5/12/21

Δεκεμβριανά, 5η Δεκεμβρίου 1944.Ημέρα 3η

 

Στις 5 Δεκεμβρίου 1944, το ΚΚΕ είχε κηρύξει γενική απεργία.           Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Γενική Ασφάλεια Αθηνών στην οδό Πατησίων και Τοσίτσα και συνέλαβε μερικούς αστυνομικούς αιχμάλωτους, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που υπεράσπιζαν το κτήριο φυγαδεύτηκαν από αγγλικά άρματα. 
 Το 4ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατέλαβε την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πεδίου του Άρεως και αιχμαλώτισε 80 περίπου αξιωματικούς της χωροφυλακής. 
Επίσης , ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές Συγγρού, την Εφορία Υλικού Πολέμου, την έδρα της Χ στη Σόλωνος 108, και συνέχισε τον αφοπλισμό των αστυνομικών τμημάτων . 
Ο λόχος σπουδαστών του ΕΛΑΣ. «Λόρδος Βύρων» συγκρούστηκε με Βρετανούς στο Πολυτεχνείο. 
 Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο. Ο Τσόρτσιλ έστειλε τηλεγράφημα στον Σκόμπι που τον καθιστούσε υπεύθυνο για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα.
 Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε από τους Άγγλους μετά τις 17:30. Μετά από «έκκληση» του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ο «λαός» της Αθήνας και του Πειραιά σήκωσε το βράδυ της 5ης προς την 6η Δεκεμβρίου 2.000 οδοφράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...