7/12/20

Δεκεμβριανά: Οι μάχες στη σχολή Χωροφυλακής και στους στρατώνες στο Γουδί στις 7 Δεκεμβρίου 1944. Το τελεσίγραφο του ΚΚΕ

Στις 07.00 πμ,  της 07ης Δεκεμβρίου 1944 το 7ο σύνταγμα της 2ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, επιτέθηκε στην Σχολή Χωροφυλακής την οποία υπερασπιζόταν ένα τάγμα χωροφυλάκων που είχε τεθεί υπό τις διαταγές της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας του Τσακαλώτου. 
Δυό ώρες μετά στις 09.00, το 7ο σύνταγμα της 2ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ και το 34ο σύνταγμα της 2ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν στους στρατώνες στο Γουδί όπου κρατούνταν οι άντρες του Τάγματος Ασφαλείας της Αθήνας, που είχαν αφοπλιστεί, αλλά με την έναρξη των Δεκεμβριανών επανεξοπλίστηκαν, και τέθηκαν όπως και οι χωροφύλακες της Σχολής Χωροφυλακής υπό τις διαταγές της Ορεινής Ταξιαρχίας .
 Η επίθεση των ελασιτών απέτυχε. Αντεπιτέθηκε το 6ο Τάγμα  της ταξιαρχίας που πλαγιοκόπησε τους κομμουνιστές, τους ανέτρεψε και τους κατεδίωξε. 
Παράλληλα, η Ορεινή Ταξιαρχία του Ρίμινι δέχτηκε επίθεση και απ΄την πλευρά της Καισαριανής από τμήματα της 1ης ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ. (ΕΛΑΣ Αθήνας). 
Η επίθεση έγινε για την κατάληψη του υψώματος Αλεποβούνι και του άλσους Συγγρού. Οι ελασίτες απέτυχαν και στους δύο στόχους τους. 
Οι απώλειες των ελασιτών στις επιθέσεις στη Σχολή Χωροφυλακής, στους στρατώνες στο Γουδί και στην Καισαριανή,ήταν πολύ μεγάλες. 

Στο πολιορκημένο Σύνταγμα Μακρυγιάννη η ημέρα πέρασε με συνεχείς βομβαρδισμούς και πυρά παρενόχλησης. 
Τις νυκτερινές ώρες της 7ης προς την 8η Δεκεμβρίου, οι επιτιθέμενοι κομμουνιστές ανατίναξαν μέρος του νοτίου τμήματος του μαντρότοιχου. 

Στις 7 Δεκεμβρίου 1944, το ΕΑΜ κοινοποίησε προς το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, και τους Πρεσβευτάς της Αγγλίας, Σοβιετικής Ένωσης, Αμερικής και Γαλλίας καταγγελία για «την απροκάλυπτη επέμβαση του Στρατηγού κ. Σκόμπυ στα εσωτερικά της Ελλάδας», και κατάγγειλαν την «κατάφωρη αυτή παραβίαση των διασυμμαχικών αποφάσεων και συμφωνιών Τεχεράνης και Γκαζέρτας και τον στραγγαλισμό κάθε έννοιας δικαίου και ελευθερίας», και ζητούσαν την άμεση επέμβαση του διεθνούς παράγοντα , «για να πάψει το πυρ των βρετανικών στρατευμάτων εναντίον του αγωνιζόμενου λαού». 

Το ΚΚΕ έλεγε ακόμα οτι: - Άγγλοι στρατιώτες με τανκς επενέβησαν το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου και «πήραν από τα χέρια του Λαού για να τους προστατέψουν», τους «απάνθρωπους βασανιστές του Ελληνικού Λαού, που είχανε συνεργασθεί στον καιρό της Γερμανικής Κατοχής ανοιχτά με τους επιδρομείς», και οι οποίοι «ήταν συγκεντρωμένοι στο κτίριο της Ειδικής Ασφάλειας. (οδός 3 Σεπτεμβρίου και Δεριγνύ). -Άγγλοι στρατιώτες μετέφεραν στο Μέγαρο Βάττη στον Πειραιά, όπου στρατωνίζονταν οι ίδιοι, εξοπλισμένους αξιωματικούς και χωροφύλακες με την πρόφαση να τους προστατέψουν. -
Στη σχολή των Ευελπίδων με την προστασία των Άγγλων στρατιωτών εξοπλίζονται άνδρες των ταγμάτων ασφαλείας του Ράλλη και της φασιστικής οργάνωσης Χ, που φυσικά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ελληνικού Λαού. Ακόμα αναφερόταν ότι: 
-«Από χθες 6 Δεκέμβρη Αγγλικά αεροπλάνα πολυβολούν τον Ελληνικό Λαό που ύστερα από τα δολοφονικά πλήγματα που δέχτηκε απ’ τις οργανωμένες δυνάμεις των φασιστών και εγκληματιών πολέμου, αγωνίζεται τώρα για να προστατεύσει τη ζωή του, τις ελευθερίες και τη Λαϊκή Κυριαρχία, από τις ίδιες εκείνες ορδές που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί εναντίον του. Στην Καισαριανή είναι πάρα πολλά τα θύματα από τους εναέριους αυτούς πολυβολισμούς».

 -«Αγγλικά τανκς υποστηρίζουν ενεργά στην Καισαριανή τις επιχειρήσεις που διεξάγει η Ορεινή Ταξιαρχία, οι χωροφύλακες, οι δολοφόνοι των ταγμάτων Ασφαλείας του Κουίσλιγκ Ράλλη, που αποφυλακίσθηκαν επίτηδες για το σκοπό αυτό από το στρατόπεδο Γουδί, όπου είχαν κλειστεί μετά από την απελευθέρωση της Αθήνας. Επίσης Αγγλικά τανκς γυρίζουν στους δρόμους της Αθήνας και πολυβολούν ανυπεράσπιστους πολίτες ενώ στον Πειραιά αποβιβάζονται αραπάδες για να επιβάλουν στον περήφανο Ελληνικό Λαό με τη φωτιά και το σίδερο τη ματοβαμμένη κυβέρνηση του Παπανδρέου». 

 Το "τελεσίγραφο" του ΚΚΕ κατέληγε: «Να πάψουν οι Άγγλοι στρατιώτες να προστατεύουν τις συμμορίες των δοσίλογων και ν’ αποσυρθούν στους στρατώνες, γιατί ο Ελληνικός Λαός είναι αποφασισμένους να υπερασπισθεί με όλα τα μέσα τη ζωή και τις ελευθερίες του εναντίον οποιουδήποτε κινδύνου».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα μπορούσε σήμερα μια ανακοίνωση του ΚαΚαΕ να λέει για "ελληνικό λαό";;;;;; για να μην θυμηθούμε την αφίσα του ΕΑΜ με τον μαύρο και την λευκή γυναίκα.....σήμερα το ΚαΚαΕ στηρίζει πάλι τον εισβολέα λαθρομετανάστη εναντίον του ελληνικού λαού όπως τότε που σφάζανε Έλληνες σε συνεργασία με Αλβανούς, Σκοπιανούς και Βούλγαρους

Ανώνυμος είπε...

Αραπάδες; Πολύ ρατσιστές ήταν οι παλιοί κομμουνιστές... Οι δεξιοί ήταν πιό ανοιχτόμυαλοι...

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...