7/12/20

Εκλογές επί Πανδημίας

 

Χθες έγιναν εκλογές στην Ρουμανία και την Βενεζουέλα. Στην Ρουμανία η προσέλευση στις κάλπες ήταν 32% και στην Βενεζουέλα 31%. Ακόμα το μοντέρνο  και ασφαλές «επιστολικό σύστημα» δεν έχει  διαδοθεί από τους «Ηρακλείς  του Κοινοβουλευτισμού». Στη Ρουμανία, αυτοί που ψήφισαν, μαύρισαν τους μεταρρυθμιστές και τους ευρω-φιλελέ. Πρώτο Κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες που αμφισβήτησαν το Κράτος Δικαίου στην προηγούμενη Βουλή και έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι τους    

Στις εκλογές του Κορωνοϊού η προσέλευση ήταν η χαμηλότερη από το 1990. Κάτω από το Μετά την καταμέτρηση πάνω από το 98% των ψήφων στις εκλογές για τις 329 έδρες του κοινοβουλίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, (PSD)  ανατρέποντας τις προβλέψεις λαμβάνει το  30,61% . 

Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Όρμπαν  είναι δεύτερο  με 24,24% . Η (μεταρρυθμιστική) Συμμαχία USR /PLUS  είναι τρίτη με 15,41%.Την έκπληξη  των εκλογών αποτελεί «Η Συμμαχία για την Ένωση Ρουμάνων» που  έχει ως στόχο να επιτύχει την ενότητα των Ρουμάνων, όπου και αν βρίσκονται, και που υποστηρίζει ότι η οικογένεια είναι η βάση κάθε υγιούς κοινωνίας λαμβάνει το 9,17%. Η Ένωση των Ούγγρων , (UDMR) λαμβάνει το 7,42%. Το PMP του κ. Μπασέσκου  με 4,69%% μένει εκτός του νυμφώνος , όπως και το Κόμμα «Υπέρ της Ρουμανίας» του κ. Βίκτορ Πόντα που έλαβε το  4,29%

Στην Κάλπη για τους 136 Γερουσιαστές μετά την καταμέτρηση πάνω από το 95% των ψήφων τα αποτελέσματα είναι περίπου τα ίδια. PSD 30,30%, NLP 25,47% , USR /PLUS 14,92% «Συμμαχία για την Ένωση Ρουμάνων» 8,78%, UDMR 6,28%, PMP 4,80% «Υπέρ Ρουμανίας» 4,23%

Ο πρόεδρος του PSD Μαρσέλ Τσιόλακου δήλωσε ότι, «με την ψήφο τους  οι Ρουμάνοι έδειξαν ότι απαιτείται αλλαγή» και ότι «καταδίκασαν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες Φιλελεύθεροι διαχειρίστηκαν την πανδημία». Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός Λουντοβίκ Όρμπαν δήλωσε ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα ήταν και ο ηθικός και πραγματικός νικητής αυτών των εκλογών. «Το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών δείχνει ότι η μεταρρύθμιση στη Ρουμανία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμαχία USR-PLUS», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο συμπρόεδρος της συμμαχίας Νταν Μπάρνα. Ο άλλος συμπρόεδρος Ντάτσιαν Τσιόλος δήλωσε ότι το USR-PLUS είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη σύσταση της κυβέρνησης, ωστόσο απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το PSD.

Τα κλειδιά της νέας; πλειοψηφίας θα τα κρατούν οι «Οικογενειάρχες» της «ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR» και οι «Ούγγροι». 

Στην Βενεζουέλα,  ο Μαντούρο έλαβε το 68% . Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Μαντούρο και τα συμμαχικά κόμματα κατέλαβαν 67 έδρες στην Εθνοσυνέλευση . Η ποδηγετούμενη  έξωθεν  αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε τις εκλογές . Η αντιπολίτευση, που συμμετείχε στις εκλογές παρά την έκκληση του Κράτους Δικαίου έλαβε το 18% των ψήφων.

Η ΕΕ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) αρνήθηκαν να στείλουν παρατηρητές στις εκλογές της Κυριακής. Ο ΠΡΑΚΤΩΡ Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι η ψηφοφορία αποτελεί «απάτη». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέκρινε τις βουλευτικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «απάτη» που σχεδίασε ο Μαδούρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: