Χειμών εις τούς -2°C εν Ουψάλα.
Όταν οι περισσότεροι έλεγαν: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!,
Ο Σιμωνίδης ο Κείος έγραφεν δι΄όσους έγραφαν ανούσια πράγματα.
Σώσος καί Σωσώ, Σώτερ, σοί τόνδε ανέθηκαν,
Σώσος μέν σωθείς, Σωσώ δ΄ότι Σώσος εσώθη.
(Ο Σώσος κι η Σωσώ, Σώτερ, εις εσέ αυτόν (τον τρίποδον) αφιερώσαν. Διότι ο Σώσος εσώθη, κι η Σωσώ επειδή ο Σώσος εσώθη).
Εσώθημεν άπαντες λοιπόν τών ιών (;;;)
Πλήν τού Κυριάκου. Ποίος θά σώση τόν Κυριάκον;
Εν τω μεταξύ ο βιολογικός πόλεμος συνεχίζεται.
Αλλά τά διάφορα σενάρια περί τής εμφανίσεως τού ανθρώπου εις τήν Γαίαν πληθαίνουν.
Έγραφαν πρό καιρού:
Ο homo sapiens, (ούποτέ ΕΛΛΗΝ ΑΝ-ΘΡΩΠΟΣ) εκκίνησεν πεζή, κάπου από τάς Άφρικας καί δή από τήν χώραν ΑΓΝΩΣΤΟΝ, ώστε νά ΕΙΣΒΑΛΗ εις τόν τότε άγνωστον κόσμον. Μέ ένα πέτρινο σφυρί καί μισό δρεπάνι επέρασεν από τό Άγνωστον εις τήν Υμένη τής Αραβίας. Επήρεν τήν ανηφόρα εις τά παράλια, δίχως νερό καί κρασί (ουδέν γνωρίζομεν τί έπινεν εις τόν δρόμον) καί μετά από 11 εβδομάδας έφτασεν εις τήν Καπερναούμ. Εκεί λοιπόν εις τήν Ουγκαρίτ (ακριβώς!) είτε εις τήν Σιδώνα επενόησεν καί έγραψεν γράμματα.
Ίσως πρό 2,5 εκατομμυρίων ετών, ίσως τό 1962!
ΠΑΝΤΟΤΕ ΩΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ο Σαπιένσκι μέ τούς παγκοσμιοποιητάς τής Άφρικα αφού έκτισαν πόλεις, θέατρα καί πυραμίδες εμ-πήκαν εις τά πλοία των καί εκυρίευσαν τόν κόσμον όλον. Πότε; Κάποτε, ως απόγονοι του Φοίνικος, διαδόχου τού Αγήνωρος, τού μεταναστεύσαντος πρίγκηπος τού Άργους εις «Φοινίκην».
Εκεί που περνούσαν από τάς Θήβας, γράφουν οι Φοινικισταί, άφησαν δωρεάν «πλάκες μέ Γράμματα». Δηλαδή : Άλεφ (βούς, βόδι), Μπέτ (οικία), Γκίμελ (καμήλα), Ντάλετ (θύρα) κλπ Όχι όμως τά : Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα, κλπ. Δηλαδή μέ απαρχήν τόν Άνθρωπον.
Καί ύστερον οι «Φοίνικες» εξηφανίσθησαν δίχως νά αφήσουν έστω μίαν Ληξιαρχικήν Πράξιν!
Εκεί πού πληθαίνουν οι «Ωμο Σαπιένσκι» κατακλύζοντες Λέσβον, Χίον, Λέρον κλπ απειλούντες τόν παμπάλαιον λαόν τών νήσων τού Αιγαίου οι homo sapiens Κυριάκος, Δένδιας, Τσίπρας, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΑ 6 ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ. Ανάθεμά τους!
Όπως θά έλεγαν οι ευγενείς καί οι άριστοι τών Ελληνικών πόλεων.
Τέλος, ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΟ ΟΤΙ: DEUS=ΘΕΟΣ(ΛΑΤ.). DEUS < ΔΕΥΣ (ΖΩΗ, ΒΡΟΧΗ) < ΖΕΥΣ (Δ+ΣΕΥΣ) < ΘΕΥΣ >ΘΕΟΣ.
ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΝ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΟΤΙ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=ΧΡΙΣΤΟΙ+ΙΑΝΟΙ. ΟΙ ΕΝ ΤΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΛΑΤΡΕΥΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΝ.
Τί απέγινεν όμως τό χαμένο υπόλοιπον μισόν δρεπάνι;
Γεώργιος Δ. Κανελλόπουλος
Ουψάλα
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι Λήπερ και Σκόμπυ που έδιναν εντολές σε Δαμασκηνό, Πλαστήρα, και Σοφιανόπουλο είχαν αποφασίσει οι διαπραγματευτές κυβέρνησης και ΕΑΜ να είναι από τρεις. Στις 22 Ιανουαρίου 1945, το ΚΚΕ έκανε ντρίμπλα και ζήτησε πέντε. Οι Άγγλοι διέταξαν την κυβέρνηση να απολύσει αμέσως τους Αθώους ΕΛΑΣίτες όπως έλεγε και από τα «Καθημερινή Νέα» ο συνεργάτης της Αγγλικής Πρεσβείας Λουκής Ακρίτας
Ο Δαμασκηνός έλαβε στις 22 Ιανουαρίου από την Λειβαδιά το ακόλουθο τηλεγράφημα: Ο Σιάντος βρισκόταν στα Τρίκαλα, Στην Ομάδα των βοηθών...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
3 σχόλια:
Ο ελληνικός 20ός αιώνας
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες:752
Επιμελητής:Καρζή, Βαρβάρα
Ημερομηνία Έκδοσης:3/12/2019
Συγγραφέας: Λιάκος, Αντώνης
Σε κανέναν αιώνα δεν μεταβλήθηκε κατά τη διάρκειά του τόσο ριζικά ο τρόπος ζωής, η καθημερινή εμπειρία της πλειονότητας των ανθρώπων, όσο στον 20ό αιώνα. Ποιος είναι όμως ο δικός μας 20ός αιώνας; Μας αρκούν οι ιστορίες που γράφονται ως βιογραφία του έθνους ή που ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική;
Στο βιβλίο αυτό, η ιστορία του ελληνικού 20ού αιώνα, που αρχίζει με τη δεκαετία των πολέμων 1912-1922 και φθάνει ως την είσοδο της Ελλάδας στην κρίση του 2010, αντιλαμβάνεται την Ελλάδα σαν ένα κύτταρο σε συνεχή μεταβολισμό με το περιβάλλον του. Μετακινεί συνεχώς τον φακό παρατήρησης, ώστε άλλοτε να κοιτάζει τις ελληνικές εξελίξεις πανοραμικά, μέσα από τις μεταβολές της παγκόσμιας ιστορίας, και άλλοτε να τις προσεγγίζει για να αναδείξει το ατομικό βίωμα. Είναι μια ιστορία που παρουσιάζει τη διεθνή δυναμική των γεγονότων που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, αλλά και τις διεθνείς περιδινήσεις που συμπαρασύρουν την Ελλάδα στην τροχιά τους. Που μας ζητά να δούμε σφαιρικά την ιστορία στις κοινωνικές, δημογραφικές, πολιτικές και πολιτισμικές της διαστάσεις. Μια ιστορία που έχει σημείο εκκίνησης τον σύγχρονο ιστορικό προβληματισμό.
Κρατικες Εκδόσεις ΕΛΙΑ
Έλλαια Παππά
Μικρογραφίες: Βιβλία από τη φυλακή
Πριν από τέσσερα χρόνια, η Έλλαια Παππά εμπιστεύθηκε στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο το σύνολο του αρχείου της, που, ταξινομημένο πλέον σε εξήντα φακέλους, προστίθεται στις διαθέσιμες πηγές για τη μεταπολεμική ιστορία.
Η Παππά κι ο γαμιας της, Νίκο Μπελογιάννοφ, συνελήφθησαν για την πολιτική δράση τους τον Δεκέμβριο του 1950. Λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε στη φυλακή ο μπασταρδος γιος τους.
Καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η Έλλι δεν εκτελέστηκε ως μητέρα βρέφους. Κρατήθηκε αρχικά σε απομόνωση στην Ασφάλεια, στο πλευρό του Νίκο Μπελογιάννοφ, κι έπειτα στις φυλακές Καλλιθέας, Κάστορος και Αβέρωφ.
Στα δεκατρία χρόνια της φυλακής, δεν έπαψε να δημιουργεί –κατάλληλα για την εκάστοτε ηλικία του– βιβλία για το παιδί που μεγάλωνε με τη φροντίδα της αδελφής της, Διδώς Σωτηρίου. Γραμμένα ή διασκευασμένα από την ίδια, ζωγραφισμένα και βιβλιοδετημένα στο χέρι με συναρπαστική λεπτομέρεια, τα βιβλία που φιλοτέχνησε για το γιο της η Έλλη Παππά είναι μια ακραία αντίσταση πολιτισμού σε συνθήκες βαρβαρότητας.
Είναι μια χειρονομία πλούτου, που εκφράζεται με μια πλησμονή λέξεων και χρωμάτων σε συνθήκες πλήρους στέρησης (του συντρόφου της, του παιδιού της, της ελευθερίας της). Εκεί ακριβώς οφείλεται η διαχρονική σημασία τους: καταδεικνύουν την επιλογή –ίσως, σωστότερα, την υποχρέωση– του ανθρώπου να παραμένει στρατευμένος στο αίτημα του Λόγου και της Ομορφιάς, όταν η έλλειψή τους τον δυναστεύει.
Εκτός από τα δέκα βιβλία της σειράς «Η μικρή μας βιβλιοθήκη», η Έλλη Παππά συνέχισε να τροφοδοτεί τον νεαρό αναγνώστη με μεταφράσεις αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης και Αριστοφάνη, πάντα σε ζηλευτής αισθητικής χειροποίητα δημιουργήματα. Περιορισμένοι στο χώρο των φυλακών και στον ελάχιστο χρόνο του επισκεπτηρίου, μητέρα και παιδί μεταθέτουν την επικοινωνία σε ένα χώρο και χρόνο όπου κανείς τέτοιος καταναγκασμός δεν δεσμεύει: αυτόν της ανάγνωσης. Είναι η περιοχή της ελευθερίας και της αναγνώρισης του άλλου.
Με την πανομοιότυπη αναπαραγωγή της σειράς δεν μπορούμε βέβαια να φτάσουμε στην αίσθηση των πρωτοτύπων μοιραζόμαστε, όμως, με τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, μια ξεχωριστή νίκη του βιβλίου.
Χατζάρα δεν έγραψες ούτε μια λέξη για τον ξεσηκωμό των κατοίκων στη Λέσβο και τη Χίο! Μήπως γιατί τους θεωρείς "αριστερούς"; Αυτοί όμως θα υπερασπιστούν τα νησιά, αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να εισβάλλουν.
Επίσης, τι αρρώστια είναι αυτή που έχουν κάποιοι να υποστηρίζουν τα ΜΑΤ από συνήθεια! Εδώ είναι προφανές ότι τα ΜΑΤ εκτελούσαν εν γνώσει τους εντολές αντεθνικές και προδοτικές… Και οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου έπραξαν σύμφωνα με το πατριωτικό τους καθήκον.
Δημοσίευση σχολίου