13/6/21

Η 13η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 13η Ιουνίου είναι η 164η ημέρα του έτους . Απομένουν 201 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου. 

313. Αναρτήθηκε από τον Λικίνιο στη Νικομήδεια το Διάταγμα της ανεξιθρησκίας που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 313 με τον Κωνσταντίνο Α΄ στο Μιλάνο.

922. Ο Γιούλτιβαρ των Βουλγάρων του Βόλγα, Αλμούς, αναζητώντας στρατιωτική υποστήριξη εναντίον των Χαζάρων ,οι κυβερνήτες των οποίων ορκίστηκαν στον Ιουδαϊσμό, προσκάλεσε πρεσβεία από τη Βαγδάτη, και ενώπιον τους κήρυξε επίσημα στην πρωτεύουσα Μπόλγκαρ ,το Ισλάμ ως κρατική θρησκεία και υιοθέτησε τον τίτλο του Εμίρη και το όνομα Τζαφάρ ιμπν Αμπντάλα. 

1283. Υπογράφηκε η «ειρήνη του Ρόστοκ» ανάμεσα στις χανσεατικές πόλεις Λίμπεκ, Ρόστοκ, Βίσμαρ, Στράλσουν, Γκράιφσβαλντ, Άνκλαμ ,Ντέμιν, με τον Δούκα της Σαξονίας και Πομερανίας τους πρίγκιπες του Ρίγκεν, το Τάγμα Ιπποτών του Ρόστοκ και τους άρχοντες του Σβέριν και του Ντανενμπεργκ. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να αποκηρύξει τη βία για δέκα χρόνια, και να σέβονται τις τελωνειακές και εμπορικές ελευθερίες. 

1373. Η Πορτογαλία και η Αγγλία (την οποία διαδέχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο) συνήψαν συμμαχία, η οποία είναι παγκοσμίως η παλαιότερη συμμαχία που βρίσκεται σε ισχύ.

1381. Οι εξαγριωμένοι αγρότες από το Κεντ, το Νόρφολκ, το Σάφολκ και το Κέιμπριτζ που απέρριψαν τις προτάσεις της αντιπροσωπείας του Ριχάρδου στη συνάντηση του Μπλάκχιθ, εισήλθαν Λονδίνο, και ενωμένοι με τον τοπικό όχλο, επιτέθηκαν και κατέλαβαν τις φυλακές, έκαψαν το ανάκτορο Σαβάι , έβαλαν φωτιά στο Κέντρο του Λονδίνου και σκότωσαν όποιον νόμιζαν ότι συνδεόταν με την βασιλική κυβέρνηση.

1525. Ο Μαρτίνος Λούθηρος νυμφεύθηκε την Καταρίνα φον Μπόρα, ενάντια στον κανόνα της αγαμίας που θεσπίστηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τους ιερείς.
1612. Ο Ματθίας Β ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τον θάνατο του αδελφού του Ροδόλφου Β'.
1665. Κατά τον δεύτερο Αγγλοολλανδικό πόλεμο οι Άγγλοι νίκησαν τους Ολλανδούς στην ναυμαχία του Λόβεσοφτ. Ο ολλανδικός στόλος υπέστη τη βαρύτερη ήττα σε ολόκληρη την ιστορία του.
1798 . Τα ξημερώματα της  13/24 Ιουνίου στραγγαλίστηκε στο Βελιγράδι με εντολή από την Κωνστατνινούπολη ο Ρήγας .Ήταν 41 χρονών . Η εκτέλεση έγινε στον παραποτάμιο Πύργο Νεμπόισα . Μαζί του εκτελέστηκαν και οι επτά σύντροφοί του. Ευστράτιος Αργέντης 31 χρονών, έμπορος από τη Χίο, Δημήτριος Νικολίδης 32 χρονών, γιατρός από τα Ιωάννινα, ο Αντώνιος Κορωνιός 27 χρονών, έμπορος και λόγιος από τη Χίο, ο Ιωάννης Καρατζάς 31 χρονών, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου, ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας 22 χρονών, έμπορος από την Σιάτιστα, ο Ιωάννης Εμμανουήλ 24 χρονών, φοιτητής της ιατρικής από τη Καστοριά και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ 22 χρονών. Ο Ρήγας και οι σύντροφοί του παραδόθηκαν από τους Αυστριακούς στις 9/20 Μαΐου 1798 στους Τούρκους του Βελιγραδίου. 

 1821.Εληξε στην Πελοπόννησο η τετραήμερη μάχη του Λάλα.(9-13/21-25 Ιουνίου).Οι πολιορκημένοι Αλβανοί Λαλαίοι μαζί με τους 1500 του Γιουσούφ Πασά της Πάτρας  μεταξύ των οποίων 300 ιππείς επιτέθηκαν στις θέσεις των Ελλήνων. 
Η μάχη κρίθηκε στο λόφο Πούσι που ήσαν τα ταμπούρια των Ολυμπίων που βρέθηκαν ανάμεσα στο τουρκικό ιππικό του Γιουσούφ και τους Λαλαίους και έχασαν 30 άνδρες, και των συντεταγμένων Επτανήσιων που απέκρουαν τις προσπάθειες του Γιουσούφ. 
Τελικά οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Στη μάχη τραυματίστηκαν μαχόμενοι και ο Ανδρέας Μεταξάς με τον Διονύσιο Σεμπρικό. Την επόμενη ημέρα, (14 Ιουνίου), οι Τούρκοι έφυγαν μαζί με τους Λαλαίους για την Πάτρα, και έβαλαν φωτιά στο χωριό. Στη συνέχεια, οι Λαλαίοι αποχώρησαν από την Πελοπόννησο με προορισμό την Μ. Ασία. Την ίδα ημέρα οι Τούρκοι εισήλθαν στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας και ο τρίτος γιός του Μοχάμετ Άλι της Αιγύπτου, Ισμαήλ πασάς, εισήλθε στην Σαναά καταλύοντας την 300η αυτοκρατορία των Φούνγκ. 

 1822 .Μάχες στην Κρήτη. Στην Μάλαξα, όπου έπεσαν 40 Έλληνες και ο Μ. Αλιβάνιστος, και στην Τσικαλαριά, όπου έπεσε ο Αντ. Κωνσταντουδάκης.

1825. Η μάχη των Μύλων. Οι Μύλοι, ήταν χωριό με 30 σπίτια , 7 χλμ νότια του Άργους, και, καθώς περιβαλλόταν από ελώδη περιοχή, ήταν εξαιρετική θέση για την υπεράσπιση του Ναυπλίου. Την οχύρωση αποφάσισε ο υπουργός Πολέμου, Ανδρέας Μεταξάς, που είχε αναλάβει την προσπάθεια διάσωσης του Ναυπλίου. Αρχηγός ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης και Υπαρχηγός ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης . Από τη Θάλασσα υποστήριζαν τις θέσεις των Ελλήνων με τα κανόνια τους 30 πλοία. 
Η συνολική δύναμη ήταν 480 άνδρες. Μετά, αποβιβάστηκαν από Ψαριανά πλοία 50 Κρητικοί υπό τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη, ανεβάζοντας τη δύναμη σε 530. Η δύναμη των Αιγυπτίων ήταν 5000. Η μάχη άρχισε στις 16.30. Αργά το απόγευμα προστέθηκε ο καπετάνιος του Ολύμπου, Μήτρος Λιακόπουλος, με 50 έμπειρους πολεμιστές, με την άφιξη του οποίου ο Υψηλάντης και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης αποφάσισαν να πάρουν αυτοί την πρωτοβουλία και επιτέθηκαν στους Αιγυπτίους. 
Το βράδυ οι Αιγύπτιοι αποσύρθηκαν στο Κεφαλάρι. Στο πεδίο της μάχης εγκατέλειψαν περίπου 60 νεκρούς. Οι Έλληνες είχαν 4 νεκρούς . 

1839.Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς λόγω εσωτερικών πολιτικών ταραχών, παραιτήθηκε του σερβικού θρόνου υπέρ του πρωτότοκου γιου του Μίλαν. 

1860. Η ίδρυση της Κρατικής Τράπεζας της Ρωσίας.

1863. Με τη συνθήκη του Λονδίνου της 1/13 Ιουλίου 1863, που συνυπέγραψαν η Γαλλία, η Αγγλία, η Ρωσία και η Δανία ο δευτερότοκος υιός του πρίγκιπος Χριστιανού της Δανίας, εκ του Οίκου των Σλέσβιχ-Χόλσταιν-Σόνντερμπουρκ–Γκλύκσμπουρκ, πρίγκηπας Γουλιέλμος, Χριστιανός, Φερδινάνδος, Αδόλφος, Γεώργιος, διορίστηκε συνταγματικός βασιλέας των Ελλήνων (ROI DES GRECS) υπό το όνομα Γεώργιος Α΄. Αργότερα, για να ικανοποιηθεί η Υψηλή Πύλη , ο Γεώργιος Α΄ έγινε ROI DES HELLENES. Με τη συνθήκη ορίστηκε ότι οι διάδοχοι του Γεωργίου θα πρέσβευαν το ορθόδοξο δόγμα. Με την ίδια συνθήκη οριζόταν ότι τα γεωγραφικά σύνορα του Ελληνικού Βασιλείου θα διευρύνονταν με την παραχώρηση - προσάρτηση της Επτανήσου, εφόσον θα συμφωνούσαν γι' αυτό οι Μεγάλες Δυνάμεις και θα εκφραζόταν σχετική ευχή από την Ιόνιο Βουλή.

1877. Κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1877-1878, έγινε στον Καύκασο η Μάχη του Σιβίνσκι μεταξύ του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού και του Οθωμανικού Στρατού. Νίκησαν οι Ρώσοι που ειχαν μόνο 126 νεκρούς.Οι Τούρκοι εχασαν 1345.

1878 . Άρχισε υπό την προεδρία του καγκελάριου Οτο φον Μπίσμαρκ το Συνέδριο του Βερολίνου που συγκλήθηκε για την ανατροπή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που είχε συνομολογηθεί τρεις μήνες πριν (3 Μαρτίου 1878), και το οποίο διήρκεσε 30 ημέρες. (13 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 1878 ). Στο συνέδριο μετείχαν οι πληρεξούσιοι της Αγγλίας, της Αυστροουγγαρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (κατ΄ αλφαβητική σειρά). 

 1886. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β´ της Βαυαρίας τρείς μέρες μετά την καθαίρεση του λόγω «παράνοιας» βρέθηκε νεκρός στις 23:00 της 13ης Ιουνίου στη λίμνη Στάρνμπεργκερ νότια του Μονάχου υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ο Λουδοβίκος είχε μεταφερθεί την προηγουμένη στο Κάστρο Μπεργκ δίπλα στη λίμνη Στάρνμπεργκερ, υπό τη συνοδεία του ιατρού φον Γκούντεν. Γύρω στις εφτά παρά τέταρτο το απόγευμα, της 13ης Ιουνίου, ο Λουδοβίκος Β΄ ζήτησε από τον φον Γκούντεν να τον συνοδεύσει για μια βόλτα στις όχθες της λίμνης. Υποτίθεται ότι θα επέστρεφαν στις οκτώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μετά από αγωνιώδεις έρευνες τα πτώματα των δύο ανδρών βρέθηκαν περίπου στις έντεκα το βράδυ στα νερά της λίμνης, μόλις λίγα μέτρα το ένα από το άλλο.  Δύο αστυνομικοί που περιπολούσαν , ισχυρίστηκαν πως ούτε άκουσαν ούτε είδαν τίποτε ύποπτο. Το ρολόι του βασιλιά είχε σταματήσει στις εφτά, το οποίο μαζί με την ακαμψία των μελών του, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκείνη την ώρα πέθανε. Αντιθέτως το ρολόι του φον Γκούντεν είχε σταματήσει λίγο μετά τις οχτώ. Δεν υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και άρα το πιθανότερο είναι ότι δε θα γίνει ποτέ γνωστό τι ακριβώς συνέβη. Επίσημα ο Λουδοβίκος Β΄ αυτοκτόνησε με πνιγμό, αλλά κάτι τέτοιο αμφισβητείται έντονα, εφόσον μάλιστα δε βρέθηκε νερό στους πνεύμονές του. Επιπλέον η θεωρία αυτοκτονίας του Λουδοβίκου δεν εξηγεί το θάνατο του φον Γκούντεν που βρέθηκε στραγγαλισμένος και υπήρχαν ίχνη πάλης. Σύμφωνα με μια διαδεδομένη θεωρία, ο βασιλιάς δολοφονήθηκε και μάλιστα με πυροβολισμό. 

1892. Το πρώτο ηλεκτρικό τραμ στη Ρωσική Αυτοκρατορία εγκαινιάστηκε στο Κίεβο.

 1903.Το πρώτο ανταρτικό σώμα Μακεδονομάχων αποτελούμενο από 10 Κρητικούς με επικεφαλής τους Ευθύμιο Καούδη, Λαμπρινὸ Βρανά, Γεώργιο Πέρο και Γεώργιο Διώνυμος , πέρασε την ελληνοτουρκική μεθόριο στην περιοχή των Τρικάλων, και εισήρθε στην Δυτική. Μακεδονία. Ο Μακεδονικὸς Αγὼν άρχισε! 

 1905 .Στις 31 Μαϊου/13 Ιουνίου δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες. 

 1917 . Η πιο θανατηφόρα γερμανική αεροπορική επιδρομή στο Λονδίνο. Δεκατέσσερα γερμανικά βομβαρδιστικά «Gotha G.IV» βομβάρδισαν το Λονδίνο. Σκοτώθηκαν 162 άτομα, και 432 τραυματίστηκαν. 

 1918. Εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους σε δάσος στην Περμ, ο αδελφός του τσάρου Νικολάου Δούκας ΜΙΧΑΗΛ Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ. 

 1920. Δολοφονήθηκε στο Παρίσι ο Αλβανός Εσαντ Πασά Τοπτανί. Θάφτηκε στο σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Γαλλία, επειδή κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία είχε την εξουσία στην Αλβανία ήταν φίλος και σύμμαχος του Βασιλείου της Σερβίας και του σερβικού λαού. 

1921.Ο Σοσιαλεπαναστάτης και τρομοκράτης Μπόρις Σαβίνκοφ ,επανίδρυσε στη Βαρσοβία την  «Αντισοβιετική Λαϊκή Ένωση για την Προστασία της Πατρίδας και της Ελευθερίας»..

 1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντήθηκαν στη Βενετία. Ο Μουσολίνι περιέγραψε αργότερα τον Αδόλφο γερμανικό ως «μια αστεία μικρή μαϊμού». 

 1938. Έναρξη της "δράσης" του  Ιουνίου. Η πρώτη μαζική σύλληψη των Εβραίων στη Γερμανία και την Αυστρία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής διακυβέρνησης.

1941.Τη νύχτα της 13ης Ιουνίου, άρχισαν στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, οι μαζικές απελάσεις ολόκληρων «αντιδραστικών» οικογενειών στη Σιβηρία.

1942. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ αποφάσισε να ιδρύσει το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, «OSS» που  αργότερα εξελίχθηκε στην CIA.

1944. Οι γερμανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση κατά των Αμερικανών στη Νορμανδία και δυτικά της Καέν έστησαν ενέδρα στη βρετανική 7η θωρακισμένη μεραρχία. Ο Γερμανός αρματιστής Μίχαελ Βίττμαν με ένα «Τίγρη» , κατέστρεψε δεκατέσσερα άρματα μάχης, δεκαπέντε οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δύο αντιαρματικά πυροβόλα. Την ίδια ήμερα έπεσαν στην Αγγλία οι πρώτες 11 V1. Μόνο τέσσερεις όμως πέτυχαν τους στόχους τους. 

 1946 .Ο Ουμπέρτο Β ́ της Σαβοΐας εγκατέλειψε την Ιταλία μετά το θεσμικό δημοψήφισμα της 2ας Ιουνίου. 

