19/4/20

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

 531. H Μάχη του Καλλίνικου. Ο βυζαντινός στρατός με επικεφαλής τον Βελισάριο νικήθηκε από τους Πέρσες στη σημερινή Ράκα. (βόρεια Συρία).

1042.Στην Κωνσταντινούπολη, ο πατριάρχης  Αλέξιος και ο όχλος έστεψαν τις κόρες του Κωνσταντίνου Η  , Ζωή και Θεοδώρα τις Πορφυρογέννητες ως από κοινού αυτοκράτειρες του Βυζαντίου.

1539.Ο Κάρολος Κουίντος και οι Προτεστάντες υπόγραψαν τη Συνθήκη της Φραγκφούρτης.


1713 .Μη έχοντας αρσενικούς κληρονόμους, ο Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψε διάταγμα  για να εξασφαλίσει ότι τα εδάφη των Αψβούργων και ο αυστριακός θρόνος θα μπορούσαν να κληρονομηθούν από ενδεχόμενη κόρη του. (όπως τελικά συνέβη με τη Μαρία Θηρεσία που γεννήθηκε το 1717).

1782 . Ο Τζον Άνταμς εξασφάλισε την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ολλανδική Δημοκρατία ως ανεξάρτητη κυβέρνηση. Στο σπίτι που είχε αγοράσει στη Χάγη λειτούργησε η πρώτη αμερικανική πρεσβεία.


1824. Πέθανε στο Μεσολόγγι , ο Βρετανός ρομαντικός ποιητής Τζώρτζ Νόελ Γκόρντον, Λόρδος Μπάιρον, σε ηλικία 36 ετών.

1839. Μετά την επανάσταση του 1830, με το πρωτόκολλο του Λονδίνου αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του βασιλείου του Βελγίου από την Ολλανδία, και ταυτόχρονα οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις εγγυήθηκαν την ουδετερότητά του.

1882. Τέθηκε σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου.


1897.  Οι οπλαρχηγοί  Ναούμ Σπανός και ο Γεώργιος Λεπιντάτος που πληροφορήθηκαν ότι Οθωμανική Δύναμη   στρατοπέδευσε στον κάμπο της Καρδίτσας, τους επιτέθηκαν  νότια του χωριού Μεσενικόλα και τους έτρεψαν σε φυγή. Στη συνέχεια μοίρασαν τα λάφυρα στο Μουζάκι, στους πρόσφυγες που συνέρρεαν από τα Θεσσαλικά χωριά. 



1932. Στο Βελιγράδι, η κυβέρνηση του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε το νόμο για την προστασία των αγροτών, ο οποίος κήρυξε  εξάμηνο μορατόριουμ για τα χρέη και ανέστειλε την αναγκαστική κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Περισσότεροι από 700.000 αγρότες χρωστούσαν 7 δισεκατομμύρια δηνάρια, κυρίως σε τοκογλύφους  και εμπόρους.
1941. Ήταν Μεγάλο Σάββατο. Μετά τη δολοφονία του Κορυζή από τον Διάκο στην Αθήνα, επικράτησε το απόλυτο χάος ακυβερνησίας . Ο Βασιλιάς και ο άγγλος πρέσβης Πάλερετ αναζητούσαν εναγωνίως κάποια προσωπικότητα να χρήσουν ως Πρωθυπουργό χωρίς όμως να βρίσκει κανένα πρόθυμο, σε σημείο ώστε για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ελληνική πολιτική Ιστορία να αναλάβει Πρωθυπουργός ο ίδιος ο Βασιλιάς! Οι προελαύνοντες Γερμανοί κατέλαβαν την Λάρισα και το αεροδρόμιο της , όπου βρήκαν άφθονα καύσιμα, και συνέχισαν προς τη Λαμία, και το Βόλο.Οι Άγγλοι προέβαλαν κάποια αντίσταση στον Βόλο. Παράλληλα οι Γερμανοί στα δυτικά, κατέλαβαν τα Τρίκαλα και προωθηθήκαν προς τα Ιωάννινα, τα οποία κατέλαβε το Σύνταγμα «Leibstandarte SS Adolf Hitler» της πρώτης μεραρχίας Πάντσερ, περικυκλώνοντας την υποχωρούσα Στρατιά της Ηπείρου. Το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, (Πιτσίκας) με την Α. Π. 8694)19-4-1941 αναφορά του Σώματος γνώρισε στην Αθήνα και στα Σώματα την κυκλοφορία προκήρυξης των Κομμουνιστών, με τίτλο «π ό λ ε μ ο ς  κ α τ ά τ ο υ  π ο λ έ μ ο υ» .
Το Τμήμα Στρατιάς  Ηπείρου εκκένωσε  το Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα.
Η Λουφτβάφε βομβάρδισε για δεύτερη φορά τη Λαμία και την Άρτα.
Ο Γουέιβελ, έφθασε αεροπορικά στην Αθήνα για να ενημερώσει τον βασιλιά Γεώργιο Β ' ότι η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος αποφάσισε την εκκένωση του εκστρατευτικού Σώματος , για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή της χώρας. Οι Άγγλοι δημιούργησαν την γραμμή Άμυνας των Θερμοπυλών.
Στη συνέχεια ο Πάλερετ και ο Γεώργιος ανέθεσαν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσουδερό. Ο επίσκοπος Ιωαννίνων Σπυρίδων συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τσολάκογλου, τον Δεμέστιχα και τον Μπάκο και συναποφάσισαν να ζητήσουν ανακωχή από τον ίδιο τον Χίτλερ. Αποφάσισαν επίσης τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Σπυρίδωνος. Στη Γιουγκοσλαβία , άρχισε η μεταφορά στη Γερμανία 300.000 Σέρβων στρατιωτών αιχμαλώτων πολέμου. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τον Άξονα ο βουλγαρικός στρατός εισήλθε στην Βαρντάρσκα και οι «Κομιτατζήδες» ανέλαβαν τη διοίκηση των πόλεων. Ωστόσο η Γερμανική στρατιωτική διοίκηση στα Σκόπια παρέδωσε την Βαρντάρσκα στους Βουλγάρους στις 18 Μαΐου 1941. Οι αλβανόφωνες περιοχές, (Τετοβο), πέρασαν στον έλεγχο των Ιταλών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σφοδρός βομβαρδισμός του Λονδίνου από 712 γερμανικά βομβαρδιστικά. 2300 άμαχοι σκοτώθηκαν.

1943. Εκδηλώθηκε στην Πολωνία η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας.
1944. Στη Μέση Ανατολή ο αντιναύαρχος Βούλγαρης αντικατέστησε τον Αλεξανδρή στην ηγεσία του Στόλου  και ανέλαβε την καταστολή του κομμουνιστικού κινήματος.
1948. Η Βιρμανία έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


1956. Ο Πρίγκηπας Ρενιέ Γ' του Μονακό παντρεύτηκε  την Αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλι στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μονακό.

1960 .Φοιτητές στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα υπέρ της δημοκρατίας, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Σίνγκμαν Ρι.

1962. Ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε μήνυμά του προς το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτήρισε τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961 ως «Δημοκρατικές».

1963. Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε για τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για την τουρκική γεωργία όρους στη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ο.Κ.-Τουρκίας, της οποίες υποστήριξε η Γερμανία.

1965. Η τουρκική κυβέρνηση, αποφάσισε ην άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητα και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, σε αντίδραση στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία . Αρχισε η λειτουργία του τελεφερίκ του Λυκαβηττού.Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Β. Ισάγιεφ επισκέφτηκε την Αθήνα.

1971.Εκτοξεύθηκε ο Σαλιούτ 1, ο πρώτος διαστημικός σταθμός. Η Σιέρα Λεόνε έγινε δημοκρατία.

1979. Στην Αίγυπτο έγινε δημοψήφισμα για την έγκριση της Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ μεταξύ Σαντάτ-Μπέγκιν.

1991.Έκρηξη βόμβας στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Βότση στην Πάτρα προκάλεσε το θάνατο έξι εργαζόμενων και περαστικών, καθώς και του βομβιστή.

1993. H Ολλανδία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Μπουγιουρουμού. 

1995. Ο πατριώτης και επαναστάτης Τίμοθι ΜακΒέι ανατίναξε στις ΗΠΑ το Ομοσπονδιακό κτήριο στην πόλη της Οκλαχόμα. 169 Νεκροί.


1999. 26η ημέρα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Το πρώτο κύμα βομβαρδισμών άρχισε γύρω στις 01.30 τα ξημερώματα και κράτησε μισή ώρα. Χτυπήθηκε το Ομπρένοβατς νότια του Βελιγραδίου και καταστράφηκε το εργοστάσιο πολυβινυλίου «Πρβα Ισκρα». Βομβαρδίστηκαν επίσης το Νόβι Σάντ, η Σούμποτίτσα, η Μπάτσκα Παλάνκα στη Βοϊβοντίνα, το Κράλιεβο στη δυτική Σερβία, το Πάρατσιν στην Κεντρική Σερβία. Στο Νόβι Σάντ καταστράφηκε το κτίριο της διοίκησης της Βοϊβοντίνα. Στη Μπάτσκα Παλάνκα κατέστρεψαν μια γέφυρα. Στο Κόσσοβο χτύπησαν την Πρίστινα, την Κουσούμλια, και έναν τηλεοπτικό αναμεταδότη. Το δεύτερο κύμα ξεκίνησε στις 10 το πρωί και κράτησε δύο ώρες. Οι στόχοι ήσαν κυρίως στο Κόσσοβο. Χτύπησαν το Πέτς , την Κόσοβσκα Μητροβίτσα, το Ποντούγιεβο, και το αεροδρόμιο της Σλάτινα. Μία επίθεση έγινε και στη Νις. Εκεί σκοτώθηκε και ένας πολίτης.
Στη μάχη του Κόζαρε , σε σφοδρές συγκρούσεις με Αλβανούς τρομοκράτες και τους βοηθούς τους (SAS, Λεγεώνα των ξένων, Πεζοναύτες, στρατιώτες τηςΑλβανίας), έπεσε μαχόμενος  ο Λοχαγός της στρατιωτικής αστυνομίας Σρέτζαν Κόσανιν, ο οποίος ήταν εθελοντής στο στρατό στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 1992-1995. Είχε παρασημοφορηθεί αρκετές φορές. Προήχθη μετά θάνατον σε ταγματάρχη. Άφησε πίσω του γυναίκα και παιδί.
Ο διοικητής του σώματος στρατού της Πρίστινα αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς έδωσε συνέντευξη στην RTS και τόνισε ότι στους στόχους του ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται «νοσοκομεία, σχολεία και κατοικημένες περιοχές», είπε ότι «το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ θέλουν να καταστρέψουν το σερβικό λαό» και τους κατηγόρησε , ότι «διαπράττουν απίστευτα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και κατά του συνόλου του πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας». Ο στρατηγός Λαζάρεβιτς, μίλησε στη συνέντευξη για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονταν οι συνοριακές προφυλακές του γιουγκοσλαβικού στρατού από το έδαφος της Αλβανίας το τελευταίο δεκαήμερο. Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ εμφάνισαν 5 Ουτεσεκάδες που σκοτώθηκαν από νάρκη ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα ως «πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φύγουν». Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, που ο Μιλόσεβιτς τον είχε διορίσει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας» , σε συνέντευξή του στο CNN απέρριψε ως «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ για 43 μαζικούς τάφους Αλβανών στο Κόσσοβο και τους διαβεβαίωσε ότι όποιος στρατιωτικός ή παραστρατιωτικός διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο θα τιμωρηθεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Οι 43 μαζικοί τάφοι για τους οποίους οι «NATO officials» είχαν ενδείξεις δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά για τα εγκλήματα πολέμου των Αλβανών, το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και το CNN τότε έκαναν την πάπια.
Την ίδια ημέρα το Γερμανικό Κοινοβούλιο μεταφέρθηκε στο Βερολίνο.

2005 . Ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εξελέγη από το Κονκλαβιο νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ. Ο λευκός καπνός εφ’ανηκε στις  17.50
 Η Βουλή των Ελλήνων με ψήφους 268 υπέρ και 17 κατά, ενέκρινε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Συνθήκης για το Συντάγμα της Ευρώπης.



2010 .Ο «πολυμετοχικός» Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα και πήρε το Πρωτάθλημα Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ύστερα από έξι χρόνια


2018. Στην Κούβα, ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ ανέλαβε ως Πρόεδρος της Κούβας, διαδεχόμενος  τον Ραούλ Κάστρο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

France 2 programme tv

Aujourd'hui

19-4-2020



de 07h50 à 08h30

Fitness
#Restez en forme

de 08h30 à 08h45

Magazine religieux
Sagesses bouddhistes

de 08h45 à 09h15

Magazine religieux
Islam

de 09h15 à 09h30

Magazine religieux
A l'origine

de 09h30 à 10h00

Magazine religieux
Chrétiens orientaux

de 10h00 à 10h30

Magazine religieux
Présence protestante

de 10h30 à 11h00

Magazine religieux
Présence protestante et Le jour du Seigneur

de 11h00 à 12h00

Emission religieuse
Messe