26/6/21

Η 26η Ιουνίου στην Ιστορία

 

Η 26η Ιουνίου είναι η 177η ημέρα του έτους. Απομένουν 188 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου

363 . Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, που πίστευε ότι «Κανένα θηρίο δεν είναι τόσο ολέθριο για την ανθρωπότητα, όσο οι χριστιανοί για τους ομοθρήσκους τους», και που επανέφερε την ανεξιθρησκία του διατάγματος του Μεδιολάνου, δολοφονήθηκε με πισώπλατο χτύπημα μέσα στο στρατόπεδο του . Αμέσως ανακηρύχτηκε στο στρατόπεδο αυτοκράτορας ο διοικητής της αυτοκρατορικής φρουράς Φλάβιος Κλαύδιος Ιοβιανός, που ήταν γαμπρός του αρχηγού του στρατού Λουκιλλιανού. Ο Ιοβιανός αμέσως αναίρεσε όλα τα αντιχριστιανικά διατάγματα του Ιουλιανού και επέτρεψε να επιστρέψουν από την εξορία οι επιφανείς επίσκοποι Ρώμης Λιβέριος, Αλεξανδρείας Αθανάσιος και Αντιοχείας Μελέτιος. Ο Ιοβιανός πέθανε δηλητηριασμένος στις 17 Φεβρουαρίου 364 στα Δαδάστανα της Βιθυνίας πριν φθάσει στην Κωνσταντινούπολη. Τον δολοφόνησαν ο Λουκιλλιανός με την κόρη του. 

684. Ενθρονίστηκε ο Πάπας Βενέδικτος Β΄.


1243. Η καταστρεπτική για το Σουνιτικό Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ μάχη του Κοσέ Ντάγκ. Μαζί με τους Μογγόλους πολέμησαν Αρμένιοι και Ίβηρες ενώ η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας έστειλε ένα σώμα για να βοηθήσει τους Σελτζούκους που είχαν προσλάβει και «Σταυροφόρους» μισθοφόρους.
 Το Σώμα των Μογγόλων ήταν 40.000 και των Σελτζούκων 60.000. Μετά την μάχη οι Σελτζούκοι έγιναν υποτελείς των Μογγόλων. 


1288. Στην Ιταλία, οι Γιβελίνοι του Αρέτσο νίκησαν τους Γουέλφους της Σιένα που είχαν συμμαχήσει με την Φλωρεντία  στην τοποθεσία «Πιέβε αλ Τόπο» κοντά στο. Πουλιτσάνο. Οι Γουέλφοι της Σιένα είχαν 500 νεκρούς.



1407 Ο Ούλριχ φον Γιούνγκινγκεν και διαδέχθηκε στην ηγεσία του τάγματος των Τευτόνων Ιπποτών.τον αδελφό του, Κόνραντ φον Γιούνγκινγκεν ως ο 26ος Μέγας Μάγιστρος . Η επεκτατική τακτική που ακολούθησε έφερε τη σύγκρουση του Τάγματός με το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας και με το Βασίλειο της Πολωνίας που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την ήττα των Τευτόνων στη Μάχη του Γκρούνβαλντ και το θάνατο του ίδιου. 

1409 .Η Σύνοδος της Πίζας με πλειοψηφία 2/3 εξέλεξε τον Κρητικό Καρδινάλιο Πέτρο Φίλαργο, που ήταν από το Τάγμα των Φραγκισκανών και πολιτικός σύμβουλος των Βισκόντι, ως Πάπα, με το όνομα Αλέξανδρος Ε΄ , ενώ ήδη υπήρχαν δύο αντίπαλοι Πάπες, ο Γρηγόριος ΙΒ΄ στη Ρώμη και ο Βενέδικτος ΙΒ΄ στην Αβινιόν. Ο Φίλαργο υποσχέθηκε πλέον να εργαστεί για την ειρήνη του Καθολικού κόσμου για την καλή λειτουργία της παπικής εξουσίας, και για την με Ένωση της Ορθόδοξης με την Καθολική Εκκλησία. 

1483. Ξεκίνησε την κυριαρχία του στην Αγγλία ο Ριχάρδος Γ’, αφού απομάκρυνε τον ανιψιό του Εδουάρδο Ε’ και τον δολοφόνησε αργότερα μαζί με τον αδελφό του. Στο τέλος της σύντομης αλλά αιματοβαμμένης εξουσίας του, κατά τον Σαίξπηρ, χάριζε «το βασίλειό του για ένα άλογο». Είχε γεννηθεί το 1452. Ανατράπηκε και εκτελέστηκε από τους Τυδώρ το 1485.

1507. Στη βορειοδυτική Ιταλία, στο λιμάνι της Λιγουρίας,  Σαβόνα, άρχισε η Διάσκεψη της Σαβόνα . Η πόλη ήταν για λίγες ημέρες το κέντρο του δυτικού πολιτικού κόσμου. Ήταν μια  ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετείχαν ο Λουδοβίκος 13ος της Γαλλίας και ο  Φερδινάνδος Β' της Αραγονίας . Ο βασιλιάς της Γαλλίας έμεινε στο Σπίτι του Επισκόπου , και ο Φερδινάνδος στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Στην πόλη  ήταν παρόντες και εκπρόσωποι από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

1541. Δολοφονήθηκε στο παλάτι του στη Λίμα ο γεννημένος το 1475 Φρανθίσκο Πιθάρρο από τον γιο του πρώην συντρόφου του και μετέπειτα ανταγωνιστή του, Ντιέγο ντε Αλμάγρο. Ήταν το τέλος της βεντέτας που ξεκίνησε με έπαθλο την κατοχή του χρυσού των Ίνκας. 


1656. Κατά τον έκτο Βενετοτουρκικό πόλεμο έγινε η Τρίτη ναυμαχία  των Δαρδανελίων στο εσωτερικό του Ελλήσποντου. Η ναυμαχία έληξε με μια καθαρή νίκη για τη Βενετία και τους Ιππότες της Μάλτας. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, σκοτώθηκε ο Ενετός Ναύαρχος Λορέντσο Μαρτσέλο από σφαίρα κανονιού και τη ναυμαχία διεύθυνε ο «προβεντιτόρε» του στόλου Μπάρμπαρο Μπαντέρ. Ήταν η βαρύτερη ναυτική ήττα των Οθωμανών από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, και επέτρεψε στους Βενετούς να καταλάβουν τα στρατηγικής σημασίας νησιά της Τενέδου και της Λήμνου, δημιουργώντας έτσι ένα σφιχτό αποκλεισμό των Στενών.
 Ως αποτέλεσμα, ο ανεφοδιασμός του Στρατού στην Κρήτη είχε ουσιαστικά αποκοπεί, και η ίδια η Κωνσταντινούπολη υπέφερε από έλλειψη τροφίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

1690. Στο Βελιγράδι, στο Καλεμέγκταν, πραγματοποιήθηκε μεγάλη κληρικολαϊκή Συνέλευση που αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόσκληση του αυστριακού αυτοκράτορα Λεοπόλδου για κοινό αγώνα κατά των Τούρκων.

1698. Ο τσάρος  Πέτρος Α  και η Μεγάλη Πρεσβεία έφτασαν στη Βιέννη. 

1718. Στις 26 Ιουνίου/7Ιουλίου πέθανε στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη ο Τσάρεβιτς Αλεξέι Πέτροβις λόγω των βασανιστηρίων που τον υπέβαλαν με εντολή του πατέρα του. 