 1952. Σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη κατάρριψαν δυο σουηδικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Το πρώτο ήταν ένα Douglas DC-3, που υπέκλεπτε σήματα ραντάρ και επικοινωνίες. Κανείς από τα 8 μέλη του πληρώματος δεν σώθηκε. Το δεύτερο ήταν μια Ντακότα που αναζητούσε το χαμένο DC-3. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. 

 1953. Πραξικόπημα στην Κολομβία. 

 1956 .Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την βάση τους στην Διώρυγα του Σουέζ, που βρισκόταν υπό αγγλική Κατοχή 74 χρόνια. Τη Διαχείριση του καναλιού ανέλαβε ο Νάσερ. 

 1962 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου απαγόρευσε τη συμμετοχή της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου στο παγκόσμιο φεστιβάλ νέων του Ελσίνκι, το οποίο θεωρήθηκε «κομμουνιστικό». Ο ιουδαίος βουλευτής Λασιθίου Εμμανουήλ Κοθρής δήλωσε ότι θα συμμετάσχει. 
 
1963. Απόπειρα αντικατάστασης από την κυβέρνηση, του ανακριτή της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, Χρήστου Σαρτζετάκη. 

 1966. Ο τέως Γάλλος υπουργός Οικονομικών Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν, επισκέφθηκε την Αθήνα προσκαλεσμένος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

 1969. Θεμελιώθηκε ο (παράνομος) ο πρώτος ουρανοξύστης των Αθηνών, της στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. 

 1971. O δικηγόρος Φρανσουά Μιτεράν εκλέχτηκε γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. 

 1977. Στην Τουρκία παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δόθηκε στον Μπουλέντ Ετσεβίτ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
1978. Ο Νικολάε Τσαουσεσκου έγινε δεκτός με τιμές από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
1990. Στο Βερολίνο άρχισε η επίσημη κατεδάφιση του τείχους του Αίσχους από τον τομέα Βερολίνου της Μπερνάουερ Στράσε.(Bernauer Strasse). Στο Βουκουρέστι, η αστυνομία διέλυσε το συλλαλητήριο των ανθρακωρύχων και των φοιτητών στην πλατεία Πανεπιστημίου . Στο Βελιγράδι, στην πλατεία Δημοκρατίας η αντιπολίτευση πραγματοποίησε την πρώτη (αναιμική) συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον δημοφιλή Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοπσονδίας εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την μετάβαση σε μια ρυθμιζόμενη οικονομία της αγοράς. 
 1992. Οι σερβικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη Οντζάκ, στη βορειοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, από τους μουσουλμάνους και Κροάτες παραστρατιωτικούς. 

 1993. O Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μετά την εκλογή του στην προεδρία όρισε ως πρόεδρο του Κόμματος του Ορθού Δρόμου την πράκτορα της Cia Τανσού Τσιλέρ. Στο Ιράν, ο Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί εκλέχτηκε για δεύτερη τετραετή θητεία, Πρόεδρος. 

 1995. Η κυβέρνηση Σημίτη ανακοίνωσε την απόσυρση της σκανδαλώδους τροπολογίας, που προέβλεπε τη δημιουργία καζίνο στο Φλοίσβο. Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνσε την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών στην Πολυνησία. 

 1996. Η Άγκυρα αμφισβήτησε την Ελληνική Κυριαρχία στο Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και την Καλόλημνο. 

 1998. Στην Ιταλία βγήκε η απόφαση του Εφετείου για την δίκη της Κοινοπραξίας «ΕΝΙΜΟΝΤ»που καταδικάστηκε τελεσίδικα για παράνομη χρηματοδότηση διακεκριμένων πολιτικών και Κομμάτων όπως ο πρώην πρόεδρος της κυβέρνησης Αρνάλντο Φορλάνι ,         ο Σεβερίνο Τσιτάριστι , ο Ρενάτο Αλτίσιμο, ο Μπετίνο Κράξι, ο Ουμπέρτο Μπόσι , ο Αλεσάντρο Πατέλλι και ο Τζώρτζιο Λα Μαλφα. 

 1999. Η ΝΔ έλαβε 36% στις ευρωεκλογές, έναντι 32,9 για το ΠΑΣΟΚ, 8,6 για το ΚΚΕ, 6,8% για το ΔΗΚΚΙ, 5,1% για το ΣΥΝ, και 2,3 % για την Πολιτική Άνοιξη. 2000.Η Πιονγκγιάνγκ φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και Νότιας Κορέας. 

 2003. Στο Βελιγράδι, συνελήφθη ο πρώην συνταγματάρχης του JNA Βέσελιν Σλιβάντσανιν, με ένταλμα του ICTY, που του είχε ασκήσει δίωξη επειδή είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ, το φθινόπωρο του 1991. 

 2004. Στις Ευρωεκλογές η ΝΔ έλαβε 43,1% το ΠAΣOK 34% το KKE 9,5% , ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ 4,2% και ο ΛΑ.Ο.Σ 4,1% . Η Συμμετοχή: ήταν 62,8%. 

 2005. Η βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή που είχε καταθέσει, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Συνολικά στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 285 βουλευτές, εκ των οποίων οι 165 ψήφισαν υπέρ και οι 120 κατά της κυβέρνησης. 

2008.Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 1818 για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπέγραψε στο Πεκίνο συμφωνία για την έναρξη τακτικών αεροπορικών πτήσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν. 

 2009. Στο Ιράν επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ. 

2011. Ο πούστης υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, σε ομιλία του στην Βεγγάζη, είπε ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει επίσημα τους αντάρτες της Λιβύης ως «τους νόμιμους εκπροσώπους του λιβυκού λαού». Απόφαση 1986 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο. 

2014. Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της Μαριούπολης. 

 2016. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία δύο αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών, στο Παρίσι. Η κυβέρνηση Τσιπρέφσκι μετέφερε περισσότερους από 400 Λαθραίους από την Ειδομένη κοντά στη Θεσσαλονίκη. 

 2018. Ο πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια Γκιόργκε Ίβανοφ δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία Τσιπρέφσκι-Ζάεφ για την επίλυση της διαφοράς περί του ονόματος. 

2019. Άγνωστοι «αμερικανοί» τορπίλισαν στον Κόλπο του Ομάν ένα νορβηγικό και ένα γιαπωνέζικο δεξαμενόπλοιο .Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ κατηγόρησαν ευθέως το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις .Ιρανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις αμερικανικές κατηγορίες. Ο Ισημερινός, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του, έγινε η 28η χώρα στον κόσμο και η 5η στη Νότια Αμερική, που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη ο θανασακης ο λαλας ειναι αλμπανος;

πολλους αλμπανηδες ειχε στην ελλαδα το 1821


για αυτο ξαναμαζεφτηκαν εδω μετα το 1991

ηξεραν ιστορια οι αλμπανοι δηλαδη οτι ειχανε περουσιες εδω και χωματα


για αυτο στο τοπ τσανελ κανουν εκπομπες και πανε σε ολη την ελλαδα και λενε οτι αυτα τα μερη ειναι δικα τους συνεχεια

εχω ακουσει οτι στα αττικα προαστεια λιοπεσι και τετοια ηταν αλβανεζικα καποτε

και οτι στην ακροπολη ζουσανε αλπμανηδες πολλοι τοτε.

για αυτο ειναι αντιφα οι νεοελληνες μιλαει το ξενο αιμα

και οι αναρχικοι πρεπει να εχουν αιμα τουρκικο και αλβανεζικο σιγουρα που μιλαει και εκδηλωνεται

και ο ερπετοειδης βαρουφακης μαλλον ιουδαικο

το ειπε ο γιωργακης παπανδρεου στο λαθρονομο μεσα οτι αν ψαχτουνε κανεις τους εκει μεσα δεν ειναι ελληνας.

η μαριαμ δαμανακι ειχε πει οτι ειμαι εβραια για να στηριξει τον ροζενσταιν οταν τον αποκαλυψε ο καρατζαφερι