27/3/20

Η ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987

Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας 

Το πρωί της Παρασκευής 27ης Μαρτίου 1987, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» βγήκε από τον Ελλήσποντο για έρευνες στα «διεθνή ύδατα» του Αιγαίου. Ο Στρατός στα νησιά και τον Έβρο ήταν ήδη σε θέσεις μάχης. 

Η Παλλαϊκή άμυνα είχε επιστρατευθεί και βρισκόταν σ εξέλιξη η επιστράτευση 7000 εφέδρων σε κρίσιμες ειδικότητες . Επιπλέον ξεκίνησε η προώθηση των μαχητικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια διασποράς. 

Στις 6:00 π.μ της 27ης Μαρτίου , άρχισε ο απόπλους όλων σχεδόν των μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό των ήχο εμβατηρίων και με το ηθικό στα ύψη. Πρώτα απέπλευσαν οι πυραυλάκατοι, και οι τορπιλάκατοι. Το πρώτο πλοίο που εξήλθε του Ναυστάθμου Σαλαμίνας ήταν η ΤΠΚ ΚΩΣΤΑΚΟΣ. Μεταξύ, 08:00 και 09:20 απέπλευσαν 11 αντιτορπιλικά και η ναυαρχίδα τη Φ/Γ ΕΛΛΗ. Παράλληλα απέπλευσαν τα 7 υποβρύχια, (6 Tύπου 209 και 1 τύπου GUPPY), τα ναρκαλιευτικά και τα βοηθητικά πλοία του Στόλου, Τα αποβατικά απέπλευσαν ως τις 12:10 και πήγαν στα σημεία φορτώσεως των Πεζοναυτών.

 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο αείμνηστος Πτέραρχος Νίκος Κουρής. Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος Αρχηγός ΓΕΣ o αντιστράτηγος Σταμα΄της Βελίδης έχοντας ως άμεσους συνεργάτες τον Α΄ υπαρχηγό ΓΕΣ και γενικό επιθεωρητή Στρατού αντιστράτηγο Μιλτιάδη Λάσκαρη, και τον διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγο Δημήτριο Λαυρεντάκη. Αρχηγός ΑΤΑ στη Λάρισα ,
 ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μαυράκης. Αρχηγός ΓΕΝ ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Αρχηγός Στόλου ο αντιναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης .

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε το πρωί της 27ης Μαρτίου στο ΕΘΚΕΠΙΧ στο Υπόγειο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς την παρουσία του Παπανδρέου .

Το απόγευμα στις 18.30, έγινε στο Καστρί νέα σύσκεψη υπό τον Παπανδρέου. Συμμετείχαν, Χαραλαμπόλουλος, Παπούλιας, Πάγκαλος , Καψής, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Νίκος Κουρής, που διαβεβαίωσαν τον Παπανδρέου μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, ότι είχαμε το «πάνω χέρι». Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε θερμό επεισόδιο και να βυθίσουμε το Σισμίκ εάν εισερχόταν στη ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τότε αποφασίστηκε η επείγουσα αποστολή Παπούλια στον Ζίβκοφ και το κλείσιμο της Βάσης Νέας Μάκρης ώστε να διασφαλιστούν οι επικοινωνίες του Ελληνικού Στρατού. 
Την λιτή ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ που την μεταδώσαμε στις 2100 από την ΕΡΤ μου την υπαγόρευσε σε μια διακοπή τυ ΚΥΣΕΑ ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής, στο σαλονάκι έξω από το Γραφείο του Αντρέα. Δίπλα στεκόταν ο Μαρούδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 1941. 92η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου. Ο Μεταξάς είχε ακόμη 48 ώρες ζωής. Ο Αντισμήναρχος Τσιάνο στην Αλβανία

Το Γενικό Στρατηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 27 Ιανουαρίου 1941, με το πολεμικό ανακοινωθέν αριθ. 234 ανακοίνωσε: «Στο ελληνικό ...