1723. Μετά από πολιορκία το Μπακού παραδόθηκε στη Ρωσία.
1794. Διεξήχθη η μάχη Φλερύ, ανάμεσα σε 82.000 Γάλλους που αποτελούσαν τον Στρατό του Βορρά, που διοικούσε ο στρατηγός Ζαν-Μπατίστ Ζουρντάν με πολιτικό Επίτροπο τον Σαιν Ζυστ, και σε 70.000 άνδρες του Συνασπισμού Αψβούργων Ολλανδών και Μεγάλης Βρετανίας υπό την διοίκηση του Πρίγκιπα του Κομπούργκ. Σε αυτή τη μάχη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη το αερόστατο που παρακολουθούσε τις κινήσεις των Αυστριακών και ενημέρωνε το γαλλικό στρατηγείο και επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση μιας μάχης. 
Οι Αυστριακοί που επιτεθήκαν κατάφεραν να διασπάσουν τις δύο Γαλλικές πτέρυγες, αλλά το κέντρο της γαλλικής παράταξης υπό τον Φρανσουά Λεφέβρ κρατήθηκε και στη συνέχεια αντεπιτέθηκε διασπώντας την Αυστριακή επίθεση. 
Ο Συνταγματάρχης Νικολά Σουλτ, που τότε ήταν Αρχηγός του Επιτελείου, έγραψε πως ήταν «δεκαπέντε ώρες της πιο απεγνωσμένης μάχης που είδα ποτέ στην ζωή του». Ο Πρίγκιπας του Κομπούργκ έχασε την ψυχραιμία του και διέταξε υποχώρηση , δίνοντας στους Γάλλους μια απροσδόκητη νίκη. Και οι δυο παρατάξεις έχασαν περίπου από 5000 άνδρες. 

1817. Ο Πούσκιν τοποθετήθηκε από τον Καποδίστρια με το βαθμό του Γραμματέα στο Συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων. 

1829. Ο  Αλεξάντερ Πούσκιν έλαβε το βάπτισμα του πυρός σε μάχη με τους Τούρκους   στον Καύκασο.

1831 . Ο Λεοπόλδος Α 'έγινε ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου. Στην Αγία Πετρούπολη εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία χολέρα στην ιστορία της με πάνω από 4,7 χιλ. νεκρούς. 

1833. Η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν στις 26 Ιουνίου/8 Ιουλίου τη σύμβαση του Σεραγιού Ουνκιάρ Σκελεσί, της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ο Σουλτάνος υποσχόταν να μην επιτρέπει στα Αγγλικά και Γαλλικά πλοία να εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα. Η Σύμβαση προέβλεπε την αμοιβαία παροχή βοήθειας μεταξύ των δυο Αυτοκρατοριών εάν ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεχόταν επίθεση από τρίτη δύναμη. 

1848. Η επαναστατική κυβέρνηση στο Βουκουρέστι αποφάσισε την απελευθέρωση των δουλοπαροίκων που ανήκαν σε βογιάρους και καθόρισε την τρίχρωμη σημαία με τις κάθετες μπλε, κίτρινες και κόκκινες γραμμές.

 1858. Μετά από 13 ημέρες διαπραγματεύσεων υπογράφηκε η Συνθήκη του Τιεντζίν, με την οποία έληξε ο βρετανό-κινεζικός πόλεμος. Η Κίνα δεσμεύτηκε να ανοίξει ένα ακόμη λιμάνι για το ευρωπαϊκό εμπόριο και να νομιμοποιήσει την εισαγωγή του οπίου.


1862. Ο Χρίστος Δούκας διευθυντής και εκδότης της εφημερίδας «Εθνοφύλαξ» σε κύριο απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του Ιωάννη Κολοκοτρώνη που είχε ορκιστεί στις 26 Μαΐου και στον νέο Υπουργό Οικονομικών Δημήτριο Λεβίδη τόνισε: «Παύσατε τας κατά των φορολογουμένων απηνείς καταδιώξεις. Μην καταπιέζητε την γεωργικήν τάξιν...» 

 1867. Το φρούριο του Βελιγραδίου υπέστειλε την τουρκική σημαία, η οποία κυμάτιζε τέσσερις αιώνες πάνω από την πόλη. Τρεις μήνες νωρίτερα, οι Τούρκοι παρέδωσαν τα κλειδιά του Βελιγραδίου στον Μιχαίλο Ομπρένοβιτς, αλλά στο φρούριο του Βελιγραδίου δίπλα στη Σερβική υψωνόταν και η τουρκική σημαία. 

1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, στο μέτωπο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου , οι Μαυροβούνιοι κατατρόπωσαν τους Τούρκους στη Μάχη της Μόρατσα, σκοτώνοντας περισσότερους από 1400 , ενώ οι τραυματίες που περιμαζεύτηκαν από το πεδίο της μάχης ήσαν πάνω από 2000. Στο Μέτωπο του Δούναβη, στο Σιστόβ, το πυροβολικό της Ανεξάρτητης Ρουμανίας αναμετρήθηκε με το τουρκικό πυροβολικό και οι Ρουμάνοι είχαν τον πρώτο τους νεκρό. Έκρηξη του ηφαίστειου Κοτοπάξι στον Ισημερινό.

1879. Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ ορκίστηκε ενώπιον της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης στο Βέλικο Τάρνοβο. 

1881. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλαν Ομπρένοβιτς συμφώνησε μυστικά με την Αυστρο-Ουγγαρία να σταματήσει να υποστηρίζει την εξέγερση των Σέρβων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και ότι δεν θα συνάψει καμία διεθνή συμφωνία που θα ήταν αντίθετη προς τα συμφέροντα της Βιέννης. Σε αντάλλαγμα εξασφάλισε υποστήριξη στην ανακήρυξη του Βασιλείου και στην ανεξαρτησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. 


1887.  Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Κάστρο της Κομητείας Κίλκενι στην Ιρλανδία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία του αέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιρλανδία . Ηταν 33,3 βαθμοί Κελσίου. (91,9 Φαρενάιτ).


1903. Ο Ρώσος τσάρος Νικόλαος Β' απέρριψε διάβημα του Αμερικανού προέδρου Ρούσβελτ, που του ζήτησε να ληφθούν μέτρα προστασίας των Εβραίων. 

1904. Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν την πολιορκία του Πορτ Άρθουρ. 
 Ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από διήμερο σκληρό αγώνα, ανέτρεψε τους Bουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και προχώρησε στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. Στο Σερβο-βουλγαρικό μέτωπο έληξε η μεγαλύτερη μάχη του πολέμου στον ποταμό Μπρεγκάλνιτσα στο εδαφος της σημερινής Σεβερνομακεντόνιγια.

 1917.Τα πρώτα στρατεύματα των ΗΠΑ έφθασαν στη Γαλλία. 

1925. Ορκίστηκε η κυβέρνηση του Στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου. Η σύνθεσή της ήταν η ακόλουθη: Θ. Πάγκαλος, Πρωθυπουργός και Υπουργός Στρατιωτικών, Αλ. Χατζηκυριάκος, Υπουργός Ναυτικών και προσωρινά Εξωτερικών, Α. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών, Γ. Μπουμπούλης, Εθν. Οικονομίας και Δικαιοσύνης, Γ. Κοφινάς, Οικονομικών, Κ. Σταμούλης, Γεωργίας και προσωρινά Κοινωνικής Πρόνοιας, Α. Ταβουλάρης, Συγκοινωνίας. 

1930. Άρχισε στο Μόσχα το 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, με δεκάωρη ομιλία του Στάλιν, και κεντρικό σύνθημα «πέντε χρόνια — σε τέσσερα». Το Συνέδριο παρακολούθησαν 1,268 αντιπρόσωποι με δικαίωμα ψήφου και 891 με συμβουλευτική ψήφο. 

1932. Έντονες  διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της αγγλικής Εταιρίας Πάουερ για την ανατίμηση του ρεύματος.

1936. Στο Μαυροβούνιο στην Τσετίνιε, πραγματοποιήθηκε Συλλαλητήριο κατά της γιουγκοσλαβικής κυβερνητικής πολιτικής του Μίλαν Στογιαντίνοβιτς. Οι χωροφύλακες άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας περισσότερους από 30 διαδηλωτές. 
 1940 . Η Σοβιετική Ένωση, εφαρμόζοντας τους μυστικούς όρους της συμφωνίας Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, επέδωσε τελεσίγραφο στη Ρουμανία απαιτώντας να της επιστραφούν η Βεσσαραβία και τη βόρεια Μπουκοβίνα που παραχωρήθηκαν με τη Συμφωνία Μπρεστ-Λιτόφσκ. Διάταγμα του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ εισήγαγε 8ωρη εργασία ημέρας εργάσιμη εβδομάδα, 7 ημερών και την ποινική ευθύνη για αργοπορία στην εργασία περισσότερο από 21 λεπτά.

1941. Τέσσερεις ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα άρχισε η πρώτη μεγάλη μάχη στο Μπιάλιστοκ και το Μινσκ. Το φέρετρο με το πτώμα του Λένιν μεταφέρθηκε από τη Μόσχα στο Τιουμέν..face="verdana, sans-serif">Η Φινλανδία εισήλθε στον πόλεμο ενάντια στους Σοβιετικούς στο πλευρό της Γερμανίας. Στην Βουλγαρία, στο Ράζλογκ δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα παρτιζάνων κομμουνιστών. 
Η Σοβιετική αεροπορία βομβάρδισε την πόλη Κασσού στην Ουγγαρία, και προκάλεσε την κήρυξη πόλεμου στη Σοβιετική Ένωση από την Ουγγαρία.
Ο σοβιετικός στόλος επιτέθηκε στπ λιμάνι  της Κονστάντζας

1942. Στη  Βερακρούς του Μεξικού το  Γερμανικό υποβρύχια U-129 βύθισε  το μεξικάνικο δεξαμενόπλοιο  «Τουξπάμ».Στην Αίγυπτο Γερμανική επίθεση κατά των Βρετανών στην Μάρσα Ματρούχ 

1944. Τρία αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν το ουδέτερο κράτος του Αγίου Μαρίνου , με αποτέλεσμα το θάνατο 66 Αθώων πολιτών.  


1945. Στο Σαν Φρανσίσκο, εκπρόσωποι 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας υπέγραψαν τον Χάρτη για την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου. Στην ΕΣΣΔ απονεμήθηκε τίτλος του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης στον Στάλιν. 
Στην πόλη Νορντχάουζεν, όπου βρισκόταν το υπόγειο εργοστάσιο κατασκευής των V-2, οι αμερικανοί με τις υποδείξεις του Βέρνερ φον Μπράουν αποσυναρμολόγησαν το εργοστάσιο , κρυφά από τους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Σοβιετικούς, το φόρτωσαν σε 300 βαγόνια και το μετέφεραν στις Ηνωμένες Πολιτείες 

1952. Στην Ολλανδία το  σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήταν πρώτο στις εκλογές με 29%. 
1953. Το πραξικόπημα  Χρουστσόφ. Ο Νικήτα Χρουστσόφ.  συγκάλεσε συνεδρίαση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΣΣΔ στις 26 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε ξαφνική επίθεση κατά του Μπέρια, κατηγορώντας τον ότι είναι προδότης και κατάσκοπος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών. 
Η Μπέρια αιφνιδιάστηκε εντελώς. Ο Μολότοφ και άλλοι επενέβησαν επίσης εναντίον του Μπέρια. Ο Χρουστσόφ πρότεινε την άμεση απόλυσή του. 
Ο στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ και μια ομάδα ενόπλων αξιωματικών που περίμεναν σε  παρακείμενο δωμάτιο συνέλαβαν την Μπέρια. Ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Μπουλγκάνιν διέταξε το το Σύνταγμα τεθωρακισμένων  «Καντεμίροβσκαγια» και το Μηχανοκίνητο ΣώμαΤυφεκιοφόρων  «Ταμαμανσκάγια»  να καταλάβουν θέσεις στη Μόσχα για να αποτρέψουν την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας που ήταν πιστές στην Μπέρια . Πολλοί από τους υφισταμένους, προστατευόμενους και συνεργάτες της Μπέρια συνελήφθησαν επίσης, μεταξύ των οποίων οι Μερκούλοφ , Μπόγκνταν Κομπούλοφ , Σεργκέι Γκολγκίντζε, Βλάντιμιρ Ντεκανόζοφ , Πάβελ Μέσικ και Λεβ Βλοντζίμιρσκι . Μετά τη σύλληψή τους, κρατήθηκαν σε μυστική φυλακή κοντά στη Μόσχα.
 Η εφημερίδα «Πράβντα» , ανακοίνωσε τη σύλληψη του Μπέρια μόλις στις 10 Ιουλίου, κάνοντας λόγο για εγκληματικές δραστηριότητες εναντίον του κόμματος και του κράτους. 

1956.  Στην Κύπρο σκοτώθηκε από  «δυνάμεις ασφαλείας» η Όλγα Κωνσταντινίδου από το Ναύπλιο που ήταν μέλος της ΕΟΚΑ.

1960 . Ο πρώην γαλλική αποικία της Μαδαγασκάρης απέκτησε την ανεξαρτησία της ως Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης. 

1962 . Η Ένωση Κέντρου ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθεί το σκάνδαλο της Δ.Ε.Η. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από δικαστές, για να διενεργήσει έλεγχο των οικονομικών της εταιρίας. 

1963 . Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι μίλησε στο Δυτικό Βερολίνο Βερολίνο στην επέτειο της «αερογέφυρας» και είπε «Ich bin ein Berliner» ("Είμαι Βερολινέζος"). Η κυβέρνηση Πιπινέλη, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από την Ε.Ρ.Ε. Οι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΑ απείχαν ενώ ο Μαρκεζίνης καταψήφισε. 


1964. Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Κούβα, κατηγορώντας τον Φιντέλ Κάστρο  για εξαγωγή  της επανάστασης.

1967 . Ο καθηγητής Ανδρεάδης του Ομίλου της Εμπορικής εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και είπε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί επενδύσεις ύψους 830.000.000 δολαρίων. Ο Κάρολος Βοϊτίλα εγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Παύλο ΣΤ'. 

1969 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Στασινόπουλο, να παραιτηθεί επειδή ασχολήθηκε με τις προσφυγές ανώτατων και ανώτερων δικαστικών. Την επομένη ο Μιχαήλ Στασινόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο Δήμητσα. 

1970 .Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, διαγράφτηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας. 

1972. Ο προσωρινός ιρλανδικός δημοκρατικός στρατός (IRA) σκότωσε  δύο στρατιώτες του βρετανικού στρατού στις ξεχωριστές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας πριν την έναρξη της εκεχειρίας  που είχε συμφωνηθεί για τα  μεσάνυχτα.


1974. Στις 26 Ιουνίου, και αφού είχε δημιουργηθεί κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της εύρεσης πετρελαίου στη Θάσο, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ο  Ανδρουτσόπουλος με τον Ετζεβίτ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, Η τουρκική πλευρά πρότεινε  πέραν της συνήθους διπλωματικής διαδικασίας, τη συγκρότηση ελληνοτουρκικών επιτροπών που θα εξετάσουν τα κατά την Άγκυρα διμερή προβλήματα. 
Η ελληνική πλευρά απέρριψε  αυτή τη συμμαχική μεθόδευση που την δέχτηκαν 30 χρόνια μετά ο Σημίτης και ο Αβάπτιστος Τζέφρυ. 


1982. Φονικός Καύσωνας στην Ελλάδα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΕΜΥ μέτρησε 44,6 βαθμούς Κελσίου. Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας 43,8°.. Το Έθνος διαλαλούσε 60 νεκρούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα νοσοκομεία και 50000 κοτόπουλα σε πτηνοτροφεία. Οι νεκροί από επιπλοκές της ζέστης  με βάση τις ιατρικές διαγνώσεις θανάτου ήταν κοντά στους 40.


1983. Στην Ιταλία έγιναν Γενικές Εκλογές στις οποίες ηττήθηκαν η Χριστιανοδημοκρατία που πήρε 12,153,081 ψήφους και οι Κομμουνιστές που πήραν 11,032,318 ψήφους και αναδείχτηκαν τα «μικρά κόμματα». Από την ΤΒ αναδείχτηκε το άστρο του Κράξι.

1989. Ο ασθενών Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαο Φλωράκη, στο Γενικό κρατικό στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση. Στο Ζάγκρεμπ η Ελλάδα ηττήθηκε στον τελικό του 30ου Γιουρομπασκετ από την Γιουγκοσλαβία με 98-77 και πήρε το αργυρό μετάλλιο. 

1991.Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Άρχισε η δεκαήμερη αναμέτρηση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού με τους Ενόπλους Σλοβένους για να αποτραπεί η αποχώρηση της Σλοβενίας από τη Γιουγκοσλαβία. 

1992. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στη Μόντριτσα, οι Σέρβοι στρατιώτες από το δυτικό τμήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, επικουρούμενοι από τον Σερβικό Στρατό της Κράινα, συναντήθηκαν με τις μονάδες του ανατολικούτου VRS. Ηταν για μία από τις πιο διάσημες και μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Πατριωτικό Πόλεμο του 1990, γνωστή ως  «Ο Διάδρομος της Ζωής». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι κάλεσε τους Σερβοβόσνιους να σταματήσουν εντός 48 ωρών την επίθεση στο Σεράγεβο. Το Μακεδονικό απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των 15 της ΕΕ στη Λισαβόνα, αλλά δεν πήραν απόφαση.

1994. Επέστρεψε στη Γάζα, έπειτα από 27 έτη εξορίας, ο ηγέτης της ΟΑΠ, Γιάσερ. Αραφάτ.

 1995. Στις Κάννες άρχισε η Σύνοδος Κορυφής των 15 της ΕΕ. Ο Σημίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Αντρέα.Στη Νέα Υόρκη, κατά τον εορτασμός των  50 ετών από την ίδρυση του ΟΗΕ στο Σαν Φρανσίσκο ο Γενικός Γραμματέας Μπούτρος Γαλάτη είπε ο οργανισμός αυτός με χρέος μεγαλύτερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκεται σε πτώχευση. Στο Κατάρ ο Χαμίντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι ανέτρεψε με αναίμακτο πραξικόπημα τον πατέρα του Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και έγινε εμίρης του Κατάρ.


 1996. Κηδεύτηκε στην Μητρόπολη με τιμές αρχηγού Κράτους και θάφτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο παρουσία δεκάδων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο αλλά και χιλιάδων λαού ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

1999. Από το Πατριαρχείο του Πετς εξήλθαν 150 Σέρβοι πρόσφυγες, οι οποίοι αναζήτησαν εκεί  σωτηρία από τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ.2000 .Ο Μπιλ Κλίντον και ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσαν από κοινού ότι επιστήμονες από 18 χώρες έχουν αποκωδικοποιήσει το 85% του ανθρώπινου γενετικού κώδικα. 

2001. Με προκήρυξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»,
 η 17 Νοέμβρη αποποιήθηκε την ευθύνη για την επίθεση κατά το βουλευτή της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκου. 


2006. Στο διήμερο δημοψήφισμα στην Ιταλία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν την τροποποίηση του Συντάγματος, με 61% κατά.

2007. Την έβδομη ημέρα του καύσωνα, ο σταθμός της ΕΜΥ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατέγραψε θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου. 

2015. Οι  σαλαφιστές Σουνίστες  ανάλαβαν  την ευθύνη για τις επιθέσεις σε τέσσερεις χώρες που προκάλεσαν συνολικά περισσότερους από εκατό θανάτους.

2016. Εγκαίνια της διευρυμένης διώρυγας του Παναμά παρουσία περίπου 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στις εκλογές στην Ισπανία, το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήρθε πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Πήρε 33%, και εξέλεξε 137 Βουλευτές. Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν το 22,6%, και 85 έδρες και οι Ποντεμός 21,1%, και 71 έδρες.

2019. Η Κροάτισσα  Μαρίγια Πευτσίνοβιτς εξελέγη  Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: