2/12/20

ΤΟ "ΑΝΤΙΟ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΔ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ

Η πρώτη συνάντηση με τον Κώστα ήταν το 1968 στην αίθουσα Καλλιγά της Νομικής σχολής του Αθήνησι Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Η δημοσιογραφία στη συνέχεια ήταν η διέξοδος για τις ανησυχίες, την κοινωνική καταπίεση, τα δικαιώματα, τις πολιτικές, τις δημοκρατικές κατακτήσεις, για ένα κόσμο που πάντα έχει περιθώρια να αλλάξει φτάνει να γνωρίζει την αλήθεια. 

 Είναι πενήντα χρόνια από τότε που ο Κώστας Μπετινάκης , ο αμετανόητος Κρητικός, ο φοιτητής, ο Δημοσιογράφος, ο ΓΓ του συνεταιρισμού των συντακτών για την έκδοση της Ελευθεροτυπίας που τα βρόντηξε για να μην προσχωρήσει στη νέα τάξη πραγμάτων , ο εκπρόσωπος των συντακτών στο Έθνος και στα ΝΕΑ, ο Συνδικαλιστής, ο ιστορικός ΓΓ της ΕΣΗΕΑ, ο συνάδελφος, ο Αρθρογράφος, ο Ανεπηρέαστος ,ο ιδρυτής από το 2002 του πρώτου-στην Ελλάδα- ηλεκτρονικού περιοδικού www.styx.gr, συνεχίζει με την ίδια συνέπεια και άνευ διακοπής να προκαλεί και να αποκαλύπτει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. 

 Εντοπίζει την είδηση πίσω και ανάμεσα στις γραμμές. Μαζί και αυτούς που θέλουν να την κρύψουν.Είναι πολύ ζόρικη υπόθεση. Έχει κάνει όμως από χρόνια την επιλογή του. Και δεν την διαπραγματεύεται με τίποτα και για κανένα λόγο. 

 Είναι οι αξίες που υπηρετεί και αναδεικνύουν τον ορισμό της ερευνητικής δημοσιογραφίας, της πολιτικής συνέπειας και μαζί τον σημαντικό ρόλο της αρθρογραφίας του. 

Εντός και εκτός συνόρων, με ρεπορτάζ, αναλύσεις, συνεντεύξεις, αποστολές, ανταποκρίσεις με την ίδια συνέπεια και χωρίς να διαψεύδει τις προσδοκίες του αναγνώστη για την αλήθεια αλλά και δίχως τα κείμενα του να επιδέχονται διάψευση. Ουδέποτε δέχτηκε παρεμβάσεις στα κείμενα του και στις θέσεις του. 

 Τα λέει άλλωστε και στις σελίδες του βιβλίου με τα 16 κεφάλαια του ηλεκτρονικού περιοδικού που δημιούργησε ο Κώστας Μπετινάκης. 

Κάθε χρόνος αποτελεί και ένα κεφάλαιο.Περιλαμβάνει μοναδικά ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, αναλύσεις, πολιτικά οικονομικά και διεθνή παρασκήνια, πολέμους και εμφύλιες συρράξεις, που συνεχίζονται και ουδείς παρακολουθεί ή γνωρίζει. Και συμπληρώνονται με το 17ο κεφάλαιο που είναι ο τίτλος του βιβλίου που πρόλαβε να μας αφήσει 

 Η ιδρυτική διακήρυξη της ιστοσελίδας τα αναφέρει από την αρχή νέτα σκέτα. «..ΤΟ styx.grΔΕΝ έχει χορηγούς. ΔΕΝ βάζει διαφημίσεις. Ούτε χρηματοδοτείται από κόμματα. Προσπαθεί να δημοσιεύει όσα πιστεύει πως θα πρέπει να γνωρίζουν ανεπηρέαστα οι πολίτες όλου του κόσμου. Κι όχι όσα τους υπαγορεύουν τα Μέσα Μαζικής Eξαπάτησης και διάφορα κέντρα που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα..»  

Και εγγύηση για την ενημέρωση η υπογραφή Κώστας Μπετινάκης.

 YΓ: Kαι δυο προσωπικές κουβέντες Κωστάκη. Αυτό που είπαμε, προχθές οι δύο μας θα γίνει. ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Σε ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων αναφέρει:

 «Έφυγε» σήμερα το βράδυ από την ζωή ο δημοσιογράφος και ιστορικός γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Κώστας Μπετινάκης, αφού εκτός των άλλων οι τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του δημοσιογραφικού κλάδου από το 2009 από τελούν δικό του έργο ζωής. Το 2002 ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα ηλεκτρονικό περιοδικό www.styx.grσυνεχίζοντας με την ίδια συνέπεια να δίνει την μάχη για την ενημέρωση εντός και εκτός συνόρων με ρεπορτάζ , αναλύσεις, συνεντεύξεις, αποστολές χωρίς να διαψεύδει τις προσδοκίες του αναγνώστη για την αλήθεια αλλά και δίχως τα κείμενα του να επιδέχονται διάψευση. Από το 1968 εργάστηκε σε θέση ευθύνης στο τομέα διεθνών ειδήσεων σε εφημερίδες ( Ακρόπολις, Σημερινά, Εγνατία, Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή, Έθνος, Τα ΝΕΑ) και διετέλεσε υπεύθυνος εξωτερικού δελτίου, αρχισυντάκτης διευθυντής στο ραδιόφωνο ,τη τηλεόραση της ΕΡΤ. Συνέχισε να αρθρογραφεί μέχρι τέλους από την ιστοσελίδα www.zougla.gr Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ με καθοριστικό ρόλο στο τομέα των διεθνών σχέσεων. Εξελέγη Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ , Γ. Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών και ιδρυτικό μέλος της συνδικαλιστικής δημοσιογραφικής παράταξης Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων. Τον διέκρινε η προσήλωση του στην δημοσιογραφική δεοντολογία ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της δημοσιογραφικής του διαδρομής. Δόγμα που υπηρέτησε με συνέπεια ήταν ότι είναι ζόρικη υπόθεση η είδηση αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. 

Για να υπάρχει ενημέρωση και Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: