20/4/21

Η 20η Απριλίου στην Ιστορία

491. Ο Αναστάσιος Α ', υποστηρικτής της αίρεσης των μονοφυσιτών , στέφθηκε Αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη αφού υπέγραψε διακήρυξη της πίστης του στην Ορθοδοξία.

1105. Οι Σταυροφόροι του Πριγκιπάτου της Αντιόχειας νίκησαν τους Σελτζούκους στη μάχη της Αρτάχ. (περίπου 40 χιλμ από την Αντιόχεια).

1194. Ο Αλφόνσος της Καστίλης και ο εξάδελφος του Αλφόνσος του Λεόν με παρέμβαση του Πάπα υπέγραψαν τους τη συνθήκη του Τορντεχούμος.

1283. Στη Σικελία, ο βασιλιάς Πέτρος Γ΄ της Αραγωνίας διόρισε τον Ναύαρχο Ρουτζέρο ντι Λαούρια ως διοικητή του Στρατού του Σικελικού Βασιλείου για να αποκρούσει τις επιθέσεις των Καταλανών του Κάρολος του Ανδεγαυού.

1303. Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης από τον Πάπα Βονιφάτιο Η'.

1453. Tο πρωί της 20ής Απριλίου φάνηκαν ν’ ανεβαίνουν την Προποντίδα ένας βαρύς βασιλικός δρόμων με κυβερνήτη τον Χιώτη Φλαντανελά και τέσσερα Χιωτογενοβέζικα κάτεργα που μετέφεραν στρατιώτες, και εφόδια από την Χίο, στην πολιορκημένη Κωνσταντινούπολη. Αμέσως ο τούρκικος στόλος που διοικούσε ο Βούλγαρος εξωμότη Σουλεϊμάν Μπαλτά Ογλού επιτέθηκε για να τα αιχμαλωτίσει. Ο άνισος αγώνας πήρε ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς τον παρακολουθούσαν οι αντίπαλοι κι από τα δύο στρατόπεδα. Οι Έλληνες , είχαν ανεβεί στο τείχος, που έβλεπε στην Προποντίδα και μαζί τους προσήλθε ο Παλαιολόγος . Από τον Κεράτιο βγήκαν να βοηθήσουν οι ιταλικές γαλέρες του Τρεβιζάνου καί του Ζαχαρία Γριώνη. Η πεισματική μάχη κράτησε τρείς ώρες και τα καράβια των Ελλήνων όταν π αέρας δυνάμωσε πλησίασαν τελικά στα τείχη, σηκώθηκε η αλυσίδα, και περάσουν μέσα στον Κερατιο Κόλπο . Τα τούρκικα υποχώρησαν. Οι απώλειες των Τούρκων ξεπέρασαν τούς χίλιους σκοτωμένους. Ενώ δυο τουρκικά πλοία κάηκαν.


1482. Οι μουσουλμάνοι επιτέθηκαν στην Αλάμα ντε Γρανάδα την οποία υπερασπίστηκαν αποφασιστικά οι Χριστιανοί.

1499. Οι Ελβετοί νίκησαν στη μάχη της Φρανστάζ τις δυνάμεις του Μαξιμιλιανού της Σουαβίας.

1633. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, τα ξημερώματα της 20ης Απρίλιου σουηδικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Τόρστενσον επιτέθηκαν στην Λαντσμπεργ στον ποταμό Λεχ, και κατάσφαξαν όλους τους κατοίκους της.

1653. Στην Αγγλία, ο Όλιβερ Κρόμγουελ με 30 ένοπλους επιτέθηκε στα 100 μέλη του Κοινοβουλίου για να τους υποχρεώσει να παραιτηθούν.

1656. Στη Ρωσία κυκλοφόρησαν τα πρώτα νομίσματα από χαλκό αντί για τα ασημένια.

1657. Ο Άγγλος ναύαρχος Ρόμπερτ Μπλέικ νίκησε τους Ισπανούς στη Ναυμαχία της Σάντα Κρουζ, και βύθισε 16 πλοία.

1755. Ο Πασκουάλε Παολί εξελέγη στρατηγός του έθνους των Κορσικανών. Το 1775 ύστερα από 20 χρόνια εχθροπραξιών οι Κορσικανοί υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Πασκουάλε Παολί, συγκρότησαν εθνικό κοινοβούλιο και υιοθέτησαν το πιο δημοκρατικό σύνταγμα στην Ευρώπη.

1770. Ο τελευταίος βασιλιάς της Γεωργίας Ηράκλειος Β’ νίκησε τους Τούρκους στη μάχη της Ασπίτζα.

1792. Έναρξη των πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση κήρυξε στον πόλεμο στις μοναρχίες της Αυστρίας, της Πρωσίας και στο βασίλειο Πιεμόντε-Σαρδηνίας.

1799. Ο Ναπολέων υπόγραψε τα διάταγμα, βάσει του οποίου η Ιερουσαλήμ αναγνωρίστηκε ως πρωτεύουσα των Εβραίων.

1809. Κατά τον πέμπτο Συνασπισμό κατά του Ναπολέοντα στη μάχη του Άμπενσμπεργκ οι Γάλλοι και οι σύμμαχοι τους από της Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρία νίκησαν τα αυστριακά στρατεύματα υπό τον στρατάρχη Γιόχαν φον Χίλερ.

1814. Ο Αποχαιρετισμός του Ναπολέοντα στην αυτοκρατορική φρουρά στην αυλή Ανακτόρου του Φοντενεμπλώ και η αναχώρηση του για την Έλβα.


1846. Στη Λειψία ο Ιβάν Μπογκόροφ εξέδωσε την πρώτη βουλγαρική εφημερίδα. 

1848. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής επανάστασης κατεστάλη η μεγάλη εξέγερση της Βάδης.

1854. Η Πρωσία και την Αυστρία υπέγραψαν αμυντική συμμαχία για όλη τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.

1859. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η Πορτογαλία και η Ολλανδία καθόρισαν τα σύνορα τους στο νησί Τιμόρ.

1876. Άρχισε η εξέγερση Απριλίου των Βουλγάρων κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας .

1914. Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνοφρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο πυροβόλησε κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο Ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1918. Ο «Κόκκινος Βαρόνος» Μάνφρεντ Φον Ριχτχόφεν κατέρριψε τον 80ο αντίπαλο. 1920. Έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας.

1922. Υπογράφηκε η συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί αποχώρησαν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου.

1923. Στις 20 Απριλίου 1923, ο Γιούλιους Στράιχερ έθεσε σε κυκλοφορία την εφημερίδα-σταθμός της γερμανικής δημοσιογραφίας που έσπασε το οβρέικο μονοπώλιο της ενημέρωσης . Η εφημερίδα του Στράιχερ , "Der Stürmer" , (σε ελεύθερη απόδοση ο επιτιθέμενος), στόχευε στον μέσο εργαζόμενο, που δεν ήταν τεμπέλης, και που δεν μπορούσε να διαθέσει πολύ χρόνο για να διαβάσει μια πολυσέλιδη (εβραίικη) εφημερίδα. Για αυτό ήταν μόνο τετρασέλιδη, τα άρθρα ήταν μικρά , με σύντομες προτάσεις, και απλό λεξιλόγιο. Σημαντικό ρόλο είχαν οι σκιτσογράφοι. Η εφημερίδα "Der Stürmer" , που γρήγορα έγινε περιζήτητη, είχε μικρό κόστος και τα έβγαζε πέρα με πολύ λίγες διαφημίσεις. Μετά τον πόλεμο, στο πλαίσιο της εκστρατείας "μίσους" που εξαπολύθηκε, συνελήφθη στην κωμόπολη της Αυστρίας Βάιντρινγκ από τον Εβραίο ταγματάρχη Χένρι Πλιτ στις 23 Μαϊου 1945. Παραπέμφθηκε να δικαστεί στη Δίκη της Νυρεμβέργης, με την κατηγορία του αντισημιτισμού. Η υπεράσπισή του τόνισε ότι ο Στράιχερ δεν ήταν ούτε μέλος της Κυβέρνησης, ούτε υπήρξε τμήμα της γερμανικής πολεμικής προσπάθειας και ούτε αναμίχθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο κρίθηκε ένοχος, για τα γραπτά του. Η απόφαση ανέφερε: «...επί μια εικοσιπενταετία με γραπτά, λόγους και κηρύγματα μίσους εναντίον των Εβραίων, ήταν ευρέως γνωστός ως ο υπ' αριθμόν ένα διώκτης των Εβραίων. Με τα άρθρα και τους λόγους του, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, μόλυνε τη γερμανική σκέψη με τον ιό του αντισημιτισμού ...» Εκτελέστηκε από το Κράτος Δικαίου στις 16 Οκτωβρίου 1946. 
Στο Συνέδριο του ΚΚ Ρωσίας ο Λέβ Τρότσκι ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «να συνδέσουμε την πόλη με το χωριό». 
 Στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ζιντζίντερε (Φλαβιανά) κοντά στην Καισάρεια, πέθανε ο ιεροεθνομάρτυρας, άγιος Προκόπιος Ικονίου , κατά κόσμον Προκόπιος Λαζαρίδης. Ο άγιος Προκόπιος που διετέλεσε Μητροπολίτης Δυρραχίου, Φιλαδελφείας και Ικονίου φυλακίστηκε μαζί με τον επίσκοπο των Αρμενίων στις 20 Σεπτεμβρίου 1920 με την κατηγορία ότι υποστήριζε το αντικεμαλικό κίνημα του Μεχμέτ Ντελημπάς στο Ικόνιο και τον Οκτώβριο του 1920 ο Μουσταφά Κεμάλ διέταξε την εξορία του στο Ερζερούμ όπου έμεινε έως τον Μάιο του 1922. 

 1925. Εγκαινιάστηκε ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936, οι αδελφοί Κωστόπουλοι, ιδρυτές της Τράπεζας Πίστεως στους οποίους η κυβέρνηση Γονατά είχε παραχωρήσει το προνόμιο της διοργάνωσης ιπποδρομιών , παραχώρησαν το προνόμιο αυτό στον Άγγλο Ουίλιαμ Ρίτζες. 

 1926. Στην Θεσσαλονίκη Ιδρύθηκε Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών. Ο ΠΑΟΚ. Με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. 

20 Απριλίου 1941. Ήταν Κυριακή του Πάσχα. Στις 5.45 π. μ, ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου μίλησε στο τηλέφωνο τον στρατηγό Πιτσίκα, και τον ενημέρωσε ότι θα έστελνε τους συνταγματάρχες Μπαλή και Λαγά και τον ταγματάρχη του Βλάχο ως κήρυκες προς την 1η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Ες-Ες, και τον υποστράτηγο Σεπ. Ντήτριχ , που βρισκόταν στο Βοτονόσι επί της οδού προς τα Ιωάννινα. Οι αγγελιοφόροι , δεν επέδωσαν το τηλεγράφημα του Μητροπολίτη Σπυρίδωνα και των Σωματαρχών προς τον Χίτλερ αλλά έγγραφο με υπογραφή του Τσολάκογλου, ο οποίος ως διοικητής του Τομέα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας ζητούσε ανακωχή, εκ μέρους του στρατού, αναγνωρίζοντας την ήττα και καταθέτοντος τα όπλα. Την ίδια ώρα η βουλγαρική 2η Στρατιά έμπαινε στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην Αθήνα ο Γεώργιος Β΄, που ήταν ο ανώτατος άρχων, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός των Εξωτερικών και ο υπουργός των τριών Πολεμικών Υπουργείων, μαζί με τον άγγλο πρέσβη Πάλερετ κάλεσαν τον Θεόδωρο Πάγκαλος να αναλάβει την διακυβέρνηση και εκείνος αρνήθηκε λέγοντας «να φωνάξουν κανένα παπά». Το μεσημέρι , ορκίστηκε αντιπρόεδρος ο Ναύαρχος Σακελλαρίου, και υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας ο πιστός στα ανάκτορα και αφοσιωμένος στους Βρετανούς, Εμμανουήλ Τσουδερός. Προσωρινά την πρωθυπουργία διατηρούσε ο βασιλιάς Γεώργιος Β' . Πάνω από την Αθήνα γινόταν η θρυλική αερομαχία της 80ης Μοίρας της ΡΑΦ με την Λουφταβάφε. Τα δεκαπέντε «Hawker Hurricane» που είχαν απομείνει επιτέθηκαν στον σχηματισμό της Λουφταβάφε που τον αποτελούσαν 100 βομβαρδιστικά και 52 Messerschmitt ME-109 και Στουκα (Junkers -Ju 87). Η ΡΑΦ έχασε 6 Hurricane. Πέντε πιλότοι νεκροί , (συμπεριλαμβανομένου του τότε «διάσημου» Μάρμαντιουκ «Πατ» Πατλ), ενώ ένας έπεσε με αλεξίπτωτο και σώθηκε. Οι Γερμανοί που έχασαν 22.
Το απόγευμα της 20ής Απριλίου στο χωριό Βοτονόσι Ιωαννίνων, ο Τσολάκογλου υπέγραψε με τον διοικητή της LSSAH Ζεπ Ντίντριχ, το πρωτόκολλο ανακωχής, με το οποίο σταματούσε κάθε εχθροπραξία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας από τις 18:00 της ίδιας μέρας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο , τη νύκτα της 20ής προς την 21η Απριλίου, με επέμβαση του Γερμανού αρχιστράτηγου, θα γινόταν ανακωχή, ο Ελληνικός Στρατός θα αποσυρόταν εντός δέκα ημερών στην ελληνοαλβανική μεθόριο, ενώ ο Ιταλικός δεν θα εισχωρούσε σε ελληνικό έδαφος με τα γερμανικά στρατεύματα να παρεμβάλλονται μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών. Επιπρόσθετα, οι Έλληνες στρατιώτες θα αποστρατεύονταν, θα παρέδιδαν τον οπλισμό τους και έπειτα θα μπορούσαν να μεταβούν στις εστίες τους, ενώ οι αξιωματικοί δεν θα θεωρούνταν αιχμάλωτοι πολέμου και θα διατηρούσαν των οπλισμό τους τιμητικώς. 
Την ίδια ώρα στις 17.43 σήμανε συναγερμός στον όρμο των Μεγάρων και λίγο μετά εμφανίστηκαν τα Στούκας που προσέβαλαν τα πλοία του ελληνικού στόλου. Πέτυχαν το αντιτορπιλικό Ψαρά , που δεν πρόλαβε να σηκώσει καν την Άγκυρα. Οι Γερμανοί στον κόλπο των Μεγάρων βύθισαν το Αντιτορπιλικό «ΨΑΡΑ». Θυσιάστηκαν υπέρ της Αυτοκρατορίας 37 άνδρες του πληρώματος. 57 επιβίωσαν με τραύματα. Στη Γιουγκοσλαβία οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο Πάντσεβο 36 Σέρβους. Στην Ανατολική Σλαβονία, οι Ούγγροι φασίστες και οι Κροάτες εκτέλεσαν 15 Σέρβους στο Λάσλοφ, κοντά στο Όσιγιεκ. 

 1942. Στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο έληξε η Μάχη της Μόσχας.1943. Στο Λυκόχωρο της Βουνιχώρας Παρνασσίδος υψώνεται έγινε η τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, με Διοικητή τον Δημήτριο Ψαρρό. Τον πυρήνα του Συντάγματος απετέλεσαν αξιωματικοί και οπλίτες της αντιστασιακής οργανώσεως «Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ΕΑΣ), ο οποίος είχε συσταθεί στην περιοχή αυτή από τους πρώτους μήνες της κατοχής. 

1946 .Ο γεννημένος στην Πάφο Στέλιος Κυριακίδης σε ηλικία 36 ετών κέρδισε τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27. 

 1949 . Κατά τον Συμμοριτοπόλεμο Λόχος Χωροφυλακής συνεπλάκη παρά το χωρίο Παλαιοκαρυά Τρικάλων μετά δυνάμεως Κ/Σ. με αποτέλεσμα την εξόντωση 15 Κ/Σ. Απώλειες ημετέρων. Ουδεμία. 1961.Με πατριαρχική Συνοδική Πράξη ανακηρύχθηκε άγιος και ισαπόστολος ο Κοσμάς ο Αιτωλός. 

 1962.Συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η αστυνομία εμπόδιζε . Οδομαχίες με 40 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, Στέφανος Τσαπάρας και Αντώνιος Ν. Πετραλιάς. 

 1963. 20 Απριλίου. Σάββατο. Η Φρειδερίκη επισκέφτηκε το Λονδίνο. Βγήκε από το ξενοδοχείο Κλάριτζες για ψώνια, μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη, και βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Μπέτυ Αμπατιέλου, που συνοδευόταν από ομάδα κυπρίων κομμουνιστών που εξουδετέρωσαν τον αστυνομικό συνοδό της. Η Φρειδερίκη μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη έντρομες προσπάθησαν να διαφύγουν και έστριψαν σε μια πάροδο που όμως ήταν αδιέξοδο και η Φρειδερίκη αναγκάστηκε να χτυπήσει το κουδούνι της πρώτης πόρτας που βρήκε μπροστά της και να ζητήσει από την έκπληκτη αμερικανίδα ηθοποιό που έμενε στο σπίτι αυτό, να τους επιτρέψει την είσοδο μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί να τις παραλάβουν.

1964.Κομμουνιστική διείσδυση στην "υπηρεσία διαφώτισης" του υπουργείου Προεδρίας κατήγγειλε ο παραιτηθείς ειδικός συνεργάτης του υπουργείου και πρώην αυτοεξόριστος στην Ουγγαρία Ν. Γεωργαλάς.       Ο υπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είπε οτι θα ληφθούν "άμεσα και απόλυτα μέτρα" εάν αποδειχθεί, πράγματι, κομμουνιστική διείσδυση σε μια υπηρεσία που υπάρχει για να διασφαλίζει το ακριβώς αντίθετο. 

 1965 .Ο ταξίαρχος Οδυσσέας Αγγελής και άλλοι δώδεκα προήχθησαν στον βαθμό του υποστρατήγου κατά τις τακτικές κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων. 

 1968 .Κατόπιν αιτήσεώς της η λαίδη Αμαλία Φλέμινγκ ανέκτησε την ελληνική ιθαγένεια με προσωπική εντολή του Στυλιανού Παττακού. 

 1978. Η σοβιετική αεροπορία υποχρέωσε ένα αεροσκάφος Boeing 707 της Korean Air, που εκτελούσε την πτήση 902 , να προσγειωθεί κοντά Μουρμάνσκ. Κατά την αναχαίτιση από τα σοβιετικά καταδιωκτικά δύο επιβάτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν.

 1979. Στην Αίγυπτο, ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τις συμφωνίες Σαντάτ-Μπεγκίν. Τα «Ναι» ήσαν 98.29%. 

 1989 . Η προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στον Άγιο Αντώνιο στο Περιστέρι. 

 1990. Τέσσερεις μήνες μετά την βελούδινη επανάσταση η «Τσεχοσλοβακία» έγινε επίσημα Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. 

 1992 . Δυνάμεις του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας απέκλεισαν το Σεράγεβο, απαιτώντας τη διαίρεση της πόλης σε σερβικό και μουσουλμανικό Τομέα. Η πολιορκία της πόλης διήρκεσε καθ 'όλο τον πόλεμο, και έληξε την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, το Νοέμβριο του 1995. 

 1997.Στις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, οι Σοσιαλιστές υπέστησαν μεγάλη ήττα, ενώ η δεξιά Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων κέρδισε 137 από τις 240 έδρες. 1998. Με επιστολή οκτώ σελίδων στο Reuters η Φράξια Κόκκινος Στρατός (ΡΑΦ)ανακοίνωσε την διάλυσή της έπειτα από 28 χρόνια δράσης. 

 1999. 28η μέρα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία. Στο Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι έγινε Αρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο χοροστάτησαν οι Πατριάρχες Ρωσίας και της Σερβίας Αλέξιος Β 'και Παύλος. Μετά την «προσευχή για την ειρήνη» μίλησαν σε δεκάδες χιλιάδες άνθρωπος που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την εκκλησία. Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν γύρω στα μεσάνυχτα και ο συναγερμός κράτησε μέχρι τις 3.30 το πρωί. Κανείς δημοσιογράφος δεν πήγε σε καταφύγιο. Πρώτα χτύπησαν στο Κόσσοβο. Το Λίπλιανιν, την Πρίστινα, το αεροδρόμιο της Σλάτινα και το Μπαλέσεβατς. Χτύπησαν ακόμα ένα χωριό κοντά στη Νις τη Σλιάκα, όπου τραυματίστηκαν 12 χωρικοί και καταστράφηκαν 22 σπίτια. Στο Βελιγράδι χτυπήθηκε ο πύργος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών με δύο πυραύλους Κροιύζ. Βομβάρδισαν και πάλι τη Μπαταίνιτσα καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθούσε να πετύχει το καταφύγιο του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου. Γύρω στη 01.30 τα ξημερώματα βομβάρδισαν τη Νόβα Βάρος στο Μαυροβούνιο, (για να καταστρέψουν τη σιδηροδρομική σύνδεση με τον λιμένα του Μπάρ), όπου τραυματίστηκαν 4 πολίτες. Στο ιδιο κύμα βομβάρδισαν και το Νόβι Πάζαρ. Αργότερα κατά τις 02.00 χτύπησαν το Κράλιεβο και μετά το Βάλιεβο με 7 πυραύλους στο εργοστάσιο Κρούσικμ και το Νόβι Σάντ. Κατά τον βομβαρδισμό του Κόβιν ένας από τους πυραύλους έπεσε κοντά στο μοναστήρι Ζιτς. Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο νέος βομβαρδισμός της Κουρσούμλια, Καταστράφηκαν το Κέντρο Υγείας, το δημοτικό σχολείο, ο σταθμός λεωφορείων, κλπ. 

2000.O Παναθηναϊκός για δεύτερη φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στη Θεσσαλονίκη επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67. 2001. H αεροπορία του Περού κατέρριψε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο και σκότωσε την ιεραπόστολο Βερόνικα Μπάουερς και την κόρη της, μετά από σήμα της Σια που τους ενημέρωσε ότι επρόκειτο για αεροπλάνο λαθεμπόρων ναρκωτικών.

 2005. Στον Ισημερινό ανατράπηκε ο Λούτσιο Γκουτιέρες και τον διαδέχτηκε ο καρδιολόγος Αλφρέντο Παλάσιο , υπουργός Υγείας στη δεκαετία του ’90 υποσχόμενος γενναίες επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα. 

 2008. Σε μια ιστορική εκλογή στην Παραγουάη, μετά από μισό αιώνα δικτατορικής διακυβέρνησης ,ο λαός που είχε οδηγηθεί στην εξαθλίωση ,εξέλεξε ως αρχηγό του κράτους τον χριστιανό αγωνιστή, και πρώην καθολικό επίσκοπο, Φερνάντο Λούγκο Ο αβάπτιστος Τζέφρυ, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του. 

 2010. Μεγάλη έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου «Ντίπ Χόριζον» στον Κόλπο του Μεξικού προκάλεσε διαρροή πετρελαίου που συνεχίστηκε για πέντε μήνες. 

 2011. Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα 1977 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. 

 2016. Ολλανδικό δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα έπρεπε να καταβάλει στους εβραίους μετόχους της «Γιούκος» του Χανταρκόφσκι 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης δεν είχε δικαιοδοσία να κρίνει την υπόθεση. 

2018. Βόμβα στη Χρυσή Αυγή! Ο στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός αποχώρησε φωνάζοντας «Ζήτω η αιωνία Ελλάς», και κατέστη ανεξάρτητος ευρωβουλευτής. Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ επέστρεψε στην Γαλλία τον μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής τον οποίο του είχε απονείμει ο Ζακ Σιράκ το 2001. Ο Μεγαλόσταυρος επεστράφη στη Γαλλία μέσω της ρουμανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, η οποία εκπροσωπεί τα γαλλικά συμφέροντα στη Συρία. «Η Προεδρία της Συρίας δήλωσε ότι «δεν είναι τιμή για πρόεδρο Άσαντ να φέρει τον μεγαλόσταυρο μιας χώρας σκλάβων των Ηνωμένων Πολιτειών, που παραβιάζει και τους πιο στοιχειώδεις κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: