24/6/21

Η 24η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 24η Ιουνίου είναι η 175η ημέρα του έτους. Έμειναν 190 μέρες, ως την 31η Δεκεμβρίου 

972 . Ο ιδρυτής της δυναστείας των Πιάστ Μιέσκο Α' της Πολωνίας, με 4000 άνδρες νίκησε στην μάχη του ποταμού Όντερ που έγινε κοντά στην Τσεντίνια, τον Μαρκήσιο της Σαξονίας ¨Οντο. Με τη μάχη αυτή οι Πολωνοί και ο Μιέσκο μπήκαν στην ιστορία. 

1059. Υπογράφηκε το καταστρεπτικό για του Ορθοδόξους της Σικελίας και της Κάτω Ιταλίας Κονκορδάτο του Μέλφι ανάμεσα στον Πάπα Νικόλαο Β και τους τυχοδιώκτες Νορμανδούς. Τον Πονηρό Ροβέρτο Ντ΄Ωτεβίλλ μαζί με το αδελφό του Ρογήρο. Οι τυχοδιώκτες Νορμανδοί έδωσαν όρκο πίστεως στον Πάπα και υποσχέθηκαν να υποτάξουν τη Μεγάλη Ελλάδα. Ο Ροβέρτος Γυισκάρδος διορίστηκε από τον Πάπα Δούκας της Καλαβρίας και προχώρησε στην εκκλησιαστική αναδιοργάνωση των κτήσεών του τοποθετώντας Φράγκους επισκόπους, αλλά στην Καλαβρία ο εκλατινισμός, υπήρξε βίαιος, και διήρκεσε επί πολύ, γιατί η αντίσταση των Ορθοδόξων ήταν σθεναρή. 

 1185. Οι Νορμανδοί της Σικελίας υπό τους κόμητες Ριχάρδο και Βαλδουΐνο, κατέλαβαν το Δυρράχιο. 

1295. Υπογράφηκε στην θερινή κατοικία του Πάπα στο Ανάνι η Συμφωνία ανάμεσα στον Ιάκωβο Β' της Αραγονίας, τον Φίλιππο Δ΄ της Γαλλίας, και τον Κάρολο Β΄ της Νάπολης για την οποία μεσολάβησε ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄. Με τη Συνθήκη που τακτοποίησε την κατάσταση στην Νότια Ιταλία και τη Δυτική Μεσόγειο ο Ιάκωβος παραχώρησε οριστικά στους Ανζού τη Σικελία. 

1314. Η καταστροφή του Στρατού του Εδουάρδου Β' στη η Μάχη του Μπάνονκμπερν, νότια του Στέρλινγκ κατά τον πρώτο Σκωτσέζικο Πόλεμο. Στο πεδίο της μάχης έμειναν σχεδόν δέκα χιλιάδες νεκροί. Λιγότεροι από χίλιοι ήταν Σκωτσέζοι, οι υπόλοιποι Άγγλοι . Ο Άγγλος βασιλιάς Εδουάρδος Β' μετά βίας σώθηκε από μερικούς πιστούς ιππότες, που μεταφέρθηκαν στο Κάστρο Ντάνμπαρ και από εκεί, με πλοίο, στο Λονδίνο. 

 1340. Η Ναυμαχία του Σλόιζ κατά τον εκατονταετή Πόλεμο. Ο γαλλικός στόλος καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τον αγγλικό στόλο που διοικούσε αυτοπροσώπως ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας. 

1348. Τα πρώτα κρούσματα του Μαύρου Θανάτου  στην Αγγλία.

 1380. Κατά τον Πόλεμο Γένοβας-Βενετίας ανακατάληψη της Κιότζια από τους Γενουάτες. 

 1405. Δόθηκε ο Όρκος υποταγής της Βερόνας στη Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας.

1419. Η Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ αγόρασε από τη Βοσνία το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας της Κόναυλε. 

 1509 . Ο Ερρίκος Η' Τυδώρ και η Αικατερίνη της Αραγoνίας στέφτηκαν βασιλιάς και βασίλισσα της Αγγλίας. 

 1535. Κατά την εξέγερση των Αγροτών ο Στρατός του επισκόπου Φραντς φον Βάλντεκ , ανακατέλαβε μετά από πολιορκία την πόλη Μύνστερ στην Βεστφαλία που την κατείχαν οι Αναβαπτιστές που την έλεγαν Νέα Ιερουσαλήμ και ξεκίνησε  μια ανελέητη σφαγή στην πόλη. Εκτελέστηκε και ο ηγέτης τους Ιώαννης από το Λέυντεν. 

 1547. Άρχισε η μεγάλη πυρκαγιά της Μόσχας.

1672. Στο πλαίσιο του Ολλανδικού Πολέμου, οι Ολλανδοί άνοιξαν φράγματα πλημμυρίζοντας την ύπαιθρο του Άμστερνταμ για να αποτρέψουν την προέλαση των Γάλλων. 

 1711. Ο Τσάρος Πέτρος Α', ο της Ρωσίας, μαζί με την Αυτοκράτειρα και ολόκληρη την Αυλή έφτασε στο Ιάσιο, και συναντήθηκε με τον σύμμαχό του Ντιμίτρι Καντεμίρ. 

 1717. Ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Μεγάλη Στοά Λονδίνου-Γουεστμίνστερ, η Μητέρα του Κακού .Σήμερα Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας. 

 1765 . Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν στην Κωνσταντινούπολη τον 20ετή νεομάρτυρα Παναγιώτη από το Δελβινάκι της Ηπείρου. 

 1793. Στη Γαλλία, υιοθετήθηκε το πρώτο «δημοκρατικό σύνταγμα», που ουδέποτε εφαρμόστηκε. 

1798 . Στις 13/24 Ιουνίου δολοφονήθηκε στην φυλακή του Πύργου Νεμπόισα στο Βελιγράδι.ο Ρήγας και οι σύντροφοί του Ευστράτιος Αργέντης, ετών 31 έμπορος της Βιέννης από τη Χίο, Δημήτριος Νικολίδης, ετών 32 από την Ήπειρο Ιατρός, Αντώνιος Κορωνιός, ετών 27, έμπορος και λόγιος από την Χίο, Ιωάννης Καρατζάς, ετών 31 από την Λευκωσία της Κύπρου, Θεοχάρης Τουρούντζιας, ετών 22, έμπορος από τα Σιάτιστα, Ιωάννης Εμμανουήλ, ετών 24 φοιτητής της Ιατρικής και ο αδελφός του Παναγιώτης, ετών 22 από την Καστοριά. 

 1812. Η μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη (611.000 άνδρες ) διέσχισε τον ποταμό Νιέμαν και έτσι άρχισε η εισβολή στη Ρωσίας. 

 1821. Έγινε η μάχη του Καραμπομπό που σήμανε την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία. Ο Σιμόν Μολιβάρ με 8.000 μαχητές νίκησε 4.000 Ισπανούς. Οι αγγλικές τράπεζες δάνειζαν ήδη τους Επαναστάτες. 

 1825. Ήττα των Ελλήνων από τις δυνάμεις του Ιμπραήμ στα Τρίκορφα Αρκαδίας. Τουλάχιστον 200 Έλληνες σκοτώθηκαν. 

 1827. Στις 24 Ιουνίου/6 Ιουλίου 800 Έλληνες υπό τον Νικόλαος Πετιμεζά και τον Φωτάκο μαζί με τους Καλόγερους της Μονής του Μεγάλου Σπήλαιου, μετα από ολοήμερο αγώνα απέκρουσαν την επίθεση 4000 Αιγυπτίων με του οποίους συνέπραττε δύναμη «προσκυνημένων» του Νενέκου. 

 1839. Τα Αιγυπτιακά στρατεύματα του Μεχμέτ Αλί Πασά, (30.000-40000) υπό την διοίκηση του Ιμπραήμ, νίκησαν τον οθωμανικό στρατό του Σουλτάνου Μαχμούτ Β,(46.000-80.000) που διοικούσε ο Χαζέζ Οσμάν Πασάς, με συμβουλο τον φον Μόλτκε, στην μάχη του ποταμού Νεζίμπ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι απώλειες των Τούρκων χαρακτηρίστηκαν «πολύ βαριές». Ο Ιμπραήμ είχε 4000 νεκρούς και τραυματίες. 

 1859. Κατά τον δεύτερο πόλεμο για την Ιταλική Ανεξαρτησία οι Γάλλοι του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ ' και ο στρατός του Βασιλείου της Σαρδηνίας νίκησαν τους Αυστριακούς στην πολύνεκρη μάχη του Σολφερίνο στη Λομβαρδία. Πολέμησαν 118.600 Γάλλοι και Ιταλοί απέναντι σε 133.250 της Αυστροουγγαρίας. Οι Γαλλοι-Ιταλοί είχαν 15.000 νεκρούς και τραυματίες και 2.000 αγνοούμενους εώ οι Αυστριακοί 14.000 νεκρούς και περίπου 8.000 αγνοούμενους. 

 1866. κατά τον πόλεμο των επτά εβδομάδων έγινε η μάχη της Κουστότσα, κατά την οποία οι 84.000 Ιταλοί που διοικούσε ο Αλφόνσο Λα Μάρμορα δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν τους Αυστριακούς , και να απελευθερώσουν το Βένετο. 

 1894. Στη Λυών μαχαιρώθηκε από τον Ιταλό αναρχικό Τζερόνιμο Καζέριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαντί Καρνό. 

 1912.Αφόρητος καύσωνας στην Αθήνα. 
 1913. Η Ελλάδα και η Σερβία κατήγγειλαν τη συμμαχία με τη Βουλγαρία. 
 1914. Στις 8 π.μ. η φάλαγγα Εθελοντών του καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθέρωσε την Μοσχόπολη και αφόπλισε τον τουρκαλβανικό πληθυσμό. 
 1916. Άρχισε η μάχη στο Μέτωπο του ποταμού Σομ με τον βομβαρδισμό των γερμανικών θέσεων από 1437 πυροβόλα. 
 1918 . Ο ιταλικός στρατός πέτυχε αποφασιστική νίκη εναντίον των Αυστρο-Ούγγρων στη δεύτερη μάχη του Πιάβε. Το γιγάντιο κανόνι των Γερμανών η Χοντρή Μπέρθα, άρχισε να βομβαρδίζει το Παρίσι. 
 1922. Δολοφονήθηκε στο Βερολίνο ο Αθέατος Εβραίος Βάλτερ Ράτεναου που ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. 
 1925. Τη νύχτα της 24ης Ιουνίου εκδηλώθηκε το «κυοφορούμενο», αλλά και έντονα «διαφημιζόμενο» κίνημα του Στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου. Η εκδήλωση του κινήματος επισπεύσθηκε μετά τις έντονες φήμες της προηγούμενης ότι ο Υπουργός Στρατιωτικών Κ. Γόντικας αποφάσισε να διατάξει την «προληπτική» σύλληψη του Πάγκαλου.ο οποίος δραπέτευσε από τις φυλακές όπου κρατούνταν μετά το «κίνημα» που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει με τον Αντιστράτηγο Χ. Λούφα. Το κίνημα Παγκάλου υποστήριξαν ο στρατηγός Τσερούλης του Γ' Σώματος Στρατού και ο ναύαρχος Αλέξανδρος Χατζηκυριάκο, ο οποίος με τη βοήθεια μυημένων αξιωματικών κατέλαβε αρχικά το «Γ. Αβέρωφ» και στη συνέχεια τον υπόλοιπο στόλο. Ο Χατζηκυριάκος με μήνυμά του γνωστοποίησε στους ανύποπτους «αρμόδιους» ότι: «ο Στόλος ταύτην την νύκταν εκήρυξεν έκπτωτον την κυβέρνησιν και καθιστά υπευθύνους τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργόν διά πάσαν τυχόν χύσιν αδελφικού αίματος». Παρόμοια τηλεφωνική προειδοποίηση έλαβε ο Υπουργός Στρατιωτικών από το Στρατηγό Τσερούλη. 


1927. Στη Ρουμανία ιδρύθηκε η Λεγεώνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, επίσης γνωστή ως «Σιδηρά Φρουρά».

1941.Κατα την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα οι Γερμανοί κατέλαβαν το Μπρεστ-Λιτόφσκ, το Βίλνιους και το Κάουνας. Τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής εισήλθαν στην Αθήνα. 

 1945 . Στη Μόσχα έγινε η μεγάλη Παρέλαση της νίκης . Βρετανικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας – Ταϊλάνδης που χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων αιχμαλώτων. 

 1946. Στη Γαλλία μετά τις εκλογές για την συντακτική συνέλευση στις οποίες εκλέχτηκαν 216 χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, 153 σοσιαλιστές και 76 ο χριστιανοδημοκράτης Ζωρζ Μπιντώ ανέλαβε πρωθυπουργός. 

 1948. Οι Σοβιετικοί με το πρόσχημα της νομισματικής μεταρρύθμισης με την οποία οι Δυτικοί Σύμμαχοι αποφάσισαν να εισάγουν ένα ενιαίο νόμισμα στις τρεις δυτικές ζώνες κατοχής του Βερολίνου αποφάσισε τον πλήρη αποκλεισμό του Δυτικού Βερολίνου. Οι επικοινωνίες με το δυτικό Βερολίνο, διακόπηκαν εντελώς. Από τις 26 Ιουνίου 1948, μια αμερικανική «αερογέφυρα» άρχισε να λειτουργεί για τον εφοδιασμό της πόλης μέχρι την άρση του αποκλεισμού στις 11 Μαΐου 1949. 

1949. Πέθανε συνεπεία καρδιακής προσβολής στις 4:20 απόγευμα στο σπίτι του στην Κηφισιά σε ηλικία 89 ετών ο Θεμιστοκλής Σοφούλης. Πρόεδρος της Βουλής και έξι φορές πρωθυπουργός. Είχε γεννηθεί το 1860 στο, υπόδουλο στους Τούρκους, Πάνω Βαθύ της Σάμου.

 1955.Στην Κύπρο οι αγγλικές δυνάμεις κατοχής άρχισαν τις ολονύχτιες στρατιωτικές και αστυνομικές περιπολίες σε όλες τις πόλεις. 

 1960. Διάλυση της Βαλκανικής Συμμαχίας του 1954, στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία. 

1963. Η Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη διέταξε την κατεδάφιση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα στο Πεδίο του Άρεως. 

 1964. Ο Γεώργιος Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον παρά τις επίμονες πιέσεις των Αμερικανών αρνήθηκε να έχει απ' ευθείας συνάντηση με τον Ισμέτ Ινονού για να συζητήσουν το Κυπριακό. 

1967. Στην Βολιβία ο Στρατός διέλυσε την απεργία στα ορυχεία κασσίτερου και σκότωσε 20 εργάτες. 

 1983. Ο Άσσαντ έδιωξε τον Γιασέρ Αραφάτ από τη Δαμασκό. 

 1985. Ο Φραντζέσκο Κοσσίγκα εκλέχτηκε όγδοος Πρόεδρος της Ιταλίας αφού έλαβε 752 από τους 977 ψήφους. 
 1991. Το ρουμανικό κοινοβούλιο κήρυξε άκυρο το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ 
 
1994. Στο Αχίλλειο της Κέρκυρας υπό την προεδρία του Αντρέα, άρχισε η Σύνοδος Κορυφής των 12 της ΕΕ στην οποία υπογράφηκε η ένταξη της Αυστρίας, της Φιλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας (ο λαός της οποίας όμως απέρριψε την ένταξη στο σχετικό δημοψήφισμα). 

 1995.Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη από τους γενικούς διευθυντές και εκπροσώπους επτά βαλκανικών ειδησεογραφικών πρακτορείων το καταστατικό ίδρυσης της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων. 

 2002. Πρόεδρος της Αλβανίας εκλέχτηκε από το Κοινοβούλιο ο πρώην Υφυπουργός Άμυνας Αλφρέντ Μοϊσίου, 73 ετών, με 97 υπέρ και 20 ψήφους κατά, στον οποίο συμφώνησαν οι Νάνο και Μπερίσα. 

 2003.Πρώτη επίσκεψη Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βρετανία.

 2005. Ο Δήμαρχος Τεχεράνης Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ συγκεντρώνοντας το 61% των ψήφων εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επικρατώντας επί του μετριοπαθούς Χασεμί Ραφσατζανί. 

 2007.Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Γκόρντον Μπράουν διαδέχτηκε τον Τόνυ Μπλαιρ, ως πρωθυπουργός και ηγέτης του Εργατικού κόμματος. 

 2008 .Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Δικαστήριο επιδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία πλήρωσε 12.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. . 

2016. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Δαβίδ Κάμερον παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2018. Στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέχθηκε  Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Συνασπισμός της  Συμμαχίας του Λαού κέρδισε στις γενικές εκλογές.

2020. Αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα έναντι των απειλών της Τουρκίας δήλωσαν στην τηλεόραση ο ΜΠΡΑΒΟΚΟΥΛΙ ΕΦΙΑΛΤΑΚΗΣ  και ο Ύπατος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ , κατά τη συνάντηση που είχαν  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: