13/12/21

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 1940.47η ημέρα του Πολέμου. Το Γενικό Στρατηγείο δεν είχε τίποτα να ανακοινώσει. Τοπικές επιχειρήσεις. Ο (αδιάθετος) Μεταξάς έκανε δουλειές στο σπίτι

 

Σκοτώθηκε στo Γκολέμι βορειοδυτικά του Αργυροκάστρου, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος του Γεωργίου που είχε γεννηθεί στο χωριό Πύργο Τριφυλίας το 1910 και υπηρετούσε στρατιώτης στο 4ο Σύνταγμα Πυροβολικού. 
Στη μάχη στο Γκολέμι σκοτώθηκαν περί τα 100 ελληνόπουλα . 
 Στη Μονή Τσέπου Αργυροκάστρου σκοτώθηκε ο Δεκανέας Στεργίου Απόστολος του Ανδρέα, της Εφίππου Μοίρας Πολυβόλων που είχε γεννηθείς στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας το 1917. 
Στις 13 Δεκεμβρίου 1940 το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Θρασύβουλου Τσακαλώτου από το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων ή 40ό Σύνταγμα Πεζικού, και το Ι/42 Τάγμα της 3ης Μεραρχίας βρισκόταν στην αμυντική τοποθεσία Κούτσι που περιλάμβανε τα υψώματα Μάλι – ε – Τζόρετ (ύψ. 1440) – αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά που είχε οργανωθεί με ορύγματα και συρματοπλέγματα σε μέτωπο 2.000 μέτρων και κατεχόταν από το 41ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Σιένα. Η κατάληψη του αυχένα Κούτσι από τους Έλληνες διάνοιγε την κοιλάδα του Σιούσιτσα ποταμού και κατ’ επέκταση την οδό προς Αυλώνα.
Στο Βισύ ο Πεταίν θορυβημένος από τις πρωτοβουλίες του Πιέρ Λαβάλ για στρατιωτική συνεργασία με τους Γερμανούς τον απέπεμψε από την Κυβέρνηση και τον συνέλαβε διορίζοντας πρωθυπουργό τον Πιέρ-Ετιέν Φλανντίν που παρέμεινε στο αξίωμα για 57 ημέρες και τον διαδέχτηκε ο ναύαρχος Φρανσουά Ντάρλαν.
Φωτογραφία από τη διασταάρωση του δρόμου από το Πόγραδετς προς τα Τίρανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι το καλό αλλά το κακό. Και το δείχνουν

 Πέρασε ο πανδαμάτωρ χρόνος και ξεχάσαμε τι έκαναν οι διαιτητές στα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αλλά, οι Αφοί...