του Λουδοβίκου. 


 1453. Ο Ιωάννης Ουνιάδης έπαψε  να είναι ο κυβερνήτης της Ουγγαρίας, αφού η δίαιτα της Μπρατισλάβα  επιβεβαίωσε την αποκατάσταση της βασιλικής εξουσίας, του Λαδίσλαο Ε΄ αλλά διατήρησε τον τίτλο του ανώτατου καπετάνιου της Ουγγαρίας και της Τρανσυλβανίας.

1511. Εξελέγη ο τελευταίος μέγας μάγιστρος των Τευτόνων Ιπποτών ο Άλμπερτ Χόχεντσόλλερν, ο οποίος το 1525 δήλωσε πλήρη υποταγή στον Πολωνό βασιλιά Σιγισμούνδο τον Γηραιό, και το κράτος του ονομάστηκε Δουκάτο της Πρωσίας. 

1575 .Ο Ερρίκος Γ' στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρενς.

1639. Ο βασιλιάς της Πολωνίας Ιωάννης Β’ Καζιμίρ Βάσα ο οποίος ναυάγησε στις ακτές της Προβηγκίας, καθ οδόν για την Ισπανία με σκοπό να διαπραγματευτεί έναν συνασπισμό με τον Φίλιππο Δ’ της Ισπανίας κατά της Γαλλίας, με εντολή του καρδινάλιου Ρισελιέ φυλακίστηκε στο Βενσέν, όπου παρέμεινε δύο χρόνια. 

1660. Πέθανε ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ Γουσταύος της Σουηδίας και η σουηδική κυβέρνηση άρχισε συνομιλίες για την ειρήνη με τους Δανούς. 

1668.Στην Λισαβόνα, υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Αλφόνσου ΣΤ΄ της Πορτογαλίας και του Κάρλος Β της Ισπανίας, με τη μεσολάβηση της Αγγλίας, με την οποία η Ισπανία αναγνώρισε τη νομιμότητα της νέας δυναστείας της Πορτογαλίας, του Οικου Μπραγκάνζα . Τις διαπραγματεύσεις έκανε η χήρα του Φιλίππου Δ , βασίλισσα Μαριάνας της Αυστρίας, ενεργώντας στο όνομα του 6χρονου Κάρλος Β. Την Πορτογαλία εκπροσώπησε ο πρίγκιπας-αντιβασιλέας Πέδρο, επ ονόματι του αδελφού του Αλφόνσου ΣΤ. 


1706 . Κατά τον Μεγάλο Βόρειο πόλεμος οι Σουηδοί που διοικούσε ο «Παρμενίων του Βορρά» ο κόμης Καρλ Γκούσταφ Ρένσκιελντ συνέτριψαν στην ηΜάχη του Φράουσταντ ένα στρατό Σαξόνων και Ρώσων. Σκοτώθηκαν 7.377 Σάξονες και ο Ρώσοι και πάνω από 7.300 αιχμαλωτίστηκαν από τους οποίους 2000 ήσαν τραυματίες. Ο Ρένσκιελντ που μετά τη νίκη του προήχθη σε στρατάρχη εκτέλεσε περισσότεςροπυς από 500 Ρώσους αιχμαλώτους. Οι Σουηδοί είχαν μόνο 400 νεκρούς. 

1777 . Στο Παρίσι, συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Φρούριο της Βενσέν ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, ο οποίος κατηγορήθηκε για απαγωγή κοριτσιών με σκοπό την σεξουαλική κακοποίηση.

 1820. Η Δολοφονία του Δούκα Μπερί, δευτερότοκου γιου του κόμη του Αρτουά και της Μαρίας Θηρεσίας, ενώ έβγαινε από την Όπερα του Παρισιού. 

1821. Η Αυστρία συμφώνησε στο αίτημα του Φερδινάνδου Δ , να στείλει στρατό στη Νάπολη για να καταπνίξει την εξέγερση των Καρμπονάρων. 

1842 . Ο Τσάρος Νικόλαος Α υπέγραψε διάταγμα για την κατασκευή της σιδηροδρομικής Αγία Πετρούπολη - Μόσχα. Το πρώτο τρένο αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για τη Μόσχα το 1851. 


1856. Στις 13/25 Φεβρουαρίου άρχισαν οι διαβουλεύσεις  στο Συνέδριο ειρήνης του Παρισιού για τον πόλεμο της Κριμαίας.
1861. Με την παράδοση του Φρουρίου της Γκαέτα στον Γκαριμπάλντι έπαψε να υφίσταται το βασίλειο των δύο Σικελιών. 

1901. Στο θέατρο τέχνης της Μόσχας έγινε η πρεμιέρα του έργου του Τσέχωφ «Οι τρεις αδελφές». 

1914. Η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε επίσημα το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. 

1916 . Ο Τόμας Μάζαρικ , ο Έντουαρντ Μπένες και ο Σλοβάκος Μίλαν Στέφανικ ίδρυσαν το Εθνικό Συμβούλιο της Τσεχοσλοβακίας στο Παρίσι . 

1917. Σύλληψη της Μάτα Χάρι από τη γαλλική αντικατασκοπεία. 


1923 . Η Γκε-πε-ου σκότωσε στην Αγία Πετρούπολη τον 21 ετών, τέως πράκτορα της ΤΣΕ-ΚΑ και εκ των πρωταγωνιστών της εισβολής στα χειμερινά ανάκτορα, Λεονίντ Παντόλκιν , που είχε εξελιχτεί σε ληστή ληστή με το όνομα Λένκα Παντελέεφ.

1925. Με εντολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βουλγαρίας ο Στάνκε Ντιμιτρόφ δολοφόνησε στη Σόφια τον Νίκολα Μίλεφ που ήταν αντίθετος με την επιρροή της Τρίτης Διεθνούς στον « Μακεδονικό λαό». 

1941. Στα Αλβανικό Μέτωπο, τις πρωινές ώρες της 13ης Φεβρουαρίου το 1ο και το 2ο Τάγμα του 44ου Συντάγματος Πεζικού εν μέσω ισχυρής χιονοθύελλας κινήθηκαν για επίθεση στην Τρεμπεσίνα. Τα τμήματα του 44ου ΣΠ, απώθησαν τις ιταλικές δυνάμεις που συνάντησαν στο ύψωμα 1816 και εγκαταστάθηκαν στις δυτικές πλαγιές του. Αντίθετα η επίθεση προς τον αυχένα Μετζγκοράνης ανακόπηκε λόγω χιονοθύελλας. Σκοτώθηκαν στο ύψωμα 1.736 (Γκούρι Πρερ Τομορίτσα) ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής, Λουκάς Ρίζος του Σταύρου του 20ου ΣΠ, και Στρατιώτης Αθανάσιος Κωστάκης του 65ου. Στο Μάλι Σπαντάριτ έπεσαν οι στρατιώτες Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης και Γουρούνας Δημήτριος του 50ου ΣΠ. 

1943. Στη Σόφια κομμουνιστική τρομοκρατική ομάδα δολοφόνησε τον στρατηγό Χρήστο Νικόλοφ Λούκοφ.

 1944. Στα Ανώγεια οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον Αρχηγό της Αντίστασης Ιωάννη Δραμουντάνη ή Στεφανογιάννη και συνέλαβαν άλλους 11 Πατριώτες που εκτελέστηκαν αργότερα. 

1945. Έληξε η μάχη της Βουδαπέστης με την άνευ όρων παράδοση της πόλης στους Σοβιετικούς. Άρχισε ο διήμερος Βομβαρδισμός της Δρέσδης από 1 500 βρετανικά και καναδικά Λάνκαστερ .Τριάντα πέντε χιλιάδες άμαχοι δολοφονήθηκαν. Μετά τη Γιάλτα ο Ρούσβελτ συναντήθηκε πάνω στο καταδρομικό «USS Quincy» που ειχε αράξει στο Σουέζ με τον Φαρούκ της Αιγύπτου και τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ.



1947. Τη νύχτα της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου, ο Δημοκρατικός Στρατός Πελοποννήσου, υποβοηθούμενος από τους εντός της πόλεως αριστερούς, μπήκε στην Σπάρτη, διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος  και επιτέθηκε στην Στρατιωτική Διοίκηση και την Διοίκηση Χωροφυλακής. Ταυτόχρονα  κατέλαβε σε συνεννόηση με τον διευθυντή τους Βασιλειάδη, τις φυλακές της Σπάρτης, εξοντώνοντας την 8μελή φρουρά  υπό τον λοχαγό Παπανικολάου.
 Οι αντάρτες απελευθέρωσαν  230 αριστερούς κρατούμενους και απήγαγαν και τους υπόδικους εθνικόφρονες τους οποίους δολοφόνησαν στην συνέχεια . 
Οι Αντάρτες έμειναν στην Σπάρτη για 4 ώρες και  την  λαφυραγώγησαν.

1949. Έληξε η μάχη της Φλώρινας.με επιβλητική νίκη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων .Επικεφαλής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο διοικητής της II Μεραρχίας, στρατηγός Νικόλαος Παπαδόπουλος («Παππούς»). Σύμφωνα με το ΓΕΣ, οι Συμμορίτες  είχαν 713 νεκρούς, και 350 συλληφθέντες ή παραδοθέντες. Οι απώλειες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν 44 νεκροί, 284 τραυματίες και 35 αγνοούμενοι. Οι γιουγκοσλάβοι που σκοτώθηκαν θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο.

1955 . Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ισραήλ, ανακοινώθηκε ότι τα επτά χειρόγραφα από τη Νεκρά Θάλασσα είναι στην κατοχή του κράτους του Ισραήλ.

1956. Στην Κύπρο σε συμπλοκή με τους Άγγλους, σκοτώθηκε στο Κολόσσι, ο Ανδρέας Ονησιφόρου, 22 ετών από το Κολόσσι.
 1957 Πάνδημη "υπερκομματική" διαμαρτυρία στην Ελλάδα για τη στάση της Βρετανίας, στο Κυπριακό. Στις 12 το μεσημέρι, οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού έδωσαν το σύνθημα και τα πάντα νέκρωσαν για μια ώρα. Μια «υπερκομματική κίνηση» σαν το συλλαλητήριο της θείας από το Σικάγο και του μαέστρου για τα Μακεδονία . Η "υπερκομματική" πρωτοβουλία του 1957 κατέληξε στην προδοσία της Ζυρίχης. 

1960 . Η Γαλλία έκανε την πρώτη της επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή στη Σαχάρα και έγινε η τέταρτη χώρα με πυρηνικά όπλα. 

1961. Επίσημη επίσκεψη, στο Λονδίνο, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και του Ευάγγελου Αβέρωφ. Διαμαρτυρίες από ομάδα κομμουνιστών υπό την Μπέτυ Αμπατιέλου. Ο Ενβέρ Χότζα διέψευσε τις φήμες περί ρήξεως με τον Χρουστσόφ χαρακτηρίζοντας τη φιλία με την Ε.Σ.Σ.Δ., «ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του» και είπε ότι η Ελλάδα και η Γιουγκοσλαβία συνωμοτούν για την ανατροπή του.

 1964. Ο καρκινοπαθείς και μελλοθάνατος βασιλιάς Παύλος έκανε βόλτα με το αυτοκίνητο στο Φάληρο και την Καστέλλα, και ανακοινώθηκε ότι «αναρρωνύει από την κρίση οσφυαλγίας την οποία υπέστη». 



1975 Επτά μήνες μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, ο Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε στα κατεχόμενα εδάφη το «Ομόσπονδο Τουρκοκυπριακό Κράτος».

1976. Εκτεταμένα επεισόδια στα Σπάτα της Αττικής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που διαδήλωναν  κατά της εγκαταστάσεως του νέου αεροδρομίου των Αθηνών και την αστυνομία. 

1984. Ο Κονσταντίν Τσερνιένκο εκλέχτηκε Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Γιούρι Αντρόποφ. 

1991 . Κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου δύο « έξυπνες βόμβες» κατέστρεψαν υπόγειο καταφύγιο στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 408 ιρακινούς αμάχους.

 1993. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

 1996 .Έναρξη του πολέμου του μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ κατά της μοναρχίας του Νεπάλ. 

1999. Κορυφώθηκε το Δράμα Οσταλάν στο Ναιρόμπι και η ατιμία και προδοσία των πασοκο-σημιτικών που είχαν αποφασίσει την παράδοση του στους Τούρκους Τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Φεβρουαρίου έφτασε στο Ναϊρόμπι ο Έλληνας δικηγόρος του Οτσαλάν Φαήλος Κρανιδιώτης.

 2003 . Στην Ιταλία , ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αθωώθηκε στην έρευνα των μαύρων ταμείων της Φινινβέστ λόγω παραγραφής. Το κακουργιοδικείο της Περούτζια δέχθηκε ότι ο Τζούλιο Αντρεόττι ήταν ο ηθικός αυτουργφός της δολοφονίας του δημοσιογράφου και εκδότη Μίνο Πεκορέλι.

 2004 . Στη Ντόχα του Κατάρ, σκοτώθηκε από έκρηξη στο αυτοκίνητο του ενω επέστρεφε στο σπίτι του μετά την προσευχή της Παρασκευής στο κεντρικό τζαμί της Ντόχα ο τεως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ζέλιμκαν Αμπντουλμουσλίμοβιτς Γιανταρμπίγιεφ.

2009. Το πετρέλαιο στην Νέα Υόρκη, έκλεισε στα 26.67 ευρώ το βαρέλι

 2017. Ο Κιμ Γονγκ Ναμ , ο μεγαλύτερος αδελφός του προέδρου της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, δολοφονήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Ο «Φράχτης» που θα ορθώσει το Κινήμα 21 για τους ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΤΕΣ θα είναι αξεπέραστος

  Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ  ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ  ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΕΠΟΙΚΙΣΤΕΣ           ΑΦΟΥ ΦΑΝΕ...